EUROLYGA 2023

Sh. O'Nealo smūgis Sabui į veidą ir kiti lietuvių konfliktai NBA

Didžiausias peštukas NBA iš lietuvių buvo Ž.Ilgauskas.<br>AFP ir lrytas.lt nuotr. koliažas
Didžiausias peštukas NBA iš lietuvių buvo Ž.Ilgauskas.<br>AFP ir lrytas.lt nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 5, 2015, 10:03 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 11:37 AM

Grubi Jono Valančiūno pražanga, paguldžiusi NBA superžvaigždę LeBroną Jamesą, ir krepšininkų konfliktas tebuvo lašas NBA vandenyne. Žydrūnas Ilgauskas ne kartą yra kumščiais pamokęs savo priešininkus, varžovams niekada nenuolaidžiavo ir Linas Kleiza, o Arvydas Sabonis buvo bene didžiausias Shaquille‘o O‘Nealo varžovas.

Lrytas.lt primena įtempčiausias akimirkas iš Lietuvos žaidėjų nuotykių NBA arenose.

Shaqo ir Sabo dvikovos

Kai NBA Vakarų konferencijos viršūnėje vykdavo negailestingos „Los Angeles Lakers“ ir „Portland Trail Blazers“ kovos, daugelio dėmesio centre atsidurdavo dviejų milžinų – Shaquille‘o O‘Nealo ir Arvydo Sabonio dvikovos.

Shaqas žaidė taip, kad Lietuvos krepšinio legenda jaustųsi kuo nepatogiau.

Savo dėjimais jis bandydavo sugėdinti „Trail Blazers“ vidurio puolėją. Savo ruožtu lietuvis ramiai ir techniškai dirbdavo Portlando komandai bei stengdavosi niekada nesivelti į aistras.

Kartą Sh.O‘Nealas iš didelio rašto išėjo iš krašto.

1997 metais sugavęs ore pakabintą kamuolį, Sh.O‘Nealas jį sugrūdo į krepšį tiesiai virš A.Sabonio galvos.

Galingo stoto „centras“ pasimėgaudamas kurį laiką kabojo ant lanko ir leisdamasis ant žemės tyčia kyštelėjo alkūnę tiesiai Arvydui per veidą.

Teisėjai pamatė nešvarų epizodą ir išvarė Sh.O‘Nealą iš aikštės.

Ir kitos dviejų NBA galiūnų mikrodvikovos visuomet būdavo kupinos įtampos.

Didžiausias peštukas – Big Z

NBA muštynių ringe labiausiai pasižymėjo Žydrūnas Ilgauskas.

2004-ųjų sausį Ž.Ilgauskas susimušė su „Utah Jazz“ vidurio puolėju Gregu Ostertagu. Reginys buvo įspūdingas – kumščiais mosavosi tikri milžinai: lietuvio ūgis – 221 cm, amerikiečio – 218 cm. Tiesa, sirgaliai vėliau internete tikino nusivylę nuobodžia „centrų“ dvikova.

Krepšininkai buvo išvaryti iš aikštės ir suspenduoti vienerioms rungtynėms.

„Nė kiek nesigailiu, kad trenkiau jam, – tikino Ž.Ilgauskas. – Turi save ginti. Gailiuosi tik dėl to, kad buvau pašalintas iš aikštės.“

Tuometinis „Cleveland Cavaliers" treneris Paulas Silasas didžiavosi savo vidurio puolėjo tvirtumu.

2009 metais už grubią pražangą prieš komandos draugą Andersoną Varejao Ž.Ilgauskas puolė auklėti „Milwaukee Bucks“ aukštaūgį Charlie Villanuevą.

Amerikietis irgi buvo nepėsčias. Jis stvėrė lietuviui už kaklo. Įsiutęs Ž.Ilgauskas jau gniaužė kumščius, bet nuo smūgių apsaugojo skirti krepšininkų supuolęs žaidėjų būrys.

Ch.Villanueva buvo išvarytas iš aikštės, o Ž.Ilgauskas gavo techninę pražangą.

„Centro“ nervai nelaikė ir karjeros pabaigoje. Paskutiniajame sezone „Miami Heat“ klube (2010-2011 m.) Ž.Ilgauskas į incidentus įsivėlė bent du kartus.

Daugiausia aistrų kilo Vašingtone, kur Ž.Ilgauskas susirėmė su „Washington Wizards“ įžaidėju Johnu Wallu. Jaunasis amerikietis supyko po nerangių lietuvio judesių alkūnėmis, kliudžiusių jo veidą.

193 cm ūgio J.Wallas trenkė Ž.Ilgauskui, o šis lyg traktorius ėmė stumti priešininką nuo kelio.

Ž.Ilgauskas susimokėjo 25 tūkst. JAV dolerių baudą, o J.Wallas turėjo praleisti vieną susitikimą.

Prieš pat NBA reguliariojo sezono pabaigą Dėl „Atlanta Hawks“ gruzino Zacharo Pačulijos šiurkščių veiksmų puolime nepatenkintas Ž.Ilgauskas sviedė kamuolį šiam į nugarą.

Kelis kartus iš alkūnės į veidą gavęs aukštaūgis buvo pasiruošęs aiškintis santykius, tačiau Z.Pačulija su lietuviu nesimušė. Už aikštelės ribų jie – geri draugai. Tiesa, tai neišgelbėjo Ž.Ilgausko – teisėjai išvarė lietuvį iš aikštės.

Už NBA ribų – akistata su mirtimi

NBA neįsitvirtinęs 28-erių vidurio puolėjas Martynas Andriuškevičius su siaubu prisimena, kaip prieš 8 metus žvelgė mirčiai į akis.

2006-ųjų gruodį „Dakota Wizards“ komandos treniruotėje antrinėje NBA lygoje M.Andriuškevičių užpuolė komandos draugas Awvees Storey. 

Amerikiečio smūgis buvo toks stiprus, kad 221 cm ūgio lietuvis buvo nokautuotas ir jo gyvybei iškilo pavojus.

M.Andriuškevičiaus smegenyse susiformavo krešulys, sutriko jo kalba ir klausa. Gydytojai patarė aukštaūgiui niekada nebežaisti krepšinio.

„Kai ligoninėje atsipeikėjau, gydytojas įspėjo, kad gali kilti komplikacijų. Jis nesakė kokių, bet iš jo intonacijos, žodžių aš supratau, jog galiu mirti“, – 2006-ųjų gruodžio 21 dieną prisiminė lietuvis.

Vis dėlto lietuvis neprarado tikėjimo ir sparčiai pasveiko. Tiesa, įsitvirtinti krepšinio aukštumose jam nebepavyko. Nors 2010 metais su Lietuvos rinktine pasaulio čempionate Turkijoje jis iškovojo bronzą, klubinėje karjeroje jis nepateisino lūkesčių.

A.Storey po smūgių apgailestavo. Jis buvo pašalintas iš „Wizards“ klubo. Pats M.Andriuškevičius daugiau nebenorėjo matyti amerikiečio savo akyse.

LeBronui jau kliuvo anksčiau

LeBronas Jamesas dar iki nesportinės J.Valančiūno pražangos buvo įsidėmėjęs Lietuvos krepšininkus. Ir ne tik dėl artimos draugystės su Žydrūnu Ilgausku. 2008 metais Darius Songaila atstovaudamas „Washington Wizards“ klubui NBA atkrintamosiose varžybose per akistatą su „Cavaliers“ stuktelėjo tam pačiam L.Jamesui per veidą.

•Incidento video galite pamatyti ČIA.

Už šį veiksmą NBA netgi suspendavo marijampolietį šeštosioms tarpusavio rungtynėms.

„Tai nebuvo tyčinis veiksmas. Mano ranka įstrigo ir kai LeBronas bandė išsipančioti, išėjo taip, kad mano ranka kepštelėjo jam per veidą. Tai tebuvo atsitiktinumas“, – tikino D.Songaila.

Lietuviai nesivelia į konfliktus

Naujoji NBA žaidžiančių Lietuvos krepšininkų karta nelinkusi veltis į didesnius konfliktus.

2005-2009 m. „Denver Nuggets“ ir 2010-2013 m. „Toronto Raptors“ klubuose žaidęs Linas Kleiza niekada nepabijodavo apsižodžiuoti ir pastovėti į save, bet svaidytis kumščiais jam neteko.

Tiesa, 22 metų Jonui Valančiūnui jau yra tekę pasišiaušti dar prieš NBA sezoną, kai Lietuvos ir JAV rinktinės susitiko 2014 metų pasaulio čempionato pusfinalyje.

J.Valančiūnui vos neužvožė JAV nacionalinės komandos „centras“ DeMarcusas Cousinsas, įpykęs dėl lietuvio mostų alkūnėmis.

Gavęs techninę pražangą vėliau „Sacramento Kings“ vidurio puolėjas nuo atsarginių suolo laidėsi grasinimais užmušti lietuvių lyderį.

Ne gana to, po susitikimo tarp JAV ir Lietuvos krepšininkų kilo apsistumdymas, į kurį įsivėlė ir daugiau žaidėjų. Konfliktą pradėjo tas pats D.Cousinsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.