EUROLYGA 2023

„Žalgiris“ renkasi VDU studentus, ar VDU – žalgiriečius?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) komanda po dvejų metų pertraukos susigrąžino Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) trofėjų ir dabar vėl ketina ilgai puikuotis karūna, kurią pasiekti kasmet padeda jaunieji Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.

Vytauto Didžiojo universiteto komanda finale susitiko su Lietuvos sporto universiteto krepšininkais ir juos nugalėjo.<br>V.Kairio nuotr.
Vytauto Didžiojo universiteto komanda finale susitiko su Lietuvos sporto universiteto krepšininkais ir juos nugalėjo.<br>V.Kairio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius („Lietuvos rytas“)

May 4, 2015, 10:07 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:12 AM

VDU krepšinio komanda pirmadienį kaunietiškame LSKL finale vėl iškovojo čempionų titulą, kai 93:65 sutriuškino Lietuvos sporto universiteto (LSU) komandą.

Ir nors čempionams įprasta švęsti, VDU ekipa to daryti negalėjo – su studentais kartu kovojo jaunieji žalgiriečiai, kurie savo raumenis ruošė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) ketvirtfinalio serijai.

„Taip išėjo, kad šventėms laiko nebuvo“, – sakė VDU ekipos treneris Arūnas Juknevičius.

Taurės atiduoti nežada

VDU komandai šis LSKL trofėjus – vienuoliktasis istorijoje. Vėl aukso skonį pajutęs A.Juknevičius iškart po sezono užtikrintai tvirtino, kad skaičius tik didės.

„Mūsų tikslas visus penkiolika metų tas pats – tapti čempionais. Antroji vieta – nesėkmė. Kitąmet tikimės apginti titulą, bet visada gali atsirasti aplinkybių, kurios nuo mūsų nepriklauso“, – sakė treneris, VDU ekipai vadovaujantis jau penkiolika metų.

Lyderių netektis kėlė bangas

LSKL šventvagystė buvo įvykdyta 2012–2013 metų sezoną, kai daugkartinius čempionus iš sosto išstūmė Mykolo Romerio universiteto (MRU) komanda. Būtent ji laimėjo du pastaruosius čempionatus.

Per šį laikotarpį VDU ekipai atiteko bronzos medaliai, o kartą ji liko tuščiomis.

„Kai buvome treti, pusfinalyje pralaimėjome MRU ekipai, kurioje gerai žaidė Gediminas Orelikas. Galėjome laimėti, bet mums tiesiog nepasisekė. Komandos buvo lygios.

O pernai kovą dėl trečiosios vietos pralaimėjome dėl to, kad teko žaisti, kai „Žalgiris“ varžėsi LKL čempionato rungtynėse. Komanda nebuvo silpna, tiesiog taip susiklostė aplinkybės“, – pasakojo treneris.

LSKL reguliarųjį sezoną VDU krepšininkai baigė antri, atsilikę nuo LSU ekipos. VDU komanda per 20 mačų iškovojo šešiolika pergalių. Pusfinalyje A.Juknevičiaus komanda stojo į mūšį su vilniečiais ir savo aikštėje juos pranoko 94:87.

„Sezonas buvo šiek tiek banguotas. Finale žaidė tie žalgiriečiai, kurių tikėjomės, bet sezone ne visi galėjo padėti. Pasikeitė „Žalgirio" tvarkaraštis – jie turėjo žaisti sekmadieniais, bet tada LKL mačai ėmė vykti pirmadieniais, ir mes netekome pastiprinimo. Todėl ir atsirado tas bangavimas“, – sakė A.Juknevičius.

Kertinis ramstis – „Žalgiris“

A.Juknevičius neslėpė: jeigu LSKL taisyklės nebūtų pasikeitusios, čempionatas vyktų visai kitaip. Kadaise studentų lygoje negalėjo varžytis kitų lygų žaidėjai, bet dabar komandos stiprinasi LKL krepšininkais, o VDU komanda savo gretose turėjo Eurolygoje patirtį kaupiančių jaunųjų žalgiriečių užnugarį.

„Žalgirio“ krepšininkai mūsų komandoje – svarbiausi, bet mes turime ir kitų gerų žaidėjų. Žinoma, žalgiriečiai turi žaisti svarbiausiuose mačuose.

Tas pats ir kitose komandose – trečiąją vietą užėmė Šiaulių ekipa. Jeigu „Šiauliai“ būtų turėję žaisti LKL rungtynes, vargu ar jiems tai būtų pavykę. Jie turi keturis svarbius žaidėjus ir be jų viskas labai keistųsi“, – sakė A.Juknevičius.

Šiemet „Žalgiriui“ kai kuriuose mačuose padėjo nemenkas būrys pirmosios ir antrosios „Žalgirio“ komandų žaidėjų. Finale VDU galėjo džiaugtis Eurolygoje žaidusių krepšininkų starto penketu, o Edgaras Ulanovas tapo naudingiausiu finalo žaidėju.

„Mums lengviau, kai turime žalgiriečių. Finale turėjome šešis „Žalgirio“ žaidėjus, ir, jeigu toks jų skaičius žaidžia dažniau, gali išlaikyti vienos komandos branduolį aikštėje. Jie susižaidę, todėl gali žaisti „Žalgirio“ deriniais.

Aš to jų ir prašau, – pasakojo A.Juknevičius. – Bet turime ir kitų gerų krepšininkų. Jie visi jauni ir daugiau ar mažiau pažįstami. Nebuvome susidūrę su didele susižaidimo problema.“

Ar Lietuvos čempionai noriai dalijasi savo auklėtiniais?

„Taip. Dalis jų komandoje („Žalgiryje“. – Red.) gauna mažai laiko ar nebūna registruoti, tai jiems žaidimo praktika reikalinga. Rungtyniavimas LSKL jiems padeda tobulėti. Kai tik turėdavo galimybę, „Žalgiris“ leisdavo žaidėjus pas mus“, – sakė treneris.

Žaidė ir būsimos žvaigždės

Šiemet VDU ekipoje rungtyniavę krepšininkai gali žygiuoti toli. Tokių žaidėjų VDU istorijoje – daugiau nei vienas. Anksčiau ekipos marškinėlius vilkėjo ir vėliau į Lietuvos rinktinę patekę žaidėjai Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas. Tai – tik keletas žinomų krepšininkų iš viso metraščio.

Šį sezoną VDU komanda registravo „Žalgirio“ pirmojoje komandoje rungtyniaujančius Tomą Dimšą, Vaidą Kariniauską, Luką Lekavičių, Donatą Tarolį, Siimą Sanderį Vene, Edgarą Ulanovą.

„Bet daugiausia žaidė D.Tarolis ir T.Dimša. Kai sezono pradžioje „Žalgiris" turėjo vos du įžaidėjus, tai V.Kariniauskas ir L.Lekavičius beveik nežaidė. Bet tada spragas kamšydavome kitais savo krepšininkais“, – kalbėjo treneris.

A.Juknevičius neprisimena, kaip VDU pradėjo bendradarbiauti su „Žalgiriu“, bet pabrėžė, kad kai kurie jaunieji talentai pirmiau plušėjo universiteto ekipoje, o tik paskui tapo ateities žvaigždėmis.

„Nebūna, kad kviestume pas mus studijuoti jaunus žalgiriečius. Mes kviečiame mokytis perspektyvius krepšininkus. Ir dažniausiai jie net nežaidžia „Žalgiryje“.

Kai kurie būna dublerių ekipoje, kai kurie – kitose komandose.

Nežinau, ar mes pasirenkame būsimus žalgiriečius, ar „Žalgiris“ pasirenka mūsų studentus“, – juokdamasis sakė A.Juknevičius.

VDU komandos šio sezono laimėjimai LSKL

Rezultatyviausia LSKL komanda: vidutiniškai pelnė po 97,5 taško.

Daugiausia rezultatyvių perdavimų atlikusi komanda: vidutiniškai atliko 24,45 rez. perd.

Daugiausia kamuolių atkovojusi komanda: vidutiniškai per mačą atkovojo 45,82 kamuolio.

Didžiausią efektyvumą pasiekusi komanda: vidutiniškai 125,05 balo.

Daugiausia taškų per rungtynes pelniusi komanda: gruodžio 15 dieną į Klaipėdos universiteto krepšį įmetė 122 taškus (122:67). Daugiausia kamuolių per rungtynes atkovojusi komanda: vasario 9 dieną per rungtynes su Aleksandro Stulginskio universitetu atkovojo 69 kamuolius.

Didžiausias LSKL užfiksuotas efektyvumas: gruodžio 15 dieną per rungtynes su Klaipėdos universitetu efektyvumas pasiekė 180 balų.

Rezultatyviausias VDU krepšininkas Tomas Dimša pagal LSKL statistiką buvo ketvirtas: per 12 mačų vidutiniškai pelnydavo 20,25 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.