EUROLYGA 2023

Prieš karą Izmyre vilniečiai išgalando ginklus

Vilniaus „Lietuvos rytas“ sekmadienį savo arenoje iškovojo įspūdingiausią pergalę šį sezoną, tačiau amžino varžovo Kauno „Žalgirio“ sutriuškinimas 93:66 nublanks, jei nepavyks laimėti Turkijoje.

„Lietuvos rytas“ sekmadienį pribloškė „Žalgirio“ krepšininkus galingu žaidimu.<br>M.Kulbio nuotr.
„Lietuvos rytas“ sekmadienį pribloškė „Žalgirio“ krepšininkus galingu žaidimu.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2015-03-10 05:00, atnaujinta 2018-01-11 02:45

Vilniečių sekmadienį užkurta pirtis čempionams iki raudonumo įkaitino intrigą LKL čempionate. Tačiau viena kita nesėkmė šalies pirmenybėse kol kas nėra labai skausminga, nes lemiamos dvikovos laukia gegužę.

Trys LKL lyderiai dabar turi vienodą pralaimėjimų skaičių – po 4 (Klaipėdos „Neptūnas“ yra laimėjęs 25 rungtynes, „Žalgiris“ – 24, „Lietuvos rytas“ – 23). Neilgam, nes kovo 15 d. Klaipėdoje „Neptūnas“ priims vilniečius.

Užvakar „Lietuvos ryto“ krepšininkai tiesiog nušlavė „Žalgirį“, kuriam tai buvo trečioji iš eilės nesėkmė kovo mėnesį, įskaitant ir Eurolygos mačą Berlyne.

Tai buvo pirmosios Vilniaus ir Kauno milžinų kautynės „Lietuvos ryto“ arenoje. Žiūrovai neliko abejingi – arenoje, kurioje telpa 2,5 tūkst. sirgalių, nuo triukšmo kilnojosi stogas. Jau pirmojo kėlinio pabaigoje „Lietuvos rytas“ įgijo dviženklį pranašumą 26:15 ir nepristabdė iki pat finišo. Po tritaškių liūties 18-ąją min. vilniečiai pirmavo 48:22, o prieš ketvirtąjį kėlinį skirtumas buvo tiesiog nepadorus – 77:45.

Prisipažinimas. „Vilniečiai laimėjo rungtynes pagal kiekvieną statistinį rodiklį ir nusiteikimą. Užtikrintai laimėtos rungtynės. Net neturiu daugiau ką pasakyti“, – rungtynes trumpai apibendrino „Žalgirio" treneris Gintaras Krapikas.

Jis pripažino, kad jo auklėtiniai atsilaikė tik penkias minutes.

„Žaidžiant prieš vilniečius negalima klysti, nes klaidos iš karto verčiamos taškais.

Bet pradėjome klysti ir leidome „Lietuvos rytui“ pagauti ritmą.

Tokiose rungtynėse reikia kautis, o ne ieškoti didelių taktinių gudrybių. Bet mes to nepadarėme. Po pralaimėjimo gali surasti 20 pasiteisinimų – grindys slidžios, sportbačiai prasti. Bet tai būtų juokinga“, – sakė treneris.

G.Krapikas teisinosi, kad nesėkmių seriją lėmė ir tvarkaraštis.

„Nesmagu pralaimėti, bet kai iš eilės žaidi prieš „Neptūną“ ir „Lietuvos rytą“, taip gali atsitikti. Jei būtume žaidę su kitomis komandomis, būtų buvę kitaip. Bet tvarkaraščio kontroliuoti negaliu“, – pabrėžė treneris.

Sveikinimai. Mačą „Lietuvos ryto“ arenoje stebėjo ir premjeras Algirdas Butkevičius, kuris po rungtynių paspaudė ranką vilniečių treneriui Marcelo Nicolai.

„Pasakiau, kad sveikinti reikia žaidėjus, nes jie atliko visą darbą, – pokalbį su A.Butkevičiumi šypsodamasis prisiminė M.Nicola. – Buvo malonu su juo susipažinti. Esu laimingas, kad jie matė tokias rungtynes. Ką jis palaikė? Nežinau, nespėjau paklausti.“

Argentinietis didžiavosi savo auklėtiniais, kad jie neleido suabejoti savo pranašumu nuo pirmųjų minučių. „Žinojau, kad žaidėjai turėjo kada nors taip atsiskleisti. Mačiau treniruotėse, kiek širdies jie atidavė, kiek noro buvo įdėta. Kai nuoširdžiai dirbi, visa tai galiausiai duoda rezultatą. Tai buvo rungtynės, kurias pradėjome sunkokai, bet prisitaikėme. Tam aš čia ir dirbu. Nepaisant problemų, reikia stengtis. Viskas buvo paruošta tiek puolimui, tiek gynybai. Ir tai suveikė.

„Žalgiris“ mums neleido to lengvai daryti, bet laikėmės plano. Svarbiausia, kad niekada nesustojome. Net kai pirmavome 20 ar 30 taškų skirtumu“, – teigė „Lietuvos ryto" treneris.

Taktika. M.Nicola nesileido į svarstymus, kodėl rinkosi vieną ar kitą žaidėją, tačiau paaiškino, kodėl starto penkete atsirado Žygimantas Janavičius.

„Nusprendėme rinktis Ž.Janavičių į pagrindinio įžaidėjo poziciją, kai Adas Juškevičius patyrė čiurnos traumą. Tai suveikė, ir mes toliau taip žaidžiame. Nežinau, ar keisime tai. Jie abu – svarbūs įžaidėjai. Prašome jų kiekvieną sekundę kontroliuoti rungtynes. Jie turi organizuoti žaidimą ir spausti varžovą gynyboje.

Visi žaidėjai čia svarbūs. Kiekvienas turi savo vaidmenį. Tiesiog aikštėje reikia atidirbti. Visi turi būti pasiruošę žaisti ir starto penkete, ir kilti nuo suolo.

Turime 12 žaidėjų, bet negalime kiekvienose rungtynėse panaudoti jų visų. Tikrai ne problema, kad vieną dieną kuris nors nežaidžia. Nereikia to klausinėti. Gal kitą dieną bus kitaip. Turėčiau 7 žaidėjus, problemų dėl keitimų nekiltų. Bet tokios komandos titulų nelaimi“, – aiškino argentinietis.

Išbandymas. Šiandien vilniečiai iškeliaus į Turkiją, kur rytoj jų Izmyre laukia Europos taurės aštuntfinalio antrasis mačas su „Karsiyaka“. Prieš savaitę Vilniuje rungtynes baigėsi lygiosiomis 81:81, todėl kova vyks iš naujo.

„Turime visas 40 minučių žaisti taip, kaip sekmadienį su „Žalgiriu“. Norime žygiuoti iki galo, kovoti dėl titulų, todėl tos rungtynės buvo geras pavyzdys, – vakar teigė M.Nicola. – Privalome kovoti ir nevengti fizinės jėgos. Ir tai galioja visoms rungtynėms – ne tik su „Karsiyaka“ ar „Žalgiriu“. Klojame gerą pagrindą ateičiai“.

Argentinietis įspėjo, kad Turkijoje reikia tikėtis didelio varžovų sirgalių spaudimo, todėl psichologinis tvirtumas gali lemti daug.

„Treneris sakė, kad ten bus tikras pragaras, todėl turime susitvarkyti su emocijomis ir su galva. Negalime įsivelti į jų žaidimą. Ten žaisti sunku visiems.

Ten klumpa beveik visos Turkijos komandos, tad bus tikrai sunku“, – kalbėjo A.Juškevičius.

Tačiau jis tiki, kad ekipai pavyks išlikti stipriai, o jėgų suteiks rungtynių Turkijoje patirtis.

„Esame kovoję su Bandirmos „Banvit“. Salė ten irgi maža, o komanda namuose nebuvo patyrusi pralaimėjimų. Bet mes iškovojome pergalę. Jau esame žaidę tokiomis sąlygomis, todėl tai mums pravers“, – teigė įžaidėjas. (LR)

LKL rungtynių statistika

„Lietuvos rytas“ – „Žalgiris“ 93:66 (27:17, 25:8, 25:20, 16:21). A.Kavaliauskas 19 (5/7 dvitaškių, 9/11 baudų), A.Juškevičius 14 (2/2 dvitaškių, 3/3 tritaškių), M.Gecevičius 12, T.Leslie 11, M.Lukauskis 8, M.Moseris 7, G.Orelikas 6, A.Valeika 4, B.Baronas 3/J.Andersonas 16, S.S.Vene 13, A.Milaknis 10, R.Javtokas, W.Cherry ir D.Songaila po 6, P.Jankūnas 5, L.Lekavičius 3, T.Dimša 1. Taiklumas: 24/39 (62 proc.) ir 12/29 (41 proc.) dvitaškių, 10/18 (56 proc.) ir 8/21 (38 proc.) tritaškių, 15/19 (79 proc.) ir 18/21 (86 proc.) baudų. Atkovota kamuolių 31 ir 22, perimta 15 ir 11, klaidų 15 ir 21.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“ – Alytaus „Dzūkija“ 72:59 (17:15, 19:21, 17:12, 19:11). M.Dixonas 16, B.Brustas 12/A.Jomantas 13, F.Dmitrijevas 12.

Utenos „Juventus“ – Kėdainių „Nevėžis“ 81:69 (25:9, 12:20, 19:16, 25:24). E.Dimša 15, E.Stanionis 13, S.Buterlevičius 12/ R.Camphoras 18, M.Monroe 12.

„Mažeikiai“ – „Prienai“ 70:62 (22:10, 17:17, 19:18, 12:17). D.Pakamanis 16, R.Danys 15, D.Tarvydas 12/M.Linkevičius 19, D.Šeškus 15, D.Milka 14.

„Šiauliai“ – Panevėžio „Lietkabelis“ 96:58 (31:12, 17:8, 30:19, 18:19). R.Giedraitis 22, G.Leonavičius 16, R.Olanderis 13/E.Žabas 15, L.Aukštikalnis ir N.Dahlmanas po 10.

Komandų rikiuotė:

1. „Neptūnas“ – 25 ir 4, 2. „Žalgiris“ – 24 ir 4, 3. „Lietuvos rytas“ – 23 ir 4, 4. „Pieno žvaigždės“ – 17 ir 11, 5. „Juventus“ – 17 ir 11, 6. „Dzūkija“ – 16 ir 13, 7. „Šiauliai“ – 13 ir 15, 8. „Lietkabelis“ – 9 ir 20, 9. „Prienai“ – 6 ir 24, 10. „Nevėžis“ – 5 ir 25, 11. „Mažeikiai“ – 3 ir 27.

Specialisto žvilgsnis

Sergejus Jovaiša

Buvęs krepšininkas

„Vilniečiai pasinaudojo klaidomis ir pasijuto labai gerai, kai pradėjo pirmauti. Aiškiai buvo matyti, kad prieš kauniečių puolimą buvo sutarta kietai gintis, priverčiant varžovus atsidurti nepatogiose padėtyse. Gera gynyba, lengvi taškai ir spurtas buvo lemiami veiksniai rungtynių pradžioje. Kauniečiai nuleido rankas prieš energingai rungtyniavusį „Lietuvos rytą“, tikrai nebuvo realu ką nors pakeisti. Galbūt „Žalgiris“ išgyvena vidinį nuopuolį. Tačiau lėmė ne tik tai. „Žalgirio“ puolimas pasidarė per daug vienodas ir labai nuspėjamas, o vilniečiai tuo pasinaudojo. Žinoma, „Lietuvos ryto" treneriai išreikalavo geros gynybos. Nuo pirmojo kėlinio vidurio, kai ta gynyba iš tiesų pradėjo veikti, vilniečiai įgijo labai didelį pasitikėjimą savo jėgomis. Visi, kas tik buvo aikštėje, buvo naudingi. Kauniečiams pulti nesisekė. Komandai, įmetusiai vos daugiau kaip 60 taškų, sunku laimėti ar bent rimtai pasipriešinti. Kiekvieną sezoną matome panašių duobių „Žalgirio“ žaidime. Gerai yra tai, kad vienos rungtynės dabar beveik nieko LKL nelemia. Juk pernai reguliarųjį sezoną kauniečiai baigė būdami ketvirti. Viską lemia finišas. Aišku, Eurolygos traukinys jau turbūt nuvažiavo, bet mes galime būti dėkingi komandai, kad matėme gerų rungtynių ir ne vieną pergalę. Su tokiomis pajėgomis dar ko nors tikėtis būtų naivu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.