EUROLYGA 2023

LKL prezidentas: „Lažybų maras Lietuvos krepšinio nepaims“

R.Milašius perspėja, kad nusižengusiųjų laukia griežtos sankcijos.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Milašius perspėja, kad nusižengusiųjų laukia griežtos sankcijos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2015, 6:57 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:18 AM

Lietuvos krepšinio lyga šiek tiek pasistūmėjo į priekį tirdama lažybų šleifą užsitraukusias nukeltas rungtynes tarp Kėdainių „Nevėžio“ ir „Mažeikių“ klubų.

LKL išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad lyga vykdė vidinį tyrimą ir surinkusi informaciją kreipėsi į Lietuvos policijos generalinį komisarą su prašymu ištirti galimai nesąžiningą komandų elgesį.

„Neleisime, kad tokie dalykai vyktų stipriausioje Lietuvos krepšinio lygoje. Kreipėmės į Lietuvos policiją, kuri mums padės išsiaiškinti šią situaciją. Dėsime visas pastangas, bendradarbiausime su teisėsaugos pareigūnais ir kovosime su tuo, – sakė LKL prezidentas Remigijus Milašius. – Viso sezono metu sklandė gandai apie sutartas rungtynes, tačiau lažybų maras Lietuvos krepšinio taip lengvai nepaims. Jei pasitvirtins informacija ir surinksime įrodymus, noriu iš karto perspėti, kad žmonėms, susijusiems su nelegaliomis lažybomis, krepšinio pasaulyje vietos nėra ir negali būti.“

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas LKL teigė, jog lažybų skandalai nepuošia krepšinio šalies, todėl gauta informacija bus labai rimtai patikrinta ir priimtas procesinis sprendimas, kuris išsklaidys visas abejones ir atsakys į visus klausimus.

Įtarimo sukėlusios rungtynės Kėdainiuose bus peržaistos pasibaigus LKL reguliariajam sezonui – balandžio 28 d. 19 val. Abi komandos neturi galimybių patekti į atkrintamąsias varžybas.

Sukėlė įtarimą

Praėjusį ketvirtadienį „Nevėžis" turėjo žaisti LKL rungtynes su lygos autsaideriais „Mažeikiais“, bet mačas buvo atšauktas, kai lažybų rinkoje ėmė plaukti pinigai, statomi už silpnesnės komandos pergalę.

Logiška buvo manyti, kad devintą vietą užimantys „Nevėžio“ krepšininkai turėjo būti favoritais mače su „Mažeikiais“.

Iš pradžių lažybų kontorose „Nevėžis“ ir buvo mačo favoritu. Tačiau dieną lažybų kontorose Lietuvoje ir Azijoje užfiksuota netikėta statymų koeficientų už rungtynių baigtį kaita.

Išėmė rungtynes iš pasiūlos

Lietuvos lošimų priežiūros tarnyba (LPT) gavo informaciją, jog šias rungtynes turėtų laimėti „Mažeikiai“, o pergalė turėtų būti pasiekta per antrąją rungtynių dalį.

Kai kurios lažybų bendrovės išėmė šias LKL rungtynes iš savo pasiūlos.

14 val. 30 min. tai padarė viena lietuviška bendrovė, paskui kita.

Rungtynes iš pasiūlos išbraukė ir populiari pasaulio lažybų kompanija bwin.com

Lietuvos lažybų kontoros „Top Sport“ pasiūloje likus valandai iki rungtynių favoritu buvo laikomas „Mažeikių“ klubas.

Už lygos atsaiderių pergalę buvo siūloma lažintis santykiu 1,56.

Už Kėdainių klubo pergalę koeficiantas buvo aukštesnis: 2,27.

Tuo metu informacija apie nebūdingas lažybų kofeficientų svyravimus jau buvo pasiekusi Lietuvos lošimų priežiūros tarnybą (LPT) ir LKL.

„Nevėžis“ įtariamas ne pirmąsyk

Dienraštis „Lietuvos rytas“ vasario mėnesį rašė, jog „Nevėžio“ klubas jau buvo patekęs į Lietuvos lošimų priežiūros komisijos radarą.

Įtarimų buvo sukėlusios rungtynės gruodžio 15 dieną, kai „Nevėžis“ savo aikštėje pralaimėjo Klaipėdos „Neptūnui“ 43 taškų skirtumu (73:116).

Prieš šį mačą LPT buvo gavusi informaciją, jog mačas bus pralaimėtas daugiau nei 30 taškų ir pralaimėjimas ateis per ketvirtą kėlinį.

Taip ir atsitiko. „Nevėžio“ legionieriai darė vaikiškas klaidas ir Mindaugo Budzinausko treniruojama ekipa pralaimėjo atkarpą 0:24.

„Nevėžio“ vadovai tuomet irgi gynėsi nuo įtarimų.

„Nevėžio“ direktorius A.Sakavickas, treneris M.Budzinauskas ir buvęs klubo valdybos narys Marius Janišius teigė, jog rungtynės jiems nepasirodė keistos, nes mačo eigoje trūko traumuotų žaidėjų. Komandoje buvo atliktas vidinis tyrimas, bet nieko neįprasta nenustatyta.

„Lietuvos ryto“ šaltiniai teigė, kad „Nevėžio“ komandos rungtynės gruodžio 15 dieną nebuvo vienintelės, dėl kurių kilo įtarimų.

Įtarta, kad statymai dėl Kėdainių ekipos rezultatų ne tik šalies pirmenybėse, bet ir Baltijos krepšinio lygoje galėjo būti atliekami užsienio lažybų kontorose iš sąskaitų Kinijoje.

Įtarimų kėlė ir balandžio 12 dieną Šiauliuose vykusios LKL rungtynės, kuriose „Šiauliai“ sutriuškino „Nevėžį“ 109:74. Tų rungtynių dieną pergalė „Šiauliams“ lažybų kontorose buvo prognozuojama 15 taškų skirtumu. Vėliau šis skirtumas išaugo iki 30 taškų.

„Nevėžis“ pralaimėjo 35 taškais, o LPT gavo patvirtinimą iš „Federbet“ – įtartinus statymus sporto varžybose fiksuojančios tarptautinės kompanijos, jog mačas Šiauliuose galėjo būti surežisuotas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.