EUROLYGA 2023

NBA vasaros lyga: laimę bando ir žaidėjai, ir Lietuvos klubai

Nuo būsimų NBA žvaigždžių ir Lietuvos krepšinio rinktinės narių iki mažai kam žinomų studentų – NBA vasaros lygos varžybose žaidžia ir dar pasirodys įvairaus lygio krepšininkai, tarp jų – ir trys lietuviai.

M.Kalnietis mėgina įspūdį palikti „Indiana Pacers“ klube.<br>G.Šiupario nuotr.
M.Kalnietis mėgina įspūdį palikti „Indiana Pacers“ klube.<br>G.Šiupario nuotr.
Laimę NBA vasaros lygoje bando ir O.Galdikas.
Laimę NBA vasaros lygoje bando ir O.Galdikas.
Tarp NBA vasaros lygos lietuvių – ir G.Biruta.
Tarp NBA vasaros lygos lietuvių – ir G.Biruta.
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2015-07-08 07:28, atnaujinta 2017-10-27 11:45

Larry Birdas jau matė, kaip „Indiana Pacers“ marškinėlius užsivilkęs Mantas Kalnietis įskraidino įspūdingą tritaškį sulig kėlinio sirena ir atliko paslėptą perdavimą pro nugarą.

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir sužinokite visas karščiausias naujienas greičiausiai – tapkite gausios lrytas.lt sportas grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.  

Ne tik „Pacers“ legenda, bet ir šimtai klubų vadovų, trenerių, skautų, agentų susirenka į NBA vasaros lygos varžybas, kurios šiemet vėl vyksta trijuose miestuose.

Orlande (liepos 4–10 d.) žaidžia 10 komandų, Solt Leik Sityje (liepos 6–9 d.) – keturios, o Las Vegase (liepos 10–20 d.) susirinks 24 ekipos.

Pergalės ir pralaimėjimai ten mažai kam rūpi, bet žaidimu anapus Atlanto daugybė krepšininkų siekia atkreipti į save potencialių darbdavių dėmesį.

„Tai pats didžiausias krepšinio turgus pasaulyje“, – sakė Tomas Pačėsas, anksčiau ketverius metus iš eilės vykdavęs už Atlanto ieškoti žaidėjų savo treniruotai Gdynės „Prokom“ komandai, o vieną vasarą dirbęs „San Antonio Spurs“ trenerių štabe.

T.Pačėsas padėjo „Lietuvos rytui“ išskirti kelis punktus, ką verta žinoti apie NBA vasaros lygą.

1. Šiemet – trys lietuviai

M.Kalnietis jau sužaidė dvejas rungtynes „Pacers“ komandoje, Ovidijus Galdikas vasaros lygoje užsivilks „New York Knicks“, o Gilvydas Biruta – „Denver Nuggets“ aprangą.

M.Kalnietis pernai dalyvavo dviejų NBA klubų peržiūroje, o šiemet būdamas 28-erių bando laimę NBA vasaros lygoje.

Mače su „Miami Heat“ jis pasižymėjo 6 taškais ir 8 rezultatyviais perdavimais, o rungtynėse su „Orlando „White“ – 8 taškais ir 3 tiksliais perdavimais.

Nors M.Kalnietis jau sulaukė NBA specialistų komplimentų dėl sugebėjimų diriguoti „Pacers“ atakoms, T.Pačėsas atsargiai vertino 28 metų lietuvio šansus patekti į NBA.

„Anksčiau Manto galimybės patekti į NBA per vasaros lygą turbūt būtų buvusios didesnės. Žinoma, NBA pritampa panašaus žaidimo stiliaus ir amžiaus įžaidėjai – Nickas Calathesas ar Beno Udrihas, – svarstė T.Pačėsas. – Vis dėlto M.Kalniečiui atsiskleisti reikėtų tinkamos komandos – Šarūno Jasikevičiaus ir Arvydo Macijausko pavyzdžiai rodo, kad vien patekimas į NBA negarantuoja, jog krepšininkas ten jausis gerai.“

T.Pačėsas įsitikinęs, kad didesnes galimybes žengti pro NBA duris turi O.Galdikas.

26 metų 218 cm ūgio vidurio puolėją „New York Knicks“ stebi ne pirmus metus, o po solidaus sezono Gdynės „Asseco“ klube pakvietė į vasaros lygą Las Vegase.

„Būdamas 218 cm ūgio O.Galdikas yra išskirtinių duomenų žaidėjas, – pabrėžė T.Pačėsas. – Norint patekti į NBA reikia būti išskirtiniam, nes esant vienam iš daugelio prasibrauti labai sunku.“

Varžybose Las Vegase pasirodys ir 23 metų 203 cm ūgio G.Biruta.

Buvęs Lietuvos jaunimo rinktinių žaidėjas šiemet baigė Rod Ailando universitetą, kuriam pelnė po 8,1 taško ir atkovojo po 4,6 kamuolio per NCAA kovas.

Pasitreniruoti ir parungtyniauti su „Denver Nuggets“ ekipos žaidėjais G.Birutą pakvietė Artūras Karnišovas, dirbantis Denverio klubo generalinio vadybininko padėjėju.

„Jo ūgio ir sudėjimo žaidėjų NBA yra labai daug, – apie G.Birutą sakė T.Pačėsas. – Bet tokiam jaunam žaidėjui vien kvietimas į vasaros lygą labai daug reiškia.“

2. Jokių įsipareigojimų

Kvietimas į NBA komandą vasaros lygos kovoms negarantuoja sutarties.

Dauguma NBA klubų jau turi savo sudėtyje po dešimt žaidėjų, kurie vasaros lygoje nerungtyniauja, tad komandoms labiausiai rūpi išbandyti savo naujokus ir pasidairyti, kuo užpildyti likusias spragas.

Todėl ir Lietuvos krepšininkų, anksčiau pasirodžiusių vasaros lygos varžybose, keliai susiklostė skirtingai.

Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Linas Kleiza, Darius Songaila, Martynas Andriuškevičius yra žaidę šiuose turnyruose, kuriuose pergalių skaičius klubams nerūpi, o vėliau pasirodę ir per tikrąsias kovas NBA čempionate.

Renaldas Seibutis, Mindaugas Katelynas, Antanas Kavaliauskas vilkėjo NBA klubų marškinėlius vasarą, bet sutarčių su NBA klubais taip ir nesudarė.

Dauguma NBA vasaros lygos krepšininkų po pasirodymų Las Vegase, Orlande ar Solt Leik Sityje gali sulaukti solidžių pasiūlymų iš Europos ar Azijos klubų.

3. Gera vieta pirkti

Įžaidėjo besidairančios Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos direktorius Martynas Purlys išvyko į JAV ir bus tribūnose per vasaros lygos varžybas Las Vegase.

Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas pernai ten pat nusižiūrėjo Maaliką Waynsą, o dar prieš metus Justiną Dentmoną.

Iš Eurolygos klubų visada aktyviai dalyvauja ir įprastai gausų amerikiečių legioną surenkantis Tel Avivo „Maccabi“ klubas.

Nors kai kuriuos mačus transliuoja NBA televizijos kanalas, visas rungtynes pasižiūrėti gali tik būdamas vietoje.

Las Vegase rungtynės žaidžiamos dviejose salėse, bet viename pastate.

„Veiksmas vyksta nuo dešimtos valandos ryto iki aštuonių vakaro, – pasakojo T.Pačėsas. – Viskas labai patogu, nes gali matyti krepšininką kasdien, o visą viešą ir nebūtinai viešą informaciją apie žaidėją gali susirinkti iš greta sėdinčių trenerių, skautų ar agentų.

Ten tikrai galima pasirinkti įdomių žaidėjų, kurie būna arti NBA, bet dėl įvairių priežasčių ten nepatenka.“

4. Scenoje – naujokai

NBA naujokų biržoje pakviesti krepšininkai pirmą kartą pasirodys ne studentų ar moksleivių varžybose, bet rungtynėse su vyrais.

Beveik visos dabartinės NBA žvaigždės, tarp jų LeBronas Jamesas, yra žaidę vasaros lygoje.

Pernai į simbolinį turnyro geriausių krepšininkų penketą pateko D.Motiejūnas.

Užpernai Las Vegase naudingiausiu vasaros lygos turnyro žaidėju išrinktas J.Valančiūnas, per keturis mačus pelnęs po 18,8 taško ir atkovojęs po 10 kamuolių.

J.Valančiūnas ir šiemet Las Vegase turėtų prisidėti prie „Toronto Raptors“, bet su komanda nežais – tik treniruosis.

Nuodėmių miesto krepšinio scenoje turėtų pasirodyti pirmieji šių metų NBA naujokų biržos šaukimai – vidurio puolėjas Karlas Anthony Townsas („Minesotta Timberwolves“) ir įžaidėjas D’Angelo Russelas („Los Angeles Lakers“), o Orlande jau debiutavo trečias naujokų biržos žaidėjas Jahlilas Okaforas („Philadelphia 76ers“).

5. Uždarbis – simbolinis

Nesvarbu, kokio lygio krepšininkas, bet per vasaros lygos varžybas visi uždirba po lygiai.

Krepšininkams skiriama po 100 dolerių dienpinigių per dieną, taip pat simbolinis atlyginimas – jis irgi visiems vienodas.

Už lėktuvo bilietus ir viešbutį taip pat moka žaidėją pakvietęs klubas.

Pažįstami veidai

NBA vasaros lygoje žaidžia keli LKL praėjusį sezoną rungtyniavę žaidėjai. Willas Cherry iš Kauno „Žalgirio“ atstovauja „San Antonio Spurs“, Vilniaus „Lietuvos ryte“ žaidęs gynėjas Billy Baronas – „Detroit Pistons“, Klaipėdos „Neptūne“ trumpai stabtelėjęs vidurio puolėjas Keithas Bensonas – „Orlando White“, prieš sezoną „Žalgirio“ sudėtyje buvęs, bet paskui traumą patyrę Maalikas Waynsas – „Dallas Mavericks“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.