EUROLYGA 2023

Bonos krepšinio klubą į viršų kėlė ir du lietuviai

Tado Klimavičiaus renesansas Vokietijos krepšinio lygoje padėjo Bonos „Telekom“ komandai, kurioje taip pat žaidžia Benas Veikalas, baigti reguliarųjį sezoną ketvirtojoje vietoje ir įgyti aikštės pranašumą ketvirtfinalio serijoje. Tai – geriausias „Telekom“ rezultatas nuo 2009 metų.

Tado Klimavičiaus renesansas Vokietijos krepšinio lygoje padėjo Bonos „Telekom“ komandai.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Tado Klimavičiaus renesansas Vokietijos krepšinio lygoje padėjo Bonos „Telekom“ komandai.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

May 4, 2015, 3:28 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 12:56 AM

Neaplenkė tik favoritų

Klubo dvidešimtmečio proga sekmadienį nedidelę šventę surengęs „Telekom“ nėra Vokietijos lygos atkrintamųjų varžybų naujokas. Netgi priešingai – tarp aštuonių geriausiųjų jis patenka labai dažnai. Tačiau keturis praėjusius sykius pirmasis atkrintamųjų varžybų etapas Bonos krepšininkams kartu būdavo ir paskutinis. Jie, neturėdami aikštės pranašumo, vis pralaimėdavo ketvirtfinalio dvikovas.

Šiais metais Bonos sirgalių lūkesčiai didesni. Balandžio mėnesį spurtavusi ir prieš pat reguliariojo sezono pabaigą šešias pergales paeiliui iškovojusi „Telekom“ užtikrintai užėmė ketvirtąją vietą (laimėjo 23 iš 34 rungtynių) ir ketvirtfinalio dvikovą su Ulmo „ratiopharm“ klubu pradės būdama geresnėje pozicijoje.

Bonos klubą aplenkė tik trys didieji bundeslygos favoritai Berlyno ALBA, Bambergo „Brose“ ir Miuncheno „Bayern“ klubai. Beje, abi Bavarijos komandas („Brose“ ir „Bayern“) Bonos ekipa po kartą nugalėjo.

Prie „Telekom“ sėkmės svariai prisidėjo ir abu lietuviai. Puikiai komandoje pritapo tik pernai iš Kauno „Žalgirio“ atvykęs puolėjas Tadas Klimavičius, kuris buvo ir rezultatyviausias „Telekom“ žaidėjas (vid. 12,8 taško), ir geriausias kovotojas dėl atšokusių kamuolių (6,2).

Ne taip įspūdingai kaip anksčiau rungtyniavo, bet žemai kartelės nenuleido ir ketvirtą sezoną Bonos ekipai atstovaujantis gynėjas Benas Veikalas. Jis pelnydavo vidutiniškai 11 taškų.

Ketvirtfinalio repeticija

Prieš paskutinįjį reguliariojo sezono turą Bonos krepšininkai atsidūrė įdomioje situacijoje. Jie galėjo rinktis ketvirtfinalio varžovus.

Ketvirtąją vietą užsitikrinusi „Telekom“ namie žaidė su viena pozicija žemiau buvusia „ratiopharm“ komanda. Pergalės atveju Bonos ekipa būtų nuleidusi varžovus ant šeštojo laiptelio ir kartu aukštyn pakėlusi Frankfurto „Skyliners“ klubą.

Tačiau „Telekom“ nenusiteikė rimtai kovai ir pralaimėjo 87:93. Tai reiškė, kad „Telekom“ ir „ratiopharm" turės sužaisti dar bent trejas tarpusavio rungtynes ketvirtfinalio etape.

„Šįkart abi komandos beveik nesigynė, o mūsų žaidimui didelės įtakos turėjo tai, kad leidome pailsėti T.Klimavičiui (jis net nebuvo registruotas – aut.past.). Tačiau ketvirtfinalio rungtynės bus visai kitokios. Neabejoju, jog sirgaliai per jas patirs daug emocijų“, – pažadėjo „Telekom" treneris Matthiasas Fischeris.

Kitas ketvirtfinalio poras sudarys Bambergo „Brose“ – Liudvigsburgo „Riesen“, Berlyno ALBA – Oldenburgo EWE ir Miuncheno „Bayern“ – „Skyliners“. Ketvirtfinalyje bus žaidžiama iki trijų pergalių.

Lygos senbuvių agonija

Daug liūdniau sezonas susiklostė Tryro TBB komandai ir jos gynėjui Laurynui Samėnui.

Apie 800 tūkst. eurų skolų turėjęs Tryro klubas atsidūrė gilioje finansinėje krizėje ir nesugebėjo vykdyti įsipareigojimų krepšininkams, todėl kovo mėnesį buvo pradėta jo bankroto procedūra.

Bundeslygos vadovybė leido TBB baigti čempionatą, iš draudimo fondo sumokėjo dalį atlyginimų, tačiau dėl finansinių pažeidimų skyrė jam trijų pergalių baudą.

Netekusi šių taškų Tryro ekipa finišavo 17-ojoje pozicijoje ir aplenkė tik absoliučią autsaiderę Krailshaimo „Merlins“ komandą. Tiesa, galutinė vieta 24 sezonus pirmojoje bundeslygoje žaidusiam ir dukart šalies taurę iškovojusiam Tryro klubui jau nebuvo svarbi, nes jis vis tiek praras profesionalų licenciją dėl finansinių priežasčių.

L.Samėnas dėl vis atsinaujinančių traumų žaidė tik 20 rungtynių ir per jas pelnydavo 8,2 taško. Vos pasibaigus čempionatui buvo paskelbta, kad savo veiklą nutraukia dar vienas bundeslygos senbuvis Kvakenbriuko „Artland Dragons“. Tik 13 tūkstančių gyventojų turinčio Kvakenbriuko klubas nusprendė uždaryti profesionalų komandą.

„Bundeslyga vis auga, varžyboms reikia vis didesnių išlaidų, o „Artland Dragons“ nėra pajėgus atitikti didėjančių reikalavimų“, – buvo rašoma oficialiame klubo pranešime. „Artland Dragons“ pirmojoje bundeslygoje žaidė nuo 2003 metų, kartą pateko į finalą ir kartą iškovojo Vokietijos taurę, o šį sezoną užėmė 11-ąją vietą – žemiausią per visą tarp stipriausiųjų praleistą laikotarpį.

Žaidė iki sezono vidurio

Sezono pradžioje bundeslygoje rungtyniavo dar vienas lietuvis. Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ aprangą iki sausio vilkėjo Simonas Serapinas. Jis žaidė 16 rungtynių ir pelnydavo 5,7 taško.

Vienintelė buvusios VDR komanda nustebino puikiu startu, bet vėliau buvo nustumta į antrąją lentelės pusę, pasitraukė iš kovos dėl kelialapio į atkrintamąsias ir užėmė 12-ąją vietą. „Mitteldeutscher“ laimėjo 14 rungtynių.

Stipriausia – „Brose“

Kova dėl bundeslygos reguliariojo sezono nugalėtojo vardo tęsėsi net ir po paskutiniojo turo. Kitoms komandoms sužaidus visas rungtynes, dviem lyderėms ALBA ir „Brose“ ekipoms dar liko atidėtas jų tarpusavio mačas.

Šią milžinų dvikovą sekmadienį Berlyne laimėjo svečiai iš Bambergo 78:72.

„Brose“ per 34 rungtynes iškovojo 29 pergales, aplenkė abu šį sezoną Eurolygoje žaidusius klubus ir užėmė pirmąją vietą. ALBA atsiliko vienu tašku, „Bayern“ – trimis.

Čempiono vardą ginantis „Bayern“ į konkurentų nugaras buvo priverstas žiūrėti visą čempionatą.

Sezono pradžioje itin galingai žaidė 14 turų pralaimėjimo kartėlio nepatyrusi ALBA, o žiemą į priekį išsiveržė 16 pergalių iš eilės iškovojusi „Brose“. Tuo tarpu „Bayern“ ne tik barstė taškus žaisdamas su kitais favoritais, bet ir įteikė nemažai dovanų vidutiniokams.

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė: 1. Bambergo „Brose“ – 29 ir 5, 2. Berlyno ALBA – 28 ir 6, 3. Miuncheno „Bayern“ – 26 ir 8, 4. Bonos „Telekom“ – 23 ir 11, 5. Ulmo „ratiopharm“ – 21 ir 13, 6. Frankfurto „Skyliners“ – 20 ir 14, 7. Oldenburgo EWE – 19 ir 15, 8. Liudvigsburgo „Riesen“ – 17 ir 17, 9. Braunšvaigo „Lowen“ – 17 ir 17, 10. „Gottingen“ – 16 ir 18, 11. Kvakenbriuko „Artland Dragons“ – 15 ir 19, 12. Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ – 14 ir 20, 13. Hageno „Phoenix“ – 11 ir 23, 14. Tiubingeno „Tigers“ – 11 ir 23, 15. Brėmerhafeno „Eisbaren“ – 10 ir 24, 16. Bairoito „medi“ – 10 ir 24, 17. Tryro TBB – 8 ir 26, 18. Krailshaimo „Merlins“ – 8 ir 26.

Lietuvių statistika

T.Klimavičius („Telekom“) – 32 rungt., 25 min., 12,8 tšk., 6,2 atk.kam.

B.Veikalas („Telekom“) – 33 rungt., 24 min,. 11 tšk.

L.Samėnas (TBB) – 20 rungt., 20,6 min., 8,2 tšk.

S.Serapinas (buv. „Mitteldeutscher“) – 16 rungt., 18,1 min., 5,7 tšk.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.