EUROLYGA 2023

Krepšininkas iš Indijos per 16 sek. pateko į NBA istoriją

„Sacramento Kings“ komandos atsarginis vidurio puolėjas Simas Bhullaras tapo pirmuoju iš Indijos kilusiu krepšininku, pasirodžiusiu NBA rungtynėse. Tai atsitiko mače su „Minnesota Timberwolves“.

S.Bhullaras tapo pirmuoju iš Indijos kilusiu krepšininku, pasirodžiusiu NBA rungtynėse.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
S.Bhullaras tapo pirmuoju iš Indijos kilusiu krepšininku, pasirodžiusiu NBA rungtynėse.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Apr 10, 2015, 12:12 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:49 AM

S.Bhullaras jau yra įpratęs, kad žmonės į jį spokso. 226 cm ūgio ir 163 kg sveriantis vyras traukia aplinkinių dėmesį, kad ir kur nueitų.

Tačiau pastarosiomis dienomis užgriuvęs dėmesys net ir tokiam milžinui buvo netikėtai didelis.

22 metų S.Bhullaras tapo pirmuoju indų kilmės NBA žaidėju – likus 16,1 sek. iki mačo pabaigos jis pasirodė per „Sacramento Kings“ mačą su „Minnesota Timberwolves“ (116:111).

16,8 tūkst. žiūrovų ovacijomis pasitiko aukštaūgį, kuris nė karto nemetė į krepšį.

Sulaukė milžiniško dėmesio

S.Bhullaras dėmesio centre atsidūrė balandžio 2 dieną, kai pasirašė 10 dienų sutartį su „Kings“ klubu.

Krepšininkas pats suprato, kad jo pasirodymas NBA reiškė daugiau nei 16 sekundžių lakstymo aikštėje. Tai simbolis galimybės, kuri pasitaikė jam ir kuri gali pasitaikyti Indijos vaikui, žaidžiančiam krepšinį ir svajojančiam.

„Tai svarbi akimirka NBA istorijai ir Indijos istorijai, – sakė S.Bhullaras. – Žinau, kad šeima manimi didžiuojasi, visi manimi didžiuojasi.“

Jo populiarumas per savaitę išaugo milžiniškai.

Vos atvykęs į Sakramento klubą jis patikrino savo „Twitter“ paskyrą.

Socialiniame tinkle per dieną jo pavardė buvo paminėta 20 tūkst. kartų, apie jį pradėjo kalbėti Indijos įžymybės.

„Vakar man paskambinęs žmogus paklausė: „Koks jausmas būti populiariausiu žmogumi Žemėje? – pasakojo S.Bhullaras. – Taip aš dabar jaučiuosi.

Į mano pašto dėžutę plaukia elektroniniai laiškai.

Kai įžengiau į sporto salę, telefono baterija buvo įkrauta 95 proc. Kai baigiau treniruotę, buvo likę 5 proc.Mano telefonas skambėjo pusantros valandos, kol buvau salėje.“

Krepšinio mokėsi Kanadoje

S.Bhullaras šį sezoną pradėjo antrinės NBA lygos komandoje „Reno Bighorns“.

Jis nesitiki gauti svarbaus vaidmens „Kings“ klube, kuriame pagrindinio vidurio puolėjo pozicija priklauso JAV rinktinės „centrui“ DeMarcui Cousinsui.

„Dabar aš tiesiog mėgaujuosi. Nejaučiu jokio spaudimo. Žinau, kad daug žmonių – galbūt milijardas – stebi mane. O aš tiesiog mėgaujuosi laiku komandoje.“

S.Bhullaro tėvai gimė Indijoje. Jis pasaulį išvydo Toronte.

S.Bhullaras rungtyniavo Kanadoje kartu su NBA naujokų biržoje pastaraisiais metais pirmaisiais pašauktais Andrew Wigginsu ir Anthony Bennettu.

Du sezonus S.Bhullaras žaidė Naujosios Meksikos universiteto komandoje, dusyk buvo pripažintas geriausiu konferencijos žaidėju ir dusyk padėjo „Aggies“ studentams patekti į NCAA atkrintamąsias kovas.

Praėjusią vasarą, neišgirdęs savo pavardės NBA naujokų biržoje, jis dalyvavo „Kings“ stovykloje, o paskui sudarė sutartį su NBDL komanda „Reno Bighorns“.

NBA antrinėje lygoje S.Bhullaras pelnė po 10,3 taško, atkovojo po 8,8 kamuolio ir blokavo po 3,8 metimo.

Milžinas teigė prisitaikęs prie greito komandos žaidimo, kuris, taip pat ir dieta, jam padėjo įgauti geresnę sportinę formą.

„Man reikia tuo pasinaudoti. Manau, esu pasiekęs sportinės formos viršūnę. Esu pasiruošęs parodyti, ką sugebu“, – kalbėjo S.Bhullaras.

Indija atranda krepšinį

Sakramento klubą suintrigavo indų kilmės krepšininko ūgis ir kiti duomenys.

„Kings“ savininkas Vivekas Ranadive’as yra pirmasis NBA klubo šeimininkas, gimęs Indijoje. Akivaizdu, kad jis bando pristatyti NBA ir savo gimtojoje šalyje, kurioje atsiveria naujos erdvės rinkai.

NBA atidarė pirmąjį savo biurą Indijos mieste Mumbajuje 2011 metų spalį.

Indijos krepšinio federacijos teigimu, tarp berniukų ir mergaičių krepšinis yra antroji sparčiai populiarėjanti sporto šaka (po futbolo) šalyje, kuri daug metų yra pamišusi dėl kriketo.

NBA žaidėjas, kurio gyslomis teka indiškas kraujas, turėtų smarkiai padidinti lygos populiarumą Indijoje.

„Kings“ mano, kad S.Bhullaras gali praversti ir aikštėje. Vidurio puolėjas nėra greitas, bet po krepšiu jis užima daug vietos ir gali būti naudingas ginantis.

Anot basketball-reference.com, per NBA istoriją lygoje žaidė tik penki už S.Bhullarą aukštesni krepšininkai.

Jis yra pats sunkiausias žaidėjas per lygos istoriją.

Pats S.Bhullaras tikisi, kad vieną dieną žmonės įvertins ne tik jo ūgį ir sudėjimą, bet ir žaidimą. O kiekvieno krepšininko svajonė – žaisti NBA – jau išsipildė. (AP, LR)

NBA bokštai

226 cm ūgio Simas Bhullaras tapo aukščiausiu NBA žaidėju šį sezoną.

Patys aukščiausi per visą lygos istoriją buvo 231 cm ūgio rumunas Gheorge’as Mureshanas ir sudanietis Manute Bolas.

Aukštesni už S.Bhullarą taip pat buvo 230 cm ūgio juodkalnietis Slavko Vranešas, 229 cm ūgio amerikietis Shawnas Bradley ir kinas Yao Mingas.

Tarp 20 aukščiausių NBA žaidusių vyrų yra ir du lietuviai: 221 cm ūgio Žydrūnas Ilgauskas ir Arvydas Sabonis.

NBA čempionatas

„Atlanta Hawks“ – „Phoenix Suns“ 96:69, „Miami Heat“ – „Charlotte Hornets“ 105:100, „New Orleans Pelicans“ – „Golden State Warriors“ 103:100, „Oklahoma City Thunder“ – „San Antonio Spurs“ 88:113, „Sacramento Kings“ (R.Gay 33, O.Casspi 31) – „Minnesota Timberwolves“ (K.Martinas 37) 116:111, „Los Angeles Clippers“ – „Los Angeles Lakers“ 105:100.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.