EUROLYGA 2023

NBA finalas: mįslė D. Blattui ir kas imsis stabdyti L. Jamesą?

Stephenas Curry ir Ouklando „Golden State Wariors“ ar LeBronas Jamesas ir „Cleveland Cavaliers“? Šis klausimas jau savaitę neduoda ramybės visiems krepšinio mėgėjams.

Finale į dvikovą stos L. Jamesas ir S. Curry.<br>AP nuotr.
Finale į dvikovą stos L. Jamesas ir S. Curry.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 3:21 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 10:49 AM

Abi ekipos greitai susitvarkė su tiesioginiais oponentais savo konferencijose ir kiek ilgiau nei įprasta sustabdė NBA pasaulio gyvenimą. Tačiau jau šią naktį Ouklando miestas po keturiasdešimties metų pertraukos alsuos NBA finalo aistromis.

Kol „kariai“ mėgins miestui sugrąžinti šlovę, Karalius Jamesas su kompanija ir Davidu Blattu sieks padovanoti pirmąjį NBA trofėjų Klivlando miestui.

Istorinė trenerių dvikova

Tiek „Golden State Warriors“ treneriui Steve Kerrui, tiek D. Blattui šie metai užimant vyriausio stratego postą NBA – pirmieji. Tai apskritai pirmas kartas, kai NBA finale kovos du pirmamečiai treneriai. Žinoma, neskaitant debiutinio NBA sezono, kai visi treneriai buvo naujokai.

Tačiau NBA finale susiremsiantys specialistai galėjo dirbti išvien – kai S. Kerras tapo Ouklando klubo treneriu, su būsimu oponentu jis buvo sutaręs, kad pastarasis taps jo asistentu. Tačiau Klivlando klubas pasiūlė vyriausio trenerio postą D. Blattui, o kolega tam neprieštaravo.

„S. Kerras ir visa „Warriors“ organizacija buvo geranoršiki šiuo klausimu ir leido man vykti į darbo pokalbį, nors praktiškai aš jau buvau jų komandos narys. Esu dėl to labai dėkingas“, – sakė D. Blattas.

Pirmieji metai abiems treneriams buvo skirtingi – S. Kerro vadovaujami „kariai“ visą sezoną demonstruoja puikų žaidimą, tuo tarpu D. Blatto galvos vienu metu reikalavo daugybė Klivlando fanų. Tačiau sulaukęs klubo vadovų pasitikėjimo sulaukęs specialistas sugebėjo sulipdyti darnų kolektyvą, o dabar jo darbą įvertina vis daugiau analitikų.

Paskutinis strategas, kuriam pavyko iškovoti čempiono taurę jau per pirmuosius darbo metus, buvo Patas Riley. Tą jis padarė dar 1982 metais su „Los Angeles Lakers“ ekipa. Tad bet kokiu atveju, pergalę šiais metais šventęs treneris įsirašys savo vardą į istorijos metraščius.

Kas sustabdys L. Jamesą?

NBA finalo aistras dar labiau kursto didžiausios ekipų žvaigždės – šio sezono naudingiausias žaidėjs S. Curry ir L. Jamesas, pareiškęs, kad jis dar niekada nežaidė taip gerai. Paklaustas kaip reikėtų stabdyti jau dabar geriausiu visų laikų NBA metiku vadinamą oponentą, jis nesikuklino.

„Niekaip. Kaip ir mane“, – rėžė L. Jamesas.

Tačiau favoritais vadinami Ouklando vyrukai turės ieškoti būdų, kaip pristabdyti didžiausią pastarojo dešimtmečio žvaigždę. Šio darbo nuo rungtynių pradžios turėtų imtis Harrisonas Barnesas, jau įrodęs, kad yra patikimas gynyboje tiek stumdantis po krepšiu, tiek žaidžiant ties perimetru. Ilgos rankos ir geras kojų darbas tikrai suteikia šansą manyti, kad H. Barnesas gali suteikti problemų L. Jamesui.

Naštą kartas nuo karto turėtų perimti ir patyręs veteranas Andre Iguodala, kuris reguliariojo sezono kovų metų dengdamas „Cavs“ vedlį praleido daugiausiai laiko. L. Jameso imsis ir sparčiai tobulėjantis Draymondas Greenas, vadinamas vienu geriausių lygos gynybos meistrų. S. Kerras jam L. Jameso priežiūrą gali patikėti po krepšiu, kur šis tvirtai sudėtas atletas bus sunkiai pastumiamas. Jeigu šie trys Ouklando krepšininkai sugebės dirbti išvien stabdant L. Jamesą ir nedvigubinant gynybos, rankos bus užrištos ir „Cavs“ snaiperiams.

„Splash brothers“ mįslė D. Blattui

„Splash brothers“ praminto S. Curry ir Klay Thompsono tandemo dar nesustabdė niekas. Pirmasis atkrintamose varžybose renka po 29 taškus, iš toli atakuodamas 43,7 proc. taiklumu, o antrasis prideda po 19,7 taško tritaškius šaudydamas pavydėtinai taikliai – 42,5 proc. metimų pasiekia tikslą.

Teoriškai, šių žaidėjų priežiūros turėtų imtis Kyrie Irvingas ir J.R. Smithas, tačiau abu – prasti gynybos ramsčiai. Nors K. Irvingas ir ženkliai patobulino žaidimą gynyboje, tačiau pastaruoju metu jį kankinančios traumos neleidžia žaisti pilna jėga.

Daug darbo neabejotinai turės ir solidžia gynyba pasižymintis Imanas Shumpertas. Tačiau jis vienas nesugebės žaisti visų rungtynių ir dengti abiejų oponentų.

D. Blattas gali ryžtis užduotį patikėti ir L. Jamesui, tačiau tai rizikinga. Gynyba prieš S. Curry ir K. Thompsoną reikalauja nuolatinės priežiūros ir vargina. „Cavaliers“ tiesiog negali sau leisti gynyboje išvarginti pagrindinį ekipos puolimo variklį.

Jeigu vienoje barikadų pusėje ganėtinai aišku, kas turės prižiūrėti L. Jamesą, tai D. Blattas ir visas „Cavs“ trenerių kolektyvas turės įminti mįslę, kaip geriausiai tvarkytis su „Splash brothers“ tandemu.

Serijos X faktoriai

H. Barnesas bus neabejotinas Ouklando klubo „juodasis arkliukas“. Trečius metus NBA rungtyniaujantis puolėjas sugeba puikiai dirbti ne tik gynyboje, tačiau yra pavojingas ir puolime. Tą jis įrodė ir penktose Vakarų konferencijos finalo rungtynėse prieš „Houston Rockets“, kai pelnė 24 taškus ir svariai prisidėjo prie tragiško Jameso Hardeno pasirodymo.

Apskritai, H. Barnesas atkrintamose varžybose savo karjeros metu yra naudingesnis nei reguliariajame sezone (12,8 balo prieš 11,5). Jis gali žaisti trijose pozicijose, puikiai atakuoti iš toli ir turi gerą prasiveržimą. „Warriors“ ekipai tikrai reikės geriausio jo žaidimo, norint triumfuoti serijoje.

„Cavaliers“ X faktoriumi gali tapti K.Irvingas. Taip, lygos žvaigždės neturėtų būti priskiriamos šiai kategorijai, tačiau traumos viską sujaukė. Įžaidėjas buvo priverstas praleisti dvejas Rytų konferencijos finalo rungtynes, o kai žaidė, nebuvo tas stebukladarys, kurį visi įpratę matyti. Tačiau pats įžaidėjas nusiteikęs kovingai.

„Kai tik išeinu į miestą, visi manęs klausia kaip mano koja ir ar žaisiu finale. Aš atsakau, kad žaisiu ir viskas gerai. Reikės prisitaikyti, bet nieko negaliu pakeisti. Aš tiesiog eisiu į aikštelę ir žaisiu“, – sakė K. Irvingas. „Mes vis turime galvoti, kiek leisti jam žaisti ir kaip nepabloginti jo sveikatos. Nuolat apie tai galvojame ir tai sunkina mūsų pasiruošimą finalui“, – pripažino D. Blattas.

Kad ir kaip besijaustų K. Irvingas, „Cavaliers“ reikės jo prasiveržimų ir taiklių metimų, nes L. Jamesas vienas nesugebės užkurti Klivlando puolimo mašinos. Klausimas, ar Kyrie sugebės įveikti skausmus ir žaisti kaip įmanoma geriau.

Tik skaičiai

Šį sezoną ekipos sustiko du kartus ir pasidalino po pergalę namų aikštelėje. Pirmąją dvikovą Ouklande laimėjo „Warrios“ ekipa 112:94. „Cavaliers“ atsilygino varžovams savo mieste – 110:99. Tiesa, pirmoje akistatoje nežaidė L. Jamesas.

Namų aikštės pranašumas gali vaidinti lemiamą veiksnį – „kariai“ savų žiūrovų akivaizdoje šį sezoną laimėjo 46-ias rungtynes ir patyrė vos tris pralaimėjimus, o pergales pasiekia vidutinišku 15 taškų skirtumu.

Atkrintamose varžybose „Cavs“ pranoksta varžovus tiek gynyboje, tiek puolime, tačiau nevertėtų apsigauti. Klivlandas turėjo įveikti žymiai lengvesnį kelią link finalo, nei jų varžovai Vakarų konferencijose. (Si.com, Bleacherreport.com, lrytas.lt)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.