EUROLYGA 2023

Joną Valančiūną ir „Raptors“ skandina užprogramuota problema

Antrosiose serijos rungtynėse išlindo „Raptors“ Achilo kulnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Antrosiose serijos rungtynėse išlindo „Raptors“ Achilo kulnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2015, 9:36 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:15 AM

Jonas Valančiūnas pabudo po pirmųjų pasyvių NBA atkrintamųjų varžybų rungtynių ir lyg tikras dinozauras agresyviai riaumojo „Washington Wizards“ baudos aikštelėje. Per tris kėlinius į JAV sostinės vyrukų krepšį skriejo 15 lietuvio taškų (trūko trijų iki asmeninio atkrintamųjų varžybų rekordo. – Red.), bet ne tai buvo jo ir visos „Toronto Raptors“ komandos problema.

• „Raptors“ pralaimėjo antrąsias rungtynes 106:117 ir serijoje iki keturių pergalių atsilieka 0:2.

Lietuvį ir „Raptors“ klubą skandino tai, dėl ko Dwane‘o Casey auklėtiniai gali būti pasmerkti šioje serijoje – žinoma, gynyba.

„Raptors“ Achilo kulnas

Nors „Raptors“ žaidimą analizuojantys aštrialiežuviai iš „Raptors Republic“ 22 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjo žaidimą įvertino devintuku – aukščiausiu balu visoje Toronto komandoje kartu su puolėju Patricku Pattersonu, „National Post“ žurnalistas įžvelgė spragų gynyboje.

Tai, dėl ko ir J.Valančiūnas, ir visa „Raptors“ ekipa buvo pliekiama visą 2014-2015 metų sezoną.

Pasak jo, sulopyta „Raptors“ gynyba visą sezoną atrodė pasmerkta sugriūti atkrintamosiose varžybose. 

„Jonui tai nebuvo sėkmingas vakaras. Puolime buvo gyvybės ženklų, tačiau jo gynyba žaidžiant „du prieš du“ buvo skylėta. Ir taip buvo visą sezoną“, – pabrėžė Ericas Koreenas.

Lietuvos rinktinės lyderiui su „Raptors“ gynėjais buvo beprotiškai sunku sugaudyti bene greičiausią NBA krepšininką Johną Wallą, kuris ne tik pats akrobatiniais judesiais užbaigdavo „Wizards“ atakas (26 tšk.), bet ir aštriais it peilis rezultatyviais perdavimais pjaustė „Raptors“ gynybą.

Kai J.Wallas stabtelėdavo atsikvėpti, jo vaidmenį perimdavo 28 taškus surinkęs atakuojantis gynėjas Bradley Bealas.

Šie gynėjai sukramtė ir išspjovė „Raptors“ gynybą visais įmanomais būdais – vogdami kamuolius aikštės viduryje ir versdami klaidas greitais lengvais taškais, draskydami gynybines užtvaras žaibiškais reidais ar varydami D.Casey ir kompaniją į neviltį tritaškiais metimais.

O J.Valančiūnas paprasčiausiai nebeužkamšydavo spragų, kurias „Raptors“ gynėjai palikdavo praleisdami J.Wallo ir B.Bealo reidus.

„National Post“ žurnalistas neabejoja J.Valančiūno galimybėmis NBA ir mano, kad „Raptors“ vasarą turėtų pasirašyti su „centru“ naują ilgalaikį kontraktą. Bet taip pat – nukreipti aukštaūgį konkrečia linkme.

„J.Valančiūnas yra labai talentingas žaidėjas. Bet prieš pasirašant naują sutartį „Raptors“ vadovai turi savęs paklausti, kaip jie ketina nukreipti lietuvio įgūdžius lygoje, kurioje kasmet dominuoja greitas krepšinis žemu penketu“, – rašo „National Post“.

Kaip gelbėtis?

Pradedant abiejų komandų gynėjų akistata, tęsiant kova po krepšiu ir baigiant trenerių manevrais, kol kas „Wizards“ atrodo labiau atkrintamosioms varžyboms pasiruošusi komanda, – liūdnai konstatuoja „National Post“.

„Raptors Republic“ siūlo kelias išeitis, kaip Toronto krepšininkai galėtų tikėtis sugrąžinti seriją Vašingtone.

Pirmiausia, „Raptors" turi susitvarkyti baudos aikštelę ir nebeleisti „Wizards“ karaliauti po krepšiu. Per dvejas rungtynes Vašingtono krepšininkai kovą dėl atšokusių kamuolių puolime laimėjo 29:15.

Kaltas ne J.Valančiūnas ar kiti aukštaūgiai, bet „Raptors“ mažiukai, kurie ir antrosiose rungtynėse neprisivertė atsitverti savo priešininkų.

Antra, „Raptors“ draskančius J.Wallo prasiveržimus reikia stabdyti susispaudžiant baudos aikštelėje ir paliekant kuo mažiau erdvės net pagalvoti apie sėkmingą reidą.

Kol kas Nene ir Marcino Gortato užtvaros veikia puikiai, o kai J.Wallą dengia ne K.Lowry, o L.Williamsas arba G.Vasquezas, „Wizards“ lyderis išdarinėja, ką tik panorėjęs.

J.Wallo problemą „Raptors Republic“ siūlo spręsti paliekant „Wizards“ daugiau erdvės prie perimetro, kur amerikietis jaučiasi ne taip patogiai. Be to, siūloma venesueliečio G.Vasquezo taškus pataupyti geros gynybos prieš J.Wallą sąskaita, o stabdyti „Wizards“ lyderį patikėti ir Terrence‘ui Rossui.

Didžiulės „Raptors“ bėdos gynyboje antrąsias rungtynes iš eilės atsirėmė į pagrindinio įžaidėjo Kyle‘o Lowry pražangas. Jis jau antrajame kėlinuke dėl trijų asmeninių pražangų buvo priverstas atsisėsti ant atsarginių suolo ir J.Wallą su B.Bealu tekdavo stabdyti Greivisui Vasquezui bei Lou Williamsui – geriems snaiperiams, bet labai ribotiems krepšininkams gynyboje.

Puolime „Raptors“ ir toliau žais po vieną, jei galiausiai neįsivažiuos pagrindinis atakų dirigentas K.Lowry. Jo Toronto komandos puolimui trūksta kaip oro gūsio sausakimšame lifte.

Kita vertus, kai po vieną puolime pagrįstas „Raptors“ žaidimas stringa, D.Casey turėtų dažniau akcentuoti žaidimą per J.Valančiūną. Antrosios rungtynės parodė, kad Nene ir M.Gortatas turi problemų stabdydami suaktyvėjusį lietuvį.

„Raptors" tapo 22-ąja komanda istorijoje, pralaimėjusia abejas pirmąsias atkrintamųjų varžybų serijos rungtynes. Tik trys klubai iki šiol sugebėjo išsikapstyti iš kritinės situacijos ir išsigelbėti. Istorija – ne „Raptors“ pusėje, bet „Wizards“ nuėjo dar tik pusę kelio. „Raptors“ penktadienį turi paskutinę galimybę įšokti į nuvažiuojantį traukinį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.