EUROLYGA 2023

NBA čempionas neužmiršo jausmo, kai triuškino Lietuvos rinktinę

„Tikrai? Nesu to girdėjęs“, – Klaipėdoje pečiais patraukė Andrew Bogutas. Su „Golden State Warriors“ NBA čempionu tapęs 30 metų 213 cm ūgio vidurio puolėjas jau trečiadienio vakarą mėgins apkartinti pirmąsias kontrolines Lietuvos rinktinės rungtynes.

A.Bogutas NBA tapo čempionu ir dabar nori vėl žaisti olimpiadoje.<br>„USA Today Sports“/ „Scanpix“ nuotr.
A.Bogutas NBA tapo čempionu ir dabar nori vėl žaisti olimpiadoje.<br>„USA Today Sports“/ „Scanpix“ nuotr.
2008 metų kadras: A.Bogutas krauna į Lietuvos rinktinės krepšį.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
2008 metų kadras: A.Bogutas krauna į Lietuvos rinktinės krepšį.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
A.Bogutas tapo NBA čempionu.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
A.Bogutas tapo NBA čempionu.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Martynas Suslavičius

Jul 29, 2015, 4:27 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 7:04 PM

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite  nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

Australams tai irgi bus pirmosios rungtynės, tad sirgaliams tikėtis daugybės nuostabių perdavimų ar sklandaus žaidimo nereikėtų. Pirmiausia dėl to, kad ekipos dar tik pradeda šlifuoti derinius, o antra – lietuviai žais su australais.

Pastarųjų žaidimą Jonas Kazlauskas ir jo žaidėjai lygina su regbiu. Būtent tai išgirdęs A.Bogutas ir traukė pečiais.

„Mes žaidžiame krepšinį. Mėgstame žaisti fiziškai, bet tikrai ne kaip regbį“, – kalbėjo NBA žvaigždė.

„Lietuviai irgi žaidžia tokiu stiliumi. Žaisime kietai, bet net nekalbame apie tai, kad ką nors sužalosime. Mes taip pat turime talentingų ir gerų žaidėjų. Bet vakaro mačas tikrai turėtų būti daugiau fizinis“, – aiškino jis.

Krepšinio permainos negąsdina

A.Bogutas – itin svarbus „Warriors“ pergalių kalvis. Krepšininkas yra laikomas vienu geriausių „centrų“ pasaulyje, o jo darbas gynyboje – neatsiejama kiekvieno NBA komentatoriaus tema. 2012 metais į „Warriors“ atvykęs A.Bogutas taip pat dažnai dalija perdavimus. Steve'as Kerras jam patikėdavo antrąjį ar trečiąjį atakos perdavimą. Tarp NBA aukštaūgių jis – vienas geriausiai atliekančių perdavimus.

A.Bogutas per NBA sezoną dažnai gelbėdavo ir po varžovų žaidimo du prieš du. Tačiau per NBA finalo seriją su „Cleveland Cavaliers“ A.Bogutui teko sėsti ant suolo.

S.Kerras tuomet pasirinko žemesnįjį penketą. Tai tapo žingsniu, NBA ir visame pasaulyje sukėlusiu diskusijas apie tai, kaip keičiasi tradicinių „centrų“ vaidmuo krepšinyje.

„Vyksta pokyčiai, bet yra rungtynių, kur tai veikia ir kur ne. NBA mums pavyko viską puikiai suderinti. Ypač finale. Nelaimėsi čempionato žaisdamas vien žemu penketu, bet to nepadarysi ir vien pasikliaudamas aukštais. Žaidimas pasikeitė. Treneriai turi pakankamai derinių ir galimybių į viską žiūrėti lanksčiai“, – sakė A.Bogutas.

Gyrė J.Valančiūną

Jam NBA yra tekę pasistumdyti ir su Jonu Valančiūnu. Pastarasis dar nėra prisijungęs prie Lietuvos rinktinės ir pluša už Atlanto. J.Valančiūno treniruotės glaudžiai susijusios su „centrų“ vaidmens pokyčiais. Vienas svarbiausių Lietuvos rinktinės krepšininkų stengiasi pasikeisti, kad galėtų žaisti greičiau ir prisiderintų prie „Toronto Raptors“ trenerio Dwane'o Casey stiliaus.

„Jis kietas ir tobulėja kiekvienais metais. Jis fiziškai stiprus ir geras žaidėjas po krepšiu. J.Valančiūnui reikia toliau dirbti“, – sakė A.Bogutas.

Pastarasis per sezoną vidutiniškai pelnė 6,3 taško, atkovojo 8,1 kamuolio, atliko 2,7 rezultatyvaus perdavimo ir blokavo 1,7 metimo. J.Valančiūnas per sezoną rinko 12 taškų, atkovodavo 8,7 kamuolio, blokuodavo 1,2 metimo ir atlikdavo 0,5 rezultatyvaus perdavimo.

A.Boguto įmestų ir praleistų taškų santykio, žaidėjui esant aikštėje, reitingas gerokai aukštesnis. Australo statistiką puošia aštuonetas, o J.Valančiūno – minus 0,3 taško.

Lietuviams primėtė taškų

A.Bogutas į Australijos rinktinę sugrįžo po septynerių metų pertraukos, taip gerokai pradžiugindamas latviško kraujo turintį trenerį Andrejų Lemanį. Pastarąjį kartą su komanda 2008 metų Pekino žaidynėse žaidęs A.Bogutas džiaugiasi, kad pagaliau pavyko išvengti traumų.

„2010 metais patyriau alkūnės traumą, 2012-aisiais susižeidžiau čiurną. Dėl šios traumos man prireikė trejų metų, kad visiškai išgyčiau“, – pasakojo jis.

A.Bogutas Pekino žaidynėse į lietuvių krepšį įmetė 23 taškus ir dar dabar pamena pergalę 106:75. Geriausias jo pasirodymas buvo dar devyniolikmečių pasaulio čempionate, kai Australija šventė pergalę 126:92, o A.Bogutas surinko dvigubą dviženklį. Jis tada pelnė 35 taškus ir atkovojo 14 kamuolių.

„Olimpiadoje pavyko žaisti labai gerai. Žinau, kad lietuviai moka žaisti kietai. Šalis didžiuojasi krepšiniu, tad labai laukiu mačo“, – kalbėjo krepšininkas.

Svarbiausia – pačių žaidimas

Australijos rinktinei rungtynės su Lietuva – irgi pirmosios po fizinio pasirengimo stovyklos. Australai Europoje vieši jau savaitę ir atsakingai ruošiasi svarbiausiems mūšiams su Naujosios Zelandijos komanda. Okeanijos čempionate Australija ir Naujoji Zelandija kovos dėl tiesioginio kelialapio į Rio de Žaneiro žaidynes.

„Visada nori laimėti, bet mums pergalė nėra svarbiausia. Manau, kad dabar abiem komandoms svarbiausia tai, kaip žaidžia pačios. Dabar norime derinius iš stovyklos perkelti į aikštę, gerai atlikti veiksmus puldami“, – sakė A.Bogutas.

Australai į Lietuvą atvyko iš Kroatijos. Jie su lietuviais žais ir penktadienį Šiauliuose. Rugpjūčio 3 ir 4 dienomis Liublianoje Australija kovos su Slovėnijos rinktine.

Australijos rinktinė:

Gynėjai: Matthew Dellavedova (193 cm, „Cleveland Cavaliers“), Dante Exumas (198 cm, „Utah Jazz“), Chrisas Gouldingas (192 cm, Melburno „United“), Adamas Gibsonas (188 cm, Adelaidės „36ers“), Damianas Martinas (186 cm, Perto „Wildcats“).

Puolėjai: Cameronas Bairstow (206 cm, „Chicago Bulls“), Bradas Newley (199 cm, Las Palmaso „Gran Canaria“), Ryanas Broekhoffas (201 cm, Stambulo „Besiktas“), Brockas Motumas (208 cm, Adelaidės „36ers“).

Vidurio puolėjai: Andrew Bogutas (213 cm, „Golden State Warriors“), Nathanas Jawai (208 cm, Andoros „MoraBanc“), Davidas Andersenas (211 cm, Vilerbano ASVEL).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.