EUROLYGA 2023

Rusijos krepšinio žvaigždės rinktinės trenerį vedžioja už nosies

Rusijos rinktinė jau pradėjo pasirengimą Europos krepšinio čempionatui, o praėjusį sezoną NBA lygoje žaidęs Aleksejus Švedas vis dar delsia pranešti treneriui Jevgenijui Pašutinui, ar ketina šią vasarą prisidėti prie komandos. Sekmadienį prasidėjusioje treniruočių stovykloje trūksta dar kelių geriausių Rusijos krepšininkų.

A.Švedas dar nepasakė, ar žais rinktinėje, nors ši pradėjo pasirengimą.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
A.Švedas dar nepasakė, ar žais rinktinėje, nors ši pradėjo pasirengimą.<br>AFP/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 15, 2015, 9:24 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 12:20 AM

NBA žaidėjai neatvyks

Praėjusį sezoną NBA klubuose žaidė net keturi Rusijos krepšininkai. Tačiau gali būti, jog Europos čempionate savo šaliai neatstovaus nė vienas.

Treneris J.Pašutinas pirmiausiai iš kandidatų sąrašo išbraukė Sergejų Karasiovą. „Brooklyn Nets“ gynėjas nuo kovo mėnesio negali žaisti dėl dešiniojo kelio traumos, todėl apie jo atvykimą į rinktinę nebuvo nė kalbos.

Rusai vis dar tikėjosi, kad nacionalinės komandos aprangą apsivilks kitas „Nets“ rungtyniavęs žaidėjas Andrejus Kirilenka. Tačiau sezono viduryje į Maskvos CSKA perėjęs veteranas pranešė, jog baigia profesionalo karjerą, ir nepanoro paskutiniojo taško padėti Europos čempionate.

Antradienį galutinį sprendimą paskelbė Timofejus Mozgovas. Pasibaigus NBA sezonui „Cleveland Cavaliers“ vidurio puolėjui buvo atlikta kelio operacija, tačiau jis vis tiek tikėjosi dalyvauti Europos čempionate. Vis dėlto išklausęs visas gydytojų rekomendacijas, T.Mozgovas rinktinei pasakė „ne“.

Rinktinės trenerį nežinomybėje vis dar laiko A.Švedas. „New York Knicks“ žaidęs, bet pratęsti sutartį atsisakęs gynėjas pažadėjo duoti atsakymą tik tada, kai susitars su kuriuo nors kitu NBA klubu arba gaus darbą Europoje.

Nuostolių sąrašas sutrumpėjo

Per Europos čempionatą Rusijos rinktinėje tikrai nebus visų geriausių šalies krepšininkų, bet trenerį J.Pašutiną gali paguosti tai, kad atsisakymų banga nėra tokia didelė, kokia buvo pernai per atrankos varžybas.

Tada komandai nugarą atsuko net šeši krepšininkai, neskaitant karjerą rinktinėje baigusių Viktoro Chriapos ir A.Kirilenkos, ir rusai labai sunkiai iškovojo kelialapį į baigiamąjį turnyrą. Rusijos ekipa pralaimėjo net Šveicarijos rinktinei ir laimingą bilietą sugriebė tik po to, kai paskutiniajame ture išvykoje įveikė tuo metu tikslą jau pasiekusią ir jai nieko nelėmusiose rungtynėse atsipalaidavusią Italijos komandą.

Šiais metais J.Pašutinui pavyko sugrąžinti į rinktinę Sergejų Monią, Vitalijų Fridzoną ir Andrejų Voroncevičių, tad svarbių nuostolių sąrašas turėtų būti trumpesnis.

Tačiau trenerį ir visus Rusijos krepšinio mėgėjus stipriai nuvylė Aleksandras Kaunas. 30-metis vidurio puolėjas netikėtai paskelbė, kad baigia profesionalo karjerą, ir dar labiau susilpnino ir taip skystą rinktinės priekinę liniją.

Atlieka antraeilius vaidmenis

Nors S.Monia, V.Fridzonas ir A.Voroncevičius sutiko grįžti į rinktinę, jie į treniruočių stovyklą kol kas neatvyko. Treneris šiai trijulei, taip pat Pavelui Korobkovui ir dėl sunkios traumos praėjusį sezoną mažai žaidusiam Antonui Ponkrašovui leido ilgiau pailsėti. Jie kibti į darbą turėtų tik liepos pabaigoje.

Nuo pirmųjų dienų J.Pašutinas dirbo vos su devyniais krepšininkais. Tiesa, jau trečiadienį prie jų prisidėjo dar penki pagrindinės rinktinės kandidatai, ką tik grįžę iš Kvandžu universiados, kurioje su Rusijos studentų rinktine iškovojo bronzos medalius.

Išties garsių pavardžių tarp treniruotis pradėjusių krepšininkų nėra. Visi į Rusijos rinktinę pakviesti žaidėjai atstovauja savo šalies klubams, bet juose atlieka antraeilius ar net trečiaeilius vaidmenis.

Pastaraisiais metais klubuose išlįsti iš gausybės legionierių šešėlio pavykdavo nebent Semionui Antonovui („Nižnij Novgorod“) ir Dmitrijui Kulaginui (Sankt Peterburgo „Zenit“).

Rusijos rinktinės sudėtis

Pakviesti į pirmąją stovyklą: S.Antonovas (26 metų, 202 cm, praėjusį sezoną žaidė „Nižnij Novgorod“), P.Antipovas (24, 204, Kazanės „Uniks“), J.Valijevas (25, 205, Sankt Peterburgo „Zenit“), A.Vichrovas (23, 196, „Zenit“), J.Vialcevas (30, 193, „Chimki“), A.Desiatnikovas (21, 217, „Zenit“), A.Zubkovas (24, 205, Krasnodaro „Lokomotiv“), M.Kulaginas (21, 192, Rusijos jaunimo komanda), A.Klimenka (21, 214, Saratovo „Avtodor“), D.Kulaginas (23, 197, „Zenit“), N.Kurbanovas (29, 202, „Lokomotiv“), R.Patejevas (25, 213, „Chimki“), D.Chvostovas (26, 190, „Nižnij Novgorod“), J.Voronovas (29, 194, „Lokomotiv“).

Atvyks liepos pabaigoje: A.Ponkrašovas (29, 200, „Uniks“), S.Monia (32, 202, „Chimki“), V.Fridzonas (30, 195, Maskvos CSKA), A.Voroncevičius (28, 207, CSKA), P.Korobkovas (25, 206, CSKA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.