EUROLYGA 2023

Lietuvos čempionate – žūtbūtinės moterų kovos

Baigėsi reguliarusis Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) sezonas, tačiau sportininkės neturi laiko ilsėtis. Šeštadienį prasideda ketvirtfinalio varžybos, kuriose špagas surems Kauno „LSU-Aisčių“ ir Kauno rajono „Sirenų“ krepšininkės.

„LSU-Aisčių“ lyderė L.Svarytė užtikrintai atakuoja ir kovoja dėl kamuolių.
„LSU-Aisčių“ lyderė L.Svarytė užtikrintai atakuoja ir kovoja dėl kamuolių.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

Mar 14, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 12:12 PM

„LSU-Aisčių“ komanda su 16 pergalių ir 12 pralaimėjimų užėmė trečiąją vietą, o „Sirenos“ iškovojo 13 pergalių ir 15 mačų pralaimėjo bei liko šeštos.

Abi komandos šį sezoną tarpusavyje žaidė keturiskart. „Sirenos“ pergalės skonio neragavo nė karto – „LSU-Aistės“ pergales šventė 62:46, 58:52, 76:72, 68:57.

Kaip komandoms seksis toliau?

Pergalės – jau nesvarbios

Nei „Aisčių" treneris Ričardas Maceina, nei „Sirenų“ vairininkas Linas Šalkus pasiektų rezultatų nesureikšmina.

„Penktas kartas turi būti. Pagalys ir tas vieną kartą iššauna. „Žalgiris“ irgi vis laimėdavo prieš „Lietuvos rytą“, o pralaimėjo tokiu rezultatu (93:66)“, – sakė L.Šalkus.

Pirmasis komandų susitikimas ketvirtfinalyje vyks „Aisčių“ namuose, o atsakomoji dvikova kovo 17 dieną vyks Garliavoje. Jeigu abi komandos iškovos po pergalę, kovo 20 dieną Kaune įvyks lemiama dvikova.

„Būtų gerai, kad užtektų dviejų mačų, bet įtariu, jog turėsime žaisti tris. Su „Sirenomis“ žaisti sunku. Ekipa yra įveikusi ir vieną lyderių, Marijampolės „Sūduvą“, kitas stiprias komandas.

Merginos žaidžia kovingai, tad reikia užmiršti pergales“, – sakė R.Maceina.

Kovas vertina skirtingai

R.Maceina su komanda antradienį spėjo pasinervinti, bet galiausiai kovoje dėl trečiosios vietos 63:53 nugalėjo Klaipėdos „Fortūną“. L.Šalkaus auklėtinės paskutiniajame ture 78:45 sutriuškino autsaiderę „Šiaulių-Universiteto“ komandą.

„Antrojoje pusėje patiko ir puolimas, ir gynyba. Iš pradžių neįvykdėme užduočių“, – sakė R.Maceina, kuriam kova su „Fortūna" tapo geru išbandymu prieš ketvirtfinalį.

O L.Šalkus paskutinės kovos nesureikšmino.

„Tegul šiaulietės neįsižeidžia, bet tai nėra to kalibro komanda, kad džiaugtumėmės tokiu rezultatu“, – sakė L.Šalkus.

Varžysis greičiu, o ne ūgiu

Kaunietiškos komandos demonstruos greitą krepšinį. Ir „LSU-Aistės“, ir „Sirenos“ visą sezoną judėjo staigiai. L.Šalkus teigė, kad tokį žaidimo stilių padiktavo komandos sudėtis.

„Esame žema komanda, todėl turime aktyviai gintis ir greitai atakuoti.

Kai krepšininkės neaukštos, jos privalo būti mobilios“, – sakė buvęs Vilniaus „Sakalų" treneris.

R.Maceina tikisi, kad būtent aktyvią varžovių gynybą bus galima paversti savo pranašumu.

„Galbūt priversime greitai prisirinkti daug pražangų, – sakė treneris, prakalbęs apie silpnąsias „Sirenų“ vietas. – Varžovės neturi daug snaiperių, turi jauną įžaidėją, tad gal patirties trūkumas gali kliudyti.

Kita vertus, jos gali žaisti drąsiau“, – sakė „LSU-Aisčių“ strategas.

L.Šalkaus komandoje aukščiausia žaidėja – 185 cm ūgio. R.Maceina turi vieną aukštesnę krepšininkę – 190 cm ūgio Laurą Svarytę.

„Mes neturime standartinių vidurio puolėjų. Netgi Laura nėra aukšta, – kalbėjo R.Maceina. – Esame greita ir jauna komanda. Gynyboje rungtyniaujame aktyviai, o ūgį kompensuojame tuo, kad visos krepšininkės gali pataikyti ir iš vidutinio nuotolio, ir iš toliau.“

Lyderė graibsto kamuolius

„LSU-Aisčių“ komandoje didžiausią grėsmę kelia L.Svarytė. 22 metų šiaulietė LMKL pirmauja pagal atkovotus kamuolius (vidutiniškai 13,2). Ji lygoje išsiskiria ir kova po varžovių krepšiu – L.Svarytė per puolimą vidutiniškai sugriebia 9,1 kamuolio.

„Ji turi ir nuojautą, bėga po krepšiu, stengiasi, lipa. Galbūt jai truputį trūksta fizinės jėgos, bet Laura tai kompensuoja greičiu.

Aš prašau ir mes stengiamės jai duoti kamuolių. Laura gerai meta, pataiko tritaškius, tad gali progas kurtis pati. Man patinka, kad Laura moka suvokti situaciją: jeigu varžovė žemesnė, ji lenda po krepšiu, o mes jai metame kamuolį“, – apie lyderę kalbėjo R.Maceina.

Tačiau L.Svarytė užtikrintai dirba ne tik kovodama po krepšiais. Ji – rezultatyviausia „LSU-Aisčių“ krepšininkė (13,8). L.Šalkus šią žaidėją yra įsidėmėjęs, bet teigė, kad ypatingų žabangų nekuria.

„Planų prieš atskiras žaidėjas neturime. Analizuojame kiekvieną varžovių krepšininkę. Viena žaidėja nelaimi.

Lauros indėlis didžiausias, bet yra Laura Marmienė, Vitalija Kaminskytė bei kitos. Komanda turi gerų žaidėjų. Jei viena žaidėja įmeta ir 40 taškų, tai nereiškia, kad ekipa laimės“, – sakė L.Šalkus.

Rezultatus vertina skirtingai

Praėjusį sezoną „Sirenos“ žingsniavo iki pusfinalio ir galėjo pasigirti geresniais skaičiais reguliariajame sezone. Bet L.Šalkus turnyro lentelės vietos neakcentuoja – juk pateko į atkrintamąsias varžybas.

„Yra keturios panašaus pajėgumo komandos, – apie „LSU-Aistes“, „Fortūną“, Vilniaus „Kibirkštį“ ir savo klubą kalbėjo L.Šalkus. – O vieta nėra taip svarbu. Pernai buvome antrojoje vietoje, o kas išėjo? Atsižvelgus į sudėtį, rezultatas neblogas, tad dabar lieka tik nusiteikti ketvirtfinaliui.“

„LSU-Aistės“ praėjusį sezoną užėmė penktąją vietą ir iškrito jau ketvirtfinalyje, tad dabar R.Maceina į priekį žiūri optimistiškai.

„Mus aplenkė ekipos, kurios turėjo didesnį biudžetą, o ir žaidėjos pajėgesnės.

Esame jauna ekipa, ir rezultatas man patinka. Valdyba irgi patenkinta“, – sakė „LSU-Aisčių" treneris, kurio nuomone, ketvirtfinalyje nugalėtoją lems psichologinis pasirengimas.

Ketvirtfinalio poros

Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) ketvirtfinalio poros:

Kauno „LSU-Aistės“ – Kauno rajono „Sirenos“

Klaipėdos „Fortūna“ – Vilniaus „Kibirkštis“

„Utena“ (27 pergalės/1 pralaimėjimas) ir Marijampolės „Sūduva“ (21/7) iškart pateko į pusfinalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.