EUROLYGA 2023

Nukraujavusi Slovėnijos rinktinė didelių tikslų nekelia

Prieš keletą metų prie Europos krepšinio elito priartėjusi ir į žemyno pirmenybių pusfinalį pirmą kartą patekusi Slovėnijos rinktinė vėl priversta atsitraukti. Šiais metais slovėnai į Europos čempionatą vyks be daugumos geriausių krepšininkų, todėl jų treneris Jure Zdovcas kalba apie labai kuklius tikslus.

Z.Dragičius – vienintelis iš trijų NBA rungtyniaujančių slovėnų, kurie atvyks į rinktinę.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
Z.Dragičius – vienintelis iš trijų NBA rungtyniaujančių slovėnų, kurie atvyks į rinktinę.<br>Reuters/Scanpix nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 20, 2015, 1:45 PM, atnaujinta Oct 25, 2017, 3:45 AM

Ilgas nuostolių sąrašas

Jei Slovėnijos rinktinė susitiktų su komanda, sudaryta iš šiais metais atstovauti savo kraštui atsisakiusių slovėnų krepšininkų, favorite būtų vadinama pastaroji. Slovėnams šeštadienį pradėjus rengtis 2015 metų Europos pirmenybėms, treneris Jure Zdovcas treniruočių stovykloje nepamatė daugelio geriausių šios šalies krepšinio auklėtinių.

Dėl vienų ar kitų priežasčių atvykti į rinktinę atsisakė Goranas Dragičius, Beno Udrihas, Erazemas Lorbekas, Domenas Lorbekas, Edo Muričius, Miha Zupanas, Gašperis Vidmaras. Keletas vyresnės kartos slovėnų žvaigždžių, tarp kurių ryškiausia – Boštjanas Nachbaras, dar anksčiau paskelbė, kad baigia karjerą nacionalinėje komandoje.

Daugumos atsisakymų priežastis – krepšininkų noras išsigydyti įsisenėjusias traumas. Dėl to rinktinei „ne“ ištarė B.Udrihas, D.Lorbekas, M.Zupanas ir G.Vidmaras (šis puolėjas sprendimą nežaisti Europos čempionate paskelbė tik šeštadienį). E.Muričius net norėdamas negalėtų žaisti dėl sezono pabaigoje patirtos peties traumos.

E.Lorbekas dėl kelio ir nugaros traumų praėjusį sezoną nebuvo sudaręs sutarties su jokiu klubu. Slovėnų krepšinio vadovai tikėjosi, kad veteranas iki Europos čempionato išsigydys žaizdas, tačiau optimistinės prognozės nepasitvirtino.

Vasarą praleis su žmona

J.Zdovcui rinktinėje labiausiai trūksta šį mėnesį sutartį su „Miami Heat“ klubu pratęsusio G.Dragičiaus. Jo šeima laukiasi antro vaiko, ir G.Dragičius nutarė vasarą praleisti su žmona.

„Kai komanda turi tokį dominuojantį atakų organizatorių, kaip G.Dragičius, apie jį sukasi visas žaidimas ir galima paslėpti silpnąsias vietas. Treneriui reikia rečiau įsikišti į žaidimą, nes įžaidėjas pats priima geriausius sprendimus“, – kodėl būtent šis krepšininkas jam itin svarbus, paaiškino J.Zdovcas.

Treneris pridūrė, kad G.Dragičių į komandą priims net tuo atveju, jei jis sprendimą pakeis paskutinę akimirką.

Debiutantų bus nemažai

Iš trijų NBA rungtyniaujančių slovėnų į rinktinę atvyks tik „Heat“ gynėjas Zoranas Dragičius, kuris prie komandos draugų prisidės rugpjūčio 1 dieną.

Nuvilnijus atsisakymų bangai, Slovėnijos rinktinėje atsirado daug naujų veidų ir jau dabar aišku, kad nemažai krepšininkų šįmetis Europos čempionatas bus pirmasis. Tarp 17 kandidatų sąraše likusių žaidėjų tik aštuoni yra dalyvavę didžiuosiuose turnyruose. Daugiau nei pusė krepšininkų praėjusį sezoną žaidė Slovėnijos klubuose, o Eurolygoje rungtyniavo tik „Crvena Zvezda“ puolėjas Jaka Blažičius.

Vis dėlto debiutantai debiutantams nelygūs. J.Zdovcas į rinktinę pakvietė ir Europos jaunimo čempionate žaidžiantį dvidešimtmetį Aleksejų Nikoličių, ir patyrusį Bryantą Dunstoną, kuris atstovaudamas Pirėjo „Olympiakos“ klubui dukart buvo išrinktas geriausiai besiginančiu Eurolygos žaidėju, o kitą sezoną vilkės Stambulo „Anadolu Efes“ aprangą.

Amerikietis laukia paso

Nors B.Dunstonas pažadėjo atstovauti Slovėnijai, J.Zdovcas dar negali būti įsitikinęs, kad puolėjas tikrai žais Europos čempionate. Amerikietis kol kas neturi Slovėnijos paso ir niekas nežino, kiek laiko truks pilietybės suteikimo procedūra. „Žinau, kad procesas vyskta, bet tikslios informacijos neturiu“, – skėstelėjo rankomis rinktinės treneris.

„Juodojo scenarijaus“ atveju slovėnai turi atsarginį variantą. Į rinktinę taip pat pakviestas joje jau žaidęs natūralizuotas bosnis Alenas Omičius.

Anksčiau Slovėnijai atstovavo kitas natūralizuotas bosnis Mirza Begičius, bet šįkart J.Zdovcas jo į rinktinę nepakvietė. Pagal FIBA taisykles per oficialias varžybas kiekvienoje komandoje gali žaisti tik vienas natūralizuotas krepšininkas. O trijų kandidatų į vieną vietą, trenerio manymu, būtų per daug.

Tiesa, kol kas į treniruočių stovyklą neatvyko nei B.Dunstonas, nei NBA vasaros lygoje žaidžiantis A.Omičius.

Slovėnų tikslai – kuklūs

Susilpnėjus sudėčiai J.Zdovcas nenori daug kalbėti apie tikslus ir nežada, kad jo komanda kovos dėl kelialapio į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.

„Sunku pasakyti, kokį rezultatą turėtume vadinti geru. Pagrindinis tikslas – patekti į atkrintamąsias varžybas, – sako slovėnų treneris. – Dar nepamiršome, kaip arti nesėkmės buvome per praėjusį čempionatą žaisdami su Gruzijos ir panašaus pajėgumo rinktinėmis. Europos čempionatas stipresnis negu pasaulio ir kiekvienose rungtynėse reikia vaikščioti peilio ašmenimis.

Tikiuosi, kad pavyks sukurti gerą, motyvuotą komandą, su kuria bus malonu dirbti“.

Ar komanda eina teisinga kryptimi, J.Zdovcas patikrins per draugiškas rungtynes. Pirmąsias iš jų slovėnai žais dar liepos pabaigoje su Naujosios Zelandijos komanda. Paskui Slovėnijos krepšininkai susitiks su Australijos (dukart), Lenkijos, Latvijos, Ukrainos, Suomijos, Italijos ir Serbijos (dukart) rinktinėmis.

Europos čempionato pirmajame etape slovėnai kovos C grupėje. Zagrebe jų varžovai bus Kroatijos, Graikijos, Makedonijos, Gruzijos ir Nyderlandų krepšininkai.

Skaičius

1

Tiek amerikiečių yra žaidę Slovėnijos rinktinėje. Iki šiol vienintelis slovėnų natūralizuotas JAV krepšininkas buvo Arielas McDonaldas. Tačiau Slovėnijai beveik visuose čempionatuose atstovavo natūralizuoti žaidėjai iš buvusios Jugoslavijos šalių: bosniai Mirza Begičius, Emiras Preldžičius, Hasanas Rizvičius, Alenas Omičius, serbai Milanas Goljovičius, Aleksandaras Čapinas ir kroatas Jurica Golemacas.

Slovėnijos rinktinės sudėtis

J.Balažičius (35 metų, 204 cm, praėjusį sezoną žaidė „Istanbul“, Turkija), J.Blažičius (25, 196, Belgrado „Crvena Zvezda“, Serbija), Ž.Dimecas (22, 211, „Rogaška“), Z.Dragičius (26, 196, „Miami Heat“, NBA), B.Dunstonas (29, 203, Pirėjo „Olympiakos“, Graikija), N.Joksimovičius (34, 193, Novo Mesto „Krka“), J.Klobučaras (28, 198, Ulmo „Ratiopharm“), A.Omičius (23, 215, Liublianos „Olimpija“), K.Prepeličius (23, 191, „Olimpija“), U.Slokaras (32, 210, Madrido „Estudiantes“, Ispanija), M.Lapornikas (22, 193, Laško „Zlatorog“), B.Mahkovičius (25, 201, „Olimpija“), A.Nikoličius (20, 191, Sarajevo „Spar“, Bosnija ir Hercegovina), M.Nikoličius (24, 200, Prahos USK, Čekija), L.Rupnikas (22, 185, „Olimpija“), B.Tomičius (27, 190, Grosuplės „Grosbasket“), L.Vončina (24, 193, Domžalių „Helios“), S.Zagoracas (31, 206, „Zlatorog“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.