EUROLYGA 2023

Lenkai dėl pergalių kovos be M.Lampe, bet su nauju amerikiečiu

Lenkijos rinktinė pastaraisiais metais nuolat patenka į Europos krepšinio pirmenybes, bet baigiamajame turnyre favoritų ramybės nedrumsčia. Šiais metais lenkų galimybės irgi vertinamos kukliai – kelialapis į atkrintamąsias varžybas jiems būtų labai geras rezultatas. Juo labiau kad stipriausių žemyno komandų turnyre Lenkijos rinktinė kovos be vieno geriausių krepšininkų Maciejaus Lampe.

Lenkijos rinktinė kovos be vieno geriausių krepšininkų Maciejaus Lampe.<br>APF nuotr.
Lenkijos rinktinė kovos be vieno geriausių krepšininkų Maciejaus Lampe.<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas Varanauskas

Jul 27, 2015, 6:24 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 4:25 PM

Žvaigždė liko už borto

Kai birželio viduryje Lenkijos rinktinės treneris Mike‘as Tayloras paskelbė šešiolikos į stovyklą kviečiamų žaidėjų sąrašą, sirgaliai jame pasigedo ne vienos pavardės. Lenkus treniruojančiam amerikiečiui įspūdžio nepadarė kai kurių šalies pirmenybėse blykstelėjusių krepšininkų žaidimas, nebeprireikė kelių veteranų, bet labiausiai nustebino tai, kad M.Tayloras dar kartą uždarė duris vienam iš dviejų geriausių šių dienų Lenkijos krepšinio auklėtinių, praėjusį sezoną „Barcelona“ klube žaidusiam M.Lampe.

„Labai gerbiu M.Lampe, bet noriu daugiau pasikliauti jaunesnės kartos žaidėjais ir nusprendžiau pasirinkti labiausiai mano sistemai tinkančius krepšininkus. Be to, labai sunku vienoje komandoje rasti vietos ir M.Lampe, ir Marcinui Gortatui“, – savo sprendimą paaiškino rinktinės treneris.

Vis dėlto šis paaiškinimas galėjo įtikinti anaiptol ne visus. Lenkijoje vieša paslaptis, kad dviejų geriausių šalies krepšininkų santykiai yra labai prasti, ir anksčiau jie vienas apie kitą yra pasakę ne pačių gražiausių žodžių. Ir šįkart M.Lampe už borto tikriausiai liko dėl to, kad M.Tayloras nenorėjo supykdyti „Washington Wizards“ vidurio puolėjo M.Gortato.

Tiesa, treneris M.Lampei vietos nerado ir pernai per atrankos varžybas, kuriose Lenkijos rinktinė rungtyniavo be M.Gortato.

Šiais metais M.Tayloras nepakvietė dar dviejų patyrusių aukštaūgių: buvusio rinktinės kapitono Szymono Szewczyko ir Le Mano „Sarthe“ klube sėkmingai žaidusio Michalo Ignerskio. Tiesa, M.Ignerskis užpernai buvo paskelbęs, kad baigia karjerą rinktinėje, tačiau šiais metais persigalvojo ir buvo įtrauktas į pradinį kandidatų sąrašą.

„Lenku“ tapo Atėnuose

Rinktinės trenerių štabas ir Lenkijos krepšinio federacijos vadovai pateikė ir kitokių staigmenų. Sirgalius šiek tiek nustebino dvi kandidatų sąraše atsiradusios pavardės.

Mažesnioji staigmena buvo Dardano Berishos sugrįžimas. Šis albanų kraujo turintis gynėjas (jo tėvas – kosovietis, motina – lenkė) buvo vienas geriausių rinktinės žaidėjų per 2011 metais Lietuvoje vykusį Europos čempionatą, bet paskui dingo iš Lenkijos sporto visuomenės akiračio. D.Berisha apsipyko su Lenkijos krepšinio vadovais, išvyko į tėvo gimtinę, kur tapo Prištinos „Sigal“ klubo žaidėju, ir dvi vasaras nerungtyniavo rinktinėje. Tik šiais metais M.Tayloras grąžino rudenį 27-ąjį gimtadienį minėsiantį krepšininką iš užmaršties.

Didesnioji staigmena – praėjusį sezoną Atėnų „Panathinaikos“ klube žaidusio ir visai neseniai Lenkijos pasą gavusio amerikiečio A.J.Slaughterio pakvietimas.

A.J.Slaughteris tapo septintuoju natūralizuotu amerikiečiu per Lenkijos rinktinės istoriją. Tačiau, skirtingai nei visi anksčiau lenkams atstovavę JAV krepšininkai, šis įžaidėjas neturėjo visiškai jokių sąsajų su naująja „tėvyne“. Iki šios vasaros Lenkijoje jis viešėjo vos porą sykių atstovaudamas užsienio šalių klubams ir netgi Lenkijos pasą gavo šios šalies ambasadoje Atėnuose.

Didelių pergalių nesitiki

Lenkijos rinktinė treniruočių stovyklą pradėjo liepos 20 dieną. Praėjusią ir šią savaitę komanda treniruojasi Valbžyche, kaip sako M.Tayloras, „toliau nuo triukšmo ir žmonių akių“. Kol kas rinktinės treneris dirba su 15 krepšininkų – trūksta tik M.Gortato, kuris turėtų atvykti rugpjūčio 1 dieną.

„Ši stovykla mums labai svarbi, nes joje ieškosime bendros kalbos ir mokysimės mūsų žaidimo sistemos. Mūsų laukia dideli iššūkiai“, – apie pirmąsias treniruočių savaites kalbėjo M.Tayloras. Valbžyche rugpjūčio pradžioje lenkai sužais ir dvejas pirmąsias draugiškas rungtynes su Čekijos rinktine.

Paskui Lenkijos komanda dalyvaus turnyruose Rygoje (žais su Latvija ir Slovėnija), Santandere (su Ispanija ir Senegalu arba Angola), Hamburge (su Vokietija, Turkija ir Latvija) bei Bydgoščiuje (su Belgija, Makedonija ir Islandija). Iš viso Lenkijos krepšininkai sužais 12 draugiškų rungtynių.

Europos pirmenybių pirmajame etape lenkai žais A grupėje. Jų varžovai bus Prancūzijos, Rusijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Izraelio bei Suomijos krepšininkai. Šios grupės komandos rungtyniaus Prancūzijos mieste Monpeljė.

„Rinktinės tikslas toks pat, kaip visada. Laimėti porą rungtynių, patekti į atkrintamąsias varžybas ir kovoti dėl vietos ketvirtfinalyje, kurio Lenkijos rinktinė nematė nuo 1997 metų. Tai būtų didelis laimėjimas“, – savo šalies krepšininkų užduotis apibūdino dienraščio „Gazeta Wyborcza“ krepšinio apžvalgininkas Lukaszas Ceglinskis.

Skaičius 2

Tik tiek Europos čempionatų žaidė du geriausi Lenkijos krepšininkai 31 metų M.Gortatas ir 30-metis M.Lampe. Jie abu dalyvavo 2009 ir 2013 metų Europos pirmenybėse, o prieš kitas rasdavo vienokių ar kitokių priežasčių, dėl kurių atsukdavo nacionalinei komandai nugarą.

Lenkijos rinktinės sudėtis

A.J.Slaughteris (28 metų, 191 cm, praėjusį sezoną žaidė Atėnų „Panathinaikos“, Graikija), L.Koszarekas (31, 187, Zeliona Guros „Stelmet“), R.Skibniewskis (32, 183, Vroclavo „Sląsk“), D.Berisha (27, 191, Prištinos „Sigal“, Kosovas), M.Chylinskis (29, 196, Zgoželeco „Turow“), K.Gruszeckis (26, 196, Slupsko „Czarni“), M.Ponitka (22, 198, Ostendės „Telenet“, Belgija), M.Sokolowskis (23, 196, Radomo „Rosa“), A.Waczynskis (26, 199, Santjago „Rio Natura“, Ispanija), P.Zamojskis (29, 193, „Stelmet“), A.Celis (28, 203, „Stelmet“), A.Czyzas (25, 203, „Turow“), A.Hrycaniukas (31, 206, „Stelmet“), P.Karnowskis (22, 216, Gonzagos universitetas, NCAA), D.Kuligas (28, 206, „Turow“), M.Gortatas (31, 211, „Washington Wizards“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.