EUROLYGA 2023

Krepšinio talentas T. Sedekerskis skleidžiasi Ispanijoje

Tadas Sedekerskis, būdamas vos penkiolikos, iš gimtosios Nidos išvyko į Ispaniją. Jis įsikūrė netoli Atlanto vandenyno esančioje Vitorijoje ir tapo vieno pajėgiausių Ispanijos klubų „Laboral Kutxa“ nariu.

T.Sedekerskis džiaugėsi kiek netikėtai gavęs galimybę žaisti ACB rungtynėse.<br>E.Otxoa nuotr.
T.Sedekerskis džiaugėsi kiek netikėtai gavęs galimybę žaisti ACB rungtynėse.<br>E.Otxoa nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas („Lietuvos rytas“)

Mar 23, 2015, 8:43 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 11:16 AM

Lietuvio karjera prasidėjo jaunimo komandoje, tačiau praėjo pusantrų metų, ir vienas talentingiausių jaunųjų Lietuvos krepšininkų debiutavo ACB lygoje, kuri laikoma stipriausia Europoje.

T.Sedekerskis prieš savaitę dalyvavo įtikinamai 87:68 laimėtose rungtynėse su Badalonos „Joventut“. Tiesa, debiutas truko neilgai – lietuvis žaidė 5 minutes, per kurias taškų nepelnė ir prametė vieną tritaškį.

„Nesitikėjau, kad jau antrajame kėlinyje mane pakvies į aikštę. O treneris ir sako: „Eik žaisti.“ Nebebuvo laiko jaudintis“, – debiutą šypsodamasis prisiminė septyniolikmetis.

Po sėkmingo sezono Ispanijos jaunimo čempionate lietuvis palypėjo vienu laipteliu aukštyn – nuo šio sezono pradžios 203 cm ūgio T.Sedekerskis atstovauja Ispanijos trečiosios lygos ekipai Vitorijos „Araberri“, kurioje pelno po 8,8 taško ir atkovoja po 3,5 kamuolio.

Pirmieji metai T.Sedekerskiui nebuvo tik nedrąsūs žingsniai svetimoje šalyje. Greitai apšilęs kojas lietuvis tapo vienu Vitorijos jaunimo komandos lyderių, su ja nužygiavo iki trečiosios vietos ir tapo rezultatyviausiu Ispanijos jaunimo čempionato žaidėju.

Solidi T.Sedekerskio karjeros Ispanijoje pradžia neliko nepastebėta – po čempionato lietuvis sulaukė kvietimo į „Jordan Brand Classic“ stovyklą Barselonoje.

Tarp 40 joje dalyvavusių jaunųjų krepšininkų T.Sedekerskis vėl švytėjo ryškiai – jis buvo vienas iš 10 laimingųjų, kurie sulaukė kvietimo į krepšinio stovyklą Brukline (JAV). Pirmojoje gyvenime kelionėje į JAV buvo trys treniruotės, rungtynės žibančioje Bruklino „Barclays Center“ arenoje, kurioje NBA rungtynes žaidžia „Brooklyn Nets“, ir ekskursija po Niujorką.

„Tikrai buvo verta išvykti į Ispaniją. Žinoma, yra visokių niuansų – vaikas vienas svetur, trūksta namų, tėvų rūpesčio.

Bet Tadas parodė nevaikišką užsispyrimą, greitai subrendo – savarankiškai gyvena, mokosi, sportuoja ir suvokia, ką daro“, – pasakojo krepšininko tėvas S.Sedekerskis.

Jis su sūnumi beveik kasdien bendrauja internetu, keletą kartų per savaitę susiskambina telefonu, tačiau matosi retai – praėjusį sezoną pas vienturtį sūnų Sedekerskiai vyko tik kartą. Netrukus šeima vėl bus kartu – T.Sedekerskis laukia po kelių savaičių atvyksiančių tėvų.

Daugiau pabūti su šeima jaunasis puolėjas planuoja ir Lietuvoje, į kurią grįš pasibaigus sezonui. Tiesa, poilsį turėtų keisti krepšinis – puolėjas tikisi sulaukti kvietimo į jaunimo (iki 18 m.) rinktinės stovyklą.

„Norėsis poilsio, bet būsiu susitelkęs į rinktinę. Žinoma, jeigu ten pakvies“, – kalbėjo T.Sedekerskis, kuris praėjusią vasarą Europos 16-mečių čempionate rinko po 21 tašką (52 proc. dvitaškių, 38 proc. tritaškių, 88 proc. baudų), atkovodavo 8,4 atšokusio kamuolio, atlikdavo 4,6 rezultatyvaus perdavimo per mačą ir buvo neabejotinas rinktinės lyderis.

– Kokių emocijų sukėlė debiutas ACB lygoje? – „Lietuvos rytas“ paklausė T.Sedekerskio.

– Nesitikėjau, kad įbėgsiu į aikštę, bet taip susiklostė aplinkybės. Dėl muštynių buvo diskvalifikuotas Tornikė Šengelija, o per treniruotę traumą patyrė Benas Hansbrough, tad atsirado vieta komandoje. Jausmas nenusakomas: būnant 17 metų debiutuoti Ispanijos lygoje – geras laimėjimas.

Daugiau jaudulio buvo namie prieš išvažiuojant į rungtynes.

Galvojau, kaip čia bus, juk visai kitoks lygis, daug žiūrovų.

Aikštėje jaudulys kaipmat dingo. Žinoma, skirtumą pajutau iškart – kitoks lygis, kitoks greitis, fizinė jėga.

– Kaip debiutą įvertino „Laboral Kutxa" treneris Ibonas Navarro?

– Žaidžiau labai nedaug, todėl nebuvo daug ką pasakyti. Tačiau treneris pasveikino su debiutu ir pasakė, kad reikia toliau dirbti ir stengtis.

Pats galvoju, kad daug ko ir negalėjau padaryti. Svarbiausia buvo gerai padirbėti ginantis. O kad tritaškis neįkrito, nieko tokio. Tikiuosi, dar bus progų.

– Šį sezoną žaidžiate trečiosios lygos ekipoje „Araberri“. Ar dažnai tenka padėti pagrindinei Vitorijos ekipai?

– Su „Araberri" treniruojuosi keturis kartus per savaitę, bet dažnai taip nutinka, kad pirmajai komandai pritrūksta žaidėjų – kas nors patiria traumą ar sirguliuoja. Tada man paskambina ir praneša, kad turiu atvykti treniruotis su pagrindine ekipa.

Pirmi metai buvo sunkūs – kitas lygis, kiti žaidėjai, kitas treneris, ne visus derinius žinojau.

Bet dabar pripratau, žaidėjai draugiškai mane priėmė. Gaunu patarimų iš trenerio, vyresnių žaidėjų – man tai gera patirtis.

– Kada tikitės tapti nuolatiniu „Laboral Kutxa“ komandos žaidėju?

– Gal kitą sezoną. Bet dar anksti apie tai kalbėti, nes klubo vadovai nusiteikę, kad viską geriau daryti žingsnis po žingsnio.

Manau, kad nereikia iškart bandyti per aukštai šokti, o po to ilgam atsisėsti ant suolo.

Nuo šio sezono pradžios žaidžiu „Araberri“ starto penkete.

Tiesa, sezono metu keitėsi treneriai, todėl keitėsi ir jų reikalavimai mano atžvilgiu.

– Prieš dvejus metus sulaukėte daug pasiūlymų iš pajėgiausių Europos klubų.

Ar esate patenkintas pasirinkęs Ispaniją?

– Taip. Labai. Sąlygos pačios geriausios: turiu individualių techninių treniruočių trenerį, taip pat fizinio pasirengimo trenerį.

Viskas gerai – pradedant namais, mokykla, baigiant sporte sale. Kalbą taip pat greitai išmokau, dabar nėra jokių problemų. Miestas nedidelis, žmonės draugiški, susiradau draugų.

Kaip prieš trejus metus čia lankiausi, klubo atstovai man viską aprodė. Todėl atvažiuodamas viską žinojau, kas ir kur bus.

Gyvenu dideliame bute su dar keturiais komandos krepšininkais. Be to, yra ir žmogus, kuris viskuo pasirūpina – buitimi, rūbų skalbimu, maistu.

– Ar specialiai pasirinkote 11-uoju numeriu pažymėtus marškinėlius?

– Praėjusį sezoną turėjau 11-ąjį numerį, todėl ir vėl jį man parinko. Savo mėgstamo skaičiaus neturiu, todėl man nėra labai didelio skirtumo.

– Į Ispaniją išvykote būdamas 15 metų. Ar nebuvo sunku kitoje šalyje be šeimos?

– Būdavo momentų, kad pasiilgdavau šeimos.

Tačiau nėra laiko daug apie tai galvoti, nes užimta kiekviena minutė – mokslai, treniruotės, rungtynės.

Jeigu pasitaiko laisvo laiko, jį praleidžiu su draugais iš Ispanijos ar klubo nariais. Tikrai nėra kada nuobodžiauti.

Pateisino ispanų lūkesčius

Vienai didžiausių Ispanijos agentūrų „You First Sports“, kurios klientai – garsūs NBA krepšininkai Serge’as Ibaka, Andre Milleris, Jamalas Crawfordas, Kenyonas Martinas, taip pat Vilniaus „Lietuvos ryto“ kapitonas Martynas Gecevičius, Rusijos krepšinio žvaigždės Viktoras Chriapa, Saša Kaunas, – priklausantis T.Sedekerskis prieš dvejus metus rinkosi viliojančius pasiūlymus iš ne vieno pajėgaus Europos klubo.

Universalus, kovingas ir pagal mąstymą savo amžiaus krepšininkus aikštėje lenkiantis T.Sedekerskis buvo geidžiamas ir Madrido „Real“, ir „Barcelona“ klubų, jį viliojo JAV mokyklos, tačiau T.Sedekerskis, pasitaręs su tėvais, nusprendė pasirinkti Vitorijos „Laboral Kutxa“. Atvykęs į Ispaniją lietuvis tapo Vitorijos jaunimo komandos žaidėju.

„Nesusigundėme blizgučiais ir pasirinkome klubą, kuriame išpažįstama mums tinkamiausia filosofija. Vitorijos klubas ištesėjo visus savo pažadus, o iš paties Tado, klubo sporto direktoriaus ir vadybininkų pasakojimų supratau, kad jis pateisino klubo lūkesčius, o klubas pateisino Tado lūkesčius“, – sakė jaunojo krepšininko tėvas Sigitas Sedekerskis.

Moksleivių krepšinio lygoje Lietuvoje įžaidėju, atakuojančiuoju gynėju ir lengvuoju krašto puolėju žaidęs T.Sedekerskis Ispanijoje sutvirtėjo, priaugo svorio ir dabar dažniausiai rungtyniauja trečiojoje pozicijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?