EUROLYGA 2023

Sabonio parašas ant krūties, afrikietė ir dvi suskaldytos lentos

Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-12-19 19:12, atnaujinta 2018-01-18 18:28

Ar žinojote, kad Arvydas Sabonis yra palikęs autografą ant ispanės krūties? Ką jo ir Sovietų Sąjungos rinktinės vakarėlyje Seulo olimpiniame kaimelyje veikė Afrikos rutulio stūmikė? Kaip iš situacijos sukosi kauniečiai, kai Arvydas per rytinę treniruotę Halėje sulaužė dvi lentas?

Portalas lrytas.lt Lietuvos krepšinio legendos 50-ojo jubiliejaus proga pateikia simbolinį 50 faktų apie A.Sabonį rinkinį.

Kai kurias A.Sabonio gyvenimo detales kviečiame dar kartą prisiminti su šypsena, o kai kurie faktai gali jus nustebinti.

50 faktų apie Arvydą Sabonį

1. Būdamas vaikas Arvydas turėjo keistą pomėgį – pro langą mėtyti puodukus ir lėkštes. Pastebėję, kad dingsta virtuvės indai, tėveliai netyčia užtiko Arvydą sviedžiantį puodelį pro langą. Mažasis Sabas gavo į kailį.

2. Kartą Ispanijoje A.Sabonio gerbėja paprašė jo pasirašyti ant krūties. Sabas buvo įpratęs pasirašyti ant rankos ar kitų paprastesnių kūno vietų. Vis dėlto drebančia ranka „centras“ paliko autografą.

3. 223,6 cm – toks A.Sabonio ūgis buvo užfiksuotas 1988 metais Portlande. Lietuvos rekordų knygoje Arvydas buvo įrašytas kaip aukščiausias Lietuvos žmogus.

4. Rungtyniaudamas Sovietų Sąjungoje A.Sabonis uždirbo 300 rublių. 1989 metais persikėlęs į Valjadolido klubą Ispanijoje lietuvis gavo 20 tūkstančių JAV dolerių atlyginimą.

5. Per pirmąją savo krepšinio treniruotę A.Sabonis alkūne „išjungė“ savo brolį Andrių. Po šio įvykio Sabonių jaunėlis nusprendė mesti krepšinį ir tapo boksininku. 

6. Daugiausia taškų per savo karjerą A.Sabonis yra įmetęs 53. Tiek jis surinko 1989 metais rungtynėse su Maskvos „Dinamo“. 

7. Arvydo Sabonio antrasis vardas – Romas. Jį taip vadindavo mama, bet, kiemo draugams pradėjus jį pravardžiuoti, šis vardas užsimiršo. 

8. Kokio darbo A.Sabonis nenorėtų atlikti labiausiai? Pasirodo, jis galėtų daryti viską, išskyrus melžti karvę.

9. 1988 metų Seulo olimpinių žaidynių pusfinalyje Sovietų Sąjungos rinktinė susitiko su JAV komanda. Kai per apšilimą sovietai mėtė į krepšį, it karaliai iš rūbinės į aikštę žengę amerikiečiai išprašė varžovus mėtyti į kitą krepšį, nes pastarasis jiems patiko labiau. Sovietai nugalėjo amerikiečius 82:76 ir pateko į finalą. 

10. Pirmą kartą Arvydukas pasibučiavo su kaimynų dukra Audra. Žaidė butelį. Vėliau Arvydas prisipažino, kad bučiuoti teko pačia negražiausią kiemo mergaitę. 

11. Po pirmosios treniruotės su „Portland Trail Blazers“ komanda 1995-aisiais A.Sabonis suprakaitavo taip, kad JAV žurnalistai prakaito upelius įvardijo kaip „Niagaros krioklius“. Ir kai po treniruotės jam pasiūlė atsigerti vandens, Arvydas šmaikščiai atkirto: „Man – alaus“.

12. Pirmąsias rungtynes „Žalgiryje“ A.Sabonis sužaidė būdamas šešiolikos. 1981-ųjų spalio 24-ąją SSRS čempionate į Talino „Kalev“ krepšį tuomet dar 213 cm ūgio jaunuolis įmetė 14 taškų, o žalgiriečiai nugalėjo estus 91:78.

13. Žemės ūkio akademijoje A.Sabonis su mokslais nepersistengė. Sėkmingomis vidurio puolėjo studijomis rūpinosi Maskva. Sovietų Sąjungos rinktinės lyderiui rašto darbus tereikėdavo perrašyti savo ranka.

14. Mėgstamiausia A.Sabonio jaunystės muzikos grupė – „ZZ Top“.

15. Valjadolide A.Sabonio garbei buvo sukurti kvepalai „Sabo tritaškis“.

16. Užsivilkęs „Žalgirio“ aprangą jaunasis A.Sabonis iš karto iš komandos išstūmė anksčiau pagrindinio „centro“ vaidmenį atlikusį A.Lauritėną. R.Kurtinaitis teigė vėliau jį sutikęs. A.Lauritėnas Kurčiui prisipažino, kad išvydęs Arvydą žaidžiantį, nebeturėjo jokios kitos išeities, kaip tik pasitraukti ir užleisti jam vietą.

17. Pirmasis A.Sabonio NBA kontraktas buvo pasirašytas trejiems metams už 12 milijonų JAV dolerių.

18. Kai 1988 metų Seulo olimpinėse žaidynėse A.Sabonis pažabojo būsimą NBA žvaigždę D.Robinsoną ir pakeliui aukso medalių link su Sovietų Sąjungos rinktine nugalėjo amerikiečius, JAV olimpinio krepšinio vadovai trenkė kumščiu per stalą ir nusprendė į žaidynes siųsti profesionalus. 1992 metais olimpinėse žaidynėse JAV atstovavo nebe iš studentų sudaryta, o „Svajonių komanda“ su M.Jordanu, M.Johnsonu ir L.Birdu priešakyje.

19. Kai A.Sabonis atvyko į Portlandą, „Trail Blazers“ žaidėjai šaipėsi iš lietuvio lėtumo. Pavyzdžiui, puolėjui B.Grantui Sabas pasirodė toks lėtas, kad jei jis vienas prieš vieną būtų žaidęs su kitu lėčiausiu NBA vidurio puolėju per visą aikštelę, mačas užtruktų 8 valandas.

20. A.Sabonis su Sovietų Sąjungos rinktinės nariais 1988-ųjų olimpinių žaidynių auksą šventė tris dienas. Vakarėlis buvo toks griausmingas, kad jame dalyvavo ir Afrikos rutulio stūmikė. Dėl krepšininkų šėliojimo olimpiniame kaimelyje rinktinės treneriui A.Gomelskiui skambino net pats SSRS sporto ministras, prašęs sutramdyti Sabą. „Jei tau reikia, pats ir tramdyk“, – atkirto treneris.

21. A.Sabonį NBA naujokų biržoje pakvietė 1986 metais, tačiau „Trail Blazers“ klube jis debiutavo tik 1995 metais. „Į Portlandą jį viliojome taip ilgai, kad žmonėms jau atrodė, kad Arvydui – 40 metų“, – apie 30-ies į NBA atvykusį Sabą kalbėjo tuometinis Portlando klubo prezidentas Bobas Whitsittas.

22. Tik atvykęs į Ameriką 1995-aisiais A.Sabonis užsinorėjo amerikietiško automobilio. Lietuvis pageidavo „Chrysler“ visureigio. Bet kai „Trail Blazers“ atstovai jo pasiteiravo, ar moka vairuoti, Arvydas jiems parodė sovietinį vairuotojo pažymėjimą, kurio galiojimas baigėsi dar 1988-aisiais.

23. A.Sabonis Amerikoje teorinį vairavimo egzaminą išlaikė iš antro karto. Spręsdamas ispanišką bilieto variantą, Sabas pritrūko vieno taško. Lietuvis skundėsi, kad nesupranta kai kurių ispaniškų terminų. Vairavimo mokyklos darbuotojas pasiūlė pačiam „Trail Blazers“ atstovui pagelbėti išversti nesuprantamas teksto vietas. „Trail Blazers“ direktoriaus asistento J.Paxsono vertimas buvo maždaug toks: „spausk ketvirtą“, „spausk antrą“. Kai pirmasis J.Paxsono duotas atsakymas buvo neteisingas, amerikietį pervėrė negailestingas A.Sabonio žvilgsnis. Bet egzaminą lietuvis išlaikė.

24. A.Sabonis jau buvo išsilaikęs teises Sovietų Sąjungoje. Jis buvo pirmasis sovietų rinktinės žalgirietis, įsigijęs garsiąją baltąją „Volga“. Ją Sabas skolindavo ir komandos draugams.

25. A.Sabonis niekada negalvojo tapti vyriausiuoju treneriu – kainuotų per daug nervų. Tiesa, jis yra prisipažinęs, kad asistentu būti galėtų.

26. A.Sabonis NBA stebino juvelyriniais perdavimais per nugarą. Niekas negalėjo suvokti, kaip „milžinas“ geba taip puikiai perduoti kamuolį. O A.Sabonis įgimtą savo pomėgį atlikti rezultatyvų perdavimą aiškino labai paprastai – juk po perdavimo laimingi lieka du žmonės, ne vienas.

27. Vienas mėgstamiausių A.Sabonio patiekalų Portlande buvo dešrelės su bulvėmis ir raugintais kopūstais.

28. Arvydo Sabonio mama vaikystėje sūnų stūmė į muzikos pamokas. Sabas išmoko groti akordeonu. 

29. A.Sabonis – didžiulis žūklės mėgėjas. Vaikystėje jis leisdavo vasaras senelių sodyboje prie Dubuklio ežero. Aplinkiniai juokais šį ežerą vadino Sabonių ežeru.

30. Amerikoje A.Sabonis prastai kalbėjo angliškai. Kaip pajuokaudavo pats Sabas, per sezoną išmokdavo po 12 naujų žodžių. Jis nematydavo reikalo apie rungtynes kalbėti ir su JAV žurnalistais – juk visi ir taip viską matė. Kalbama, kad A.Sabonis tyčia apsimesdavo nesuprantąs angliškai, kad nereikėtų vargti su reporteriais.

31. A.Sabonis yra užkietėjęs žaidėjas kortomis. Jis nesudėdavo gluosto tol, kol nelaimėdavo kortų partijos. Komandos draugams laikrodžiui pradėjus mušti 3-4 ryto jau tekdavo pralaimėti tyčia, kad nusiraminęs Arvydas sutiktų baigti žaidimą.

32. A.Sabonis yra žaidęs už Kolumbijos rinktinę. 1982 metais jis su Sovietų Sąjungos rinktine anksčiau atvyko į pasaulio čempionatą ir dar norėjo sužaisti draugiškas rungtynes. Pasipraktikuoti sutiko čempionato šeimininkė Kolumbija. Tačiau ji neturėjo stiprių vidurio puolėjų, o būtent „centrai“ buvo smogiamoji sovietų rinktinės grandis. Norėdamas iš draugiškų rungtynių išpešti naudos, sovietų treneris A.Gomelskis „paskolino“ Arvydą Kolumbijos ekipai.

33. Sovietų Sąjungos čempionato finalo serijoje „Žalgiris“ pirmavo prieš CSKA ir iki čempionų titulo jiems beliko nugalėti varžovus Kaune. A.Sabonis su R.Kurtinaičiu iš anksto užrezervavo banketą, kad krepšininkai po rungtynių turėtų kur atšvęsti. Tačiau „Žalgiris“ pralaimėjo namuose, o švęsti nebebuvo kam. Tik A.Sabonis su R.Kurtinaičiu nuėjo pasisėdėti už ilgo tuščio stalo.

34. Kai A.Sabonis „Žalgiryje“ dėjo pirmuosius galingus žingsnius, pirmieji gandai apie naujo krepšinio supertalento sugebėjimus ėmė sklisti net Italijoje. Ant vieno italų leidinio viršelio pasirodė A.Sabonio nuotrauka su užrašu „Jis ateina“.

35. 2012 metų olimpinių žaidynių metu A.Sabonio garbei Londone buvo pavadinta metro stotelė.

36. A.Sabonio komandos draugai kartais net po pusvalandį autobuse turėdavo laukti, kol A.Sabonis treniruotės pabaigoje sumes 10 baudos metimų iš eilės. Arvydo taikiklis vis užsikirsdavo ties aštuntuoju arba devintuoju bandymu. „Centras“ nepalikdavo salės nebaigdavęs trenerio jam paskirtos užduoties.

37. Sovietų Sąjunga planavo, kad A.Sabonis baigęs vidurinę taps Maskvos CSKA klubo nariu, nes bus pakviestas tarnauti sovietų armijai. Į ją nekvietė tik tų, kurie studijavo Žemės ūkio akademijoje arba Medicinos institute. Tačiau Lietuvos krepšinio atstovai paleido gandą, kad rugsėjį A.Sabonis stos į Kūno kultūros institutą, t.y. bus šaukiamas į sovietų armiją. Tačiau Arvydui sudarė išskirtines sąlygas baigti vidurinę ne birželį, o gegužę. Jau gegužės viduryje jis turėjo brandos atestatą ir išlaikęs egzaminus birželį buvo priimtas į Žemės ūkio akademiją. Tai buvo staigmena sovietams. Sabas išsisuko nuo armijos ir atstovavimo CSKA.

38. A.Sabonio ir jo žmonos Ingridos vestuvės priminė nacionalinę šventę. Prie bažnyčios per vestuvių ceremoniją susibūrė šimtai lietuvių. Jaunųjų automobilis beveik plaukė žmonių jūroje.

39. A.Sabonio rezultatyvumo NBA rekordas – 33 taškai į „Dallas Mavericks“ krepšį.

40. M.Jordano akivaizdoje A.Sabonis pelnė 21 tašką ir atkovojo 20 atšokusių kamuolių, o jo vedama „Trail Blazers“ 101:106 nusileido „Chicago Bulls“ ekipai. Pats M.Jordanas tą 1998-ųjų vasario 25-osios vakarą surinko 33 taškus, bet pataikė tik 9 metimus iš 26.

41. A.Sabonis yra prisipažinęs, kad pats neparankiausias varžovas aikštėje jam buvo galingasis Sh.O‘Nealas. A.Saboniui tai priminė kovą su spinta.

42. Per vieną rytinę treniruotę Kaune A.Sabonis yra suskaldęs dvi krepšinio lentas. Vakare Halėje vyko rungtynės, bet Kaune lentų nebebuvo, todėl naują teko vežti iš Vilniaus. Sovietų Sąjungos čempionate netgi buvo uždrausta atlikti dėjimus pagavus kamuolį ore. Viskas – dėl lentų saugumo.

43. Gražiausias A.Sabonio dėjimas jam pačiam – po S.Jovaišos perdavimo kamuolį pakabinus ore. S.Jovaiša greitoje atakoje planavo mesti iš toli, bet pašokęs nusprendė atlikti perdavimą, pakabino kamuolį virš lanko ir Sabas sugrūdo jį iš viršaus. Šiame epizode žaidėjai tarpusavyje nė nesitarė taip užbaigti atakos. 

44. Vienas A.Sabonio krepšinio idealų – L.Birdas.

45. Kai A.Sabonis atvyko į Portlandą, jo sveikatą tyręs „Trail Blazers“ gydytojas teigė, kad užtektų vien atsižvelgti į rentgeno nuotrauką, kad lietuviui prie prekybos centrų būtų galima leisti statyti automobilį neįgaliesiems skirtoje vietoje.

46. Labiausiai Arvydui už Atlanto įstrigo rungtynės 1997-ųjų lapkritį, kai „Trail Blazers“ žaidė net keturis pratęsimus su „Phoenix Suns“, bet pralaimėjo 139:140. Fantastišku tritaškiu lietuvis tiksint paskutinėms sekundėms išplėšė pratęsimą ir iš viso pelnė 31 tašką, sugriebė 10 atšokusių kamuolių bei atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

47. A.Sabonis – Madrido „Real“ futbolo klubo sirgalius. Jis pats atstovavo Karališkajam klubui 1992-1995 metais.

48. Dėl sunkių traumų ir įvairių sveikatos problemų medikai netgi draudžia A.Saboniui skraidyti lėktuvu. Tolimų kelionių Lietuvos krepšinio legenda nebeplanuoja, o jeigu prireikia, daugiausia važinėja traukiniais.

49. Kai A.Saboniui buvo septyniolika, jis jau buvo pakviestas į Sovietų Sąjungos rinktinės stovyklą. Tačiau kai jo kambariokas A.Lopatovas rytą bandė žadinti Arvydą į treniruotę, pramerkęs akį lietuvis atkirto jam: „Pasitrauk, ruse“. Vėliau paaiškėjo, kad Sabas nemokėjo rusiškai ir taip norėjo paaiškinti, kad paliktų jį ramybėje. 

50. 2014 ųjų gruodžio 19-ąją Arvydui sukanka 50 metų. Su gimtadieniu, Arvydai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.