EUROLYGA 2023

Jaunasis A. Wigginsas mėgina susigrąžinti „Kito LeBrono“ etiketę

A.Wigginsu specialistai buvo spėję šiek tiek nusivilti, tačiau dabar stebisi žaidėjo tobulėjimu.<br>AP nuotr.
A.Wigginsu specialistai buvo spėję šiek tiek nusivilti, tačiau dabar stebisi žaidėjo tobulėjimu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 10, 2015, 7:33 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 11:08 AM

Andrew Wigginsas buvo mokyklos fenomenas. Jam buvo piešiama NBA superžvaigždės istorija dar prieš atveriant duris į universitetą. Ir kai galiausiai krepšininkas ėmė trypti Kanzaso universiteto salės parketą, paveikslas pradėjo blankti, rašo „Business Insider“.

A.Wigginsas buvo geras, tačiau ne toks ryškus, kokio buvo galima tikėtis iš žmogaus, vadinto „Kitu LeBronu“.

Netrukus NBA talentų vertintojai ėmė leisti karetlę žemyn, primindami devyniolikmečio amžių, agresyvumo puolime trūkumą ir poreikį tobulėti.

Dar prieš NBA naujokų biržą „Draf Express“ analitikas Mike'as Schmitzas sakė, kad A.Wigginsui reikia laiko subręsti, kaip žaidėjui.

„Jam neseniai suėjo 19 metų ir savaime suprantama, kad jam dar toli iki užbaigto produkto. NBA ekipos norės matyti A.Wigginsą agresyvesnį. Dabar jis turi atsitraukiančio žaidėjo manierą. Iš dalies su tuo gali būti susijęs amžius, jėgos ir patirties trūkumas“, - rašė M.Schmitzas.

Žaidimas agresyvėja

Bet A.Wigginsas NBA naujokų biržoje savo vardą išgirdo pirmasis, kai pirštu į jį parodė LeBroną Jamesą įsigijusi „Cleveland Cavaliers“. Nepaisant to, dauguma NBA atstovų manė, kad Metų naujoko titulą turėtų laimėti antruoju numeriu pašauktas Jabari Parkeris.

A.Wigginsui neteko garbės prisijungti prie Davido Blatto muštruojamos komandos. Jis buvo išleistas į „Minnesota Timberwolves“, tapęs Kevino Love mainų paketo dalimi.

Kai specialistai imdavo kalbėti apie A.Wigginsą, jie nevardindavo, ką šis gali nuveikti šiuo metu. Kalbos sukosi apie potencialą.

Praėjo penki mėnesiai po mainų ir A.Wigginsas atrodo daug stipresnis nei kas nors galėjo tikėtis. Dabar jis – akivaizdus Metų naujoko rinkimų favoritas. 203 cm ūgio gynėjo ir lengvojo krašto puolėjo pozicijose galintis žaisti kanadietis yra rezultatyviausias NBA naujokas, vidutiniškai pelnantis 13,9 taško.

Specialistus labiausiai kaitina tai, kad krepšininko rodikliai šaute šauna į viršų. Kiekvieną mėnesį pelnomų taškų ir atkovojamų kamuolių kreivė vis statėjo. O per keturis mačus sausį A.Wigginsas buvo visiškai užsivedęs. Jis vidutiniškai pelnydavo 23 taškus, atakuodamas 52 procentų taiklumu. Krepšininkas taip pat per rungtynes atkovodavo 6 kamuolius ir atlikdavo du rezultatyvius perdavimus.

A.Wigginsas dabar yra ant bangos, kuri, po kažkiek laiko, nurims, tačiau dabar jis atakuodamas tiesiog taško varžovus.

„Tai labai džiugina. Visi žino, kad nacionalinė žiniasklaida man kelia didžiausią klausimą: „Ar jis pasyvus?“ Toks klausimas skambėjo dažnai, tačiau dabar jis vis dažniau ir stipriau parodo, kad tampa agresyvesniu“, - sakė „Timberwolves“ treneris Flipas Saundersas.

Žavi judesiai

A.Wigginsas nesulaukia tiek dėmesio, kiek būtų gavęs dideliame klube ar šalia L.Jameso Klivlende, tačiau rodomi skaičiai ir demonstruojami įgūdžiai neleidžia nusisukti. Kiekvieną kartą vis sunkiau nepamatyti šio žaidėjo šou.

Kai A.Wigginsas pelnė 27 taškus į „Sacramento Kings“ krepšį, specialistai aikčiojo, nes krepšininkas pademonstravo įvairiausių įspūdingų judesių.

Vienas jų – Carlemo Anthony patentuotų triukų, kuomet varžovas priverčiamas žengti žingsnį į kraštą, o tada verpste pergudraujamas iš kitos pusės.

O per rungtynes su „Phoenix Suns“, kai A.Wigginsas pelnė 25 taškus, jis parodė ir gabumus krauti į krepšį. Specialistams pro akis nepraslydo greita ataka, kai varžovą judesiu į šoną suklaidinęs A.Wigginsas puolimą baigė dėjimu.

Aukšto lygio gynėjas

A.Wigginso potencialas gynyboje visuomet buvo liaupsinamas. Kartelės niekas nenuleido, o JAV sporto žiniasklaidos galiūno ESPN NBA analitikas Davidas Thorpe sakė:

„Jeigu jis nepateks į simbolinę pirmąją geriausiai NBA besiginančių žaidėjų komandą, tai bus jo ir trenerių štabo susimovimas. To negalėtum pasakyti apie daug krepšininkų, tačiau tokia šio žaidėjo ateitis.“

A.Wigginso žaidimas tobulėja gerokai greičiau nei žmonės tikėjosi. Po rungtynių prieš Dwyane'ą Wade'ą šis paklausė, ar A.Wigginsas norėtų būti didžiu žaidėju, o tada pasakė, kad jeigu nori – turi tęsti pradėtą darbą. Kobe Bryantas teigė, kad žaisti prieš A.Wigginsą – tas pats, kas žiūrėti į savo atspindį prieš 19 metų.

Kanadietis tobulėja, kaip ir visi naujokai, tačiau A.Wigginsui dar tik 19-a, o augimas – spartus. Jis jaunesnis už „Milwaukee Bucks“ fenomeną Giannį Antetokounmpo, kuriam dar daug trūksta iki A.Wigginso lygio.

Ir NBA lyga bei būsimi varžovai turėtų baimintis, kas išaugs iš 19-mečio, kuris užtikrintai šlifuoja puolimą ir turi potencialo tapti elitiniu gynėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.