EUROLYGA 2023

D. Motiejūnui – nugaros operaciją iškentusio Brolio patarimai

Prieš keturis mėnesius nugaros išvaržos operaciją patyręs Darjušas Lavrinovičius Italijoje pratinasi vėl žaisti visa jėga. Jis gerai supranta tokios pat traumos gniaužtuose atsidūrusį Donatą Motiejūną.

D.Lavrinovičius (kairėje) mano, kad D.Motiejūnas negalės rungtyniauti 2-3 mėnesius.<br>G.Šiupario nuotraukų montažas
D.Lavrinovičius (kairėje) mano, kad D.Motiejūnas negalės rungtyniauti 2-3 mėnesius.<br>G.Šiupario nuotraukų montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas („Lietuvos rytas“)

Apr 14, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 9:45 PM

D.Motiejūnas šypsojosi iš ligoninės palatos Los Andžele ir dėkojo už palaikymą, bet krepšinį jam teks atidėti iki vasaros vidurio.

Šį sezoną sėkmingai NBA rungtyniavusiam 24 metų 213 cm ūgio „Houston Rockets“ puolėjui praėjusią savaitę buvo atlikta nugaros išvaržos operacija – dabar Lietuvos krepšininko laukia ilgas ir daug kantrybės pareikalausiantis kelias siekiant sugrįžti į aikštelę.

Jaunas, kovų ir sunkaus darbo jau užgrūdintas D.Motiejūno kūnas prieš tris savaites ėmė siųsti signalus. Nugaros skausmai nedavė ramybės, o atlikę tyrimus medikai buvo negailestingi – operacija arba net grėsmė karjerai.

Geriausių specialistų priežiūra ir D.Motiejūno darbštumas turėtų greitai atgaivinti netikėtai stabtelėjusią krepšininko karjerą. Tuo įsitikinęs ne vieną vasarą rinktinėje su D.Motiejūnu praleidęs D.Lavrinovičius.

35 metų 212 cm ūgio Emilijos Redžo „Grissin Bon“ vidurio puolėjas per ilgą savo karjerą nekart kentė nugaros skausmus, o prieš keturis mėnesius Italijoje taip pat ištvėrė nugaros išvaržos operaciją. Todėl jis puikiai supranta, kaip jaučiasi D.Motiejūnas.

„Jei skauda nugarą, nieko per daug nesugalvosi. Bet Donatas jaunas, todėl jis greitai pasveiks ir bus dar geresnis krepšininkas, nei yra dabar“, – neabejojo Italijoje rungtyniaujantis D.Lavrinovičius, rinktinėje vadinamas Broliu.

– Šį sezoną pats ištvėrėte nugaros išvaržos operaciją ir tik visai neseniai sugrįžote į aikštę. Ką jūs prognozuojate D.Motiejūnui? – „Lietuvos rytas“ paklausė D.Lavrinovičiaus.

– Jis jaunas, darbo nebijo, o jam padės patys geriausi specialistai, todėl tikiu, kad po 2-3 mėnesių jis jau gerai jausis. Jeigu aš, būdamas 36 metų, žaidžiau praėjus dviem mėnesiams, tikiu, kad gali ir jis. Tiesa, tiksliai nežinau, kokia ten situacija. Bet jei užspaustas nervas – reiškia, išvarža. Bet Donatas – tvirto charakterio, todėl viskas bus gerai.

- Ar tiesa, kad krepšininkams, ir apskritai sportininkams, nugaros traumos yra pačios pavojingiausios ir sudėtingiausios?

– Be abejo. Man darė ir kelių, ir nugaros operacijas, todėl tvirtai galiu pasakyti, kad nugaros trauma – psichologiškai sunkiausia. Kaip ir skausmas – jei jau skauda nugarą, nieko nepadarysi. Viskas – esi surakintas ir privalai gydytis. Jei skauda koją ar ranką, vis tiek gali kažką sugalvoti. Su nugara nepajuokausi – reikia viską daryti atsargiai.

- Kaip vyksta reabilitacija po nugaros išvaržos operacijos?

– Reabilitacija prasideda po operacijos praėjus 10-14 dienų. Pirmąją reabilitacijos savaitę atliekami patys lengviausi pratimai, o vėliau palaipsniui didinami krūviai. Stiprini kojas, nugarą, pilvo presą – svarbu sustiprinti raumenis, kad operuotai vietai netektų didžiulis krūvis.

Priklausomai nuo to, kaip vyksta gydymas – praėjus ir mėnesiui arba pusantro – jau galima bėgioti, pamėtyti į krepšį, atlikti šuoliukus, tam tikrus judesius.

Aš pats, praėjus septynioms savaitėms, pradėjau žaisti kontaktinį krepšinį. Bet tai nereiškia, kad iš karto leki pamatęs galvą – reikia po truputį ir atsargiai. Viskas priklauso nuo to, kaip jautiesi – jeigu  skauda, jei psichologiškai dar sunku, reabilitologai duoda daugiau laiko. Žinoma, šioks toks skausmas bus juntamas dar pusę metų, bet tas skausmas nėra piktybinis – gali kontroliuoti ir kentėti.

- Ar tokios traumos gali turėti įtakos tolimesniam krepšininko žaidimui?

– Pirmi metai gali būti sudėtingi, ypač psichologiškai. Donatas – jaunas žaidėjas, manau, jam bus sunkiau pirmąjį pusmetį, o vėliau bus dar geresnis krepšininkas nei buvo iki šiol.

- Verda diskusijos, ar D.Motiejūnas spės pasveikti iki Lietuvos rinktinės stovyklos, o jei spės, ar nebus per daug rizikinga atstovauti nacionalinei komandai. Kaip manote jūs?

– Šiuo metu sunku atsakyti, ar jam tai būtų pavojinga. Svarbu tai, kaip jis jausis iš karto po reabilitacijos. Juk jos metu gali atsitikti daug visokių situacijų – perkrova, patempimas, uždegimas. Juk operuota nugara, todėl sunku prognozuoti, kada viską gali pavykti visiškai išgydyti.

Bet jeigu viskas eis kaip suplanuota, Donatas bus pasiruošęs po 2-3 mėnesių.

- „Houston Rockets“ žvaigždė D.Howardas, bendraudamas su žiniasklaida, prasitarė, kad asmeniškai bendravo su D.Motiejūnu ir patarė jam neskubėti grįžti į aikštę. NBA superžvaigždė turbūt užsiminė ir apie tai, kad Donatas neskubėtų ir į rinktinę. Koks būtų jūsų patarimas?

– Kaip ir dėl kiekvienos traumos – saugant sveikatą tikrai neverta skubėti. Protingai jis (D.Howardas – red.) kalba. Bet žinote, mes gyvename krepšiniu. O aš žinau Donato charakterį – jam, kaip ir man, sunku susilaikyti. Atrodo, jau viskas gerai ir veržiesi į aikštę, negalvoji apie save ir kad gali padaryti dar blogiau. Taip mes sutverti. Bet jeigu Donatas turės kantrybės ir neskubės, tai bus geriau jo sveikatai.

- Jums pačiam šis sezonas buvo labai sudėtingas. Pirmąją sezono dalį negalėjote rungtyniauti dėl rankos traumos, o vėliau sustiprėjo nugaros skausmai, kurie baigėsi operacija. Žaisti pradėjote tik kovo mėnesį. Kaip jaučiatės dabar?

– Šiuo metu – jau gerai. Atsigaunu, nors sportinė forma nėra pati geriausia. Svarbiausia, kad skausmai praėjo: su nugara viskas gerai, tačiau dar yra psichologinis barjeras – kažką padarydamas iš pradžių pagalvoju apie nugarą, o tik po to atlieku veiksmą. Bet šiaip, skausmo nejaučiu ir ateityje viskas bus gerai (nusispjauna tris kartus – red.). Pastarąsias dvi savaites labai gerai jaučiuosi ir jau pamirštu nugaros skausmus.

- Ar jau žinote, koks bus jūsų sprendimas dėl Lietuvos rinktinės?

– Kol kas dabar galvoju, kaip atsidėkoti klubui ir kaip jam padėti. O vėliau žiūrėsiu, kas bus. Kiekvienais metais vis atsargiau ir atidžiau galvoju apie žaidimą rinktinėje. Dabar reikia sveikam pabaigti sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.