EUROLYGA 2023

NBA akys krypsta į Latvijos krepšinio D. Nowitzki

Latvijos krepšinis daug metų buvo garsus snaiperiais, bet artimiausiais metais jis garsės aukštaūgiais. Tarp jų išsiskiria būsimoji NBA žvaigždė 212 cm ūgio Kristapas Porzingis. Paaugliško sudėjimo išstypęs 19-metis prikrėtė aibę nemalonumų Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkams. Bet šis talentas nėra vienintelis Latvijos krepšinio padangėje.

„Sevilla“ klube žaidžiantis aukštaūgis K.Porzingis turėtų būti pakviestas NBA naujokų biržoje pirmajame rate.<br>M.Kulbio nuotr.
„Sevilla“ klube žaidžiantis aukštaūgis K.Porzingis turėtų būti pakviestas NBA naujokų biržoje pirmajame rate.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Feb 1, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 11:33 AM

Europos taurės turnyre per 2 savaites vilniečiai sužaidė dvejas rungtynes, per kurias susipažino su „Sevilla“ klubui atstovaujančiu K.Porzingiu.

Jis pelnė 18 taškų Vilniuje, kur Ispanijos komanda pralaimėjo (78:100), tačiau jo žaibiški dėjimai ilgomis rankomis ir tritaškiai, paleisti vikriai išlindus iš komandos draugų užtvarų, paliko įspūdį.

Šią savaitę Sevilijoje K.Porzingis įmetė 16 taškų ir prisidėjo, kad jo komanda atsirevanšuotų „Lietuvos rytui“ 88:82.

NBA biržoje bus aukštai

Sevilijoje žaidžiantis latvis nebe pirmus metus domina NBA žvalgus.

K.Porzingis jau pernai buvo užsiregistravęs NBA naujokų biržoje, tačiau prognozuota vieta pirmojo rato viduryje atrodė per žema ir jis atsiėmė paraišką, kad pabandytų laimę šiemet.

Dabar Espn.go.com jaunajam latviui prognozuoja 4-ąją vietą, draftexpress.com – 7-ąją, nbadraft.net – 14-ąją.

„Visi kalba, kad tai – naujas Dirkas Nowitzki. Nors yra aukštas, turi taiklią ranką. Turi uoslę žaisdamas po krepšiu.

Yra greitas, gali blokuoti metimą, gali taikliai mesti tritaškius. Tai tikras talentas“, – apie tėvynainį sakė „Lietuvos ryto" trenerio asistentu dirbantis latvis Sandis Buškevicas.

Galimybių dar neatskleidė

Europos taurės turnyre po 11,3 taško, o Ispanijos lygoje po 9,9 taško renkančio K.Porzingio rodikliai solidūs, bet dar ne tokie, kad verstų iš kojų.

Bet ir Vokietijos rinktinės bei NBA klubo „Dallas Mavericks“ superžvaigždė D.Nowitzki tokio amžiaus dar buvo tik talentingas aukštas blondinas „Wurzburg“ klube Vokietijos antrojoje lygoje.

NBA skautams patinka tai, kad K.Porzingis turi dar neatskleistų galimybių.

2013 ir 2014 metais geriausiu Europos jaunuoju krepšininku išrinktas, o pernai NBA naujokų biržoje 14-as pakviestas Dario Šaričius vyrų krepšinyje atrodo solidžiau, bet dvidešimtmetis kroatas savo sudėjimu ir mąstymu aikštėje atrodo lyg subrendęs žaidėjas.

Liaunas K.Porzingio kūnas ir pečių linija akivaizdžiai dar per silpni NBA.

Tačiau po metų kitų, kai latvis sutvirtės, jo talentas gali pražysti įvairesnėmis spalvomis.

Įsivaizduojamos latvio galimybės dar labiau intriguoja NBA klubų vadovus.

Auga priekinė linija

Prieš keletą metų gyventi ir treniruotis į Seviliją išvykęs ir ten mažakraujystę įveikęs K.Porzingis savo tėvynėje jau dabar yra vertinamas kaip Lietuvoje Jonas Valančiūnas.

Praėjusią savaitę specialiai dėl šio krepšininko į Vilnių atvykę du Latvijos žurnalistai neslėpė, jog šiuo metu K.Porzingis – populiariausias jų šalies krepšininkas.

19-metis latvis ne tik talentingas, bet ir kuklus, malonus pašnekovas už aikštės ribų.

Kartu jis yra didelė Latvijos krepšinio viltis.

Pernai Europos jaunimo (iki 18 metų) pirmenybėse Turkijoje K.Porzingis rinko po 11,6 taško, atkovojo po 10 kamuolių, o mače su Lietuva pranoko Domantą Sabonį, kai pelnęs 17 taškų padėjo latviams pasiekti pergalę 71:54.

„Jis apie save daug pasakė jaunimo čempionate, – sakė S.Buškevicas. – O praėjusiais metais K.Porzingis buvo kviečiamas į vyrų rinktinę, bet atsisakė, nes vasarą skyrė individualiam darbui krepšinio salėje.

Manau, šią vasarą jis bus rinktinėje.“

Latvijos rinktinė daug metų garsėjo taikliarankiais gynėjais.

Valdis Valteris, šiuo metu Latvijoje vedantis sporto laidą per televiziją, su SSRS rinktine tapo pasaulio ir Europos čempionu. 1988 m. Seule Igoris Migliniekas tapo olimpiniu čempionu kartu su Šarūnu Marčiulioniu, Arvydu Saboniu, Rimu Kurtinaičiu ir Valdemaru Chomičiumi.

Lietuvos klubams atstovavę Robertas Štelmaheris ir Ainaras Bagatskis buvo svarbūs žaidėjai Eurolygoje, o pastaraisiais metais pajėgiems klubams atstovauja Kristapas Valteris, Janis Blūmas ir Janis Strelniekas.

Turint taikliarankių gynėjų, Latvijai dažnai trūkdavo jėgos ir centimetrų po krepšiais. Andris Biedrinis būdamas 28 metų pernai išnyko iš NBA, o dar anksčiau iš Latvijos rinktinės. 36 metų Kasparas Kambala daug vasarų nekviečiamas į rinktinę.

Užtat auga naujoji karta.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ rungtyniaujantis 208 cm ūgio Davis Bertanis jau yra pašauktas NBA naujokų biržoje. Teises į jį tebesaugo „San Antonio Spurs“, prižiūrėjęs latvį JAV, kai pernai jis gydėsi kryžminių kelio raiščių traumą.

22 metų 201 cm ūgio puolėjas Janis Timma iš Rygos VEF savo pavardę NBA naujokų biržoje girdėjo 2013 metais.

Jo bendraklubis 19-metis 210 cm ūgio Anžejus Pasečnikas yra tarp kandidatų išgirsti savo pavardę per 2016 metų NBA naujokų biržą.

Labiau patyręs Rolandas Freimanis neseniai sudarė sutartį su Kazanės „Uniks“.

Svajoja apie olimpiadą

Jau šių metų Europos čempionato grupės varžybose Rygoje, kur turnyrą pradės ir Lietuvos rinktinė, A.Bagatskio treniruojama jauna šeimininkų komanda gali sukelti triukšmo.

„Mūsų šalyje jau pasvajojama apie pirmąjį šešetą ir kelialapį į olimpinę atranką“, – sakė sportacentrs.com žurnalistas Andrejis Šilinis.

Patekti tarp šešių geriausių Europos čempionato komandų Latvijos krepšininkams nėra pavykę nuo 1939 metų, kai Senojo žemyno pirmenybėse Kaune mūsų šalies kaimynai buvo antri.

Olimpinėse žaidynėse Latvijos krepšinio rinktinė yra dalyvavusi vienąsyk ir tai buvo kone prieš 80 metų – 1936-aisiais. Tada latviai buvo vienintelį kartą tapę Europos čempionais (1935 m.).

Net jei šiemet ir nepavyktų, Latvija tikriausiai labai neliūdėtų, nes K.Porzingiui bręstant šalies krepšinio ateitis atrodo kaip niekada šviesi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.