EUROLYGA 2023

Moterų rinktinė olimpinės svajonės sieks naujomis pajėgomis

Su į komandą sugrįžtančiomis patyrusiomis žaidėjomis ir pasikeitusiu trenerių štabu Lietuvos moterų krepšinio rinktinė rengsis Europos čempionatui Vengrijoje ir Rumunijoje, kur bus kovojama ir dėl olimpinių bilietų į Rio De Žaneirą.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris M.Šernius pristatė kandidačių sąrašą.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris M.Šernius pristatė kandidačių sąrašą.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Apr 2, 2015, 1:56 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:08 PM

Treneris Mantas Šernius trečiadienė pristatė kandidačių sąrašą, kuriame vėl yra Sandra Linkevičienė, Giedrė Paugaitė, Inesa Visgaudaitė, o tarp konsultantų pirmą kartą bus Steponas Kairys.

Moterų Europos pirmenybės Vengrijoje ir Rumunijoje vyks birželio 11-28 dienomis.

Lietuvos krepšininkės turnyrą pradės D grupėje Šoprono mieste kartu su Ispanija, Slovakija, Švedija ir Vengrija.

Į antrąjį etapą iš keturių grupių iškopos po tris stipriausias komandas.

1999 metų Europos čempionėmis tapusios Lietuvos krepšininkės po to ant garbės pakylos nebeužlipo, nors dusyk joms trūko nedaug (2001 ir 2005 m. lietuvės buvo ketvirtos).

Prėjusiame Europos čempionate Prancūzijoje, kai komandą treniravo Algirdas Paulauskas, lietuvės liko tryliktos, o FIBA reitinge mūsų šalies rinktinė moterų nukrito į 25 vietą.

Teisę sugrįžti į žemyno pirmenybes mūsų šalies krepšininkės iškovojo pernai atrankos varžybose, kai komandos lyderėmis buvo Gintarė Petronytė ir Kamilė Nacickaitė.

„Rinktinę sudaro pernykštis branduolys. Jos nusipelnė kvietimų į rinktinę, nes lengvai iškovojo kelialapį į Europos čempionatą“, – pabrėžė rinktinės treneris M.Šernius.

Jis šiemet komandoje turės papildomų pajėgų.

Rinktinės senbūvė S.Linkevičienė ilsėjosi nuo krepšinio ir praleido 2013 metų Europos pirmenybes, o pernai atrankos varžybose ji negalėjo padėti dėl traumos.

„Sandra yra moterų rinktinės kumštis, – apie „Utenos“ komandos gynėją sakė M.Šernius. – Ji yra tokia žaidėja, kuri subūrdavo ir tempdavo komandą, kai būdavo sunku. Man jos labai reikėjo ir pernai.“

Po metų pertraukos į rinktinę sugrįžta ir Giedrė Paugaitė, buvusi viena komandos lyderių praėjusiame Europos čempionate Prancūzijoje.

Be to, M.Šerniui patinka, kaip šį sezoną savo klubuose Lenkijoje ir Turkijoje rungtyniauja atitinkamai Gintarė Petronytė ir Kamilė Nacickaitė.

„Gintarė ir Kamilė šiemet žaidžia labai gerai, – pažymėjo M.Šernius. – Mačiau jų žaidimą užsienyje. Jos ne kartą tempė savo komandas už ausų. Be to, maloniai stebina ir Linos Pikčiūtės pažanga.“

Europos čempionate bus kovojama ir dėl olimpinių bilietų į 2016 metų olimpines žaidynes Brazilijoje.

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė dar niekada nėra žaidusi olimpiadoje, bet šiemet kyla nuojauta, jog gerų galimybių ten patekti būtų.

„Yra istorinis šansas patekti į olimpines žaidynes“, – sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Tiesioginį bilietą į olimpines žaidynes gaus tik Europos čempione tapusi komanda. 

2-5 vietas užėmusios ekipos 2016 metų birželį rungtyniaus olimpiniame atrankos turnyre, kuriame su kitų žemynų komandomis kovos dėl penkių papildomų kelialapių į Rio De Žaneirą.

Todėl ir LKF oficialus tikslas moterų rinktinei – Europos čempionate būti pirmajame penkete. 

Europos čempionatui krepšininkės pradės rengtis gegužės pradžioje Druskininkuose.

Šiemet rinktinės trenerių štabe nedirbs buvęs Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas Marijonas Petravičius, bet M.Šernius sulauks kitų padejėjų. 

„Marijonas pradėjo treniruoti vaikus Jungtinėse Valstijose, kur gyvena su šeima. Jam sunku derinti darbą Lietuvoje ir JAV, – pasakojo M.Šernius. – Bet mums padės pirmasis Marijono treneris Steponas Kairys.

Ar kas galėtų paneigti, kad jis šiuo metu yra geriausiai su aukštūgiais dirbantis Lietuvos treneris? Jau pernai jį įkalbinėjau padėti rinktinei, o šiemet jis pagaliau pasakė „taip“. 

M.Šernius pats nėra įsitikinęs kada galės pradėti darbą su moterų rinktine, nes šį sezoną jis yra ir pagrindinis Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ vyrų komandos strategas.

Jis mano, kad jei Pasvalio krepšininkai patektų į LKL pusfinalį, moterų rinktinėje gegužę jį pavaduotų Jurgita Štreimikytė-Virbickienė.

Rinktinės kandidačių sąrašas:

Gynėjos: Sandra Linkevičienė („Utena“), Inesa Visgaudaitė („Chemat Basket“), Gabrielė Gutkauskaitė („Utena“), Santa Okockytė (Marijampolės „Sūduva“), Greta Šniokaitė („Utena“), Kamilė Nacickaitė (Stambulo „Universitesi“), Marina Solopova (Klaipėdos „Fortūna“);

Puolėjos: Laura Juškaitė (Vilniaus „Jaunieji talentai“), Mantė Kvedaravičiūtė (Umeo „Udominate“), Lina Aglinskaitė (Klaipėdos „Fortūna“), Vita Kuktienė (Žironos „SparCitylift“), Eglė Šulčiūtė („Utena“), Monika Grigalauskytė (Klaipėdos „Fortūna“), Giedrė Paugaitė (Minsko „Cmoki“);

Vidurio puolėjos: Eglė Šikšniūtė („Utena“), Lina Pikčiūtė (Umeo „Udominate“), Gintarė Petronytė (Krokuvos „Wisla Can-Pack“).

Trenerių štabas

Treneris – Mantas Šernius. Jo asistentai: Jurgita Štreimikytė Virbickienė, Steponas Kairys, Vytautas Valiulis. Fizinio rengimo treneris – Sigitas Kavaliauskas. Gydytojas – Gediminas Tankevičius. Masažuotoja – Miglė Achramavičienė. Administratorius – Valdas Gecevičius.

Pasirengimo programa

Stovykla Druskininkuose gegužės 4-23 d.

Kontrolinės rungtynės Druskininkuose: gegužės 12 dieną su Ukraina, gegužės 13 dieną – su Ukraina, gegužės 15 dieną – su Baltarusija, gegužės 16 dieną – su Baltarusija.

Turnyras Prancūzijoje gegužės 25-27 d.

Kontrolinės rungtynės Prancūzijoje: gegužės 25 dieną su Prancūzija, gegužės 26 dieną su Švedija, gegužės 27 dieną su Graikija.

Stovykla Kėdainiuose gegužės 29 d. – birželio 8 dieną.

Kontrolinės rungtynės Kėdainiuose: birželio 3 dieną su Latvija, birželio 5 dieną su Kinija, birželio 6 dieną su Kinija.

Europos čempionatas Vengrijoje ir Rumunijoje – birželio 11-28 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.