EUROLYGA 2023

Eurolyga: įprastas „Žalgirio“ startas ir kada įmes W. Cherry?

W.Cherry Eurolygoje dar nėra pelnęs nė taško.<br>M.Kulbio nuotr.
W.Cherry Eurolygoje dar nėra pelnęs nė taško.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-01-03 14:14, atnaujinta 2018-01-17 03:26

Dimitris Itoudis trečią kartą pranoko savo mokytoją, Thomas Heurtelis neskriaudė buvusios komandos, stipriausias praėjusio sezono klubas nerado kuo pakeisti geriausio gruodžio mėnesio žaidėjo, Tayloras Rochestie nenuleido jo paties aukštai pakeltos kartelės, Berlyno ALBA pateikė didžiausią savaitės staigmeną, o Kauno „Žalgiris“ „Top 16“ etape startavo taip pat, kaip visada.

Tokia buvo pirmoji krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo savaitė.

Reguliariojo sezono pabaigoje ir per trumpą pertrauką prieš „Top 16“ startą nemažai Eurolygos klubų pasistiprino naujais krepšininkais. Kai kurie žaidėjai naujose vietose kojas apšilti spėjo dar gruodžio pabaigoje, o keli debiutavo pirmajame „Top 16“ etapo ture.

Šią savaitę neabejotinai labiausiai intrigavo prancūzo Thomas Heurtelio debiutas. Tarp pakeitusių komandas jis reguliariajame sezone žaidė naudingiausiai, o perėjęs į Stambulo „Anadolu Efes“ ekipą jau per pirmąsias rungtynes kovojo prieš savo buvusią komandą Vitorijos „Laboral Kutxa“.

Vitorijos sirgalių požiūris į Th.Heurtelį nebuvo vienalytis. Kai kurie aistruoliai jam plojo, kiti švilpė, o pats prancūzas buvusios komandos neskriaudė. Naujokas pateko į „Anadolu Efes“ starto penketą, bet žaidė tik 15 min. ir taškų nepelnė. Tiesa, kiti Stambulo krepšininkai žaidė naudingiau ir iš Baskų šalies išsivežė pergalę.

Kiti „gruodžio naujokai“ irgi nespindėjo. Pažymėti galima nebent dar reguliariojo sezono pabaigoje Eurolygoje debiutavusį „Laboral Kutxa“ gynėją Mike‘ą Jonesą ir į Stambulo „Fenerbahce“ perėjusį Niką Zisį.

M.Jonesas buvo vienas geriausių Vitorijos ekipos žaidėjų ir į „Anadolu Efes“ krepšį įmetė 12 taškų, o N.Zisis akivaizdžiai pridėjo Stambulo komandos puolimui šalto proto ir debiuto rungtynėse su Maskvos CSKA pelnė 5 taškus ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Kitiems debiutantams reikės smarkiai pasitempti. Tarp jų ir Kauno „Žalgirio“ naujokui Willui Cherry, kuris per dvejas rungtynes nepataikė nė vieno iš 6 metimų ir Eurolygoje vis dar nepelnė pirmojo taško.

Savaitės mūšis

Sakoma, kad geras mokytojas yra tas, kurį pralenkia jo mokiniai. Remdamasis šiuo posakiu, vienas geriausių visų laikų Europos trenerių Željko Obradovičius gali tvirtinti, kad yra geras mokytojas. Jis jau tris kartus kovojo su savo mokiniu Dimitriu Itoudžiu ir visus tris kartus jam pralaimėjo.

D.Itoudis, kuris daugybę metų dirbo Ž.Obradovičiaus padėjėju Atėnų „Panthinaikos“ klube, praėjusį sezoną treniruodamas Bandirmos „Banvit“ komandą dukart nugalėjo Ž.Obradovičiaus vadovaujamą Stambulo „Fenerbahce“ ekipą Turkijos lygoje. O šią savaitę D.Itoudis, jau stovėdamas prie Maskvos CSKA vairo, pranoko savo mokytoją ir per pirmąją akistatą Eurolygoje.

Stambule vykęs „Fenerbahce“ ir CSKA mūšis tapo tikru pirmosios savaitės desertu ir pretenduoja tapti geriausiomis viso „Top 16“ etapo rungtynėmis. Tiesa, nors abu strategai atliko daug įdomių taktikos ėjimų, nugalėtojus nulėmė žaidėjų nuovargis ir jų klaidos. Labiau pavargo „Fenerbahce“ krepšininkai, po pratęsimo pripažinę svečių iš Maskvos pranašumą 81:84.

Beje, net keturi krepšininkai žaidė ilgiau nei 40 minučių. Stambulo ekipoje sunkiausiai pakeičiami buvo Nemanja Bjelica ir Bogdanas Bogdanovičius, Maskvos – Andrejus Voroncevičius ir Sonny Weemsas.

Savaitės pakilimai

Intriga. Pirmajame „Top 16“ etapo ture sirgaliai pamatė daug atkaklių dvikovų, kurių baigtis buvo nulemta paskutinėmis minutėmis. Dviženkliu skirtumu baigėsi vos dvejos iš aštuonerių rungtynių: „Nižnij Novgorod“ išvykoje sutriuškino Milano „Emporio Armani“ klubą 79:59, o Berlyno ALBA savo aikštėje nuliūdino „Barcelona“ komandą 80:70.

Ispanai. Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Madrido „Real“ beveik visas rungtynes žaidė lygiai. Išskyrus vieną trumpą tarpsnį trečiojo kėlinio pabaigoje, kai svečiai iš Ispanijos pelnė 14 taškų be atsako ir nutolo 56:43. Lemiamą „Real“ spurtą surengė keturi ispanai: iš pradžių dvitaškį pataikė komandos kapitonas Felipe Reyesas, o paskui keturis tritaškius pridėjo jo komandos draugai Sergio Llullis, Rudy Fernandezas (du) ir Sergio Rodriguezas. Madridiečiai laimėjo 79:72, o ispanų ketveriukė pelnė 45 taškus.

T.Rochestie. Po traumos grįžusiam Taylorui Rochestie reikėjo trupučio laiko, kad vėl apsiprastų aikštėje. Rungtynių su „Emporio Armani“ pirmoje pusėje „Nižnij Novgorod“ lyderis pelnė tik 2 taškus, o jo komanda atsiliko 31:35. Tačiau po pertraukos rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas įjungė kitą pavarą. Jis pradėjo sparčiai pildyti savo sąskaitą, iki mačo pabaigos surinko 19 taškų, o svečiai iš Pavolgio tvirtai perėmė iniciatyvą ir sutriuškino Lombardijos komandą.

Savaitės nuopoliai

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ Eurolygos „Top 16“ etapą pradėjo taip pat, kaip beveik visada – pralaimėjimu. Lietuvos čempionai ilgai pirmavo, bet trečiojo kėlinio pabaigoje leido varžovams persverti rezultatą ir išvykoje nusileido Stambulo „Galatasaray“ klubui 69:78. Šiuolaikinėje Eurolygoje 11-ąjį kartą tarp 16 stipriausiųjų patekęs „Žalgiris“ vos sykį „Top 16“ etapą pradėjo pergale. Tai atsitiko 2003-2004 metų sezone, kai kauniečiai išvykoje pranoko Stambulo „Ulker“ krepšininkus.

„Maccabi“. Tel Avivo „Maccabi“ antrąjį etapą pradėjo be geriausio Eurolygos gruodžio mėnesio krepšininko Devino Smitho. Amerikietis susižeidė čiurną ir turėjo praleisti dvikovą Graikijos sostinėje su Atėnų „Panathinaikos“. Kai „Maccabi“ antrajame kėlinyje įgijo 14 taškų persvarą, galbūt kai kam atrodė, kad D.Smitho praradimą pavyko kompensuoti, tačiau ketvirtajame kėlinyje „Panathinaikos“ pirmą kartą persvėrė rezultatą ir pasiekė pergalę 83:76. Beje, „Maccabi“ suklupo po 10 pergalių serijos (skaičiuojant visus turnyrus).

„Barcelona“. „Barcelona“ rungtynes išvykoje su ALBA pradėjo spurtu 10:0, o pirmojo kėlinio viduryje pirmavo net 14 taškų skirtumu 19:5. Tačiau be traumuoto Juano Carloso Navarro žaidžianti Katalonijos ekipa buvo greitai nutildyta – berlyniečiai jau antrajame kėlinyje išsiveržė į priekį, o po pertraukos jų pranašumas nekėlė nė mažiausios abejonės. „Barcelona“ netikėtai „Top 16“ etapą pradėjo pralaimėjimu 70:80.

Savaitės skaičius

18920

Tiek sirgalių atėjo į „Beogradska“ areną per „Crvena Zvezda“ ir „Real“ rungtynes. Tai – šio sezono lankomumo rekordas.

Savaitės citata

Joanas Plaza (Malagos „Unicaja“ treneris po rungtynių, kuriose jo komanda namie 8 taškų skirtumu pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“): „Žiūrint nuo suolo atrodė, kad mūsų komandą visas rungtynes buvo apėmęs bejėgiškumo jausmas“.

Savaitės penketas

Tayloras Rochestie („Nižnij Novgorod“). Po priverstinės pauzės grįžęs amerikietis buvo pripažintas naudingiausiu „Top 16“ etapo pirmosios savaitės žaidėju. Jis per rungtynes su „Emporio Armani“ pelnė 19 taškų (2/3 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 6/6 baudų), atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 32 naudingumo balus.

Vasilis Spanoulis („Olympiakos“). Pirėjo ekipos vedlys nebuvo itin taiklus ir į „Unicaja“ krepšį įmetė 11 taškų (1/3 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 0/1 baudos), tačiau jis kontroliavo žaidimą paskutinėmis minutėmis ir atliko 10 rezultatyvių perdavimų.

Rudy Fernandezas („Real“). „Batųjų“ puolėjas tempė savo komandą sunkiausiomis dvikovos su „Crvena Zvezda“ akimirkomis. Jis pataikė du kone svarbiausius tritaškius, pelnė 15 taškų (2/4 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Leonas Radoševičius (ALBA). Buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas sužaidė geriausias sezono rungtynes. Jis pelnė 16 taškų (6/10 dvitaškių, 4/4 baudų) ir buvo ypač energingas trečiajame kėlinyje, per kurį jo komanda įgijo lemiamą pranašumą prieš „Barcelona“.

Trey Thompkinsas („Nižnij Novgorod“). Amerikietis šį sezoną tapo Italijos klubų specialistu ir žaisdamas su „Emporio Armani“ pasiekė asmeninį rezultatyvumo bei pakartojo atkovotų kamuolių rekordą. T.Thompkinsas pelnė 19 taškų (8/11 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 0/2 baudų) ir atkovojo 15 kamuolių.

Savaitės lietuvis

Artūras Gudaitis („Žalgiris“). Lietuvos krepšininkams prastą savaitę „Žalgirio“ aukštaūgis per rungtynes su „Galatasaray“ įmetė pirmą karjeros tritaškį, pataikė visus metimus (4/4 dvitaškių, 1/1 tritaškio) ir surinko 11 taškų. Tiesa, A.Gudaitis ryškiai blykstelėjo tik vieną kėlinį – antrąjį, per kurį pelnė 9 taškus.

Savaitės nusivylimas

Danielis Hackettas („Emporio Armani“). D.Hackettas pirmajame etape buvo rezultatyviausias „Emporio Armani“ žaidėjas, bet per rungtynes su „Nižnij Novgorod“ tempė savo komandą žemyn. Jis nepataikė nė vieno metimo (0/6 dvitaškių, 0/2 tritaškių) ir mačą baigė nepelnęs nė taško.

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

Šiose rungtynėse skirtumas nė karto nebuvo dviženklis. „Galatasaray“ daugiausia pirmavo 9 taškais (tokiu skirtumu baigėsi mačas), „Žalgiris“ – 8.

„Galatasaray“ įmetė net 31 baudos metimą (iš 33), „Žalgiris“ – vos 2 (iš 5). Šeimininkai prasižengė 15 kartų, svečiai – 26.

Artūras Milaknis visus 8 taškus pelnė pirmajame kėlinyje, Artūras Gudaitis 9 iš 11 taškų pelnė antrajame kėlinyje.

A.Gudaitis pataikė visus 5 metimus (4/4 dvitaškių, 1/1 tritaškio) ir įmetė pirmąjį profesionalo karjeroje tritaškį. Antrą sezoną „Žalgirio“ pagrindinėje komandoje žaidžiantis aukštaūgis iki šios savaitės iš trijų taškų zonos atakavo 12 kartų (5 – Eurolygoje, 7 – LKL), bet sėkmingas buvo tik 13-asis.

Willas Cherry per dvejas rungtynes Eurolygoje nepelnė nė taško. Jis po tris kartus netaikliai metė iš dviejų ir trijų taškų zonos.

Edgaras Ulanovas dvejas iš trejų rezultatyviausių rungtynių sužaidė „Abdi Ipekci“ arenoje. Jis spalio 30-ąją į „Anadolu Efes“ krepšį įmetė 19 taškų, gruodžio 30-ąją į „Galatasaray“ krepšį – 9 taškus. Tai – beveik pusė (28 iš 61) E.Ulanovo Eurolygoje pelnytų taškų.

Rezultatyviausias „Galatasaray“ žaidėjas Sinanas Guleras visus 14 taškų pelnė po pertraukos. Zoranas Ercegas per Eurolygos varžybas pataikė jau 41 baudos metimą iš eilės (tarp jų 7 – šiame ture į „Žalgirio“ krepšį).

„Žalgiris“ prieš „Galatasaray“ pastarąjį kartą laimėjo prieš 28 metus. Tiesa, po to šios komandos net 27 metus nežaidė, bet visas trejas 2014-aisiais vykusias rungtynes laimėjo Stambulo „raudoni-geltoni“.

„Top 16“ etapo 1-asis turas

E grupė

Stambulo „Galatasaray“ – Kauno „Žalgiris“ 78:69. S.Guleras ir Z.Ercegas po 14, C.Arroyo 12, ... M.Pocius 1/ J.Andersonas 15, R.Javtokas 12, A.Gudaitis 11. Be žiūrovų.

Atėnų „Panathinaikos“ – Tel Avivo „Maccabi“ 83:76. E.Batista 16, A.J.Slaughteris ir J.Gistas po 15/ B.Randle‘as ir N.Linhartas po 18, A.Tyusas 14, 11 atk.kam. 11500 žiūrovų.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Madrido „Real“ 72:79. L.Mitrovičius ir M.Zirbesas po 13/ R.Fernandezas 15, F.Reyesas 13, S.Rodriguezas 12, ... J.Mačiulis 4. 18920 žiūrovų.

Berlyno ALBA – „Barcelona“ 80:70. R.Reddingas, J.McLeanas ir L.Radoševičius po 16/ M.Huertasas 23, M.Lampe 11. 9379 žiūrovai.

F grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – Maskvos CSKA 81:84. A.Goudelockas 19, B.Bogdanovičius 16, N.Bjelica 10, 11 atk.kam./ K.Hinesas ir S.Weemsas po 13, M.Teodosičius 12. 12713 žiūrovai.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 67:72. M.Begičius 16, M.Jamesas 12/ S.Perperoglou 15, S.Lasme 13. 10052 žiūrovai.

Milano „Emporio Armani“ – „Nižnij Novgorod“ 59:79. M.Brooksas 18, A.Gentile 9, ... L.Kleiza 5/ T.Thompkinsas 19, 15 atk.kam., T.Rochestie 19, A.Parachovskis 18, T.Kinsey 15. 8893 žiūrovai.

Malagos „Unicaja“ – Pirėjo „Olympiakos“ 61:69. J.Grangeris 15, M.Kuzminskas 12, F.Vazquezas 11, 10 atk.kam./ O.Hunteris 18, V.Spanoulis 11, 10 rez.perd. 8496 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.