EUROLYGA 2023

Estai pradėjo ruoštis Europos krepšinio čempionatui

Dauguma geriausių Europos krepšininkų dar mėgaujasi atostogomis, o Estijos rinktinė šią savaitę jau pradėjo pasirengimą žemyno čempionatui. Estijos komanda, kuri Europos pirmenybių pirmajame etape žais vienoje grupėje su Lietuvos rinktine, treniruočių stovyklą atidarė liepos 6 dieną.

Estijos rinktinės lyderiu turėtų tapti žalgirietis S.Vene.<br>Modesto Patašiaus nuotr.
Estijos rinktinės lyderiu turėtų tapti žalgirietis S.Vene.<br>Modesto Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 8, 2015, 5:48 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 8:12 AM

Geriausi Estijos krepšininkai pradėjo tai, ko nė vienas jų dar nebuvo daręs. Pirmadienį jie susirinko į treniruočių stovyklą, kurioje du mėnesius rengsis rugsėjo pradžioje prasidėsiančiam Europos čempionatui.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.  

Nė vienas dabartinės kartos estų krepšininkas žemyno pirmenybėse dar nėra žaidęs. Stipriausių Europos ekipų turnyre Estijos rinktinė praėjusį kartą dalyvavo 2001-aisiais, kai net ir vyriausiam šįmetės komandos žaidėjui Kristjanui Kangurui buvo tik devyniolika, o dauguma kitų apskritai dar buvo vaikai.

Po to Estijos rinktinė daug kartų atsitrenkė į atrankos barjerus ir tik užpernai po ilgos pertraukos pasiekė geidžiamą tikslą. Estai tapo pirmojo atrankos etapo nugalėtojais ir pirmieji tarp atrankos varžybose kovojusių komandų iškovojo kelialapį, kaip tuomet dar galvojo, į Ukrainą.

Kelialapis į Ukrainą virto kelialapiu į kaimyninę Latviją. Dėl Rusijos agresijos ir sudėtingos ekonominės padėties Ukraina atsisakė rengti Europos pirmenybes ir jos buvo padalintos kitoms keturioms valstybėms. Estijos rinktinė pateko į D grupę ir Rygoje kovos su Latvijos, Čekijos, Belgijos, Ukrainos bei Lietuvos komandomis.

Estijos rinktinė treniruotis pradėjo anksčiausiai tarp visų 24 į Europos pirmenybes patekusių komandų. Tačiau ilgos pratybos krepšininkų negąsdina.

„Mes visi atsigūrėme neįprastoje padėtyje. Pasirengimas bus kitoks – jis bus ilgesnis, – sakė rinktinės kapitonas K.Kanguras. – Tai bus naudinga visiems. Net tie krepšininkai, kurie nepateks į Europos čempionatą, treniruočių stovykloje įgys vertingos patirties“.

K.Kangurui jaudintis dėl vietos galutiniame dvyliktuke nereikia, tačiau puolėjas nerimauja dėl savo sveikatos. Praėjusį sezoną jis praleido nemažai Italijos lygos rungtynių dėl nugaros skausmų, o atvykęs į rinktinę prisipažino, jog senos problemos vis dar neduoda ramybės.

Estijos rinktinės treneris Tiitas Sokkas į treniruočių stovyklą pakvietė net 26 krepšininkus. Tiesa, keli iš jų kol kas neatvyko į pagrindinę komandą, nes gina šalies garbę Kvandžu universiadoje.

Dauguma pagrindinės rinktinės kandidatų žaidžia savo šalies klubuose, o ilgame T.Sokko sąraše yra vos šeši legionieriai.

Garsiausi tarp jų – Lietuvoje krepšinio paslapčių mokęsis Kauno „Žalgirio“ puolėjas Siimas Sanderis Vene ir vyriausias rinktinės žaidėjas K.Kanguras, trumpai atstovavęs Eurolygos klubams (Liono-Vilerbano ASVEL, Sienos „Montepaschi“ ir Milano „Emporio Armani“), o praėjusį sezoną rungtyniavęs Varėzės „Openjobmetis“ komandoje.

Iš užsienio klubų taip pat atvyko trenerio sūnus Stenas Timmu Sokkas, žaidęs Rusijos antrosios lygos Maskvos „Dinamo“ klube, JAV studijuojantys ir NCAA čempionate rungtyniaujantys Janari Joesaaras ir Rauno Nurgeris bei Rainas Raadikas, kurį krepšininko karjera nubloškė į Karibų jūroje esančią Gvadelupos salą (Prancūzijos užjūrio teritorija).

R.Raadikas tolimame krašte vilkėjo Puant Nuaro „Etoile de l‘Ouest“ aprangą. Įdomu, kad jo komandos draugu vos netapo 2013 metų Europos čempionas Mickaelis Gelabale‘is. Šis Prancūzijos rinktinės puolėjas yra kilęs iš Gvadelupos ir sportinį kelią pradėjo būtent „Etoile de l‘Ouest“ komandoje. Kai praėjusių metų rudenį M.Gelabale‘is ilgai nesulaukė tinkamo pasiūlymo iš Europos klubų, jis jau buvo susiruošęs grįžti į gimtinę, bet galiausiai susitarė su Strasbūro SIG ir šiek tiek nuvylė jo laukusius Puant Nuaro ekipos krepšininkus.

Skaičius. 4 – tiek kartų Estijos rinktinė žaidė Europos pirmenybėse. Estai dukart žemyno čempionate dalyvavo dar prieš Antrąjį pasaulinį karą (1937 ir 1939 metais užėmė 5-ąją vietą). Atkūrus nepriklausomybę Estijos komanda užėmė 6-ąją vietą 1993 metų čempionate ir 13-ąją – 2001 metų čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.