EUROLYGA 2023

Į Vilnių patraukęs A. Gudaitis: „Žalgiryje“ nesijaučiau gerai“

Pastaruosius dvejus metus nuo galingų Artūro Gudaičio dėjimų į krepšį kentėjo „Žalgirio“ varžovai. Tačiau kitą sezoną 22 metų 208 cm ūgio klaipėdiečio atakų jau turės saugotis ir pats Kauno klubas. Vasara dar neįpusėjo, bet per ją A.Gudaičio gyvenime svarbių įvykių jau nutiko tiek, kiek kitam krepšininkui pasitaiko per visą karjerą.

A.Gudaitis iš Kauno „Žalgirio“ šią savaitę persikėlė į Vilniaus „Lietuvos rytą“.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Gudaitis iš Kauno „Žalgirio“ šią savaitę persikėlė į Vilniaus „Lietuvos rytą“.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jul 3, 2015, 7:22 AM, atnaujinta Oct 28, 2017, 6:47 AM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.  

Prieš mėnesį jis šventė pelnęs LKL čempiono titulą, kurį su Kauno „Žalgiriu“ laimėjo antrus metus iš eilės.

Birželio viduryje jis vedė savo mylimąją Austę, su kuria prieš penkerius metus susipažino Klaipėdoje.

A.Gudaitis dalyvavo kelių NBA klubų peržiūrose, kol birželio 26 dieną NBA naujokų biržoje „Philadelphia 76ers“ pasirinko talentingą lietuvį 47-uoju šaukimu.

Praėjusią naktį Filadelfijos klubas įtraukė Lietuvos krepšininką į mainus ir teises į šį žaidėją perleido „Sacramento Kings“ klubui.

Galiausiai vakar A.Gudaitis pasirašė sutartį pagal formulę „2 plius 1“ su Vilniaus „Lietuvos rytu“ ir informavo Kauno „Žalgirį“, kad nusprendė pereiti į amžinų varžovų gretas.

– Artūrai, jūsų sprendimas pereiti iš „Žalgirio“ į „Lietuvos rytą“ daug kam buvo netikėtas. Kodėl ryžotės šiam žingsniui? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Gudaičio.

– Pirmiausia „Lietuvos ryto“ komanda parodė daug noro, kad žaisčiau Vilniuje. Klubo vadovybė domėjosi manimi ne pirmus metus. Daug dėmesio parodė ir treneris Marcelo Nicola. Jei kurioje nors vietoje gerai jautiesi, jos nepalieki. Tačiau „Žalgiryje“ aš nesijaučiau gerai.

Aš manau, jog „Lietuvos ryto“ komandoje turėsiu daugiau galimybių tobulėti. Šioje komandoje matau šviesesnių perspektyvų savo karjerai.

Užsiminėte, kad „Žalgiryje“ nesijautėte laimingas. Ar tai dėl žaidimo minučių, kurių sezono pabaigoje gaudavote mažiau?

– Nelaikau pykčio nė vienam „Žalgirio“ komandos nariui. Žinoma, natūralu, kad sportininkas, ypač jaunas ir degantis entuziazmu, norėtų daugiau žaisti ir padėti komandai. Tiesiog manau, kad „Lietuvos rytas“ manyje mato daugiau nei „Žalgiris“.

– „Žalgiris“ turėjo galiojančią sutartį ir galimybių jus išsaugoti, ar ne?

– Taip. Mano sutartyje buvo numatyta sąlyga, kad „Žalgiris“ turi į mane teises, bet kitas klubas gali išpirkti už nustatytą išpirką. „Žalgiris“ gavo už mane išpirką – ją sumokėjo „Lietuvos rytas“.

Aš pats paskambinau ir tai pasakiau – iš pradžių „Žalgirio“ direktoriui Pauliui Motiejūnui, paskui treneriui Gintarui Krapikui, antrajam treneriui (Šarūnui Jasikevičiui – Red.).  Padėkojau jiems, nes jie padėjo man atsiskleisti. Jiems tai buvo netikėta žinia, bet toks yra gyvenimas.

Aš noriu tobulėti ir jaučiu, kad Vilniuje turėsiu geresnes sąlygas tai daryti.

– Kaip manote, kaip į jūsų sprendimą bus reaguojama Kaune?

– Tikriausiai bus įtampos. Nėra daug žaidėjų, kurie paliko „Žalgirį“ ir nuėjo tiesiai į „Lietuvos rytą“ arba atvirkščiai. Anksčiau buvo krepšininkų, kurie perėjo iš vienos komandos į kitą, bet dažniausiai tarp perėjimų būdavo stotelė kitose komandose.

Natūralu, kad jausiu spaudimą. Esame tokia tauta, kuri laisvai lieja pyktį ir džiaugsmą. Tačiau esu įsitikinęs, jog su įtampa susitvarkysiu.

– Kokių  planų turite su „Lietuvos ryto“ klubu?

– Atvykau į Vilnių ne tam, kad kovočiau dėl antrosios vietos. Aš atėjau, kad laimėtume. Kad būtume pirmi.

– „Lietuvos ryto“ komandoje kaip vidurio puolėjas rungtyniauja ir Antanas Kavaliauskas. Kaip ketinate su juo dalytis minutes?

– Treneris puikiai žino abiejų mūsų galimybes. Manau, kad atsiras progų aikštėje žaisti kartu. Įmanomi įvairūs rotacijos variantai. Aš galiu žaisti ir sunkiojo, ir vidurio puolėjo pozicijose. Nebijau konkurencijos, manau, viskas bus gerai.

– Rimtai krepšinį pradėjote žaisti tik būdamas 16 metų, tačiau per pastaruosius kelerius metus padarėte didelį šuolį ir įšokote į NBA naujokų biržą. Krepšinio specialistai apie jus kalba kaip apie labai darbštų ir imlų žaidėją. Ar ir jūs taip paaiškintumėte savo sėkmę?

– Labai svarbu patekti į tinkamą vietą tinkamu laiku. Turbūt man sekėsi. Kita vertus, man šiek tiek gaila, kad pradėjau žaisti krepšinį taip vėlai. Kartais aš pagalvoju – kur dabar būčiau, jei anksčiau būčiau pradėjęs.

Tačiau dabartinė situacija tikrai gera. Kalbate apie šuolį į sėkmę, bet iš tiesų man reikia ir toliau labai daug dirbti, kad tapčiau geresnis krepšininkas.

– Ką jums reiškė, kai NBA naujokų biržoje jus pasirinko „Philadelphia 76ers“?

– Pasirinko Filadelfijos komanda, o ketvirtadienio rytą pabudau ir sužinojau, kad jau esu iškeistas. NBA yra loterija, kurios pats negali kontroliuoti. Galbūt ir galėjau tikėtis aukštesnio šaukimo numerio, bet iš tiesų turiu džiaugtis, kad apskritai buvau pašauktas. Daug gerų žaidėjų savo pavardžių naujokų biržoje neišgirdo. Aš esu laimingas.

– Ar jus nustebino NBA mainai, kuriais teises į jus gavo „Sacramento Kings“?

– Atvirai prisipažinsiu – nežinojau, kad taip gali nutikti. Kiek žinau, viskas sutarta praėjusią naktį, o aš pats šią naujieną sužinojau iš žiniasklaidos. Dėl laiko skirtumo dar neteko kalbėtis su Sakramento klubo atstovais.

– Ką manote apie Sakramento komandą, kurioje anksčiau yra žaidę Šarūnas Marčiulionis ir Darius Songaila, o dabar vienas vadovų yra Vlade Divacas?

– Žinote, šiandien – Sakramentas, rytoj – galbūt dar kuris kitas miestas. Aš žinau tik tiek, kad „Lietuvos rytas“ turėtų man tapti geru tramplinu į NBA. Tai bus naudinga visoms pusėms – aš padėsiu Vilniaus ekipai, o ji padės man.

– Kada norėtumėte persikelti į NBA?

– Daug nulems, kaip greitai aš tobulėsiu. Bet ne viskas priklauso nuo manęs, sprendimus priims ir kiti žmonės. Tik žinau, kad greičiau kartais nebūna geriau.

– Ar bandysite laimę NBA vasaros lygoje?

– Kai dar priklausiau Filadelfijos komandai, ji pripažino, kad nemato manęs savo sudėtyje kitą sezoną, nes ir taip turi daug aukštaūgių. Dabar manau, kad „Lietuvos rytas“ nenorės manęs išleisti į vasaros lygą. Vis dėlto yra traumų tikimybė.

– Kaip vertinate savo galimybes būti Lietuvos rinktinėje, kuri po dviejų savaičių pradės rengtis Europos čempionatui?

– Pirmiausia reikia, kad būčiau pakviestas į stovyklą. Jeigu manęs prireiktų, aš pasiruošęs konkuruoti su tokiais žaidėjais kaip Jonas Valančiūnas, Robertas Javtokas, Antanas Kavaliauskas ar Darjušas Lavrinovičius. Lietuvos rinktinė – kiekvieno žaidėjo svajonė. Jei gaučiau galimybę, kaučiausi už svajonę.

A.Gudaičio karjera: per porą sezonų – iki NBA

Vos šešiolikos metų rimtai krepšiniu susidomėjęs A.Gudaitis vyrų krepšinio varžybose pasirodė 2010–2011 metų sezoną, kai su Klaipėdos LCC studentais žaidė Regionų lygoje.

Kitą sezoną jis rungtyniavo NKL pirmenybėse – iš pradžių „Gargždų“, o paskui Klaipėdos „Naftos-Universiteto“ komandoje. Į NKL varžybas A.Gudaitis grįžo sezonui su Kauno „Žalgirio-2“ ekipa, kurioje ypač išsiskyrė dviženkliais atkovotų kamuolių rodikliais.

2013 metais A.Gudaitis pasirašė dvejų metų sutartį su „Žalgiriu“, bet debiuto turėjo palaukti dėl sudėtingos kelio traumos.

Išsigydęs kelį vidurio puolėjas stebėtinai greitai pritapo „Žalgiryje“ ir daug prisidėjo, kad 2013–2014 m. LKL pusfinalyje Kauno komanda 2:1 įveiktų „Lietuvos rytą“.

Praėjusią vasarą A.Gudaitis gerai užsirekomendavo Lietuvos rinktinės stovykloje ir kontrolinėse rungtynėse ir vos nepateko į dvyliktuką, išvažiavusį į pasaulio čempionatą.

Praėjusį sezoną Eurolygoje „Žalgiriui“ jis rinko po 6,5 taško ir atkovojo po 4 kamuolius.

LKL varžybose A.Gudaitis pelnė po 9,4 taško, dvitaškius mesdamas 60 proc. taiklumu, ir atkovojo po 5,2 kamuolio. Jo galingas dėjimas per Artūrą Jomantą buvo pripažintas gražiausiu LKL reguliariojo sezono momentu.

Šių metų NBA naujokų biržoje A.Gudaitį 47-ąjį pasirinkęs „Philadelphia 76ers“ klubas praėjusią naktį jį iškeitė „Sacramento Kings“. Filadelfijos klubas gavo Niką Stauską, Jasoną Thompsoną ir Carlą Landry, o „Kings“ – teises į A.Gudaitį ir serbą Luką Mitrovičių ir drauge įgijo daugiau laisvų pinigų, kuriuos tikisi panaudoti žaidėjų rinkoje.

Vakar A.Gudaitis pasirašė dvejų metų sutartį su „Lietuvos rytu“ su galimybe pratęsti ją ir trečiam sezonui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.