EUROLYGA 2023

Eurolygos apžvalga: riaušės, lietuviai, citatos ir epizodai

Turkai Vokietijoje sukėlė riaušes.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Turkai Vokietijoje sukėlė riaušes.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Mar 21, 2015, 12:48 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 2:46 PM

Turkų sirgaliai sukėlė riaušes Vokietijos sostinėje, du lietuviai niekuo nenustebino savo buvusių komandų, buvęs Kauno „Žalgirio“ aukštaūgis laimėjo galingiausių Eurolygos vidurio puolėjų dvikovą, kitas buvęs žalgirietis nepataikė lemiamo metimo Vitorijoje, o nesėkmę patyrusiems Lietuvos čempionams liko tik miniatiūrinė galimybė prasibrauti į ketvirtfinalį.

Tai buvo įdomiausi įvykiai krepšinio Eurolygos „Top 16“ etapo 11-ame ture, kuriame kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino „Barcelona“ ir Stambulo „Fenerbahce“ komandos.

Savaitės mūšis

Vitorijos „Laboral Kutxa“ ir Pirėjo „Olympiakos“ sprendžia skirtingas užduotis, bet taškų labai reikia abiems. Ir nors po dešimties turų „Olympiakos" turėjo dukart daugiau pergalių, šių komandų rungtynės vyko Vitorijoje, o svečiai atvyko be savo ryškiausios žvaigždės Vasilio Spanoulio, todėl jėgos susilygino.

Jėgos buvo tokios lygios, kad per visą mačą didžiausias skirtumas buvo vos 7 taškai (tiek antrajame kėlinyje pirmavo „Olympiakos“), o antroje pusėje nė vienai ekipai nepavyko nutolti daugiau nei 5 taškais.

Šioje lygioje dvikovoje Fortūną atsisukti į savo pusę privertė „Laboral Kutxa“ krepšininkai, išplėšę pergalę 74:73.

Paskutinę minutę „Olympiakos" turėjo dvi geras galimybes vėl persverti rezultatą. Tačiau likus 41 sek. rezultatyviausias svečių žaidėjas Giorgos Printezis nepataikė dviejų baudos metimų, o kitoje Pirėjo ekipos atakoje buvęs Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Oliveris Laffayette‘as nusprendė viską padaryti vienas ir likus 7 sek. metė iš ne itin patogios padėties. Sprendimas buvo prastas, metimas – netaiklus ir finalo sirena užfiksavo „Laboral Kutxa“ pergalę.

Savaitės pakilimai

„Unicaja“ jaunimas. Malagos „Unicaja“ gretas išretino traumos (prie anksčiau susižeidusio Kosto Vasileiadžio šią savaitę prisidėjo du rezultatyviausi krepšininkai Jaysonas Grangeris ir Ryanas Toolsonas bei Jonas Stefanssonas), todėl treneris Joanas Plaza per rungtynes su Maskvos CSKA į kovą metė jaunimą ir jau pirmajame kėlinyje į aikštę įleido du 19-mečius Mo Soluade bei Kenaną Karahodžičių. Abu jauniai nepasimetė ir pelnė po 8 taškus, bet jų raumenys buvo akivaizdžiai per skysti, kad Malagos ekipa pajėgtų namie kovoti su vienu galingiausių Europos klubų. „Unicaja“ iškart atsiliko ir pralaimėjo 77:95.

„Anadolu Efes“. Nors Stambulo „Anadolu Efes“ žaidė be dar vieną traumą patyrusio Nenado Krstičiaus, šiai komandai pavyko namie 79:75 įveikti „Nižnij Novgorod“ klubą ir nutraukti keturių pralaimėjimų seriją. Nedidelis galutinis skirtumas neatspindėjo mačo eigos – „Anadolu Efes“ žaidė su svečiais, kuriems irgi trūko traumuotų krepšininkų Tarence‘o Kinsey bei Trey Thompkinso, kaip katė su pele, ir ketvirtojo kėlinio viduryje pirmavo 18 taškų skirtumu 75:57.

B.Marjanovičius. Belgrado „Crvena zvezda“ ir „Barcelona“ rungtynės kėlė padidintą susidomėjimą, nes jose susigrūmė du pagal statistiką labiausiai dominuojantys Eurolygos vidurio puolėjai. Aiškiu jų dvikovos nugalėtoju tapo „Crvena Zvezda“ milžinas Bobanas Marjanovičius. Jis pelnė 23 taškus ir atkovojo 11 kamuolių. Serbo varžovas iš „Barcelona“ ekipos Ante Tomičius įmetė tik 8 taškus ir atkovojo 4 kamuolius, ir jau 3-ąją min. gavo antrąją pražangą ir ilgam sėdo ant suolo. Tiesa, A.Tomičius turėjo stipresnius partnerius ir „Barcelona“ iškovojo sunkią pergalę išvykoje 77:73.

Savaitės nuopuoliai

„Galatasaray“ sirgaliai. Stambulo „Galatasaray“ sirgaliai vėl prisidirbo ir Berlyno arenoje sukėlė riaušes, dėl kurių rungtynės su ALBA prasidėjo valanda vėliau nei buvo numatyta. Suirutė arenoje kilo komandoms darant apšilimą, kai pusšimtis „Galatasaray“ aistruolių, manoma, pamatę jiems nepatikusį ALBA sirgalių plakatą, patraukė priešingoje pusėje esančios tribūnos link. Sutrikę apsaugininkai net nepabandė sustabdyti krepšinio chuliganų ir jie užpuolė ALBA fanus. (Beje, anot Berlyno policijos pranešimų, prieš rungtynes tarpusavyje buvo susirėmusios kelios turkų sirgalių grupelės.) Iš arenos išvedus ramybės drumstėjus, rungtynės buvo pradėtos. Jas įtikinamai laimėjo Berlyno komanda 75:68.

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiris“ išvykoje mažai kuo nusileido Tel Avivo „Maccabi“ ekipai, bet beveik visas rungtynes atsiliko nuo varžovų ir pralaimėjo jiems 72:79. Po šios nesėkmės ketvirtfinalis kauniečiams tapo beveik nepasiekiamas. Jie į kitą etapą patektų tik tuo atveju, jei per likusius tris turus iškovotų visas pergales, Atėnų „Panathinaikos“ patirtų tris pralaimėjimus, o ALBA namie nusileistų „Crvena Zvezda“ arba „Maccabi“ komandai.

Užsienio lietuviai. Jonas Mačiulis ir Linas Kleiza žaidė prieš komandas, kurioms atstovavo praėjusį sezoną. Nei vienas, nei kitas savo buvusių ekipų neskriaudė, o abiejų lietuvių dabartinės komandos patyrė pralaimėjimus išvykose. J.Mačiulis (2 taškai) ir Madrido „Real“ nusileido „Panathinaikos“ klubui 69:85, o L.Kleiza (8 taškai ir 5 pražangos, tarp kurių paskutinė – techninė) ir Milano „Emporio Armani“ pripažino Stambulo „Fenerbahce“ pranašumą 77:98. Beje, „Emporio Armani“ su „Fenerbahce“ šį sezoną žaidė net keturis kartus, ir visus keturis kartus pralaimėjo, o L.Kleiza į buvusios komandos krepšį įmetė 6, 8, 7 ir 8 taškus (maždaug tiek, koks yra jo vidurkis – 7,5 taško).

Savaitės citatos

Guy Goodesas („Maccabi" treneris po pergalės prieš „Žalgirį“): „Nesu supykęs, bet esu susirūpinęs, ir tai pasakiau žaidėjams po rungtynių. Iš vienos pusės, mes gerai padirbėjome, bet iš kitos – nesu patenkintas, nes žinau, kad galime žaisti geriau.“

Dejanas Radonjičius („Crvena zvezda" treneris po pralaimėjimo „Barcelona“ komandai): „Žaidėme gerai, bet to neužteko, kad įveiktumėm stipresnius varžovus. Vis dėlto esu patenkintas, nes pratęsėme gerų rungtynių seriją.“

Joanas Plaza („Unicaja" treneris po pralaimėtų rungtynių CSKA komandai): „Paprašiau, kad mūsų jaunieji krepšininkai nieko nebijotų, ir jie žaidė drąsiai. Jaučiu, jog per šias rungtynes subrendome ir jų pabaigoje buvome geresnė komanda negu pradžioje.“

Savaitės skaičiai

0

Tiek lietuvių džiaugėsi pergalėmis. Pralaimėjimus šią savaitę patyrė ir „Žalgiris“, ir visos keturios mūsų šalies krepšininkų turinčios užsienio komandos.

4

Tiek komandų užsitikrino kelialapius į ketvirtfinalį. Atkrintamosiose varžybose tikrai žais „Real“, „Barcelona“, „Fenerbahce“ ir CSKA.

8

Tiek rungtynių trunka ilgiausios besitęsiančios pergalių ir pralaimėjimų serijos. Abi serijas tęsia Stambulo komandos: „Fenerbahce“ laimėjo 8 iš eilės rungtynes, „Galatasaray" tiek pat rungtynių iš eilės pralaimėjo.

Savaitės penketas

Tomašas Satoransky (Barcelona“). Nepastebimai pagrindiniu „mėlynų-granatinių“ atakų organizatoriumi tapęs čekas per rungtynes su „Crvena zvezda“ ekipa pelnė 11 taškų (2/3 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 7/7 baudų), atkovojo 10 kamuolių ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus.

Jeremy Pargo („Maccabi“). „Žalgirio“ gynybą draskęs amerikietis pelnė 26 taškus (5/8 dvitaškių, 4/6 tritaškių, 4/5 baudų) ir išprovokavo 8 pražangas. J.Pargo po 10 taškų surinko pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose.

Nikos Pappas („Panathinaikos“). „Top 16“ etape „žaliųjų“ puolimo lyderio vaidmens ėmęsis graikas per mačą su „Real“ atakavo nepriekaištingai ir pelnė 22 taškus (6/6 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 7/8 baudų) bei išprovokavo 8 pražangas.

Bogdanas Bogdanovičius („Fenerbahce“). Labai nestabiliai rungtyniaujantis serbas penktadienį sužaidė geriausią sezono mačą ir į „Emporio Armani“ krepšį įmetė 25 taškus (5/6 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 6/6 baudų). Jis surinko 32 balus ir buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku.

Bobanas Marjanovičius („Crvena zvezda“). Nors jo komanda pralaimėjo rungtynes „Barcelona“ ekipai, aukščiausias Eurolygos krepšininkas laimėjo labiausiai dominuojančių vidurio puolėjų dvikovą su Ante Tomičiumi. B.Marjanovičius pelnė 23 taškus (10/17 dvitaškių, 3/7 baudų), atkovojo 11 kamuolių, atliko 5 rezultatyvius perdavimus, išprovokavo 7 pražangas, o A.Tomičių prasižengti antrą kartą privertė jau 3-ąją min.

Savaitės lietuvis

Lukas Lekavičius („Žalgiris“). Tel Avive ryžtingiau ir agresyviau, negu paprastai, žaidęs 20-metis pelnė 13 taškų (2/3 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 3/4 baudų) ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Abu skaičiai yra jo karjeros rekordai.

Savaitės nusivylimas

Sergio Rodriguezas („Real“). Vienam patikimiausių „Real“ krepšininkų penktadienis buvo juoda diena. Kamuolys neklausė gynėjo ir visai nenorėjo skrieti į „Panathinaikos“ krepšį – S.Rodriguezas pelnė tik 4 taškus (1/8 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų).

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

„Žalgiris“ pirmavo tik pirmajame kėlinyje (paskutinį kartą – 6-ąją min.). Didžiausias „Maccabi“ pranašumas buvo 12 taškų (trečiojo kėlinio pabaigoje).

„Maccabi“ pirmuosius taškus ketvirtajame kėlinyje pelnė tik praėjus 6 min. (tiesa, ir „Žalgiris" tuo metu nebuvo itin rezultatyvus ir įmetė 6 taškus).

„Žalgiryje“ rezultatyviausiai žaidė 19 taškų įmetęs ir dar sykį karjeros rekordą pagerinęs Artūras Milaknis (iki šio turo jo rekordas buvo 18 taškų – jis buvo pasiektas vos prieš dvi savaites Berlyne). A.Milaknis jau 14-ose rungtynėse iš eilės pataikė bent vieną tritaškį (Tel Avive įmetė 4 iš 7).

Karjeros rekordą pagerino ir 13 taškų pelnęs Lukas Lekavičius (buvo 10 taškų).

Lukas Lekavičius ir Jamesas Andersonas atliko po 6 rezultatyvius perdavimus. Tai – abiejų žaidėjų karjeros rekordai (tiesa, J.Andersonas savo rekordą pakartojo).

L.Lekavičiaus asmeniniai rekordai LKL čempionate yra 21 taškas ir 7 rezultatyvūs perdavimai, NKL čempionate, kuriame žaidė prieš patekdamas į pagrindinę „Žalgirio“ komandą, buvo 28 taškai ir 14 rezultatyvių perdavimų.

Siimas Sanderis Vene nepataikė nė vieno iš 5 metimų. Paulius Jankūnas nė vieno iš 5 metimų nepataikė pirmoje pusėje, o pirmuosius taškus pelnė tik 25-ąją min. Jis rungtynes baigė surinkęs 4 taškus (1/7 metimų), bet atkovojo 11 kamuolių

Rezultatyviausias rungtynių žaidėjas Jeremy Pargo pelnė 26 taškus ir pasiekė karjeros rekordą. Jis po 10 taškų įmetė pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose.

Devinas Smithas įmetė 19 taškų, iš kurių net 14 surinko per 5 min. antrojo kėlinio antroje pusėje. D.Smithas savo pasirodymą pradėjo „Maccabi“ pirmaujant 27:23, baigė jo komandai nutolus 43:34.

„Žalgiris“ pralaimėjo „Maccabi“ komandai devintą kartą iš eilės. Pastarąjį sykį kauniečiai Izraelio klubą nugalėjo 2008 metų vasarį.

„Top 16“ etapo 11-ojo turo rezultatai

E grupė

Tel Avivo „Maccabi“ – Kauno „Žalgiris“ 79:72. J.Pargo 26, D.Smithas 19/ A.Milaknis 19, L.Lekavičius 13, J.Andersonas 12. 11060 žiūrovų.

Belgrado „Crvena zvezda“ – „Barcelona“ 73:77. B.Marjanovičius 23, 11 atk.kam., N.Kaliničius ir J.Blažičius po 10/ J.C.Navarro 12, T.Satoransky 11, 10 atk.kam. 18450 žiūrovų.

Berlyno ALBA – Stambulo „Galatasaray“ 75:68. M.Baničius 15, L.Radoševičius 11, R.Reddingas 10, 10 rez.perd./ Z.Ercegas ir E.Arslanas po 16, V.Micovas 12, ... M.Pocius 3. 12821 žiūrovas.

Atėnų „Panathinaikos“ – Madrido „Real“ 85:69. N.Pappas 22, D.Nelsonas 16, J.Gistas 13/ J.Carrollas 16, R.Fernandezas 12, ... J.Mačiulis 2. 17200 žiūrovų.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 9, 2. „Barcelona“ – 8, 3. „Maccabi“ – 7, 4. „Panathinaikos“ – 6, 5. ALBA – 5 ir 6, 6. „Žalgiris“ – 4, 7. „Crvena zvezda“ – 3, 8. „Galatasaray“ – 2.

F grupė

Stambulo „Anadolu Efes“ – „Nižnij Novgorod“ 79:75. M.Bjelica 15, C.Osmanas ir S.Lasme po 13/ A.Parachovskis 22, T.Rochestie 18, G.Mekelis 13. 3361 žiūrovas.

Malagos „Unicaja“ – Maskvos CSKA 77:95. F.Vazquezas 14, M.Kuzminskas 13, C.Suarezas 12/ M.Teodosičius 25, N.De Colo 19, A.Kaunas 16. 6125 žiūrovai.

Stambulo „Fenerbahce“ – Milano „Emporio Armani“ 98:77. B.Bogdanovičius 25, J.Vesely 14, N.Bjelica 13/ M.Brooksas 21, A.Gentile 19, L.Kleiza 8. 12687 žiūrovai.

Vitorijos „Laboral Kutxa“ – Pirėjo „Olympiakos“ 74:73. M.Jamesas 17, D.Bertanas 15, F.Causeur 13/ G.Printezis 15, O.Hunteris 14. 11953 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Fenerbahce“ – 9, 2. CSKA – 9, 3. „Olympiakos“ – 8, 4. „Anadolu Efes“ – 5, 5. „Laboral Kutxa“ – 5, 6. „Nižnij Novgorod“ – 3, 7. „Emporio Armani“ – 3, 8. „Unicaja“ – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.