EUROLYGA

Kokią Lietuvos rinktinę 2015-aisiais surinks J. Kazlauskas?

Nauji metai – nauji lūkesčiai. Su penkiais buvusiais Lietuvos rinktinės krepšininkais „Lietuvos rytas“ svarstė, kaip galėtų atrodyti šalies krepšinio komanda kitų metų Europos pirmenybėse.

J.Kazlausko (dešinėje) vadovaujamas Lietuvos rinktinės trenerių štabas kitą vasarą turės iš ko rinktis.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Kazlausko (dešinėje) vadovaujamas Lietuvos rinktinės trenerių štabas kitą vasarą turės iš ko rinktis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2014-12-13 19:14, atnaujinta 2018-01-19 06:14

Paryžiaus Disneilende burtai išsisklaidė, diplomatiškos frazės, kad silpnų varžovų nebūna, jau ištartos, Lietuvos krepšinio sirgaliai planuoja kelionę į Rygą, o Jonas Kazlauskas braižo kontrolinių varžybų grafiką.

Į D grupę su Latvija, Ukraina, Belgija, Estija ir Čekija patekę mūsų šalies krepšininkai turi visas galimybes iškopti į atkrintamąsias varžybas Lilyje (Prancūzija) net ir nuvykę į Rygą ne pačios pajėgiausios sudėties.

Tačiau 2015 metų Europos čempionate, kuris vyks rugsėjo 5–20 dienomis, Lietuva gali surinkti stipriausią savo komandą ir būti dar galingesnė nei šių metų planetos pirmenybėse Ispanijoje, kur užėmė ketvirtąją vietą, nors turnyro išvakarėse neteko pagrindinio įžaidėjo.

Ne tik Mantas Kalnietis, bet ir Robertas Javtokas bei Linas Kleiza gali sugrįžti į rinktinę, į kurios duris garsiai beldžiasi būrys jaunų talentingų žaidėjų su Domantu Saboniu priešakyje.

Įžaidėjų gretos plečiasi

Po raktikaulio traumos sveikstantis M.Kalnietis jau treniruojasi Kaune su Šarūnu Jasikevičiumi ir su Kauno „Žalgirio“ dublerių komanda, o vasarį jis tikisi būti tarp Krasnodaro „Lokomotiv“ žaidėjų aikštėje.

2013 metų geriausias šalies krepšininkas praėjusią savaitę „Lietuvos rytui“ patvirtino, jog sudėtinga trauma neišmušė iš širdies Lietuvos rinktinės ir jis jau tarė aiškų „taip“ treneriui J.Kazlauskui.

Net ir sudėtinga trauma neleidžia abejoti, kas šiuo metu yra geriausias įžaidėjas mūsų šalyje.

„Lietuvos rytui“ apklausus penkis buvusius rinktinės žaidėjus ir sudarius šiuo metu geriausių Lietuvos krepšininkų reitingą pagal pozicijas aikštėje, tiktai Jonas Valančiūnas, Renaldas Seibutis ir M.Kalnietis surinko maksimalią balsų sumą.

Už M.Kalniečio nugaros vis tvirčiau jaučiasi kiti įžaidėjai.

„Pastaraisiais metais atrodė, kad šioje pozicijoje yra vienintelis Mantas, bet reikalai gerėja, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės įžaidėjas Vidas Ginevičius. – Adas Juškevičius maloniai stebina. Anksčiau jis retai rungtyniaudavo kaip įžaidėjas, bet šį sezoną „Lietuvos ryte“ šioje pozicijoje atrodo tikrai gerai.

Šarūnas Vasiliauskas gerai žaidžia Lenkijos klube. Lukas Lekavičius stebina drąsiu žaidimu „Žalgiryje“.

Jį ir Vaidą Kariniauską vertėtų išbandyti rinktinės stovykloje.

Manau, Mantas tikrai turės gerų pagalbininkų Europos čempionate.“

Snaiperių yra, bet nedaug

Renaldas Seibutis praėjusiame pasaulio čempionate buvo perstumtas į įžaidėjo poziciją, bet pasveikus M.Kalniečiui galėtų grįžti į sau labiau įprastą atakuojančiojo gynėjo poziciją.

R.Seibutis ir taip pat Turkijoje šį sezoną rungtyniaujantis Martynas Pocius turėtų būti pagrindiniai Lietuvos rinktinės gynėjai ir 2015-aisiais.

„Yra ne tik R.Seibutis ir M.Pocius. Dar ir Jonas Mačiulis gali būti naudingas šioje pozicijoje, – kalbėjo Andrius Giedraitis, buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas, laimėjęs Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzą. – Galbūt šios pozicijos krepšininkai nėra mūsų rinktinės lyderiai, galbūt jie nėra pati stipriausia grandis, bet šioje pozicijoje mes nenusileidžiame kitoms komandoms.“

Bet ar taikliarankiais krepšininkais visada garsėjusi Lietuva turi pakankamą pasirinkimą?

„Lietuvos ryto“ komandos snaiperis M.Gecevičius ir „Žalgirio“ tritaškių meistras Artūras Milaknis pastaraisiais metais nebuvo reikalingi J.Kazlauskui, o tarp jaunesnių metikų žvaigždžių taip pat nematyti.

„Pakviesti į rinktinę galima daug žaidėjų, bet labai svarbu, kaip jie limpa prie trenerio schemų, – pažymėjo A.Giedraitis. – Jeigu esi geras žaidėjas, dar nereiškia, kad tinki rinktinei. Svarbu, kad treneriai turi iš ko rinktis.“

A.Giedraičio nuomone, vargu ar kaip atakuojantysis gynėjas rinktinei tiktų Klaipėdos „Neptūno“ atakų lyderis Deividas Gailius.

„Jam gali būti sunkiau gintis prieš kitų komandų atakuojančiuosius gynėjus“, – sakė buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Puolėjai – tie patys

Daug naujienų nėra ir lengvųjų puolėjų fronte. Bent jau taip mano Ramūnas Šiškauskas, su Lietuvos rinktine laimėjęs Europos pirmenybių auksą ir bronzą bei Sidnėjaus olimpinę bronzą.

Jo nuomone, jei per ilgą sezoną žaidėjai liks sveiki, J.Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas vėl turėtų žaisti šioje pozicijoje.

Malagos „Unicaja“ puolėjo M.Kuzminsko rodikliai Eurolygoje šiemet aukštesni nei Madrido „Real“ žaidžiančio J.Mačiulio, bet R.Šiškauskas neskubėtų iš starto penketo išstumti kieta gynyba pasižyminčio Jono.

„Reikėtų juos palyginti vasarą. Manau, viename mače geriau gali atrodyti vienas, antrame – kitas, – kalbėjo R.Šiškauskas. – Tarp kandidatų yra ir kitų lengvųjų puolėjų.

D.Gailius sužaidė nuostabias rungtynes šią savaitę prieš „Galatasaray“, Gediminas Orelikas irgi neblogai atrodo „Lietuvos ryte“.

R.Šiškauskas nepamiršo ir ištikimo rinktinės snaiperio Simo Jasaičio, kuris šiemet žaidė pasaulio čempionate, bet po šio turnyro dar nesusirado sau klubo.

„Manau, kad Simas dar praverstų rinktinei, – sakė R.Šiškauskas. – Sunku, kai niekur nežaidi pusmetį, bet palaukime ir pamatysime, kokia bus jo situacija po Naujųjų metų.“

Ar liks vietos L.Kleizai?

Rinktinės atakų lyderio vaidmuo daug metų priklausė L.Kleizai, žaidusiam tai lengvojo, tai sunkiojo puolėjo pozicijose.

Tačiau jeigu jis po metų pertraukos grįžtų į rinktinę, susigrąžinti sau įprastą vaidmenį būtų nepaprasta.

„Donatas Motiejūnas yra jaunas ir talentingas, o pastaruoju metu puikiai žaidžia NBA. Yra ir Paulius Jankūnas. Sunkiojo puolėjo pozicijoje turime rimtų žaidėjų.

Be to, kaip „ketvirtasis numeris“ gali pažaisti ir J.Mačiulis. Šioje pozicijoje tikrai nėra tokių bėdų kaip dėl įžaidėjų“, – sakė Tomas Masiulis, buvęs Lietuvos rinktinės sunkusis puolėjas.

Pasaulio čempionate šioje pozicijoje žaidė ir Kšyštofas Lavrinovičius, o anksčiau ar vėliau turėtų pasirodyti ir D.Sabonis – Lietuvos krepšinio federacijos prezidento Arvydo Sabonio aštuoniolikametis sūnus.

Kas keis J.Valančiūną?

Vidurio puolėjų pasirinkimas nėra toks platus kaip kitose pozicijose.

Kita vertus, laikai, kai po krepšiu stovėdavo vienintelis Gintaras Einikis arba Eurelijus Žukauskas, irgi praėjo.

„Dabar mūsų priekinė linija tikrai stipri, – kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Marijonas Petravičius. – J.Valančiūnas pasisėmė patirties rinktinėje ir vis tvirčiau jaučiasi NBA.

Be to, šioje pozicijoje gali rungtyniauti ir D.Motiejūnas.

Jis gerai žaidžia nugara į krepšį, o iš savo patirties galiu pasakyti, kad tipiniam vidurio puolėjui būna sunku gintis nuo tokio greito ir taiklaus žaidėjo kaip Donatas. Jis šį sezoną išsikovojo žaidimo laiko ir sėkmingai žaidžia stiprioje NBA komandoje – tai daug reiškia.“

J.Valančiūnui už nugaros yra dar pora patyrusių rinktinės vilkų, tik jų tikslai dėl vasaros nėra aiškūs.

R.Javtokas praėjusią vasarą paprašė poilsio, o Darjušas Lavrinovičius naudingai žaidė pasaulio čempionate, bet po to ilgam iškrito dėl traumos.

2012 metais Londono olimpinėse žaidynėse jau žaidęs Antanas Kavaliauskas šį sezoną yra „Lietuvos ryto“ jėga po krepšiais, o tarp jaunųjų vidurio puolėjų išsiskiria žalgirietis Artūras Gudaitis, prie pat rinktinės slenksčio stovėjęs ir praėjusią vasarą.

Be to, vidurio puolėjo pozicijoje gali žaisti ir D.Sabonis. Praėjusį sezoną Malagos „Unicaja“ klube žaidęs 208 cm ūgio krepšininkas šiemet solidžiai debiutavo Gonzagos universiteto komandoje.

„NCAA varžybose jis žaidžia labai tvirtai, justi, kad jau yra pasigrūmęs su vyrais.

Stebėdamas Gonzagos ekipos rungtynes nepasakyčiau, kad jis yra pirmakursis, – apie D.Sabonį sakė JAV šiuo metu su šeima gyvenantis ir NCAA rungtynes vis pasižiūrintis M.Petravičius. – Domantas tikrai bus geras žaidėjas.“

Lietuvos krepšininkų reitingas

Įžaidėjai

1. Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija).

2. Adas Juškevičius („Lietuvos rytas“).

3. Žygimantas Janavičius („Lietuvos rytas“).

4. Lukas Lekavičius („Žalgiris“).

5. Šarūnas Vasiliauskas (Sopoto „Trefl“, Lenkija).

Taip pat paminėti: Vytenis Čižauskas („Valmiera“, Latvija), Vaidas Kariniauskas („Žalgiris“), Paulius Dambrauskas („Lietuvos rytas“), Mindaugas Girdžiūnas („Neptūnas“).

Atakuojantieji gynėjai

1. Renaldas Seibutis („Darussafaka“, Turkija).

2. Martynas Pocius („Galatasaray“, Turkija).

3. Martynas Gecevičius („Lietuvos rytas“).

4–5. Artūras Milaknis („Žalgiris“).

4–5. Marius Grigonis (Manresos „Bruixa D’Or“, Ispanija).

Taip pat paminėti: Tomas Dimša („Žalgiris“), Adas Juškevičius („Lietuvos rytas“), Rimantas Kaukėnas („Grissin Bon“, Italija), Martynas Mažeika („Neptūnas“), Deividas Dulkys („Umana“, Italija).

Lengvieji puolėjai

1. Jonas Mačiulis (Madrido „Real“, Ispanija).

2. Mindaugas Kuzminskas (Malagos „Unicaja“, Ispanija).

3. Deividas Gailius („Neptūnas“).

4. Edgaras Ulanovas („Žalgiris“).

5. Gediminas Orelikas („Lietuvos rytas“).

Taip pat paminėti: Simas Jasaitis (be klubo), Linas Kleiza (Milano „Emporio Armani“, Italija), Eimantas Bendžius (Sopoto „Trefl“, Lenkija), Rokas Giedraitis („Šiauliai“).

Sunkieji puolėjai

1. Donatas Motiejūnas („Houston Rockets“, JAV).

2. Paulius Jankūnas („Žalgiris“).

3. Domantas Sabonis (Gonzagos universitetas, JAV).

4. Linas Kleiza („Emporio Armani“, Italija).

5. Kšyštofas Lavrinovičius („Grissin Bon“, Italija).

Taip pat paminėti: Mindaugas Katelynas (Bambergo „Brose“, Vokietija), Donatas Zavackas („Neptūnas“), Darius Songaila („Žalgiris“), Tadas Klimavičius (Bonos „Telekom“, Vokietija), Artūras Valeika („Lietuvos rytas“).

Vidurio puolėjai

1. Jonas Valančiūnas („Toronto Raptors“, JAV).

2. Artūras Gudaitis („Žalgiris“).

3–4. Robertas Javtokas („Žalgiris“).

3–4. Darjušas Lavrinovičius („Grissin Bon“, Italija).

5. Antanas Kavaliauskas („Lietuvos rytas“).

Taip pat paminėti: Domantas Sabonis (Gonzagos universitetas, JAV), Egidijus Mockevičius (Evansvilio universitetas, JAV).

Pastaba. „Lietuvos ryto“ prašymu šį reitingą sudarė penki buvę Lietuvos rinktinės krepšininkai Marijonas Petravičius, Tomas Masiulis, Ramūnas Šiškauskas, Andrius Giedraitis, Vidas Ginevičius. Kai kurie universalūs žaidėjai reitinge paminėti dviejose pozicijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.