EUROLYGA 2023

Geriausi Eurolygos lietuviai – M. Kuzminskas ir A. Milaknis

M.Kuzminskas – rezultatyviausiai užsienio klubuose Eurolygoje žaidęs lietuvis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Kuzminskas – rezultatyviausiai užsienio klubuose Eurolygoje žaidęs lietuvis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas („Lietuvos rytas“)

Apr 15, 2015, 10:17 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:28 PM

Tik keturios dienos šį sezoną skyrė Eurolygos „Top 16“ etapo pabaigą ir atkrintamųjų varžybų pradžią. Aštuonios geriausios ekipos vakar pradėjo kovą dėl teisės žaisti finalo ketverte.

Reguliariojo sezono ir „Top 16“ etapo statistika atgulė į metraščius, o iškovotos pergalės gali suteikti tik ne visiems vienodai svarbų savo aikštės pranašumą.

Tačiau jis gali būti tik sąlyginis – jeigu prireiktų penktųjų rungtynių.

Tuo galės pasinaudoti Madrido „Real“, „Barcelona“, Maskvos CSKA ir Stambulo „Fenerbahce“.

Apie tai, kas buvo svarbiausia „Top 16“ etape, – skaičių kalba.

1. Tiek lietuvių žais atkrintamosiose varžybose. Vienintelis mūsų šalies atstovas ketvirtfinalyje yra Jonas Mačiulis iš „Real“. Iš viso Eurolygoje šį sezoną rungtyniavo 26 lietuviai: po 11 – Kauno „Žalgiryje“ ir Klaipėdos „Neptūne“, 4 – užsienio klubuose.

2. Po tiek komandų ketvirtfinalyje atstovauja Ispanijai („Real“ ir „Barcelona“), Graikijai (Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“) ir Turkijai (Stambulo „Fenerbahce“ ir Stambulo „Anadolu Efes“). Turnyre taip pat liko po vieną Rusijos (Maskvos CSKA) ir Izraelio (Tel Avivo „Maccabi“) ekipą.

3. Iki tiek pergalių vyksta kova ketvirtfinalyje. Per praėjusius šešis sezonus (nuo tada, kai buvo pailgintos ketvirtfinalio serijos) sausu rezultatu 3:0 baigėsi tik keturi mačai: CSKA nugalėjo „Partizan“ (2009 m.), „Barcelona“ – Kazanės „Uniks“ (2012 m.) ir Stambulo „Galatasaray“ (2014 m.), „Real“ – „Maccabi“ (2013 m.).

4. Tiek rungtynių „Galatasaray“ žaidė be žiūrovų. Stambulo klubas dukart buvo nubaustas už nederamą sirgalių elgesį ir vienas reguliariojo sezono bei net trejas „Top 16“ rungtynes turėjo žaisti tuščioje arenoje.

5. Tiek pergalių „Top 16“ etape iškovojo šeštąją vietą E grupėje užėmęs „Žalgiris“. Pernai kauniečiai „Top 16“ etape laimėjo tik du kartus ir grupėje liko paskutiniai – aštunti, užpernai pasiekė šešias pergales ir buvo šešti.

6. Tiek rungtynių „Top 16“ etape laimėjo ketvirtąją vietą F grupėje užėmęs ir kelialapį į ketvirtfinalį iškovojęs „Anadolu Efes“ klubas. Praėjusiais sezonais tokio mažo kraičio neužteko nė vienai komandai. Šį sezoną kitoje grupėje 7 rungtynes laimėjusi Berlyno ALBA į atkrintamąsias varžybas nepateko.

7. Tiek „Top 16“ etapo rungtynių namie laimėjo „Real“. Jis vienintelis nesuklupo savo aikštėje. Eurolygos finalo ketverto turnyras gegužės 15–17 dienomis vyks ne kur kitur, o Madride.

8. Tokią vietą Eurolygos rezultatyviausių krepšininkų sąraše užėmė 14,5 taško pelnydavęs „Žalgirio“ lyderis Jamesas Andersonas. Į asmeninės statistikos lyderių dešimtukus pateko tik du lietuviai. Kauno ekipos puolėjas Paulius Jankūnas buvo šeštas pagal atkovotus kamuolius (vid. 6,5), jo komandos draugas Artūras Milaknis – aštuntas pagal tritaškių taiklumą (46,2 proc.).

9. Tiek rungtynių „Nižnij Novgorod“ lyderis Tayloras Rochestie pelnė 20 ar daugiau taškų. Šis amerikietis įmesdavo vidutiniškai 18,9 taško ir tapo rezultatyviausiu Eurolygos krepšininku. Jo rezultatyvumas buvo dviženklis visose 21 rungtynėse.

10. Vidutiniškai tiek taškų pelnydavo Malagos „Unicaja“ puolėjas Mindaugas Kuzminskas ir A.Milaknis. Jie buvo rezultatyviausi tarp „Top 16“ etape žaidusių lietuvių

11. Tiek sezonų komandos dėl kelialapių į finalo ketvertą kovoja ketvirtfinalio serijose (iki tol keturių „Top 16“ etapo grupių nugalėtojai iškart patekdavo į finalo ketvertą). Nė vienai komandai nepavyko patekti į ketvirtfinalį visus 11 sezonų, o dešimtąjį kartą šiame varžybų etape žais CSKA, „Olympiakos“, „Barcelona“ ir „Maccabi“.

12. Tiek pergalių „Top 16“ etape iškovojo geriausiai žaidusi CSKA komanda. Pernai neoficialų „Top 16“ nugalėtojų titulą pasidalijo irgi po 12 rungtynių laimėjusios CSKA ir „Barcelona“ ekipos, o šio etapo rekordas priklauso „Barcelona“ komandai, kuri 2013 metais pasiekė 13 pergalių (pagal dabartinę sistemą žaidžiama tik trečią sezoną).

13. Tiek sezonų šiuolaikinės Eurolygos komandoms vadovauja Željko Obradovičius. Jis turi milžinišką atkrintamųjų varžybų patirtį su „Panathinaikos“ klubu, kurį šešis kartus nuvedė į finalo ketvertą. O „Fenerbahce“ ekipai Ž.Obradovičius ketvirtfinalyje vadovaus pirmą kartą.

14. Tiek kartų per visą sezoną komandos įmetė 100 ar daugiau taškų. Dažniausiai triženklę ribą pasiekė „Real“ – 4 kartus. Tačiau rezultatyviausia „Top 16“ ekipa buvo 87,6 taško pelnydavusi CSKA.

15. Tiek pergalių iš eilės reguliariajame sezone ir „Top 16“ etapo pradžioje iškovojo CSKA klubas. „Top 16“ etape ilgiausiai pralaimėjimo kartėlio nepatyrė Stambulo „Fenerbahce“ (9 pergalės), o šiuo metu ilgiausią pergalių seriją tęsia pastaruosius 8 mačus laimėjusi „Barcelona“.

16. Tiek dvigubų dviženklių per sezoną surinko Belgrado „Crvena zvezda“ milžinas Bobanas Marjanovičius. Jis rinko 25,7 naudingumo balo, atkovodavo 10,7 kamuolio ir buvo aiškus šių dviejų statistikos kategorijų lyderis. 

8 ekipų tikslas – finalo ketvertas

Ketvirtfinalis (iki 3 pergalių). Pirmosios rungtynės. Maskvos CSKA – Atėnų „Panathinaikos“ 93:66, Stambulo „Fenerbahce“ – Tel Avivo „Maccabi“ 80:72, „Barcelona“ – Pirėjo „Olympiakos“ ir Madrido „Real“ – Stambulo „Anadolu Efes“ žais trečiadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.