EUROLYGA 2023

Kas pakeistų Donatą Motiejūną rinktinėje?

„Houston Rockets“ ir Lietuvos rinktinės puolėjui Donatui Motiejūnui Los Andžele buvo atlikta nugaros operacija. Ji buvo sėkminga, tačiau reabilitacija gali trukti net keturis mėnesius, o tai reiškia, kad 24 metų 212 cm ūgio puolėjas gali praleisti rudenį vyksiantį Europos čempionatą.

D.Sabonio (dešinėje) galimybės sulaukti kvietimo ne į jaunimo, o į vyrų rinktinę po D.Motiejūno traumos turėtų išaugti.<br>G.Šiupario ir AFP/Scanpix nuotr.
D.Sabonio (dešinėje) galimybės sulaukti kvietimo ne į jaunimo, o į vyrų rinktinę po D.Motiejūno traumos turėtų išaugti.<br>G.Šiupario ir AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Apr 10, 2015, 1:30 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:29 AM

„Jis tikrai būtų nemažai davęs rinktinei. Dabar kiti turės kompensuoti jo netektį“, – apie D.Motiejūno traumą vakar kalbėjo Robertas Javtokas. Lietuvos rinktinės senbuvis užsiminė apie kitus, kurie galėtų užimti D.Motiejūno vietą rinktinėje, jei krepšininkas negalės žaisti Europos čempionate rugsėjo 5–20 dienomis.

Kas galėtų būti tie kiti? Kai prieš porą mėnesių „Lietuvos rytas“ su penkiais buvusiais mūsų šalies rinktinės žaidėjais sudarinėjo dabartinių Lietuvos krepšininkų reitingą pagal pozicijas, sunkiojo puolėjo konkurse rikiuotė atrodė taip: 1. D.Motiejūnas, 2. Paulius Jankūnas, 3. Domantas Sabonis, 4. Linas Kleiza, 5. Kšyštofas Lavrinovičius.

Keturis iš penkių Jonas Kazlauskas rinktinėje jau yra išbandęs.

2013 metų Europos čempionate D.Motiejūnas įprastai keisdavo L.Kleizą, kuris praleido pernykštį pasaulio čempionatą, bet šiemet buvo užsiminęs apie norą sugrįžti į rinktinę. Milano „Emporio Armani“ komandoje L.Kleiza daugiau laiko praleidžia prie tritaškio linijos ir retai gauna kamuolį kitoje pozicijoje, bet galbūt 30-mečio puolėjo talentas atakuoti Lietuvos rinktinėje vėl atsiskleistų?

Ginantis patikimesnis už L.Kleizą atrodo P.Jankūnas. Kauno „Žalgirio“ puolėjas pernai pasaulio čempionate pelnė po 5,1 taško per 15 min. Jis turbūt būtų dar naudingesnis aikštėje drauge su įžaidėju Mantu Kalniečiu, kuriam praėjusią savaitę atlikta kelio operacija neturėtų sutrukdyti sugrįžti į rinktinę šią vasarą. Kita vertus, P.Jankūno rezultatyvumas, kaip ir L.Kleizos, Eurolygoje šį sezoną šiek tiek sumenko.

K.Lavrinovičius žaisdamas „Lietuvos ryte“ rodo, kad vis dar sugeba rezultatyviai suktis prie krepšio ir pataikyti tritaškių, bet 2003 metų Europos čempiono vaidmuo Lietuvos rinktinėje pastaruosius dvejus metus jau nebebuvo ryškus, o rudenį jam sukaks 36-eri. Už Kšyštofą perpus jaunesnio D.Sabonio galimybės sulaukti kvietimo ne į jaunimo, o į vyrų rinktinę po D.Motiejūno traumos turėtų išaugti. Po veržlaus debiuto sezono Gonzagos universitete 208 cm ūgio puolėją būtų įdomu pamatyti rungtyniaujantį rinktinėje šalia Jono Valančiūno.

Ruoš lietuviui naują sutartį

Gali būti, kad ne viskas priklausys nuo paties Donato. „Rockets“ pastarąsias dvi vasaras be trukdžių išleisdavo D.Motiejūną į Lietuvos rinktinę nuo pat pirmosios stovyklos dienos.

Tačiau sunku nuspėti, ar Hjustono klubo požiūris nepasikeis po lietuvio proveržio NBA. Per trečiąjį savo sezoną stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje D.Motiejūnas pelnė po 12 taškų ir atkovojo po 5,9 kamuolio, aikštėje praleido po 28 minutes.

Jo rodikliai išaugo dvigubai, palyginti su pirmaisiais dviem sezonais NBA, todėl panašiai gali išaugti ir naujosios sutarties skaičiai.

Dabartinė D.Motiejūno sutartis su „Rockets“ galios ir kitą sezoną, per kurį jis turėtų uždirbti apie 2,3 mln. dolerių (2,1 mln. eurų).

Hjustono klubas vienintelis iš NBA klubų turės teisę nuo liepos 1 dienos iki spalio pabaigos siūlyti lietuviui naują sutartį.

Sulaukė trenerio paramos

Būtų logiška, jei „Rockets“ pasiūlytų solidesnę sutartį lietuviui, kuriam negailėjo šiltų žodžių po prastos žinios apie nugaros operaciją.

„Daug rungtynių, kai mūsų puolimas priblėsdavo, galėdavome žaisti per D-Mo (krepšininko pravardė. – Red.).

Jis rinko mums taškus, intensyviai gynėsi. Mums jo trūks, – „Houston Chronicle“ sakė „Rockets" treneris Kevinas McHale’as. – Jis įdėjo daug darbo. Labai jo gaila.

Jis – vienas iš tų vaikinų, kurie nepraleisdavo jokių treniruočių. Per laisvą dieną jis mėtydavo į krepšį.

Jis dirbo labai sunkiai. Žinau, kad pasiilgs krepšinio. Šis vaikis mėgsta žaisti krepšinį.“

Per pirmuosius du sezonus daugiau laiko praleidęs ant atsarginių suolo nei aikštėje, šį sezoną D.Motiejūnas 62 iš 71 rungtynių pradėjo starto penkete.

Jis pataikė 50,4 proc. metimų, o tritaškius metė 36,4 proc. taiklumu.

„Rockets“ yra pakilusi į trečiąją vietą stiprių komandų prikimštoje Vakarų konferencijoje, bet atkrintamosiose varžybose turės verstis be lietuvio metimų kabliu.

„Melsiuosi už jį, – žadėjo „Rockets“ puolėjas Terrence’as Jonesas. – Tikiuosi, kad jis sugrįš į aikštę toks, koks buvo iki šiol.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.