EUROLYGA 2023

Pinigų karuselė: NBA aukso puodas įveiks sveiko proto ribas

NBA pinigų karuselė kasmet sukasi vis greičiau ir pabaigos nematyti. Kol krepšininkai trina rankomis, kai kurie aistruoliai piktinasi – neregėtus milijonus šluoja ne tik NBA žvaigždės, bet mažai kam žinomi žaidėjai.

NBA sumos kasmet auga vis sparčiau.<br>„USA Today Sports“/“Scanpix“ nuotr.
NBA sumos kasmet auga vis sparčiau.<br>„USA Today Sports“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 17, 2015, 7:33 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 2:25 PM

Krepšinio legenda Michaelas Jordanas savo laikais galėjo tik svajoti apie tokius pinigus.

Nežinomi uždirba tiek, kiek žvaigždės

NBA atlyginimų modelis šiemet – išskirtinis. Ir tam, kad suprastume, kaip jis veikia, „Associated Press“ siūlo atkreipti dėmesį į Reggie'io Jacksono, Khriso Middletono ir DeMarre'o Carrollo atvejus.

Nė vienas iš jų nėra priartėjęs prie Visų žvaigždžių komandos. Nė vienas iš jų nėra svarbi ir garsi NBA figūra.

Bet tai šiuolaikinėje NBA lygoje – ne kliūtis susikrauti milžiniškus turtus. Šie trys krepšininkai per vasarą atsiriekė 210 milijonų JAV dolerių. R.Jacksonas su „Detroit Pistons“ pasirašė penkerių metų 80 milijonų vertės sutartį, K.Middletonas nutarė likti „Milwaukee Bucks“ ir suraitė parašą ant penkerių metų 70 mln. vertės sutarties, o prie „Toronto Raptors“ prisijungti sutikęs D.Carrollas už ketverius metus gaus beveik 60 milijonų.

Prieš porą metų tokios sutartys būtų protu nesuvokiamos. Šiandieninėje NBA visa tai – pamatuoti sandoriai.

„Pakvaišę skaičiai“, – taip kalbėjo „Miami Heat“ vidurio puolėjas Hassanas Whiteside'as.

Karuselė įsisuks dar smarkiau

Dėl 24 milijardų JAV dolerių vertės televizijos transliacijų sutarčių jau dabar dangų remiantys atlyginimai greitai pasieks naują stratosferą. Sunku suvokti, kad kalbame apie lygą, kuri prieš ketverius metus turėjo skelbti lokautą ir galvojo apie dar vieną sustojimą.

„Supratome, kad šitaip plečiantis algų kepurei prognozuoti neįmanoma. Mes vis dar mėginame išsiaiškinti, kaip mūsų sistema absorbuoja pinigus“, – sakė NBA komisaras Adamas Silveris.

Ir nors komandos mėtosi milijoninėmis sutartimis, A.Silveris reikalauja elgtis atsargiai. NBA vis dar tikina, kad daugelis komandų praranda pinigus.

„Ir jos toliau praras pinigus, nes išlaidos viršija pajamas“, – perspėjo A.Silveris.

Ir vis dėlto NBA turtuoliai dabar atrodo turtingesni nei kada nors. Naujajame sezone algų kepurė turėjo pakilti iki 67 milijonų JAV dolerių, bet pasiekė 70 mln.

2016–2017 metų algų kepurė turėtų būti dar didesnė ir siekti 90 mln. Po kito sezono – gal 110 mln. O tada – daugiau ir daugiau.

Bet kas uždirba kalnus pinigų

Dabar žaidėjai gauna tokias sutartis, kokias neseniai klubai skyrė tik žvaigždėms. Šią savaitę pasipiktinimą tuo išsakė vienas elitinių NBA įžaidėjų Johnas Wallas iš „Washington Wizards“.

„Gaunu tiek pat, kiek R.Jacksonas“, – pareiškė jis.

Dukart į Visų žvaigždžių komandą patekęs J.Wallas rengiasi antrajam savo penkerių metų sutarties sezonui. Tuomet krepšininkas pasirašė 85 mln. vertės sutartį.

„Nauja kolektyvinė sutartis iššoko pačiu laiku“, – kalbėjo J.Wallas.

Jis nepatenkintas esama padėtimi, bet panašu, kad visi krepšininkai iš to tik ir pelnosi. Pagal dabartinę sutartį žaidėjų atlyginimai turėtų sudaryti apie 50,4 procento su lyga susijusių pajamų.

Nesupranta, kas vyksta

Pernai NBA įplaukos buvo didesnės nei tikėtasi, tad lyga išrašė čekį NBA žaidėjų asociacijai. Jie turėjo padengti atsiradusį skirtumą, ir čekį papuošė apie 57 mln. JAV dolerių suma.

A.Silveris mano, kad kitąmet tokie skaičiai atrodys mažyčiai.

„Mums gali tekti išrašyti čekį arti pusės milijardo, – sakė A.Silveris. – Iš mūsų pozicijos tai nėra idealu. Taip nutiko, nes mes gauname daug didesnes pajamas, nei kada nors galvojome. Bet kartu suvokėme, kad kai tokie dideli pinigai ateina į sistemą, nuspėti klubų elgesio neįmanoma.“

Skaičiai dabar – milžiniški, o tai leidžia daryti prielaidą, kad žaidėjų sąjunga ir lyga gali išvengti dar vieno sustojimo.

Neregėtas procesas

„New Orleans Pelicans“ už 145 milijonus prisirakino Anthony Davisą penkeriems metams. LeBronas Jamesas iš „Cleveland Cavaliers“ kitą sezoną uždirbs 23 milijonus. Dar kitą sezoną jis gali gauti daugiau kaip 30 mln.

Kitą vasarą „Oklahoma City Thunder“ žvaigždė Kevinas Durantas turėtų patekti tarp laisvųjų agentų. Jo sutartis gali lengvai pasiekti rekordą. Tik pagalvokit apie tai, kiek „Golden State Warriors“ žvaigždė ir NBA reguliariojo sezono MVP Stephenas Curry uždirbs, kai 2017 metais pateks tarp laisvųjų agentų.

Daugelis šypsojosi, kai 2013 metais jis pasirašė ketverių metų 44 milijonų vertės sutartį. Dabar S.Curry – vienas geidžiamiausių žaidėjų.

„Nesu nieko panašaus matęs, – apie kylančias kainas kalbėjo „New York Knicks“ generalinis direktorius Steve'as Millsas. – Savaime suprantama, kad tai keičia ir visą NBA.“

Kreivė – stati

Sumos sutartyse stabiliai augo kasmet, bet kreivė šiuo metu tapo gerokai statesnė. 2011 metais vidutinė metinė laisvojo agento sutartis siekė 5 milijonus. Šiemet ji priartėjo beveik prie 10 milijonų.

H.Whiteside'as teigė, kad šį sezoną uždirbs vieną milijoną. Kitą vasarą nieko nestebintų, jeigu jam pavyktų sutarti dėl kontrakto, kurio vertė – didesnė nei 80 milijonų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.