EUROLYGA 2023

FIBA riebiai nusispjovė į Lietuvos krepšinį?

Briuselis, Tamperė ar net Reikjavikas – tai tik keli iš 23 miestų, į kuriuos tikrai atkeliaus svarbiausias Europos krepšinio trofėjus – „Eurobasket“ taurė, nors krepšinio sostinėmis dalį iš jų vargu ar galima būtų pavadinti. Nuo gegužės 19-osios po Europą keliaujantis Nikolajaus Semaškos vardu pavadintas svarbiausias Europos krepšinio prizas pagal „FIBA Europe“ organizacijos planus taip ir neturėtų užsukti į triskart jį iškovojusios šalies – Lietuvos – teritoriją. Tačiau Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovai tikina, kad taurę lietuviai vis dėlto pamatys – ji trumpam bus atvežta į Kauną.

Pastarąjį kartą Europos krepšinio taurę savo rankose laikė Prancūzija, turnyro finale įveikusi Lietuvą.<br>APF nuotr.
Pastarąjį kartą Europos krepšinio taurę savo rankose laikė Prancūzija, turnyro finale įveikusi Lietuvą.<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Jun 25, 2015, 9:46 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:43 AM

Gegužę „FIBA Europe“ paskelbtame sąraše, kuris įvardijo valstybių miestus, kuriuos aplankys „Eurobasket“ taurė, nė kvapo nebuvo Lietuvos pavadinimo. Valstybės – kuri savo antrąja religija laiko būtent krepšinį ir diktuoja šio sporto madas. Maža to – šalies, kurios krepšininkai 2013-ųjų Europos pirmenybėse Slovėnijoje kovojo finale ir tik Prancūzijos ekipos pastangos lėmė, kad lietuviai taurės neatsivežė į savo šalį.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Nikolajaus Semaškos trofėjus savo turą pradėjo šių metų Europos krepšinio čempionato D grupės šeimininkės mieste – Latvijos sostinėje Rygoje, po to jis buvo pristatyta sirgaliams Taline, o iš ten keliavo į Islandiją.

Pagal planą taurę išvys arba jau išvydo Kroatijos, Graikijos, Ispanijos, Belgijos, Turkijos, Vokietijos, Suomijos, Slovėnijos, Lenkijos, Makedonijos, Čekijos, Serbijos, Nyderlandų, Bosnijos ir Hercegovinos, Izraelio, Italijos, Prancūzijos krepšinio gerbėjai.

Kai kuriose šalyse 24-iais brangiais akmenimis inkrustuota taurė viešės ne kartą.

„Situacija tikrai buvo kebloka. Mums staigiai pranešė, kad „Eurobasket“ taurė keliaus po Europą ir gali užsukti į Lietuvą, – pasakojo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) renginių ir sporto direktorius Tomas Rimkus. – Tačiau numatytos datos mums buvo netinkančios, o Europos krepšinio federacijos atstovai lyg ir nepuolė piršti kitų datų. Taip viskas užgęso. Po to buvo paskelbtas sąrašas miestų. Mes vėl pradėjome kalbėtis. Bet nereikia ieškoti sąmokslo teorijų prieš mūsų šalies krepšinį – jo tikrai nėra“.

Jau rytoj krepšinio taurė atsiras Briuselyje, po to keliaus į Stambulą, o liepos 25-ąją viešės Berlyne. Savo kelionę po miestus krepšinio trofėjus užbaigs prieš pat šių metų Europos čempionatą – rugpjūčio 30 dieną Kelne.

„Mes suradome sąlyčio taškų ir dabar suderėję, kad Europos krepšinio taurę Lietuvos sirgaliai galės pamatyti rugpjūčio 16-ąją Kauno Halėje per Europos jaunų pirmenybes, kurios vyks mūsų šalyje“, – tikino T.Rinkus.

Tačiau „FIBA Europe“ nurodo, kad būtent šią dieną taurė bus Nyderlandų tulpių, siuvimo ir poligrafijos sostinėje Leidene. Į šį miestą „Eurobasket“ trofėjus turi atvažiuoti iš Belgrado.

- Kodėl pasirinkta rugpjūčio 16-osios data?, – lrytas.lt paklausė T.Rimkaus

– Kai buvo siūlymas į Lietuvą atvežti „Eurobasket“ taurę, viskas buvo lyg ir pakibę ore – pas mus nieko nevyko, jokios varžybos. Todėl suderinome laiką, kai šalyje ir vėl bus krepšinio kovos.

- Kada taurė atkeliaus ir ar tikrai?

– Į Lietuvą trofėjus turi būti atvežtas rugpjūčio 15 dieną ir išstatytas po dienos. Jau rugpjūčio 18 dieną taurė turi stovėti Sarajeve. Mes esame viską suderinę su „FIBA Europe“ ir tikimės, kad planai nesikeis.

- Kokie reikalavimai buvo iš „FIBA Europe“ atvežant taurę? Draudimas? Apsauga?

– Visi atvykimo, pervežimo, transportavimo klausimai – tai FIBA reikalas. Mes net ir nesigiliname į juos. Taip pat ir draudimas yra ne mūsų kompetencijoje. Tai FIBA projektas, o mes tik suteikiame jam savo platformą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.