EUROLYGA 2023

Kroatai pasirengimą pradėjo be žvaigždžių

Viena Europos čempionato šeimininkių ir pagrindinių favoričių Kroatijos rinktinė praėjusį savaitgalį jau pradėjo pirmąją treniruočių stovyklą, bet joje nėra daugumos svarbiausių žaidėjų.

Kroatai pasirengimą pradėjo be D.Šaričiaus ir A.Tomičiaus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kroatai pasirengimą pradėjo be D.Šaričiaus ir A.Tomičiaus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 15, 2015, 9:46 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:33 AM

Naujasis treneris Velimiras Perasovičius geriausiems kroatų krepšininkams leido ilgiau pailsėti po sunkaus klubų sezono ir jų rinktinėje lauks tik liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje.

Lyderiai tęsia atostogas

Ante Tomičius, Dario Šaričius ir dar keli geriausi Kroatijos krepšininkai penktadienį nepraleido pirmojo šalies rinktinės susibūrimo. Tačiau ryškiausios žvaigždės su komandos draugais bendravo trumpai.

Po sveikatos patikrinimo dauguma žaidėjų sekmadienį iškeliavo į Kroatijos šiaurėje esantį Šventojo Martyno kurortą, kuriame pradėjo fizinio rengimo stovyklą, o rinktinės lyderiai pratęsė atostogas. Krepšininkams, ilgiausiai užtrukusiems klubų varžybose, treneris V.Perasovičius leido prie rinktinės prisidėti vėliau.

Labiausiai patyrę žaidėjai A.Tomičius, Luka Žoričius, Roko Leni Ukičius ir Krunoslavas Simonas bei čiurnos traumą besigydantis D.Šaričius prie rinktinės turėtų prisidėti liepos 26 dieną, sutartis su NBA klubais turintys Bojanas Bogdanovičius bei Damjanas Rudežas, į NBA išvykti planuojantis Mario Hezonja ir natūralizuotas amerikietis Oliveris Lafayette‘as – rugpjūčio 1 dieną.

Tiesa, prieš kelias dienas Kroatijos žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad sutartį su „Barcelona“ nutraukęs M.Hezonja visai neketina atvykti į rinktinę. Tačiau treneris V.Perasovičius tvirtino, jog tai tik gandai, o pats krepšininkas neatsisakė padėti komandai.

Veteranų nebekvietė

Atvykti į rinktinę neatsisakė nė vienas V.Perasovičiaus kviestas krepšininkas. Nė vienas numatomas Kroatijos rinktinės lyderis nėra patyręs traumos, todėl ši komanda Europos čempionate gali startuoti vos ne optimalios sudėties.

Vis dėlto kelių žaidėjų kroatų sirgaliai pasigedo. Kovo pradžioje rinktinės treneriu paskirtas V.Perasovičius net į platų kandidatų sąrašą neįtraukė Stanko Baračo, Hrvojės Peričiaus, Damiro Markotos, Lukšos Andričiaus, Marko Tomaso bei Marko Popovičiaus.

Pirmųjų keturių krepšininkų treneris su žurnalistais net neaptarinėjo, bet leido suprasti, kad jų paslaugos rinktinei nebereikalingos. Apie du bendravardžius V.Perasovičius pasakė, jog jie praverstų komandai, bet dėl pastaraisiais metais persekiojančių traumų M.Tomasui ir M.Popovičiui būtų sudėtinga ištverti visą pasirengimo etapą.

Treniruočių stovykloje taip pat nebus natūralizuoto amerikiečio Dontaye Draperio. Jis dar prieš kelis mėnesius pranešė Kroatijos krepšinio federacijai, kad šiais metais neplanuoja žaisti rinktinėje.

Pasak V.Perasovičiaus, jis būtų norėjęs į stovyklą paimti abu amerikiečius ir palyginti, kuris iš jų labiau tinka komandos braižui. Tačiau dabar treneriui bent jau nereikės sukti dėl to galvos ir jis galės kurti O.Lafayette‘ui labiau tinkamą žaidimo modelį. Jokių pasiteisinimų

Kroatijos rinktinė Europos pirmenybių pirmojo etapo rungtynes žais namie. C grupės varžybos bus surengtos Zagrebe, kur šeimininkai kovos su Graikijos, Slovėnijos, Makedonijos, Gruzijos ir Nyderlandų krepšininkais.

Kadangi kroatai yra vieni čempionato šeimininkų, jų lūkesčiai šiais metais ypatingai dideli. „Tai – didelis pliusas, bet kartu ir didelis spaudimas, – per rinktinės pristatymą kalbėjo treneris V.Perasovičius. – Žaisdamas namie visada jauti papildomą motyvaciją, bet kartu ir didesnius įsiparegojimus. Bet kuriuo atveju visi nekantriai laukiame čempionato pradžios ir tikimės, kad nenuvilsime savo sirgalių“.

„Visų viltys labai didelės, – antrino B.Bogdanovičius. – Tikimės kovoti dėl medalių. Tačiau pirmas tikslas – gerai pasirengti, susipažinti su komandos naujokais ir treneriu V.Perasovičiumi, su kuriuo daugelis mūsų dar nesame dirbę.

Kasmet suburiame stiprią rinktinę, bet gero rezultato nepasiekiame. Visada randame pasiteisinimų, bet šiais metais, kai čempionatas vyks Zagrebe, jokių pasiteisinimų negalės būti. Turime stiprią komandą ir turime pasiekti gerą rezultatą“.

Iki Europos čempionato Kroatijos rinktinė žais devynerias draugiškas rungtynes. Dar liepos pabaigoje Kroatijoje apsilankys Naujosios Zelandijos rinktinė, paskui kroatai išbandys jėgas su Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkais, dukart žais su vokiečiais, apsilankys Kaune, kur susitiks su Turkijos bei Lietuvos rinktinėmis, ir dalyvaus keturių komandų turnyre Zagrebe.

Skaičius – 20. Prieš tiek metų Kroatijos rinktinė laimėjo pastaruosius medalius. Paskelbus šalies nepriklausomybę kroatai iškovojo apdovanojimus keturiuose iš eilės turnyruose (1992 m. olimpinių žaidynių sidabrą, 1993 m. Europos čempionato, 1994 m. pasaulio čempionato ir 1995 m. Europos čempionato bronzą), bet paskui prasidėjo du dešimtmečius trunkanti medalių sausra.

Kroatijos rinktinės sudėtis

Atvyko į pirmąją stovyklą: T.Katičius (23 m., 188 cm, praėjusį sezoną žaidė Široki Brijego „Primorka“, Bosnija ir Hercegovina), R.Stipčevičius (29, 186, Romos „Acea“, Italija), L.Babičius (24, 201, Zagrebo „Cedevita“), I.Ramljakas (25, 203, „Cedevita“), M.Ramljakas (22, 201, „Zadar“), I.Siriščevičius (28, 198, Zagrebo „Cibona“), Z.Vrkičius (28, 203, „Šibenik“), M.Arapovičius (19, 207, „Cedevita“), M.Bilanas (26, 213, „Cedevita“), I.Buva (24, 208, Kantu „Acqua Vitasnella“, Italija), L.Radoševičius (25, 209, Berlyno ALBA, Vokietija), J.Sobinas (26, 203, „Zadar“), Ž.Šakičius (27, 204, Manresos „Bruixa d‘Or“, Ispanija), T.Zubčičius (25, 211, „Cedevita“). Vėluos: O.Lafayette‘as (31, 188, Pirėjo „Olympiakos“, Graikija), R.L.Ukičius (31, 194, Zagrebo „Cedevita“), Boj.Bogdanovičius (26, 200, „Brooklyn Nets“, NBA), M.Hezonja (20, 202, „Barcelona“, Ispanija), D.Rudežas (29, 204, „Indiana Pacers“, NBA), K.Simonas (30, 198, Krasnodaro „Lokomotiv“, Rusija), D.Šaričius (21, 208, Stambulo „Anadolu Efes“, Turkija), A.Tomičius (28, 215, „Barcelona“, Ispanija), L.Žoričius (31, 210, Stambulo „Fenerbahce“, Turkija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.