EUROLYGA 2023

Serbų tikslas – Europos čempionato finalas

Apetitas ateina bevalgant. Šis posakis puikiai tinka Serbijos krepšinio rinktinei, kuri prie pernai iškovoto pasaulio pirmenybių sidabro nori pridėti nemažesnės vertės Europos čempionato medalius. Žygį šio tikslo link geriausi serbų krepšininkai pradėjo trečiadienį, kai po trumpų vasaros atostogų susibūrė į pirmąją rinktinės treniruočių stovyklą.

Milošas Teodosičius prieš Ispanijos rinktinės žaidėjus Marko Gasolį ir Jose Calderoną.<br>APF nuotr.
Milošas Teodosičius prieš Ispanijos rinktinės žaidėjus Marko Gasolį ir Jose Calderoną.<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 16, 2015, 12:49 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 9:53 PM

Tikslas – olimpinis Rio

Serbijos rinktinė aukštus tikslus kelia per kiekvieną turnyrą. Tačiau įgyvendinti planus pavyksta anaiptol ne visada.

Nesunku prisiminti, jog dabartinės kartos serbų krepšininkai pirmą sykį garsiai apie juos kalbėti privertė 2009-aisiais, kai gana netikėtai tapo Europos vicečempionais. Tačiau per kitas dvejas žemyno pirmenybes (2011 ir 2013 metais) Nenado Krstičiaus bei Milošo Teodosičiaus komanda taip aukštai nebepakilo ir patyrė skaudžias nesėkmes jau ketvirtfinalio rungtynėse.

Nauju proveržiu tapo 2014-ųjų pasaulio čempionatas, kuriame serbai vėl pasipuošė sidabru. Ir vėl prisipildė ryžtu, kuris pro kraštus veržėsi ir trečiadienį per šįmetės Serbijos rinktinės pristatymą Belgrade. Tiek treneris Aleksandaras Džordževičius, tiek spaudos konferencijoje jam talkinęs M.Teodosičius žadėjo padarysią viską, kad Serbijos komanda neatsitrauktų nė per mažą žingsnelį ir jau šių metų Europos čempionate iškovotų kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Visi gerai žinote mano požiūrį, ambicijas ir tikėjimą šia komanda bei kiekvienu jos nariu, – kalbėjo A.Džordževičius. – Mūsų tikslas – atstovauti Serbijai Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Kelialapius iškovos tik dvi komandos, ir mes sieksime būti tarp jų. Žinome, kad to norime ne tik mes, vien mūsų grupėje žais penkios komandos, kurios pretenduoja laimėti medalius.  Noriu visiems palinkėti, kad išvengtumėm traumų. Jei būsime sveiki, esame pajėgūs pasiekti savo tikslą“.

Rinko naują kapitoną

„Šiais metais treniruočių stovyklą pradedame neįprastai. Susibūrėme visi – nė vienam krepšininkui nereikia gydytis jokios traumos, – džiaugėsi naujasis rinktinės kapitonas M.Teodosičius. – Be to, praėjęs sezonas daugeliui žaidėjų buvo sėkmingas, tad dabar reikia iš klubų atsineštą gerą nuotaiką perkelti į rinktinę ir pratęsti tai, ką pernai padarėme pasaulio čempionate“.

Nors, kaip paminėjo M.Teodosičius, į rinktinę atvyko visi A.Džordževičiaus kviesti krepšininkai, palyginti su praėjusiais turnyrais vieno svarbaus elemento Serbijos komandai trūksta. Joje nebėra ilgamečio kapitono Nenado Krstičiaus, kuris po praėjusių metų pasaulio čempionato paskelbė, jog baigia karjerą nacionalinėje komandoje.

Tiesa, net jei vidurio puolėjas nebūtų nusprendęs padėti taško, šią vasarą rinktinė nebūtų jo sulaukusi – Turkijos lygos finalo serijoje N.Krstičius patyrė sunkią dešiniojo kelio traumą ir į aikštę grįš turbūt tik po Naujųjų metų.

A.Džordževičius visai nepakvietė Vladimiro Micovo, kuris pernai buvo išmestas iš komandos dėl nederamo elgesio (V.Micovas per vienas draugiškas rungtynes susiginčijo su treneriu).

Į rinktinę nepateko pernai joje žaisti atsisakę Novica Veličkovičius ir Milanas Mačvanas. Tiesa, šių dviejų krepšininkų karjeros kreivė pastaraisiais metais nukrito taip žemai, kad jų galimybės patekti į dvyliktuką buvo labai mažos.

Žais mirtininkų grupėje

A.Džordževičiaus sąraše yra 18 krepšininkų. Trečiadienį treneris ranką paspaudė 15 žaidėjų, o dar trys turėtų prisidėti po kelių dienų. Pavėluoti į rinktinę leista NBA vasaros lygoje žaidžiantiems Marko Kešeljui ir Ognjenui Kuzmičiui bei pasirašyti sutarties su „Minnesota Timberwolves“ klubu išvykusiam Nemanjai Bjelicai.

Trys vėluojantys komandos draugus pavys Kranska Goroje. Į šį Slovėnijos Alpių miestelį Serbijos rinktinė išvyks sekmadienį ir jame stovyklaus ilgiau nei dvi savaites. Ten serbai sužais ir pirmąsias kontrolines rungtynes su Vengrijos krepšininkais.

Paskui A.Džordževičiaus komanda išbandys jėgas su prancūzais (dukart), rusais, dalyvaus turnyruose Belgrade (su Kinijos, Rusijos ir Venesuelos rinktinėmis) bei Izraelyje (su šeimininkų ir Ukrainos ekipomis), o pasirengimo etapą baigs dvejomis rungtynėmis su Slovėnijos rinktine.

Europos čempionato pirmajame etape Serbijos rinktinė žais B grupėje, kurios varžybos vyks Berlyne. Serbai kovos su Vokietijos, Ispanijos, Turkijos, Italijos ir Islandijos komandomis.

Šis šešetas vadinamas mirtininkų grupe, tačiau serbų kapitonas M.Teodosičius dėl to nė kiek nesijaudina: „Pirmiausiai reikia galvoti apie save, o ne apie varžovus. Žaisime stipriausioje grupėje, bet tai galbūt yra net geriau, nes kituose etapuose susitiksime su silpnesnėmis komandomis“.

Skaičius

0

Tiek kartų savarankiškos Serbijos rinktinė laimėjo didžiųjų turnyrų aukso medalius. Serbų krepšininkai daug kartų tapo pasaulio ir Europos čempionais atstovaudami Jugoslavijai bei Serbijai ir Juodkalnijai, tačiau savarankiškos Serbijos laikotarpiu, kuris prasidėjo 2007 metais, iškovojo tik 2009 metų Europos ir 2014 metų pasaulio pirmenybių sidabrą.

Serbijos rinktinės sudėtis

M.Teodosičius (28 m., 195 cm, praėjusį sezoną žaidė Maskvos CSKA, Rusija), S.Jovičius (25, 196, Belgrado „Crvena Zvezda“), S.Markovičius (27, 194, Malagos „Unicaja“, Ispanija), N.Nedovičius (24, 191, „Valencia“, Ispanija), Bog.Bogdanovičius (23, 197, Stambulo „Fenerbahce“, Turkija), D.Milosavljevičius (26, 198, Belgrado „Partizan“), N.Kaliničius (24, 202, „Crvena Zvezda“), M.Simonovičius (29, 203, Po-Ortezo-Lako „Elan Bearnais“, Prancūzija), M.Kešeljis (27, 206, Belgrado „Mega“), N.Dangubičius (22, 204, „Crvena Zvezda“), N.Bjelica (27, 209, „Fenerbahce“), L.Mitrovičius (22, 204, „Crvena Zvezda“), Z.Ercegas (30, 211, Stambulo „Galatasaray“, Turkija), M.Raduljica (27, 213, be klubo), B.Marjanovičius (27, 222, „Crvena Zvezda“), O.Kuzmičius (25, 213, „Golden State Warriors“, NBA), V.Štimacas (28, 211, Miuncheno „Bayern“, Vokietija), N.Milutinovas (21, 212, „Partizan“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.