EUROLYGA 2023

Eurolygoje neaiškumų liko tik grupėse, kuriose žaidžia lietuviai

Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Dec 13, 2014, 2:48 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:36 AM

Po šio savaitės rungtynių dviejose Eurolygos grupėse visi svarbiausi klausimai jau atsakyti. B grupėje keturis kelialapius į „Top 16“ etapą užsitikrino Maskvos CSKA, Tel Avivo „Maccabi“, Malagos „Unicaja“ ir Berlyno ALBA ekipos, o C grupėje tą patį padarė „Barcelona“, Stambulo „Fenerbahce“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Milano „Emporio Armani“ komandos.

Prieš paskutinį turą ramios ir penkios kitų grupių komandos. Tarp 16 stipriausiųjų tikrai bus Madrido „Real“, Stambulo „Anadolu Efes“ (A grupė), Pirėjo „Olympiakos“, Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ (D grupė), o antrajame etape liko trys laisvos vietos.

A grupėje dėl dviejų kelialapių kovoja Kauno „Žalgiris“, Kazanės „Uniks“ ir „Nižnij Novgorod“, D grupėje paskutinis kelialapis atiteks Klaipėdos „Neptūnui“ arba Stambulo „Galatasaray“.

Šešios komandos jau žino, kad po paskutiniojo Eurolygos reguliariojo sezono turo persikels į Europos taurės turnyrą. Jame tikrai žais Sasario „Banco di Sardegna“, Zagrebo „Cedevita“, Limožo CSP, Miuncheno „Bayern“, Zgoželeco „Turow“ ir „Valencia“.

Kas buvo įdomiausia šios savaitės rungtynėse? Milano „Forum“ arenos šeimininkams teko skubiai taisyti grindis, Limožo CSP pratęsė liūdną Prancūzijos krepšinio tradiciją, Maskvos CSKA nesutriko atsilikdama 20 taškų skirtumu, „Nižnij Novgorod“ kompensavo lyderio praradimą, Kauno „Žalgiris“ patyrė didžiausią pralaimėjimą, o Klaipėdos „Neptūnas“ iškovojo didžiausią pergalę.

Savaitės mūšiai

Po aštuonių turų Eurolygoje buvo dvi visas rungtynes laimėjusios komandos Maskvos CSKA ir „Barcelona“. Šią savaitę abiem teko stipriai paprakaituoti ir žaisti pratęsimus, bet sveiką kailį išnešė tik viena – devintąją pergalę iškovojo Rusijos čempionai.

Abejos atkakliausios turo rungtynės vyko Ispanijoje. Jų scenarijai iki ketvirtojo kėlinio buvo skirtingi kaip diena ir naktis, tačiau kulminacija ir atomazga – labai panašios.

CSKA trečiojo kėlinio viduryje atsiliko nuo Malagos „Unicaja“ ekipos net 20 taškų skirtumu (29:49, 31:51), bet paskutiniame ketvirtyje varžovus pavijo ir nugalėjo 76:75.

„Barcelona“ ir Stambulo „Fenerbahce“ rungtynėse skirtumas nė sykio nebuvo dviženklis, o svečiai iš Turkijos išplėšė pergalę 91:89.

Abi Ispanijos komandas nuvylė rezultatyviai žaidę, bet lemiamomis akimirkomis po dukart šiurkščiai suklydę legionieriai iš Pietų Amerikos: „Unicaja“ urugvajietis Jaysonas Grangeris (14 taškų) ir „Barcelona“ brazilas Marcelinho Huertasas (25 taškai).

J.Grangeris ketvirtojo kėlinio paskutinėje atakoje prarado kamuolį, o pratęsimo pabaigoje „Unicaja“ pirmaujant 2 taškais neįmetė nė vienos iš dviejų baudų. Į tai CSKA atsakė trijų taškų vertės Nando De Colo ataka (dvitaškiu ir papildomu baudos metimu).

M.Huertasas ketvirtojo kėlinio paskutinėje atakoje nusprendė viską daryti pats ir neįmetė iš sunkios padėties, o likus 21 sek. iki pratęsimo pabaigos užmynė ant šoninės linijos. „Fernabahce“ atsakymas buvo ryžtingas ir rezultatyvus Nemanjos Bjelicos prasiveržimas po krepšiu.

Savaitės pakilimai

„Neptūnas“. Klaipėdos „Neptūnas“ pasiekė didžiausią pergalę savo trumpoje Eurolygos istorijoje. Kovą dėl patekimo į „Top 16“ etapą tęsiantys klaipėdiečiai namie nugalėjo Stambulo „Galatasaray“ komandą 10 taškų skirtumu 82:72. Iki tol visos trys „Neptūno“ pergalės buvo vienženklės.

„Nižnij Novgorod“. „Nižnij Novgorod“ ekipa galinga net žaisdama be rezultatyviausio Eurolygos krepšininko. Rusijos vicečempionai į žūtbūtinę kovą išvykoje su Stambulo „Anadolu Efes“ komanda stojo savo gretose neturėdami traumą patyrusio Tayloro Rochestie, kuris pelnydavo vidutiniškai 20 taškų. Tačiau amerikietį pakeitė asmeninius rekordus pagerinę rusai Dmitrijus Chvostovas (14 taškų) bei Jevgenijus Baburinas (13 taškų) ir pergalę 65:61 iškovojusi Žemutinio Naugardo komanda išsaugojo galimybes patekti į „Top 16“.

D.Savanovičius. Duško Savanovičius ir Miuncheno „Bayern“ trinktelėjo durimis. Galimybes patekti į „Top 16“ praradusi bavarų komanda namie 38 min. vijosi Zgoželeco „Turow“ ekipą, bet rungtynių pabaigoje persvėrė rezultatą ir su savimi į Europos taurės turnyrą nusitempė Lenkijos čempionus. „Bayern“ laimėjo 95:89, o D.Savanovičius per paskutines 6,5 min. pelnė 14 taškų (iš viso – 31) ir buvo pripažintas naudingiausiu turo krepšininku.

Savaitės nuopoliai

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ patyrė didžiausią pralaimėjimą šį sezoną. Kauniečiai išvykoje nusileido Kazanės „Uniks“ ekipai 13 taškų skirtumu 60:73. Iki tol Lietuvos čempionai didžiausiu skirtumu pralaimėjo Sasaryje, kur vietos „Banco di Sardegna“ pranoko „Žalgirį“ 12 taškų skirtumu. Maža to, per pastarąsias ketverias rungtynes „Žalgiris“ nė karto nepelnė 70 taškų.

„Forum“. Milano „Forum“ arena neišlaikė įtampos. Vietos „Emporio Armani“ ir Atėnų „Panathinaikos“ komandoms sužaidus 8 min. 31 sek. po krepšiu išklibo parketo lentelė. Rungtynės buvo nutrauktos ir atnaujintos tik po ketvirčio valandos šeimininkams sutaisius grindis. Sirgaliams vertėjo laukti, nes komandos lygiai kovojo visas 40 minučių, o pabaigoje truputį tikslesni buvo Milano krepšininkai, nugalėję 66:64. Paskutines Atėnų ekipos viltis sužlugdė labiausiai patyręs jos žaidėjas Dimitris Diamantidis, iš pradžių perlaikęs kamuolį, o likus 0,7 sek. nepataikęs pirmojo baudos metimo. Antrojo graikas neįmetė tyčia, bet „Panathinaikos“ iš to nieko nepešė.

Prancūzija. Prancūzai vėl neturės atstovų „Top 16“ etape. Limožo CSP klubas prarado galimybes likti Eurolygoje po to, kai namie pralaimėjo Berlyno ALBA ekipai 65:71. Nė viena Prancūzijos komanda į „Top 16“ nepateko nuo 2007 metų, kai pirmojo etapo barjerą įveikė Po-Ortezo „Elan Bearnais“.

Savaitės skaičius

17. Tiek rungtynių iš eilės laimėjo CSKA. Maskvos klubas spalio 12 d. išvykoje nusileido Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipai, o paskui laimėjo visus 9 Eurolygos ir 8 Jungtinės lygos mačus.

Savaitės citata

Joanas Plaza („Unicaja“ treneris po rungtynių, kuriose jo komanda iššvaistė 20 taškų pranašumą): „Didžiuojuosi savo žaidėjais. Jie puikiai kovojo su didžia komanda CSKA, kurios krepšininkai žaidė daugybėje finalo ketvertų ir Eurolygoje. Esu labiau nei patenkintas šiomis rungtynėmis, nes manau, kad jos padės mūsų komandai toliau augti ir gerinti įvairius žaidimo aspektus“.

Savaitės penketas

Nando De Colo (CSKA). Dėl traumos nežaidžiant Milošui Teodosičiui prancūzas tapo naujuoju CSKA lyderiu ir per rungtynes su „Unicaja“ pelnė 22 taškus (8/12 dvitaškių, 0/4 tritaškių, 6/6 baudų) ir išprovokavo 8 pražangas. Karjeros rezultatyvumo rekordą pakartojęs N.De Colo net 12 taškų įmetė per ketvirtąjį kelinį ir pratęsimą.

Deividas Gailius („Neptūnas“). Geriausias viso sezono „Neptūno“ krepšininkas sužaidė geriausias rungtynes Eurolygos karjeroje ir į pergalę žūtbūtinėse rungtynėse su „Galatasaray“ įdėjo 23 taškus (4/4 dvitaškių, 5/9 tritaškių) ir 8 atkovotus kamuolius. Abu skaičiai – D.Gailiaus asmeniniai rekordai.

Duško Savanovičius („Bayern“). Jo komandai nieko nelėmusiose rungtynėse serbas pelnė 31 tašką (7/10 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 5/6 baudų) ir pagerino karjeros rekordą. D.Savanovičius net 14 taškų į „Turow“ krepšį įmetė per paskutines 6,5 min. Be to, jis atkovojo 6 kamuolius, išprovokavo 6 pražangas, surinko 37 balus ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Nemanja Bjelica („Fenerbahce“). Serbui per dvikovą su „Barcelona“ ne viskas pavyko tobulai. Tačiau jis pataikė lemiamus metimus ir ketvirtojo kėlinio, ir pratęsimo pabaigoje, o iš viso surinko 13 taškų (2/3 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 3/6 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Janas Vesely („Fenerbahce“). Sezono pradžioje smūduriavęs čekas kiekvieną savaitę žaidžia vis galingiau. Per dvikovą su „Barcelona“ jis pelnė 16 taškų (7/10 dvitaškių, 2/4 baudų) ir atkovojo 10 kamuolių.

Savaitės lietuvis

Deividas Gailius („Neptūnas“).

Savaitės nusivylimas

Carlosas Arroyo („Galatasaray“). „Liūtų“ vedlys Klaipėdos arenoje jautėsi prastai. Jis mėtė labai netaikliai, greitai prisirinko pražangų ir pelnė tik 5 taškus (0/4 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 2/2 baudų).

Situacija A grupėje

„Real“ ir „Anadolu Efes“ užsitikrino kelialapius, o dėl kitų dviejų kovoja „Uniks“ (5 pergalės), „Žalgiris“ (4) ir „Nižnij Novgorod“ (4).

10-ame ture žais: „Žalgiris“ – „Banco di Sardegna“, „Nižnij Novgorod“ – „Uniks“.

Jei laimės „Žalgiris“ ir „Nižnij Novgorod“, 3-ąją vietą užims „Žalgiris“, 4-ąją – „Nižnij Novgorod“.

Jei laimės „Žalgiris“ ir „Uniks“, 3-ąją vietą užims „Uniks“, 4-ąją – „Žalgiris“.

Jei laimės „Banco di Sardegna“ ir „Uniks“, 3-ąją vietą užims „Uniks“, 4-ąją – „Žalgiris“.

Jei laimės „Banco di Sardegna“ ir „Nižnij Novgorod“, 3-ąją vietą užims „Nižnij Novgorod“, 4-ąją – „Uniks“ (vienintelis „Žalgiriui“ netinkantis variantas).

Situacija D grupėje

„Olympiakos“, „Crvena Zvezda“ ir „Laboral Kutxa“ užsitikrino kelialapius, o dėl paskutiniojo kovoja „Neptūnas“ (4 pergalės) ir „Galatasaray“ (3).

10-ame ture žais: „Valencia“ – „Neptūnas“, „Galatasaray“ – „Olympiakos“.

Jei laimės „Neptūnas“, jis užims 4-ąją vietą ir kitos rungtynės nieko nelems.

Jei laimės „Valencia“ ir „Olympiakos“, 4-ąją vietą užims „Neptūnas“.

Jei laimės „Valencia“ ir „Galatasaray“, 4-ąją vietą užims „Galatasaray“ (vienintelis „Neptūnui“ netinkantis variantas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.