EUROLYGA 2023

Australijos krepšininkai į Rio de Žaneirą keliauja per Lietuvą

Treniruočių stovykloje Jono Valančiūno dar nesulaukusi Lietuvos krepšinio rinktinė šią savaitę žais pirmąsias dvejas draugiškas rungtynes su Australijos komanda. Australai, kurių gretose yra keturi NBA klubų krepšininkai, Europoje rengiasi Okeanijos pirmenybių mačui su Naujosios Zelandijos ekipa.

Vienas Australijos rinktinės lyderių – M.Dellavedova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vienas Australijos rinktinės lyderių – M.Dellavedova.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Jul 29, 2015, 10:28 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:44 PM

Turi tik vieną varžovą

Australijos krepšininkams kelias į olimpines žaidynes yra nepalyginamai lengvesnis negu Europos komandoms. „Boomers“ („Bumsėtojams“), kaip savo krepšinio rinktinę vadina australai, Okeanijos pirmenybėse reikia įveikti vos vieną varžovę – Naujosios Zelandijos komandą.

Net ir nesėkmės atveju lieka atsarginis variantas. Komanda, kuri Okeanijos pirmenybėse užims antrąją iš dviejų vietų, gaus teisę kitąmet varžytis olimpiniame atrankos turnyre.

Tačiau australai apie atsarginius variantus negalvoja. Komanda, savo gretose turinti keturis NBA klubų krepšininkus, nenusiteikusi atidėlioti olimpinio plano įgyvendinimo kitiems metams. Okeanijos čempionato mače Australijos rinktinė bus aiški favoritė.

O kad per dvikovą su „Tall Blacks“ („Aukšti juodieji“ – taip vadinama Naujosios Zelandijos krepšinio rinktinė) nekiltų nė mažiausių nesklandumų, australai parepetuoti atvyko į Europą. Šią savaitę „Boomers“ sužais dvejas rungtynes su lietuviais, o rugpjūčio 3 ir 4 dienomis Liublianoje dukart išbandys jėgas su slovėnais.

Išbraukė NBA čempioną

Australijos rinktinės treneris Andrejus Lemanis į Europą atsivežė keturis NBA lygoje žaidžiančius krepšininkus. Latvių kilmės treneris planavo į komandą įtraukti penkis NBA žaidėjus, bet Patrickui Millsui raudoną šviesą uždegė „San Antonio Spurs“ klubas.

„Spurs“ gydytojai neprieštaravo, kad problemų dėl traumuoto peties turintis P.Millsas žaistų Okeanijos pirmenybių mače, bet neleido jam rungtyniauti per „Boomers“ turą Europoje. Tačiau šis „Spurs“ gydytojų reikalavimas išbraukė P.Millsą ir iš galutinio Australijos rinktinės dvyliktuko.

Sužinojęs, kad praėjusių metų NBA čempiono nebus Europoje, A.Lemanis pareiškė, jog P.Millso nekvies į rinktinę ir per rungtynes su „Tall Blacks“.

„Žinoma, reikėjo apsvarstyti visus variantus, bet galiausiai priėmiau sprendimą, kuris yra geriausias komandai. Svarbiausia, kad krepšininkai suprastų vienas kitą, nugludintų komandos veiksmus, tobulintų žaidimo kultūrą. Būtent tai mes darysime Europoje, – paaiškino A.Lemanis. – Suprantu Patty nusivylimą, bet manau, jis gerbia komandos poreikius ir supranta mano sprendimo priežastis

Patty pagalbos tikiuosi Rio de Žaneire, kur sieksime iškovoti Australijos ilgai laukiamus medalius“.

Garsių vardų netrūksta

Iš viso praėjusį sezoną NBA lygoje žaidė septyni krepšininkai. Rinktinėje be P.Millso šiais metais nėra dar dviejų stipriausios pasaulio lygos žaidėjų. Buvusiam Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgiui Aronui Baynesui (šią vasarą perėjo iš „Spurs“ į „Detroit Pistons“) atlikta čiurnos operacija, o Joe Inglesas („Utah Jazz“) paprašė pertraukos dėl nuovargio.

Rinktinėje taip pat nėra jaunojo supertalento Beno Simmonso. Šiais metais vidurinę mokyklą baigęs 19-metis puolėjas rengiasi debiutuoti Luizianos valstybinio universiteto komandoje.

Tačiau ir be šių krepšininkų Australijos rinktinėje netrūksta garsių pavardžių. Į Europą atvyko šių metų NBA finale skirtingose barikadų pusėse kovoję Andrew Bogutas („Golden State Warriors“) ir Matthew Dellavedova („Cleveland Cavaliers“), 20-metis „Jazz“ gynėjas Dante Exumas, „Chicago Bulls“ puolėjas Cameronas Bairstow, stipriuose Europos klubuose ne vieną sezoną žaidę Davidas Andersenas, Nate‘as Jawai bei buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas Bradas Newley.

Grįžta po septynerių metų

Australai labiausiai nekantrauja, kada vėl galės pamatyti A.Bogutą. Šis puolėjas, gydęsis kelias sunkias traumas, į rinktinę grįžo po septynerių metų pertraukos. Praėjusį kartą žalią-geltoną aprangą A.Bogutas vilkėjo per Pekino olimpines žaidynes.

Dabar 30-mečio A.Boguto akiratyje kitos olimpinės žaidynės – Rio de Žaneiro.

„Labai svarbu, kad gerai pasirengtumėm mačui su Naująja Zelandija ir laimėtumėm Okeanijos čempionato seriją. Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės tikriausiai bus paskutinės mano karjeroje, todėl labai noriu į jas pakliūti, – sakė A.Bogutas. – Tapau NBA čempionu. O NBA čempiono žiedas ir olimpinis aukso medalis bet kuriam krepšininkui yra du svarbiausi apdovanojimai. Jei pavyktų laimėti abu, mano karjera būtų nuostabi“.

A.Boguto viltis iškovoti jei ne aukso, tai bent kurį nors kitą olimpinį medalį skatina stiprėjantis Australijos krepšinio autoritetas. „Kai debiutavau NBA, toje lygoje buvau vienintelis australas. Dabar esame jau septyniese, greitai būsime aštuoniese ar devyniese.

Tikiuosi, neilgai lauksime dienos, kai Australijos rinktinę bus galima sudaryti vien iš NBA žaidžiančių krepšininkų“, – gražias savo šalies krepšinio perspektyvas piešė kroatų kilmės A.Bogutas.

Žais teniso šventovėje

Svarbiausią šių metų egzaminą A.Bogutas ir jo komandos draugai laikys kito mėnesio viduryje. Pirmosios Okeanijos čempionato rungtynės vyks rugpjūčio 15 d. Melburne Rodo Laverio arenoje, kurioje žaidžiami Australijos atvirojo teniso čempionato mačai, atsakomoji dvikova bus surengta rugpjūčio 18 d. Naujosios Zelandijos mieste Velingtone.

Teniso šventovėje R.Laverio arenoje krepšinio rungtynes galės stebėti 12 tūkstančių sirgalių. Pasak Australijos krepšinio federacijos, jau parduota daugiau nei 10 tūkstančių bilietų.

Iki šiol Australijos ir Naujosios Zelandijos komandos dėl Okeanijos čempionės vardo kovojo 20 kartų. „Boomers“ nuo 1971 metų laimėjo net 18 dvikovų, o „Tall Blacks“ kaimynus pranoko tik 2001 ir 2009 metais.

Užpernai australai laimėjo abejas rungtynes 70:59 (svečiuose Oklande) ir 76:63 (namie Kanberoje).

Varžovai irgi vieši Europoje

Naujosios Zelandijos rinktinė Okeanijos pirmenybių mačui irgi rengiasi Senajame žemyne. „Tall Blacks“ praėjusį savaitgalį Londone dukart nugalėjo Didžiosios Britanijos rinktinę 77:72 ir 84:63, o trečiadienį ir ketvirtadienį susitiks su Kroatijos ir Slovėnijos komandomis.

Pakeliui namo Naujosios Zelandijos krepšininkai sustos Kinijoje ir dalyvaus B.Stankovičiaus taurės turnyre. Jame Okeanijos komandos varžovės bus Kinijos, Meksikos ir Venesuelos rinktinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?