EUROLYGA 2023

„Toronto Raptors“ pamiršo Joną Valančiūną

J.Valančiūnas pirmosiose rungtynėse nesulaukė dėmesio iš trenerio ir komandos lyderių.<br>AFP/Scanpix/AP nuotr. koliažas
J.Valančiūnas pirmosiose rungtynėse nesulaukė dėmesio iš trenerio ir komandos lyderių.<br>AFP/Scanpix/AP nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2015-04-21 17:47, atnaujinta 2018-01-06 06:38

Kai Jonas Valančiūnas su „Toronto Raptors“ stos į antrąjį NBA atkrintamųjų mūšį su „Washington Wizards“, trys Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionieriai Mike‘as Moseris, Travisas Leslie ir Billy Baronas trečiadienio rytą 3 val. Lietuvos laiku bus prilipę prie televizoriaus ekranų.

• Pirmąsias rungtynes 93:86 po pratęsimo laimėjo „Wizards“.

• Antrosios „Raptors“ serijos rungtynės Toronte vyks trečiadienį 3 val. ryto Lietuvos laiku.

Aišku, jei šį vakarą LKL čempionate vilniečiai nugalės „Šiaulius“ ir trečiadienį gaus laisvadienį.

Daugiau nei pusę NBA rungtynių šį sezoną mačiusi amerikiečių trijulė palaikys „Raptors“ krepšininkus. Toronte žaidžia geri „Lietuvos ryto“ legionierių pažįstami – T.Leslie bičiuliaujasi su geriausiu NBA šeštuoju žaidėju išrinktu Lou Williamsu, o M.Moseris palaiko ryšį su gynėju Terrence‘u Rossu. 

Amerikiečiai įnirtingai aptarinėja rungtynes ir „Raptors" trenerio Dwane‘o Casey manevrus. Vienas tokių – Jono Valančiūno vaidmuo Toronte.

„Kvailiausias matytas dalykas mano gyvenime“, – paklaustas apie D.Casey įprotį sodinti J.Valančiūną ant atsarginių suolo lemiamomis rungtynių akimirkomis, juokėsi M.Moseris.

Pirmosiose rungtynėse su „Wizards“ lietuvis per 24 minutes pelnė 6 taškus (3/7 dvit.) ir atkovojo 8 kamuolius. M.Moseris pasigedo perdavimų „Raptors“ vidurio puolėjui ir pridūrė, kad J.Valančiūno situacija Toronte – nedėkinga.

Keturi „Raptors“ gynėjai Kyle‘as Lowry, DeMaras DeRozanas, Louisas Williamsas ir Terrence‘as Rossas kartu švystelėjo net 57 metimus, iš kurių tikslą pasiekė vos 15 (26,3 proc.). Bet net kai kamuolys dešimtis kartų trenkėsi į „Wizards“ krepšio lanką, „Raptors“ neieškojo J.Valančiūno baudos aikštelėje.

Tuo tarpu J.Valančiūnas krepšį atakavo rečiau nei šeši „Raptors“ krepšininkai. Kamuolį jis iš viso lietė 26 kartus – dažniau tik už trumpiau žaidusius T.Rossą (22 prisilietimai per 23 min.) ir Tylerį Hansbrough (17 prisilietimų per 23 min).

Palyginimui, D.DeRozanas kamuolį savo rankose laikė 74-is (43 min.), K.Lowry – 70 (33 min.), Greivisas Vasquezas – 59 (31 min.), Lou Williamsas – 49 (33 min.), Amiras Johnsonas – 43 (34 min.), Patrickas Pattersonas – 39 (33 min.) kartus.

Apie J.Valančiūno vaidmenį D.Casey schemose ir „Raptors“ galimybes NBA atkrintamosiose varžybose – lrytas.lt pokalbis su M.Moseriu.

 – Mike‘ai, kaip manote, kodėl J.Valančiūnas pirmosiose rungtynėse buvo nepastebimas?

 – Galbūt jis buvo pernelyg nervingas. Tačiau akivaizdu, kad J.Valančiūnui reikia pasitempti. Jis privalo būti naudingesnis Toronto komandai.

O jis toks gali būti.

– Nepasirodė, kad „Raptors“ žaidėjai pirmosiose rungtynėse gailėjo jam kamuolių?

– Jonui sunku tokioje komandoje, kurioje puolimas orientuotas į gynėjus. Ten kamuolio reikia ir D.DeRozanui, ir K.Lowry, ir L.Williamsui. Jie kartais pamiršta, kad ir po krepšiu turi pavojingų žaidėjų – ne tik Amirą Johnsoną, bet ir Joną.

Manau, kad „Raptors“ gynėjai kartais atima metimus iš aukštaūgių. Jei priekinė linija būtų išnaudojama geriau, tai galbūt atvertų erdves ir patiems gynėjams bei palengvintų jų darbą.

 – Šį sezoną D.Casey lemiamomis akimirkomis dažniausiai tupdo J.Valančiūną ant suolo ir remiasi žemesniu penketu. Kaip vertinate tokią „Raptors“ strategiją?

– Tai vienas kvailiausių dalykų, kokį esu matęs savo gyvenime (Juokiasi.). Nematau tame prasmės.

Net jei nori žaisti žemesniu penketu, gali statyti Joną po krepšiu, o šalia jo – žemesnį ir judresnį Jamesą Johnsoną.

Šalia pasitelkdamas K.Lowry, L.Williamsą ir D.DeRozaną jau savaime turi žemą penketą. Nereikia sodinti Jono, nes jis tikrai ne mažiau atletiškesnis už A.Johnsoną. Manau, kad tokioje schemoje Jonas būtų dar naudingesnis už Amirą, kadangi lietuvis gali gerai žaisti nugara į krepšį.

 – Kita vertus, Jonas kritikuojamas dėl prastos gynybos.

– Nemanau, kad gynyboje jis toks blogas.

Aišku, Jonas galėtų žaisti dar kiečiau ir grubiau, bet vien jo ilgos rankos verčia varžovus mesti sudėtingus metimus ir kelia blokų grėsmę. Netikiu, kad jis gynyboje toks prastas, kaip kai kurie kalba.

– Pamirškime Joną. Kokį įspūdį paliko pirmosios „Raptors“ ir „Wizards“ rungtynės?

 – Jos buvo geresnės, nei tikėjausi. Ši serija bus viena atkakliausių, nes susitinka dvi labai panašios jaunos komandos.

Mane nustebino, kad „Wizards“ klubas „ištraukė“ pirmąsias rungtynes. Tačiau manau, kad šioje serijoje prireiks visų septynerių rungtynių.

 – „Wizards“ puolimo lyderiai Johnas Wallas ir Bradley Bealas kartu pataikė tik 11 metimų iš 41, tačiau veteranas Paulas Pierce‘as pelnė 20 taškų (7/10 met.). „Raptors“ nustebino „Wizards“ sprendimas statyti P.Pierce'ą sunkiuoju krašto puolėju. Tai buvo pagrindinė „Wizards“ pergalės priežastis?

– Jei P.Pierce‘as ir toliau žais sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje, „Raptors“ bus sudėtinga. Tada Toronto komandai teks žaisti labai žemu penketu.

NBA nėra „ketvirtojo numerio“, kuris galėtų sustabdyti P.Pierce‘ą vienas prieš vieną.

– Galbūt D.Casey atėjo laikas nuo suolo pakelti judrų puolėją Jamesą Johnsoną? NBA apžvalgininkai kritikavo trenerį už sprendimą neleisti jo į aikštę.

– Galbūt tai būtų tinkamas atsakymas. Net nežinau. „Raptors" treneriui teks gerai pasukti galvą (Šypsosi.).

 – P.Pierce‘as dar prieš seriją su „Raptors“ sakė, kad Toronto klubas neturi nieko, kas jam keltų dvejonių dėl „Wizards“ galimybių peržengti pirmąjį barjerą. Ar sutinkate su tokiu teiginiu?

– Jis taip pasakė? Tai – pasipūtėliška. Juk „Wizards“ nesutriuškino „Raptors“, kad jis galėtų taip kalbėti. Aš nustebęs.

Jei „Raptors“ laimės antrąsias rungtynes, ką jis kalbės tada? Juk Toronto krepšininkams iki pergalės pirmajame susitikime trūko ne tiek jau daug.

– Tai vis dėlto, kas galėtų tapti „Raptors“ ginklu šioje serijoje?

– Tai nėra vienas dalykas. Tai turi būti visų žaidėjų indėlis.

K.Lowry turi išvengti pražangų, nes dėl išnaudoto asmeninių pražangų limito „Raptors“ labai nukentėjo pirmosiose rungtynėse.

L.Williamsas turi būti lyg kibirkštis nuo atsarginių suolo. Toks, koks buvo reguliariajame sezone. Savo metimus reikia pataikyti ir D.DeRozanui.

Šios serijos „X faktorius“ galėtų būti Jonas Valančiūnas. Jis gali sėkmingai pasirodyti prieš „Wizards“ priekinę liniją.

Kita vertus, lietuviui reikia pasitempti. Juk jis pagrindinis „Raptors“ žmogus po krepšiu.

– Kokių tikitės antrųjų „Raptors“ ir „Wizards“ rungtynių?

– Laukia dar vienos įdomios rungtynės. Manau, kad jos bus rezultatyvios – komandos pelnys daugiau nei po 100 taškų.

Juk nei „Raptors“, nei „Wizards“ nėra gynybinio pobūdžio ekipos. Mano nuomone, „Raptors“ laimės antrąjį susitikimą.

– Ar stebėsite šį mačą kartu su T.Leslie ir B.Baronu?

– Tikrai taip!

– Bet juk rungtynės prasidės trečią ryto Lietuvos laiku.

  – Jei laimėsime prieš „Šiaulius“, rytoj gausime laisvadienį. Mes būsime pasiruošę (Juokiasi).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?