EUROLYGA 2023

J. Mačiulio ekipa triuškina svetur, L. Kleizos – nelaimi namuose

„Žalgiris“ pralaimėjo Berlyne.<br>P.Mantauto nuotr.
„Žalgiris“ pralaimėjo Berlyne.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Mar 7, 2015, 3:31 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 7:55 AM

Ryanas Toolsonas prisiminė snaiperio įgūdžius ir išplėšė pergalę Malagos „Unicaja“ komandai, „Barcelona“ nutraukė nesėkmių svečiuose, o Milano „Emporio Armani“ pratęsė nesėkmių namuose seriją, Madrido „Real" triuškino varžovus rekordiniu skirtumu, Belgrado „Crvena Zvezda“ apnuogino Eurolygos čempionų silpnąsias vietas, o Kauno „Žalgiris“ nesugebėjo užpildyti spragų, atsiradusių nežaidžiant dviem vidurio puolėjams.

Tai buvo įdomiausi įvykiai Eurolygos „Top 16“ etapo devintajame ture.

Iki Eurolygos „Top 16“ etapo pabaigos likus penkiems turams kelialapio į ketvirtfinalį dar neužsitikrino nė viena komanda. Tačiau keturi klubai jau dabar gali būti ramūs – jiems turėtų užtekti per devynerias rungtynes sukauptų taškų.

E grupėje nuo varžovų nutolo 8 pergales iškovojęs Madrido „Real“. F grupėje saugias pozicijas susikūrė taip pat 8 kartus laimėjęs Pirėjo „Olympiakos“ bei po 7 kartus nugalėję Stambulo „Fenerbahce“ ir Maskvos CSKA.

Geriausių galimybių laimėti kitus tris kelialapius E grupėje turi „Barcelona“, Tel Avivo „Maccabi“ (po 6 pergales) ir Atėnų „Panathinaikos“ (5), tačiau vilčių dar neprarado ir Berlyno ALBA (4) bei Kauno „Žalgiris“ (3).

F grupėje dėl ketvirtosios pozicijos kovoja Stambulo „Anadolu Efes“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ (po 4).

Kitos penkios komandos (E grupėje – Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Stambulo „Galatasaray“, F grupėje – „Nižnij Novgorod“, Malagos „Unicaja“ ir Milano „Emporio Armani“) „Top 16“ etape laimėjo vos po 2 kartus ir jau atsiliko tiek, kad atkrintamosios varžybos joms tapo beveik nepasiekiamos.

Savaitės mūšis

Viena galingiausių Europos komandų „Barcelona“ iki šios savaitės „Top 16“ etape nebuvo laimėjusi nė vienerių rungtynių išvykose. Devintajame ture „mėlynų-granatinių“ irgi laukė sunkus išbandymas, nes jie svečiuose kovojo su turnyro lentelės kaimyne Atėnų „Panathinaikos“ ekipa. Tačiau nei grėsmingi varžovai, nei juos palaikę 17,5 tūkstančių sirgalių nesutridė Barselonos krepšininkų, kuriems pavyko iškovoti sunkią pergalę 81:77.

Atėnų komanda apie 37 min. niekuo nenusileido varžovams, greičiau net priešingai – atrodė truputį stipresnė, tačiau svečių pergalę nulėmė trumpa atkarpa antrojo kėlinio pabaigoje.

17-ąją min. „žalieji“ dar buvo priekyje 32:30, bet po to praleido 12 taškų iš eilės ir ilsėtis išėjo turėdami 10 taškų deficitą. Po pertraukos atėniečiai priartėjo, visą laiką mynė svečiams ant kulnų, bet po beveik kiekvienos sėkmingos „Panathinaikos“ atakos „Barcelona“ rasdavo kontrargumentų. Tarp jų ir netradicinių – vienas geriausių sezono rungtynių sužaidė per 14,5 min. 15 taškų pelnęs Katalonijos ekipos vidurio puolėjas Tiboras Pleissas.

Atėnų krepšininkai labiausiai sielojosi dėl puikios progos likus apie 15 sek., kai atsilikdami 3 taškais (74:77) rengė ataką, bet taip ir nesugebėjo mesti į krepšį. Iš pradžių kamuolys išslydo iš rankų A.J.Slaughteriui, po to jo nesugraibė ir į užribį apmaudžiai išleido DeMarcusas Nelsonas.

Savaitės pakilimai

ALBA. Berlyno ALBA rado kuo kompensuoti dviejų starto penketo žaidėjų praradimą. Vokietijos sostinės ekipa į kovą su Kauno „Žalgiriu“ stojo be Jamelo McLeano ir Cliffo Hammondso, tačiau beveik visą laiką kontroliavo situaciją ir nugalėjo 80:72. „Žalgiris“ atvyko be dviejų aukštaūgių, ir jų pakeisti nesugebėjo – kauniečiai kovą dėl atšokusių kamuolių pralaimėjo net 17:35, o į geriausių kovotojų dešimtuką patenkantis Paulius Jankūnas nesugriebė nė vieno kamuolio.

R.Toolsonas. Malagos „Unicaja“ gynėjas Ryanas Toolsonas buvo vienas didžiausių „Top 16“ etapo nusivylimų ir savo įgūdžius prisiminė tik per rungtynes su Stambulo „Anadolu Efes“. Šią savaitę R.Toolsonas ne tik pelnė 25 taškus, bet ir aidint sirenai pataikė svarbiausią metimą, kuris lėmė „Unicaja“ pergalę 93:90. Tiesa, R.Toolsonas ko gero pabudo per vėlai. Jo komanda turi vos dvi pergales ir tik miniatiūrines galimybes patekti į ketvirtfinalį. „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas per šio turo dvikovą pelnė 13 taškų ir atkovojo 8 kamuolius.

„Real“. E grupės lyderiai Madrido „Real“ krepšininkai pasismagino žaisdami su byrančia Stambulo „Galatasaray“ komanda, kurioje nebuvo registruotas Martynas Pocius. Nuo pirmųjų minučių dominavęs „Real“, kuriam Jonas Mačiulis pelnė 3 taškus, nugalėjo net 36 taškų skirtumu 107:71. Didesniu skirtumu šį sezoną baigėsi tik vienerios rungtynės – pirmajame etape „Barcelona“ sutriuškino Zgoželeco „Turow“ ekipą 104:65. O prie „Galatasaray“ bėdų prisidėjo Sinano Gulero trauma. Jis antrajame kėlinyje užmynė varžovui ant kojos ir susižeidė čiurną.

Savaitės nuopoliai

„Maccabi“. Eurolygos čempionus „Beogradska“ arenoje ištiko stabas. Tel Avivo „Maccabi“ komanda žaidė truputį geriau nei varžovė Belgrado „Crvena Zvezda“ ir 34-ąją min. pirmavo 68:63. Tačiau tada „Crvena Zvezda“ per 4,5 min. pelnė net 20 taškų be atsako ir iškovojo pergalę 89:76.

„Laboral Kutxa“. Vitorijos „Laboral Kutxa“ neišsaugojo didelio pranašumo ir savo aikštėje 74:81 nusileido Maskvos CSKA ekipai. Baskų komandai viskas kaip per sviestą ėjosi pirmąsias 13 min., po kurių šeimininkai pirmavo 33:17. Tačiau per likusį antrojo kėlinio 10 taškų pelnęs Vitalijus Fridzonas atgaivino „armiečius“, o antroje mačo pusėje CSKA lyderių duetas Nando De Colo ir Milošas Teodosičius nuvedė svečius į pergalę.

„Emporio Armani“. Namų sienos visai nepadeda Milano „Emporio Armani“ komandai. Ji „Top 16“ etape iškovojo dvi pergales, bet savo aikštėje dar nelaimėjo nė karto. Krepšininkams nudžiuginti Milano sirgalių nepavyko ir penktadienį – „Emporio Armani“ per 40 min. nė karto neišsiveržė į priekį ir nusileido Pirėjo „Olympiakos“ komandai 74:83. „Emporio Armani“ puolėjas Linas Kleiza sukėlė daug kalbų dėl naujos šukuosenos, bet nepasižymėjo naudingu žaidimu ir pelnė 5 taškus.

Savaitės skaičius 6

Tiek rungtynių iš eilės laimėjo ilgiausią pergalių seriją Eurolygoje tęsiantis Stambulo „Fenerbahce“ klubas. Šią savaitę jo užduotis nebuvo sunki, nes „Nižnij Novgorod“ atvyko į Turkiją be dviejų pagrindinio penketo žaidėjų Arciomo Parachovskio ir Tarence‘o Kinsey. „Fenerbahce“ jau antrojo kėlinio viduryje triuškino varžovus 42:20 ir nugalėjo 92:79.

Savaitės citata

Saša Obradovičius (ALBA treneris): „Mes išsaugojome galimybes patekti į atkrintamąsias varžybas ir kovosime iki pabaigos. Stengiuosi per daug negalvoti apie tai, kas gali atsitikti. Galvoju tik apie kitas rungtynes“.

Savaitės penketas

Dariusas Adamsas („Laboral Kutxa“). Tik gruodį prie Vitorijos ekipos prisidėjęs amerikietis į CSKA krepšį įmetė 31 tašką (6/8 dvitaškių, 5/10 tritaškių, 4/5 baudų) ir tapo devintuoju šį sezoną bei antruoju „Top 16“ etape krepšininku, per rungtynes pasiekusiu 30 taškų ribą.

Reggie Reddingas (ALBA). Naudingiausiu savaitės žaidėju pripažintas amerikietis tapo neįmenama mįsle „Žalgiriui“. Jis draskė kauniečių gynybą ir pagerino asmeninį rekordą – pelnė 27 taškus (6/11 dvitaškių, 2/2 tritaškių, 9/10 baudų),. Be to, R.Reddingas atkovojo 7 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 7 pražangas ir surinko 36 naudingumo balus.

Ryanas Toolsonas („Unicaja“). Amerikietis prisiminė, kad turi taiklią ranką, ir nutraukė nesėkmingų rungtynių seriją. R.Toolsonas pelnė 25 taškus (3/6 dvitaškių, 3/7 tritaškių, 10/10 baudų), išprovokavo 8 pražangas ir aidint sirenai į „Anadolu Efes“ krepšį įmetė pergalingą tritaškį.

Tiboras Pleissas („Barcelona“). Vokietis tapo didele staigmena „Panathinaikos“ aukštaūgiams.

T.Pleissas sužaidė vienas geriausių sezono rungtynių ir per 14,5 min. spėjo surinkti 15 taškų (6/7 dvitaškių, 3/3 baudų).

Bobanas Marjanovičius („Crvena Zvezda“). Aukščiausias Eurolygos žaidėjas dominavo ir savo, ir „Maccabi“ baudos aikštelėje. Jis pelnė 19 taškų (8/13 dvitaškių, 3/3 baudų), atkovojo 17 kamuolių ir pakartojo jam pačiam priklausantį šio sezono Eurolygos atkovotų kamuolių rekordą.

Savaitės lietuvis

Mindaugas Kuzminskas („Unicaja“). M.Kuzminskas spėjo visur. Jis pelnė 13 taškų (4/5 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), atkovojo 8 kamuolius, pakartojo asmeninį rezultatyvių perdavimų (4) ir pagerino naudingumo balų (22) rekordą. Tiesa, didžiąją dalį gerų darbų jis nuveikė iki pertraukos, o antroje mačo pusėje į savo sąskaitą įsirašė tik 2 taškus.

Savaitės nusivylimas

Samardo Samuelsas („Emporio Armani“). Prieš savaitę sezono rekordus gerinęs jamaikietis šįkart buvo visiškai bejėgis. Jis leido „Olympiakos“ aukštaūgiams šeimininkauti baudos aikštelėse ir pelnė tik 4 taškus (2/2 dvitaškių) ir atkovojo 1 kamuolį.

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

„Žalgiris“ pirmavo tik pusantros minutės pirmojo kėlinio pirmoje pusėje (paskutinį kartą – 7:6). Rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas buvo 18 taškų pelnęs ir karjeros rekordą pagerinęs Artūras Milaknis. Iki šio turo jo rekordas buvo 16 taškų (2013 m. per rungtynes su Strasbūro SIG). Karjeros rekordą pagerino ir 12 taškų pelnęs Siimas Sanderis Vene. Jo rekordas buvo 9 taškai (2013 m. per kitas rungtynes su SIG).

Karjeros rekordus pagerino ir du ALBA krepšininkai: Reggie Reddingas pelnė 27 taškus (jo rekordas buvo 20 taškų), Jonasas Wohlfarthas – 8 taškus (jo rekordas buvo 6 taškai). Beje, 25 metų J.Wohlfarthas visus savo taškus įmetė pirmajame kėlinyje, o po pertraukos turėjo gerą progą pasiekti dviženklę ribą, bet nepataikė nė vienos iš 4 baudų. R.Reddingas 13 taškų pelnė antrajame kėlinyje.

Marko Baničius pataikė visus 5 dvitaškius, S.S.Vene pataikė visus 4 dvitaškius.

Jamesas Andersonas po dvejų nesėkmingų rungtynių vėl pataikė tritaškį ir pasiekė 10 taškų ribą. Paulius Jankūnas visus 9 savo taškus pelnė per paskutines pusketvirtos minutės. Beje, pastarąjį kartą jis be taškų aikštę paliko 2013 m. per rungtynes su ALBA.

ALBA laimėjo kovą dėl atšokusių kamuolių 35:17 (tarp jų puolime – 11:5)!

Visas iki šiol vykusias „Žalgirio“ ir ALBA rungtynes (jų buvo po trejas Kaune ir Berlyne) laimėjo šeimininkai.

„Top 16“ etapo 9-asis turas

E grupė

Berlyno ALBA – Kauno „Žalgiris“ 80:72. R.Reddingas 27, M.Baničius 13, L.Radoševičius 12/ A.Milaknis 18, S.S.Vene ir D.Songaila po 12. 8567 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – „Barcelona“ 77:81. E.Batista 16, J.Gistas 14, D.Diamantidis 12/ J.Doellmanas 21, J.C.Navarro 17, T.Pleissas 15. 17500 žiūrovų.

Belgrado „Crvena Zvezda“ – Tel Avivo „Maccabi“ 89:76. B.Marjanovičius 19, 17 atk.kam M.Williamsas 17, Ch.Jenkinsas 16, N.Kaliničius 14/ D.Smithas 15, J.Pargo 14, N.Linhartas ir A.Tuysas po 12. 9926 žiūrovai.

Stambulo „Galatasaray“ – Madrido „Real“ 71:107. P.Youngas 19, E.Arslanas 17, K.Gonlumas 15/ R.Fernandezas 17, A.Nocioni 16, J.Carrollas 15, S.Rodriguezas ir G.Ayonas po 14, ... J.Mačiulis 3. 11400 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 8, 2. „Barcelona“ – 6, 3. „Maccabi“ – 6, 4. „Panathinaikos“ – 5, 5. ALBA – 4, 6. „Žalgiris“ – 3, 7. „Crvena Zvezda“ – 2, 8. „Galatasaray“ – 2.

F grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – „Nižnij Novgorod“ 92:79. N.Bjelica 16, J.Vesely ir R.Hickmanas po 13/ T.Thompkinsas 22, R.Kuksikas ir T.Rochestie po 13. 10037 žiūrovai.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Maskvos CSKA 74:81. D.Adamsas 31, F.San Emeterio 14/ V.Fridzonas 13, N.De Colo ir M.Teodosičius po 11. 12619 žiūrovai.

Milano „Emporio Armani“ – Pirėjo „Olympiakos“ 74:83. S.Gentile 24, M.Brooksas 17, ... L.Kleiza 5/ V.Spanoulis ir O.Hunteris po 14, G.Printezis 13, B.Dunstonas 12. 8400 žiūrovų.

Malagos „Unicaja“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 93:90. R.Toolsonas 25, J.Stefanssonas 15, M.Kuzminskas 13/ Th.Heurtelis 23, N.Krstičius 14. 5610 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Olympiakos“ – 8, 2. „Fenerbahce“ – 7, 3. CSKA – 7, 4. „Anadolu Efes“ – 4, 5. „Laboral Kutxa“ – 4, 6. „Nižnij Novgorod“ – 2, 7. „Unicaja“ – 2, 8. „Emporio Armani“ – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.