EUROLYGA 2023

J. Mačiuliui ir M. Kuzminskui – papildomos pamokos

Jokios problemos nėra. Tokią žinią Lietuvos krepšinio rinktinė siunčia nuo pat treniruočių stovyklos starto. Ir nors pradėjus byrėti žaidėjams situacija sunkiojo krašto pozicijoje atrodė tik blogėjanti, krepšininkai tik purto galvas ir nuolat pabrėžia, kad viskas išsprendžiama.

M.Kuzminskas teigė, kad yra pasirengęs žaisti sunkiuoju kraštu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Kuzminskas teigė, kad yra pasirengęs žaisti sunkiuoju kraštu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Kuzminskas teigė, kad yra pasirengęs žaisti sunkiuoju kraštu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Kuzminskas teigė, kad yra pasirengęs žaisti sunkiuoju kraštu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Martynas Suslavičius

Jul 29, 2015, 9:10 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 9:10 PM

Jeigu tikėsime jais ir pasitikėsime Jonu Kazlauskui bei jo trenerių štabu, galvosūkis buvo išspręstas iškart, kai tik atsirado.

Donatas Motiejūnas, Linas Kleiza, Darjušas Lavrinovičius. Visi šie žaidėjai stumdytųsi po krepšiais, bet nė vienas iš jų negalėjo atvykti į rinktinę. Krepšinio specialistai iškart ėmė svarstyti, kaip bus užkišta spraga.

Variantų – nemažai ir J.Kazlauskas jau atvirai kalba apie vieną jų – keisis žaidimo braižas.

Ar įmanoma pakeisti neatvykusius žaidėjus? Lietuvos rinktinė dar turi sunkųjį kraštą Paulių Jankūną, gali išmėginti šioje vietoje ir Domantą Sabonį ar aukštyn pakelti žemesnį krepšininką.

Lietuvos stovykloje būtent daug kalbama apie žemesnį penketą. Apie žemesnį penketą neseniai kalbėjo ir visa JAV žiniasklaida. Tiesa, ne apie Lietuvos, o „Golden State Warriors“ komandos. Pastaroji tapo čempione ir netrukus įsuko kalbas, kad svarbiausiais momentais naudingiau pasikliauti mobilesniais žemesniais krepšininkais.

Tuomet „Warriors“ treneris Steve'as Kerras prabilo apie tradicinių „centrų“ eros pabaigą, o Jono Valančiūno treneris Dwane'as Casey pasiuntė įspėjimą lietuviui, kuris, panašu, keičia savo žaidimo stilių.

Gali žaisti prieš žemesnius

Lietuvos rinktinėje ketvirtojo numerio aprangas matuojasi Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas.

Abiems ši pozicija nėra naujovė, o M.Kuzminskui su aukštesniais varžovais teko stumdytis gerokai seniau.

„Šiemet nemažai ketvirtu numeriu žaidžiau Ispanijoje, teko ir Eurolygoje pažaisti“, – sakė J.Mačiulis.

Rinktinėje iš lengvųjų kraštų bent jau jis ir M.Kuzminskas tikrai mokosi ketvirtųjų numerių derinius. Bet ar 198 cm ūgio J.Mačiuliui nebus sunku žaisti prieš aukštesnius?

„Čia yra taktiniai sprendimai. Žiūrėsime, ko reikės. Jeigu mane statys prieš latvių ketvirtus numerius, viskas bus gerai. Jų ūgis – toks pats, kaip mano, tad niekuo nenustebins.

Bet jeigu man reikės žaisti prieš Felipe Reyesą (206 cm – red.) – tai, skirtingi dalykai. Tada jau eitų koks Paulius ar, tarkim, Domantas. Bet jiems būtų sunku žaisti prieš latvius. Tie, kaip nupjauti – ūgis po du metrus, laksto kūdi. Tai – taktiniai sprendimai. Nemanau, kad turėtų iškilti didelių problemų“, – sakė J.Mačiulis.

Turi pranašumų

M.Kuzminskas patogiausiai jaučiasi lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, bet nemato problemų, jeigu reikės pasistumdyti rimčiau.

„Yra savi minusai, ir savi pliusai. Taip, ketvirtosios pozicijos žaidėjai yra fiziškai stipresni, bet aš esu greitesnis, mobilesnis“, – sakė M.Kuzminskas.

205 cm ūgio krepšininkui anksčiau buvo galima prikišti kietesnio charakterio trūkumą, bet, panašu, kad M.Kuzminskas užsiaugino ir storesnę odą. Dabar jis pasirengęs tam tikrais momentais pakeisti savo vietą.

„Visuomet, kai mokomės derinius, ir aš, ir Jonas bei kiti žaidėjai stengiamės išmokti ne tik savo pozicijos, bet ir ketvirtosios. Su tuo dirbame kone kiekvieną dieną. Stengiamės pasikeisti, – sakė M.Kuzminskas. – J.Plaza manimi kompensuodavo trūkumus, tad pozicija nėra svetima.“

Kaip J.Mačiulis ar M.Kuzminskas atrodys ketvirtojo numerio pozicijoje, bus galima pamatyti jau trečiadienį, kai Lietuvos rinktinė Klaipėdoje sužais pirmąsias draugiškas rungtynes su Australija. 

Rungtynių pradžia – 19 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.