EUROLYGA

Finalo ketverte – vienas J. Mačiulis ir pusantro tuzino graikų

Praėjusį sezoną Eurolygos finalo ketverte nežaidė nė vienas lietuvis. Šiais metais vaizdas mūsų šalies krepšinio aistruoliams bus linksmesnis – į baigiamąjį turnyrą pateko Madrido „Real“ klubas, kuriam atstovauja Jonas Mačiulis. Deja, Lietuvos puolėjo vaidmuo Madrido komandoje nėra žymus ir jis turi nedaug galimybių užgožti didelį būrį amerikiečių, graikų ar ispanų.

J.Mačiulio vaidmuo šiais metais sumenko.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Mačiulio vaidmuo šiais metais sumenko.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Apr 24, 2015, 8:59 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:10 PM

Vienintelis lietuvis

J.Mačiulis antrus metus iš eilės buvo vienintelis Eurolygos ketvirtfinalyje žaidęs lietuvis. Deja, palyginti su praėjusiu sezonu, kai atstovavo Atėnų „Panathinaikos“ komandai, 30-mečio puolėjo vaidmuo ženkliai sumenko.

Jei pernai ketvirtfinalio serijoje J.Mačiulis žaisdavo vidutiniškai 24 min. ir pelnydavo 8,4 taško, tai šiais metais jis liko „Real“ ekipos ispanų šešėlyje. Serijoje su Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa lietuvis per ketverias rungtynes žaidė tik 36,1 min. (vid. 9 min.) ir pelnė 6 taškus (vid. 1,5 tšk.).

Amerikietiška Eurolyga

Ketvirtfinalio serijoje aštuoniose komandose žaidė 96 krepšininkai, sportinį kelią pradėję 24 skirtingose Europos, Amerikos ir Afrikos valstybėse.

Beveik trečdalį – 31 žaidėją – Eurolygos ketvirtfinaliui parengė krepšinio tėvynė JAV. Amerikiečiai šiame etape pelnė beveik trečdalį – 30,6 proc. – taškų.

Didžiausią JAV krepšininkų būrį turi Tel Avivo „Maccabi“. Ketvirtfinalyje „geltonųjų“ aprangą vilkėjo net 10 amerikiečių, tarp kurių keli jau turi Izraelio pilietybę. Užjūrio legionas pelnė 89,7 proc. Tel Avivo komandos taškų.

Šeši amerikiečiai atstovavo Pirėjo „Olympiakos“ (37,9 proc. taškų), keturi – Maskvos CSKA (35,8 proc. taškų).

Mažiausiai amerikiečių per ketvirtfinalio rungtynes registravo čempiono vardą gynusį „Maccabi“ klubą eliminavęs Stambulo „Fenerbahce“. Jame žaidė tik Andrew Goudelockas. Tiesa, „Fenerbahce“ ekipoje šį sezoną dar rungtyniavo Ricky Hickmanas, bet jis negali padėti komandai dėl sunkios traumos.

Po du JAV krepšininkus žaidė „Anadolu Efes“ ir „Panathinaikos“ komandose, po tris – „Real“ ir „Barcelona“.

Šioms penkioms ekipoms amerikiečiai pelnė gana panašiai – po 16-22 proc. taškų.

Graikų banga

Šių metų Eurolygos ketvirtfinalis pasižymėjo Graikijos krepšininkų gausa. Dėl kelialapių į finalo ketvertą kovojo net 18 graikų. Jie atstovavo ne tik abiem Graikijos superklubams „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“, bet ir keturioms kitų šalių komandoms.

Svarbiausia, kad šie krepšininkai buvo ne statistai. „Panathinaikos“ ekipai aštuoni graikai pelnė 71,8 proc. taškų, „Olympiakos“ komandai šeši graikai įmetė 62,1 proc. taškų.

Įdomu, kad, „Olympiakos“ dvyliktuką ketvirtfinalyje sudarė dvi lygios stovyklos: po šešis graikus ir amerikiečius. Tačiau europiečių indėlis buvo gana ženkliai didesnis.

„Panathinaikos“ ekipos graikas Nikos Pappas kartu su serbu Nenadu Krstičiumi iš „Anadolu Efes“ buvo rezultatyviausi ketvirtfinalio etapo krepšininkai. Jie pelnydavo po 16,3 taško. Į rezultatyviausių dešimtuką taip pat pateko du graikai iš „Olympiakos“: Giorgos Printezis ir Vasilis Spanoulis.

Ketvirtfinalyje labai naudingai rungtyniavo ir „Fenerbahce“ atstovaujantis Nikos Zisis. Tačiau kiti du graikų legionieriai savo komandas nuvylė. Sofoklis Schortsanitis buvo silpnoji „Maccabi“ grandis, o labai trumpai žaidęs ir taškų nepelnęs Giannis Bourousis beveik neprisidėjo prie „Real“ pergalių.

Turkai ir ispanai atsiliko

Ketvirtfinalyje du klubus turėjo ne tik Graikija, bet ir Turkija bei Ispanija. Tačiau turkų ir ispanų krepšininkų žaidė daug mažiau.

Dvi praėjusias savaites Eurolygoje kovojo aštuoni turkai ir šeši ispanai. Visi atstovavo savo šalių komandoms.

Nors turkų žaidė truputį daugiau, ispanai buvo kur kas labiau pastebimi. Ypač „Real“ komandoje, kurioje net trys rezultatyviausi krepšininkai buvo vietiniai: Rudy Fernandezas, Sergio Llullis ir Sergio Rodriguezas.

Ši trijulė kartu su ketvirtfinalyje truputį priblėsusiu komandos kapitonu Felipe Reyesu pelnė 57,9 proc. „Real" taškų.

„Barcelona“ ispaniškasis duetas Juanas Carlosas Navarro ir Alexas Abrinesas įmetė 25,1 proc. ekipos taškų.

Turkai „Fenerbahce“ ir „Anadolu Efes“ komandoms pelnė labai panašiai – 16 ir 15,3 proc. taškų. Grįžus Andrejui Kirilenkai labai padidėjo CSKA rusų indėlis. Keturi Rusijos krepšininkai Maskvos komandai ketvirtfinalyje įmetė 27,8 proc. taškų (daugiau negu pusę iš jų – A.Kirilenka).

Tuo tarpu „Maccabi“ komandai vienintelis jos izraelietis Yogevas Ohayonas įmetė 7,5 proc. taškų.

Nuo Serbijos iki Gabono

Iš viso Eurolygos ketvirtfinalyje žaidė 59 europiečiai. Be jau minėtų graikų, turkų bei ispanų, stipriausioms žemyno komandoms atstovavo penki krepšininkai iš Serbijos, po keturis – iš Kroatijos ir Rusijos, trys – iš Prancūzijos, du – iš Čekijos, po vieną – iš Bosnijos ir Hercegovinos, Gruzijos, Izraelio, Latvijos, Lietuvos, Slovėnijos, Ukrainos ir Vokietijos.

Eurolygos arenų parketą taip pat trypė keturi Lotynų Amerikos (Argentinos, Brazilijos, Meksikos ir Urugvajaus) bei du Afrikos (Gabono ir Tuniso) krepšininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.