EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė. Paskutiniai „Top 16“ etapo taškai

„Maccabi“ laimėjo lemiamą etapo mūšį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
„Maccabi“ laimėjo lemiamą etapo mūšį.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 11, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:39 AM

Eurolygos čempionė Tel Avivo „Maccabi“ laimėjo lemiamą mūšį, aukščiausias turnyro žaidėjas Bobanas Marjanovičius dar aukščiau pakėlė rekordo kartelę, Stambulo „Galatasaray“ pratęsė beprotiškai ilgą nesėkmių seriją, iš NBA grįžęs Andrejus Kirilenka prisiminė krepšininko įgūdžius, Vitorijos „Laboral Kutxa“ nežengė pro pravertas duris, o Kauno „Žalgiriui“ nepavyko pakartoti pernykščio žygdarbio.

Tai buvo įdomiausi įvykiai paskutiniame Eurolygos „Top 16“ etapo ture.

Ketvirtfinalio senbuviai neįsileido į šį Eurolygos varžybų etapą naujokų. Didžiausia ramybės drumstėja Berlyno ALBA turėjo gerą progą tapti pirmąja į ketvirtfinalį patekusia Vokietijos komanda, tačiau žengti paskutinio žingsnio jai nepavyko ir geriausiųjų aštuonetą sudarys klubai, jau anksčiau žaidę šiame etape.

Eurolygos komandos ketvirtfinalio serijose dėl kelialapių į finalo ketvertą pirmą kartą kovojo 2005 metais. Patekti į ketvirtfinalį visus 11 sezonų nepavyko nė vienai ekipai. Tačiau net keturios komandos geriausiųjų aštuonete atsidūrė jau dešimtąjį kartą. Tai – Maskvos CSKA, „Barcelona“, Pirėjo „Olympiakos“ ir Tel Avivo „Maccabi“.

Atėnų „Panathinaikos“ ketvirtfinalyje žais devintąjį kartą, Madrido „Real“ – septintąjį, Stambulo „Anadolu Efes“ – ketvirtąjį, Stambulo „Fenerbahce“ – antrąjį.

Ketvirtfinalio serijos, kuriose bus kovojama iki trijų pergalių, prasidės antradienį (balandžio 14 d.). „Real“ grumsis su „Anadolu Efes“, „Barcelona“ – su „Olympiakos“, CSKA – su „Panathinaikos“ ir „Fenerbahce“ – su „Maccabi“ (komandos, kurios paminėtos pirmos, turės aikštės pranašumą, tai yra namie žais pirmąsias, antrąsias ir, jei reikės, penktąsias rungtynes).

Savaitės mūšis

ALBA ekipai nepavyko atversti naujo Vokietijos krepšinio istorijos puslapio. Kad taptų pirmąja į Eurolygos ketvirtfinalį patekusia Vokietijos komanda, sezono išvakarėse vardinį kvietimą gavusi ALBA privalėjo namie nugalėti titulą ginantį „Maccabi“ klubą, kurį Berlyno krepšininkai jau buvo įveikę išvykoje.

Tačiau iškovoti dar vienos pergalės ALBA nesugebėjo. „Maccabi“ pranoko varžovus 73:64 ir įteikė kelialapį į ketvirtfinalį ne vien sau, bet ir „Panathinaikos“ komandai.

Berlyno komandai lemiamos rungtynės prastai klostėsi nuo pirmųjų minučių – ALBA iškart atsiliko 3:12. Antrajame ir ketvirtajame kėliniuose berlyniečiai keliskart lygino rezultatą, tačiau nė karto neišsiveržė į priekį.

ALBA krepšininkai atrodė tarsi išsigandę galimybės žengti į ketvirtfinalį. Jie buvo susikaustę, žaidė gana pasyviai, net būdami neblogose situacijose nedrįso mesti ir ieškojo komandos draugų. Tokia agresyvumo stoka buvo pragaištinga.

Komados būseną puikiai atspindėjo epizodas likus pusantros minutės iki rungtynių pabaigos, kai šeimininkams perėmus kamuolį du jų žaidėjai nubėgo į greitą ataką, bet nesugebėjo įveikti vieno varžovo ir dukart neįmetė iš po krepšio.

„Maccabi“ irgi nežaidė gerai, tačiau Tel Avivo komandą gelbėjo 28 taškus įmetęs Devinas Smithas ir ketvirtajame kėlinyje nelauktai aktyviai žaisti pradėjęs Sofoklis Schortsanitis, kuris paprastai didžiąją dalį savo taškų surenka iki pirmojo keitimo pirmojo kėlinio viduryje. Tuo tarpu ALBA ekipoje tikro lyderio nebuvo...

Savaitės pakilimai

„Crvena zvezda“. Nors Belgrado „Crvena zvezda“ komandai paskutinės rungtynės nieko nelėmė, jos krepšininkai gražiai atsisveikino su savo sirgaliais ir po permainingos kovos nugalėjo „Panathinaikos“ ekipą 69:68. Mačo didvyriu tapo „Crvena zvezda“ vidurio puolėjas Bobanas Marjanovičius, paskutinėje atakoje atkovojęs kamuolį po varžovų krepšiu ir likus 2 sek. gavęs teisę mesti du baudos metimus. B.Marjanovičiaus ranka nesudrebėjo ir jo komanda šventė pergalę.

B.Batukas. Nuo praėjusių metų vasaros dėl Turkijos rinktinės stovykloje patirtos Achilo sausgyslės traumos kelis mėnesius nežaidęs Birkanas Batukas jau pasirengęs svariau padėti „Anadolu Efes“ komandai. B.Batukas į aikštę grįžo dar vasario pabaigoje, bet keletą pirmųjų mačų tūnojo komandos draugų šešėlyje ir garsiai prabilo tik šią savaitę, kai įmetė 12 taškų į „Fenerbahce“ krepšį. Tiesa, kiti „Anadolu Efes“ krepšininkai žaidė žemiau galimybių ir rungtynes 83:72 laimėjo beveik visą laiką pirmavusi „Fenerbahce“. Vis dėlto „Anadolu Efes“ sulaukė gerų žinių iš Ispanijos ir pateko į ketvirtfinalį.

A.Kirilenka. Po sugrįžimo iš NBA kelis pirmuosius mačus labai silpnai žaidęs Andrejus Kirilenka parodė, kad nepamiršo krepšininko įgūdžių. CSKA puolėjas per rungtynes su Milano „Emporio Armani“ pelnė 14 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 6 pražangas. Tiesa, jo užduotis nebuvo labai sudėtinga, nes CSKA jau pirmajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, antrajame padidino skirtumą iki 20 taškų ir nesunkiai įveikė Lombardijos klubą 88:79. Maskvos komanda „Top 16“ etape laimėjo 12 kartų – daugiau nei bet kuri kita ekipa.

Savaitės nuopuoliai

„Laboral Kutxa“. Stambulo komandų mūšį laimėjęs „Fenerbahce“ pravėrė duris į ketvirtfinalį Vitorijos „Laboral Kutxa“ krepšininkams. Tačiau jiems nepavyko pasinaudoti galimybe ir išvykoje įveikti Malagos „Unicaja“ ekipos. „Laboral Kutxa“ pirmavo tik pirmąją minutę, o paskui visą laiką priekyje buvo namie žaidusi „Unicaja“, kuri nugalėjo 93:84. Malagos ekipos puolėjas Mindaugas Kuzminskas pelnė 9 taškus.

„Galatasaray“. Stambulo „Galatasaray“ jau ketvirtas rungtynes šį sezoną žaidė be žiūrovų. Eurolyga antrą kartą nubaudė „Galatasaray“ už jo sirgalių elgesį – šįkart už 11-ajame ture Berlyno arenoje sukeltas riaušes. Neturėdami užnugario „liūtai“ be emocijų vykusiose rungtynėse pralaimėjo „Barcelona“ komandai 65:88 ir patyrė 11-ąją iš eilės nesėkmę. „Top 16“ etape „Galatasaray“ iškovojo vos 2 pergales – mažiausiai tarp visų komandų.

„Žalgiris“. Kauno „Žalgiriui“ nepavyko pakartoti pernykščio žygdarbio ir paskutinėse „Top 16“ etapo rungtynėse įveikti „Real“ klubo. Žalgiriečiai tris kėlinius priešinosi, tačiau Eurolygos sezoną uždarė Ispanijos sostinėje pralaimėdami karališkajam klubui 83:99. Pernai „Žalgiris“ paskutines „Top 16“ etapo rungtynes irgi žaidė su „Real“. Tąkart Lietuvos čempionai laimėjo, bet rungtynės vyko Kaune.

Savaitės skaičiai

8

Tiek baudos metimų iš eilės nuo rungtynių pradžios nepataikė „Maccabi“ krepšininkai. Nuo baudos metimų linijos netaikliai atakavo ir Alexas Tyusas (3 kartus), ir Brianas Randle‘as, ir Jeremy Pargo (po 2), ir Sofoklis Schortsanitis (1). Pirmąją baudą Tel Avivo komanda (J.Pargo) pataikė tik 29-ąją min.

10

Tiek sezonų „Top 16“ etape žaidė „Žalgiris“. Kauno komandai nė sykio nepavyko žengti į kitą etapą. Maža to, jos pergalių ir pralaimėjimų santykis „Top 16“ etape niekada nebuvo teigiamas.

16

Tiek dvigubų dviženklių šį sezoną atliko B.Marjanovičius. „Crvena zvezda“ milžinas pagerino Eurolygos rekordą, kuris dešimt metų priklausė „Žalgirio“ aukštaūgiam Tanokai Beardui. T.Beardas per 2004–2005 metų sezoną surinko 14 dvigubų dviženklių.

Savaitės citatos

Saša Obradovičius (ALBA treneris): „Noriu pasveikinti savo komandą, kuri puikiai atstovavo Vokietijai Eurolygoje. Jei sezono pradžioje būčiau pasakęs, kad paskutinėse „Top 16“ etapo rungtynėse kovosime dėl kelialapio į ketvirtfinalį, manimi niekas nebūtų patikėjęs. Šį vakarą viską nulėmė didesnė „Maccabi“ patirtis. Bet tai buvo puiki pamoka ir visiems žaidėjams, ir man, kaip treneriui“.

Duško Ivanovičius („Panathinaikos" treneris): „Crvena zvezda“ yra gera komanda, bet mes pralaimėjome patys, kaip ir ne vienose kitose šio sezono rungtynėse. Svarbiausiomis akimirkomis priimdavome neteisingus sprendimus. Tikiuosi, kad per atkrintamąsias varžybas žaisime protingiau.“

Savaitės penketas

Andrew Goudelockas („Fenerbahce“). Amerikietis antrajame ir ketvirtajame kėliniuose surengė dvi trumpas, bet veiksmingas tolimų metimų serijas, kuriomis pribloškė „Anadolu Efes“ komandą. A.Goudelockas pelnė 24 taškus (5/8 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 5/5 baudų) ir išprovokavo 6 pražangas.

Jaycee Carrollas („Real“). Madridiečių snaiperio dūriai varė į neviltį „Žalgirį“. J.Carrollas atakavo tada, kai labiausiai reikėjo, ir pelnė 16 taškų (3/6 dvitaškių, 3/4 tritaškių, 1/2 baudų). Iš jų 11 – ketvirtajame kėlinyje.

Devinas Smithas („Maccabi“). Prieš kelias dienas naują trijų sezonų sutartį sudaręs amerikietis gelbėjo prastai žaidusią „Maccabi“ ekipą per žūtbūtinį mūšį su ALBA. D.Smithas pelnė 28 taškus (3/4 dvitaškių, 7/10 tritaškių, 1/2 baudų), atkovojo 7 kamuolius, surinko 28 naudingumo balus ir buvo pripažintas vienu iš dviejų naudingiausių savaitės krepšininkų.

Ante Tomičius („Barcelona“). Kroatas per rungtynes su „Galatasaray“ žaidė tik 19 min., bet jų užteko, kad pelnytų 20 taškų (9/10 dvitaškių, 2/3 baudų).

Bobanas Marjanovičius („Crvena zvezda“). Aukščiausias Eurolygos žaidėjas per rungtynes su „Panathinaikos“ ekipa atliko 16-ąjį šį sezoną dvigubą dviženklį: pelnė 12 taškų (3/6 dvitaškių, 6/6 baudų) ir atkovojo 16 kamuolių. Be to, jis paskutinėmis sekundėmis atkovojo kamuolį puolime ir, varžovui prasižengus, likus 2 sek. pataikė pergalę nulėmusius du baudos metimus. Serbas surinko 28 balus ir buvo pripažintas vienu iš dviejų naudingiausių savaitės žaidėjų.

Savaitės lietuvis

Artūras Gudaitis („Žalgiris“). A.Gudaitis buvo vienintelis šiame ture dviženklę rezultatyvumo ribą pasiekęs lietuvis. Grumdamasis su „Real“ priekine linija, jis pelnė 14 taškų (5/6 dvitaškių, 4/8 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius.

Savaitės nusivylimas

Thomas Heurtelis („Anadolu Efes“). Prieš savaitę prancūzas pelnė 26 taškus ir sulaukė trenerio Dušano Ivkovičiaus pagyrimų. Tačiau per paskutines „Top 16“ etapo rungtynes su „Fenerbahce“ skipa jo taikiklis visai išsiderino – Th.Heurtelis pelnė vos 3 taškus (0/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių).

„Žalgirio“ rungtynių skaičiai

Pirmą kartą šį sezoną du rezultatyviausi „Žalgirio“ krepšininkai buvo abu amerikiečiai. Jamesas Andersonas pelnė 17 taškų, Willas Cherry – 16.

Trečias pagal rezultatyvumą buvo 14 taškų įmetęs Artūras Gudaitis. Jis tik kartą karjeroje žaidė dar rezultatyviau – kai šių metų sausį pelnė 17 taškų per rungtynes Barselonoje.

Artūras Milaknis atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir pasiekė karjeros rekordą. Jis jau aštuntose rungtynėse iš eilės pataikė bent du tritaškius.

Paulius Jankūnas tik kartą metė į krepšį ir pelnė 2 taškus. Tačiau „Žalgirio“ kapitonas spėjo surinkti net 4 pražangas.

„Real“ pataikė net 60 proc. tritaškių (12/20). „Žalgirio" taiklumas atakuojant iš toli irgi buvo labai solidus – 50 proc. (9/18).

„Žalgiris“ laimėjo kovą dėl atšokusio kamuolio 31:25.

„Real“ puolėjas Jonas Mačiulis žaidė tik 6,5 min. ir pelnė 3 taškus (1/4 metimų). Per praėjusias šio sezono rungtynes su gimtąja komanda J.Mačiulis pelnė 9, 9 ir 5 taškus. Jo sezono vidurkis – 4,1 taško.

Eurolyga. „Top 16“ etapo 14-asis turas

E grupė

Berlyno ALBA – Tel Avivo „Maccabi“ 64:73. L.Radoševičius, J.McLeanas ir A.Renfroe po 10/ D.Smithas 28, B.Randle‘as 13. 14133 žiūrovai.

Belgrado „Crvena zvezda“ – Atėnų „Panathinaikos“ 69:68. N.Kaliničius 14, B.Marjanovičius 12, 16 atk.kam./ E.Batista 15, D.Diamantidis 12. 6156 žiūrovai.

Stambulo „Galatasaray“ – „Barcelona“ 65:88. V.Micovas 10, ... M.Pocius 6/ A.Tomičius 20, T.Pleissas 12, 12 atk.kam. Be žiūrovų.

Madrido „Real“ – Kauno „Žalgiris“ 99:83. F.Reyesas 17, S.Rodriguezas ir J.Carrollas po 16, K.C.Riversas 12, ... J.Mačiulis 3/ J.Andersonas 17, W.Cherry 16, A.Gudaitis 14. 9622 žiūrovai.

Rikiuotė: 1. „Real“ – 11 ir 3, 2. „Barcelona“ – 11 ir 3, 3. „Maccabi“ – 9, 4. „Panathinaikos“ – 7 ir 7, 5. ALBA – 7 ir 7, 6. „Žalgiris“ – 5 ir 9, 7. „Crvena Zvezda“ – 4 ir 10, 8. „Galatasaray“ – 2 ir 12.

F grupė

Stambulo „Fenerbahce“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 83:72. A.Goudelockas 24, B.Bogdanovičius 17/ B.Batukas 12, S.Perperoglou ir N.Krstičius po 11. 11753 žiūrovai.

Malagos „Unicaja“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“ 93:84. R.Toolsonas 17, J.Grangeris 15, ... M.Kuzminskas 9/ F.Causeur 21, F.San Emeterio 16, D.Adamsas 12. 5237 žiūrovai.

Milano „Emporio Armani“ – Maskvos CSKA 79:88. S.Samuelsas 18, A.Gentile 15, M.Brooksas 13, ... L.Kleiza 7/ A.Kaunas 19, A.Voroncevičius ir A.Kirilenka po 14. 7500 žiūrovų.

Pirėjo „Olympiakos“ – „Nižnij Novgorod“ 77:70. M.Lojeski 17, G.Printezis 12/ R.Kuksikas 17, T.Thompkinsas 16, A.Parachovskis 14. 4000 žiūrovų. Rikiuotė: 1. CSKA – 12 ir 2, 2. „Fenerbahce“ – 11 ir 3, 3. „Olympiakos“ – 10 ir 4, 4. „Anadolu Efes“ – 6 ir 8, 5. „Laboral Kutxa“ – 6 ir 8, 6. „Emporio Armani“ – 4 ir 10, 7. „Unicaja“ – 4 ir 10, 8. „Nižnij Novgorod“ – 3 ir 11.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.