EUROLYGA 2023

I. Zouros triumfas teisme – smūgis per „Žalgirio“ piniginę

Iš Kauno „Žalgirio“ išmestas graikas Ilias Zouros pasiekė savo. Apie planą teismuose žygiuoti iki galo kalbėjęs krepšinio specialistas sulaukė palankaus FIBA arbitražo teismo sprendimo, kuris gerokai paplonins Lietuvos čempionų piniginę.

I.Zouros prisiteisė nemenką pinigų sumą iš Kauno „Žalgirio“.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
I.Zouros prisiteisė nemenką pinigų sumą iš Kauno „Žalgirio“.<br>M.Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 23, 2015, 11:14 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 12:40 PM

FIBA arbitražo teismas nurodė, kad „Žalgiris“ I.Zouros turės sumokėti beveik 280 tūkstančius eurų.

Už tai, kad 2013 metais po keturių oficialių mačų nutraukė sutartį, „Žalgiris“ privalės sumokėti 261 tūkstantį 600 eurų bei penkis procentus nuo šios sumos. I.Zouros taip pat gaus 15 tūkstančių 216 eurų kompensaciją dėl kitų išlaidų.

49 metų krepšinio specialistas 2013 metais turėjo dvejų metų sutartį su „Žalgiriu“, bet neįtiko klubo vadovams ir buvo atleistas po keturių mačų.

„Tai – nenormalu. „Žalgiris“ turės sumokėti pinigus už visą mano dvejų metų kontraktą iki paskutinio cento ir padengti skolą už 2011 metų sutartį. Galima kalbėtis tada, kai elgiesi gražiai. Bet kai esi atleidžiamas tokiu būdu, belieka kreiptis į teismą. Dabar tai jau nebe mano problema. Kontraktas buvo sudarytas dvejiems metams, o vasarą atmečiau pelningus didelių Europos klubų pasiūlymus. „Žalgiris“ turės už tai sumokėti“, – tuomet portalui lrytas.lt kalbėjo I.Zouros.

„Žalgirio“ klubo vadovas Paulius Motiejūnas graiko atleidimą motyvavo susitarimų nesilaikymų. Esą I.Zouros privalėjo suteikti laiko jaunimui, tačiau to nepadarė.

„ Kalbėjome apie nedidelį biudžetą, jaunimą ir kad turime rasti balansą. Buvome patenkinti, kad jis atvažiavo anksti. Bet ėjome ne į tą pusę. Nei jaunimas gavo žaisti, nei vyresni žaidėjai gavo pailsėti LKL. Tai nėra mūsų tikslas. Po to Eurolygoje negalėtume pasiekti gerų rezultatų. Kalbant apie įžūlumą, tai yra darbas. Kam kankintis ir laukti. Tikėjome šiuo treneriu, bet tiesiog matėme, kad jis nepateisina vilčių. Nesisekė ir ieškoti kompromisų“, – anksčiau sakė P.Motiejūnas.

Atleistas I.Zouros piktinosi, kad „Žalgiris“ jam sumokėjo vos vieno mėnesio atlyginimą ir ketino pridurti pinigus už antrąjį, tačiau ne daugiau. Tuomet jis pareiškė, kad teismuose kovos iki pat galo.

Pateikiame 2013 metais su I.Zouros darytą interviu apie visą situaciją.

– Treneri, ar toks „Žalgirio“ sprendimas jums buvo labai netikėtas? - lrytas.lt paklausė I.Zouro.

– Sprendimas – neteisingas. Kai kažką ruoši ir samdai trenerį dvejiems metams, pirmiausia, turi gerbti kontraktą. Be to, nesu jiems naujas žmogus – Kaune buvau dirbęs ir prieš tai.

„Žalgiris“ pasikvietė mane iš pamatų sukurti naują komandą su jaunimu. Bet staiga jie pakeitė nuomonę. Man tai buvo labai didelis siurprizas.

Manau, kad gerai atlikau savo darbą. Nuo pat rugpjūčio pradžios labai padėjau tobulėti jaunimui. Kiekvienai komandai reikia laiko. Pavyzdžiui, Kšyštofas Lavrinovičius dėl traumos pradėjo žaisti tik po to, kai mane atleido. Šarūnas Jasikevičius į Kauną atvyko prastos formos, bet sunkiai dirbo, kad ją pagerintų. Todėl normalu, kad žaidimas buvo toks, koks buvo.

 Vasarą „Žalgiris“ mane labai spaudė pasirašyti kontraktą. Turėjau daug kitų komandų pasiūlymų ir jos siūlė pelningesnes sutartis, bet nusprendžiau pradėti kažką kurti „Žalgiryje“.

– Ar prieš lemtingą pralaimėjimą „Šiauliams“ buvo ženklų, kad jums gali tekti išvykti?

– Nebuvo, todėl ir likau šokiruotas. Kai dirbi labai sunkiai, tobulini komandą ir staiga be priežasties jie pasako, kad turiu išeiti... Ypač tada, kai komanda jau buvo pasirengusi parodyti rezultatus. Žaidėjai po truputį apsiprato su savo vaidmeniu, greitai turėjo grįžti K.Lavrinovičius. Geros Europos komandos pačioje sezono pradžioje dar nežaidžia gerai. Tačiau sezono eigoje tobulėja ir galiausiai laimi čempionatus.

Suprasčiau, jei tokį sprendimą priimtų komandos kaip Madrido „Real“ ar Bambergo „Brose Baskets“, kurių branduolys ir treneris po praėjusio sezono nepasikeitė. Bet mes kalbame apie naują komandą. Niekas negali tikėtis, kad jau nuo pat pradžių pademonstruosime 100 procentų savo galimybių. Nereikia tikėtis pergalių kiekvieneriose rungtynėse. Reikia laiko. Tada sezono pabaigoje jau būtų galima sakyti, ar treneris ir žaidėjai gerai atliko savo darbą. O mes kalbame apie vieną mėnesį. Kitus du dirbau su „Žalgirio“ jaunimu. Tai tikrai netikėta. 

- O jūs ar neprašėte daugiau laiko?

– Aišku, mes apie tai kalbėjome. Bet aš vis dar negaliu paaiškinti, kas įvyko. Tai šokas ne tik man, bet ir kitiems. Graikijoje visi taip pat nustebę. Sprendimas – beprotiškas. Kai samdai trenerį dvejiems metams, praėjus vos kelioms dienoms nuo šalies čempionato ir Eurolygos sezono pradžios, taip elgtis negalima.

Vasarą „Žalgiris“ mane įkalbinėjo sudaryti kontraktą netgi trejiems metams. Tačiau aš norėjau įsipareigoti dvejiems. Kitų komandų pasiūlymai buvo geresni, tačiau norėjosi dirbti su „Žalgirio“ jaunimu. Bet jei nori daryti kažką panašaus, reikia turėti daug kantrybės. Man labai keista, kad kauniečiai jos neturėjo.

Žalgiriečiai bandė rasti pasiteisinimų, bet viskas buvo labai negražu. Mes kūrėme komandą, laukėme grįžtančių žaidėjų iš Europos čempionato, o staiga, be jokios priežasties, priimtas toks sprendimas. Tačiau toks tas gyvenimas. Tai – jų sprendimas.

 Bendravau su Željko Obradovičiumi ir jis man pasakė, kad jei treneris atleidžiamas po dviejų mėnesių, tai reiškia, kad blogai dirbo ne treneris, o vadovai. Nėra nė vieno trenerio, kuris gali kažką pademonstruoti per 1 ar 2 mėnesius. Ypač kalbant apie mane. Jie juk pažinojo mane, mano darbo metodiką ir tai, kad man reikėjo laiko.  

– Galbūt konfliktavote su vadovais?

– Nebuvo jokių konfliktų. Tiesiog likau šokiruotas.

– „Žalgirio“ direktorius P.Motiejūnas minėjo, kad nepasitikite jaunais žaidėjais ir jie gauna per mažai pasireikšti.

– Kaip kažkas gali kalbėti apie nepasitikėjimą jaunimu, kai rungtynėse su Madrido „Real“ į starto penketą leidžiame Tomą Dimšą? Jei kas nors nepasitikėtų jaunais žaidėjais, nebūtų skyręs vasaros jaunimo parengimui sezonui. Jei kažkas sako, kad nepasitikiu jaunais žaidėjais, tegul peržiūri mano darbo istoriją. Kur tik dirbdavau, visada duodavau šansą jaunimui. Jie turėdavo visas galimybes tobulėti ir kilti į kitą lygį. Dirbau profesionaliai nuo pat pasiruošimo sezonui pradžios. Pradėjau darbą su jaunimo komanda. Niekas nuo tokios ankstyvos stadijos taip nedirbo.

– Kaip elgsitės dėl nutraukto dvejų metų kontrakto?

– Normalu, kad eisiu į teismą. Jie man dar skolingi nuo praėjusio kontrakto. Man belieka eiti į teismą ir prašyti visų pinigų. Už tokius greitus sprendimus reikia sumokėti. Juk kažką samdai ne šiaip sau.

– Negražios skyrybos nesumažins meilės Lietuvai?

– Man labai patinka Lietuva. Čia gerai praleidau laiką tiek su „Žalgiriu“, tiek su Graikijos rinktine 2011 metų Europos čempionate. Lietuviai išmano ir mylį krepšinį. Kita vertus, aš šokiruotas dėl tokių sprendimų. Bet tai nieko nepasako apie komandą ar visus lietuvius. Tai buvo tik vieno žmogaus sprendimas. Tačiau toks gyvenimas ir reikia judėti į priekį. Lauksime teismo sprendimo.

– Ar dabar turite pasiūlymų?

– Dabar, žinoma, nėra laisvų darbo vietų. Stengiuosi rasti darbovietę, bet tai labai sudėtinga. Belieka laukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.