EUROLYGA 2023

Lažybomis įtariami LKL klubai baksnoja vieni į kitus

Kėdainių „Nevėžis“ darsyk įplaukė į lažybų įtarimų sūkūrį.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus, Lina Motužytė

Apr 16, 2015, 7:29 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:36 PM

Ketvirtadienio vakarą „Nevėžis" turėjo žaisti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynes su lygos autsaideriais „Mažeikiais“, bet mačas buvo atšauktas, kai lažybų rinkoje ėmė plaukti pinigai, statomi už silpnesnės komandos pergalę.

Logiška buvo manyti, kad devintą vietą užimantys „Nevėžio“ krepšininkai (7 pergalės ir 29 pralaimėjimai) turėjo būti favoritais mače su „Mažeikiais“ (3 ir 29).

Kėdainių komanda savo sąskaitoje turi keturiomis pergalėmis daugiau. Ji turėjo būti mačo šeimininkė.

Iš pradžių lažybų kontorose „Nevėžis“ ir buvo mačo favoritu. Tačiau dieną lažybų kontorose Lietuvoje ir Azijoje užfiksuota netikėta statymų koeficientų už rungtynių baigtį kaita.

Išėmė rungtynes iš pasiūlos

Lietuvos lošimų priežiūros tarnyba (LPT) gavo informaciją, jog šias rungtynes turėtų laimėti „Mažeikiai“, o pergalė turėtų būti pasiekta per antrąją rungtynių dalį.

Kai kurios lažybų bendrovės išėmė šias LKL rungtynes iš savo pasiūlos.

14 val. 30 min. tai padarė viena lietuviška bendrovė, paskui kita.

Rungtynes iš pasiūlos išbraukė ir populiari pasaulio lažybų kompanija bwin.com

Lietuvos lažybų kontoros „Top Sport“ pasiūloje likus valandai iki rungtynių favoritu buvo laikomas „Mažeikių“ klubas.

Už lygos atsaiderių pergalę buvo siūloma lažintis santykiu 1,56.

Už Kėdainių klubo pergalę koeficiantas buvo aukštesnis: 2,27.

Tuo metu informacija apie nebūdingas lažybų kofeficientų svyravimus jau buvo pasiekusi Lietuvos lošimų priežiūros tarnybą (LPT) ir LKL.

LKL paskelbė, kad vykdys vidinį tyrimą, po kurio paaiškės šių rungtynių data ir laikas. Daugiau informacijos lyga žadėjo pateikti artimiausiu metu.

„Bet kokia informacija ir įtarimai, jog mūsų čempionato rungtynės gali būti parduotos ar kitaip klastojamas jų rezultatas, yra tiriama ir mes jos tikrai nepraleisime pro akis. Jeigu paaiškėtų, jog klubai yra įsivėlę į lažybas, lyga bus negailestinga ir jiems grės rimtos baudos ir diskvalifikacijos“, – LKL.lt puslapiui teigė LKL prezidentas Remigijus Milašius.

Klubai baksnoja vienas kitą

„Man sunku kalbėti. Aš buvau persirengimo kambaryje, kalbėjausi su kiekvienu iš žaidėjų dėl šio incidento, – ketvirtadienį vakare sakė „Nevėžio“ klubo direktorius Antanas Sakavickas. – Galiu pasakyti, kad nė vienas iš krepšininkų nepasakė, kad būtų dalyvavęs sutartuose reikaluose, visi iki vieno atsiribojo nuo tų reikalų.

Galbūt tai yra iš „Mažeikių“ pusės, aš nežinau, nežinau iš kur ta priežastis. Mes kaip klubas visiškai atsiribojame nuo lažybų ir jose nedalyvaujame.

„Mažeikių“ komandos autobusas jau buvo netoli Kėdainių, kai sužinojo, jog mačas atšauktas.

LKL generalinis direktorius Romualdas Brazauskas paskambino „Mažeikių“ direktoriui Giedriui Petrulevičiui ir pranešė apie atšauktas rungtynes prieš 17 val.

„Tokie dalykai nepuošia nė vienos sporto šakos, – sakė G.Petrulevičius. – Mūsų klubas kovoja prieš tokius nešvarius dalykus.

Mums patiems nukeltos rungtynės nėra paranku. Per dvi savaites turime sužaisti ketverias rungtynes. Kovojant dėl išlikimo lygoje tai nėra gerai.“

„Mažeikių“ direktorius teigė girdėjęs įvairių kalbų apie „Nevėžio“ veiklą. „Nemeluosiu – esu girdėjęs įvairių kalbų ta tema. Turiu savo nuomonę šiuo klausimu, bet kol faktų neturiu, nenoriu jos reikšti.“

„Nevėžis“ įtariamas ne pirmąsyk

Dienraštis „Lietuvos rytas“ vasario mėnesį rašė, jog „Nevėžio“ klubas jau buvo patekęs į Lietuvos lošimų priežiūros komisijos radarą.

Įtarimų buvo sukėlusios rungtynės gruodžio 15 dieną, kai „Nevėžis“ savo aikštėje pralaimėjo Klaipėdos „Neptūnui“ 43 taškų skirtumu (73:116).

Prieš šį mačą LPT buvo gavusi informaciją, jog mačas bus pralaimėtas daugiau nei 30 taškų ir pralaimėjimas ateis per ketvirtą kėlinį.

Taip ir atsitiko. „Nevėžio“ legionieriai darė vaikiškas klaidas ir Mindaugo Budzinausko treniruojama ekipa pralaimėjo atkarpą 0:24.

„Nevėžio“ vadovai tuomet irgi gynėsi nuo įtarimų.

„Nevėžio“ direktorius A.Sakavickas, treneris M.Budzinauskas ir buvęs klubo valdybos narys Marius Janišius teigė, jog rungtynės jiems nepasirodė keistos, nes mačo eigoje trūko traumuotų žaidėjų. Komandoje buvo atliktas vidinis tyrimas, bet nieko neįprasta nenustatyta.

„Lietuvos ryto“ šaltiniai teigė, kad „Nevėžio“ komandos rungtynės gruodžio 15 dieną nebuvo vienintelės, dėl kurių kilo įtarimų.

Įtarta, kad statymai dėl Kėdainių ekipos rezultatų ne tik šalies pirmenybėse, bet ir Baltijos krepšinio lygoje galėjo būti atliekami užsienio lažybų kontorose iš sąskaitų Kinijoje.

Įtarimų kėlė ir balandžio 12 dieną Šiauliuose vykusios LKL rungtynės, kuriose „Šiauliai“ sutriuškino „Nevėžį“ 109:74. Tų rungtynių dieną pergalė „Šiauliams“ lažybų kontorose buvo prognozuojama 15 taškų skirtumu. Vėliau šis skirtumas išaugo iki 30 taškų.

„Nevėžis“ pralaimėjo 35 taškais, o LPT gavo patvirtinimą iš „Federbet“ – įtartinus statymus sporto varžybose fiksuojančios tarptautinės kompanijos, jog mačas Šiauliuose galėjo būti surežisuotas.

Lygoje ir federacijoje – ramu

LKL ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) vadovai vangiai reagavo į infomaciją apie galimai sutartas rungtynes gruodžio 15 dieną.

LKL tuomet pavedė tyrimą atlikti pačiai Kėdainių komandai.

LKF į skandalą nesikišo. „Esame sutarę, kad visa tai yra lygos kompetencija. Kai jie jau negalėtų ko nors padarčyti, tik tada mes įsitrauktume“, – sakė LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.