EUROLYGA 2023

NBA duonos ragavusį T. Leslie stebina kritika J. Valančiūnui

J.Valančiūnas per dvejas pirmąsias atkrintamųjų varžybų rungtynes rinko vid. 10,5 taško ir atkovojo po 9 kamuolius.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
J.Valančiūnas per dvejas pirmąsias atkrintamųjų varžybų rungtynes rinko vid. 10,5 taško ir atkovojo po 9 kamuolius.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Apr 24, 2015, 7:47 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 11:31 PM

Stebėdamas „Toronto Raptors“ ir „Washington Wizards“ seriją NBA atkrintamosiose varžybose Travisas Leslie serga už gražų krepšinį. Vilniaus „Lietuvos ryto“ legionieriaus telefone yra „Wizards“ lyderio Johno Wallo ir geriausiu NBA šeštuoju žaidėju išrinkto Lou Williamso mobilieji numeriai.

„Aš ir Lou augome ir žaidėme krepšinį Atlantoje. O Atlantoje jau taip yra, kad ten visi visus pažįsta, ypač kai abu esame krepšininkai“, – šyptelėjo T.Leslie.

Kiekvieną vasarą L.Williamsas savo apartamentuose Atlantoje rengia didžiulį vakarėlį, kuris tampa mažu linksmybių miesteliu ir netgi turi specialų pavadinimą – „Lou-Will-Ville“.

Jo stengiasi nepraleisti ir T.Leslie. Grįžę namo gynėjai ne tik linksminasi, bet ir žaidžia vienas prieš kitą krepšinio stovyklose.

Krepšinio aikštėje kiekvieną vasarą T.Leslie keliai dažnai susikerta ir su J.Wallu. Kai T.Leslie vilkėjo Džordžijos, o J.Wallas  Kentukio universiteto aprangą, tarp komandų virdavo nuožmūs mūšiai NCAA Pietryčių konferencijoje.

„Raptors“ komandai kaip tik labai reikia patarimo, kaip sustabdyti greičiausiu NBA gynėju tituluojamą J.Wallą.

Pirmasis 2010 metų NBA naujokų biržos šaukimas antrosiose atkrintamųjų varžybų rungtynėse pelnė 26 taškus, atliko 17 rezultatyvių perdavimų ir pastūmėjo „Raptors“ ant liepto galo – serijoje iki keturių pergalių „Wizards“ pirmauja 2:0.

„Kai dengdavau Johną, stengdavausi jam neleisti veržtis krepšio link. Versdavau jį mesti iš vidutinio nuotolio. Jis gali ir pataikyti, bet aš rinkčiausi prasiveržimų stabdymą – to jis trokšta labiausiai“, – lrytas.lt sakė T.Leslie.

Šį 25 metų amerikietį 2011 metų NBA naujokų biržoje 47-uoju šaukimu pasirinko „Los Angeles Clippers“. Nenuostabu, kad T.Leslie dabar laukia, kaip Chriso Paulo, Blake'o Griffino ir DeAndre Jordano trijulė nuskriaus NBA čempioną „San Antonio Spurs“.

T.Leslie niekada nepamirš, kaip pirmosiose 2012 metų NBA atkrintamųjų varžybų rungtynėse su „Memphis Grizzlies“ klubu „Clippers“ ketvirtame kėlinyje panaikino 24 taškų skirtumą ir pateikė vieną įspūdingiausių išsigelbėjimų NBA atkrintamųjų istorijoje.

Kažko panašaus dabar reikia ir „Raptors“. Tik trys iš 21 komandų NBA istorijoje namuose pralaimėjusios dvi pirmąsias atkrintamųjų varžybų rungtynes sugebėjo laimėti seriją.

Lrytas.lt kalbėjosi su T.Leslie apie „Raptors“ galimybes atsitiesti, Joną Valančiūną ir NBA virtuvę.

Trečioji „Raptors“ ir „Wizards“ dvikova Vašingtone – šeštadienį 3 val. ryto Lietuvos laiku.

„Manau, kad „Raptors“ laimės trečiąsias rungtynes, tačiau „Wizards“ nugalės serijoje 4:2“, – prognozavo T.Leslie.

– Charlesas Barkley pareiškė, kad „Raptors“ – galas. Kaip Toronto klubas galėtų kabintis į seriją? lrytas.lt paklausė „Lietuvos ryto“ žaidėjo.

– „Raptors“ reikia išnaudoti atsarginių suolą. Trūksta didesnio atsarginių indėlio. Be to, svarbesnį vaidmenį galėtų atlikti Jamesas Johnsonas ir J.Valančiūnas. 

– Kokia didžiausia „Raptors“ problema – „tuščias“ Kyle‘as Lowry, „Raptors“ gynyba ar trenerio sprendimai?

– Sunku pasakyti. Galbūt – K.Lowry trūkumas. Jis turi išvengti greitų pražangų, nes „Raptors“ jo labai trūksta.

– O gal tiesiog viskas atsiremia į talentą? „Wizards" turi pirmąjį 2010-ųjų (J.Wallas), trečiąjį – 2012-ųjų (B.Bealas) ir 2013-ųjų (O.Porteris) NBA naujokų biržos šaukimus, patyrusius aukštaūgius Nene, Marciną Gortatą, NBA superžvaigždę Paulą Pierce‘ą. „Raptors“ atsakas – penktasis 2011-ųjų šaukimas J.Valančiūnas, devintasis – D.DeRozanas, pirmojo rato pabaigoje pašauktas K.Lowry.

 – Manau, abi komandos turi užtektinai talento. Nemanau, kad dabar viską lemia talentas. Tai atkrintamosios. Čia labai svarbios tokios smulkmenos kaip didesnis troškimas laimėti.

Man atrodo,  „Wizards“ kol kas įdėjo daugiau pastangų, kad laimėtų.

– Johnas Wallas ir Bradley Bealas sudraskė „Raptors“ gynybą antrosiose rungtynėse. Kalbama, kad tik „Warriors“ su Stephenu Curry ir Klay Thompsonu priešakyje turi geresnę gynėjų liniją. Kaip stabdyti „Wizards“ lyderius?

– Tokį žaidėją kaip J.Wallas labai sunku sulaikyti.

Kiek prieš jį gindavausi, stengdavausi neleisti veržtis ir versdavau mesti iš vidutinio nuotolio. Nors jis gali ir pataikyti, aš rinkčiausi jo prasiveržimų stabdymą. Būtent veržtis krepšio link jis trokšta labiausiai.

– Minėjote, kad J.Valančiūnas galėtų atlikti svarbesnį vaidmenį. Reikėtų jį dažniau maitinti kamuoliais?

 – Jis tikrai turėtų dažniau gauti kamuolį. Rungtynėse su „Wizards“ jis pelnė 15 taškų ir atkovojo 10 kamuolių, bet manau, kad jis gali dar geriau.

Tai labai talentingas ir tvirtai sudėtas vyrukas. Jis turi daug potencialo. Jau dabar J.Valančiūnas yra žvėris, o ateityje bus tikras bizonas.

– Bet kaip jį maitinti kamuoliais, kai „Raptors" turi tokius gynėjus kaip K.Lowry, D.DeRozanas ar L.Williamsas? Juk visiems jiems irgi reikia kamuolio.

– Taip, situacija sudėtinga. Tačiau Jonas privalo žaisti agresyviai, lipti „ant lentos“, reikalauti kamuolio. Daryti viską, kas jam priklauso.

– „Raptors“ grindžia žaidimą per gynėjų liniją. Ar „Raptors“ yra tinkama komanda Jonui atskleisti savo potencialą?

 – Sunku pasakyti. Toronte jam sekasi neblogai. Galėtų būti geriau, bet nežinau, ar jis turėtų keisti komandą. NBA labai svarbu tinkamu laiku atsidurti tinkamoje vietoje. Bet viskas – jo rankose.

– J.Valančiūnas kritikuojamas dėl skylėtos gynybos, ypač – du prieš du. Kokį įspūdį lietuvio gynyba paliko jums?

– Jei atvirai, man tai nekrito į akis.

Mano nuomone, NBA tikrai nėra svarbiausia gynyba. Ten akcentuojamas žaidimas vienas prieš vieną.

Aišku, ir NBA treneriai nori gynybos, tačiau tai tikrai nėra pagrindinis akcentas. J.Valančiūnas yra grėsmė puolime ir kitoje aikštės pusėje gali nuveikti daug.

Nežinau, kodėl jam kartais neduoda žaisti dėl gynybos. Jonas tikrai gali būti naudingas.

– NBA mažėja tradicinių vidurio puolėjų, kurie išsiskirtų ūgiu, galingu sudėjimu ir gebėjimu „centruoti“. Kalbama, kad tokių krepšininkų poreikis NBA vis mažėja. Gal iš tikrųjų Jonui sunku prisitaikyti prie greitesnio krepšinio, kuriame dominuoja žaidimas žemu penketu?

– Jonui gali būti sunku, nes čia, Europoje, krepšinis yra visiškai kitoks: kur kas lėtesnis, metimas atliekamas tik išpildžius derinį.

O NBA viskas vyksta labai greitai. Kita vertus, man neatrodo, kad J.Valančiūnas yra lėtas. Jis juda pakankamai gerai.

- Jums teko žaisti NBA atkrintamosiose varžybose. Lietuvoje mes įsivaizduojame, kad atkrintamųjų metu komandos įjungia aukštesnę pavarą, aistringiau jas palaiko sirgaliai. Kaip jūs iš žaidėjo pusės apibūdintumėte NBA atkrintamųjų varžybų atmosferą?  

– Sirgaliai – beprotiški. Jie rėkia, šaukia, tave keiksnoja. Sunku tai nupasakoti žodžiais, bet ir žaidėjai tampa agresyvesni. Jie pradeda lįsti tau į galvą drabstydamiesi purvais ir bando daryti viską, kad tik laimėtų. Atkrintamosiose varžybose viskas tiesiog verda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.