EUROLYGA 2023

Čekijos krepšininkai apie olimpinį Rio de Žaneirą tik juokauja

Europos krepšinio čempionate labai nedaug komandų žais stipriausios sudėties. Viena jų turėtų būti lietuvių varžovė Čekijos rinktinė, kurioje rungtyniauti žada ir galingiausiems Eurolygos klubams atstovaujantys Janas Vesely bei Tomašas Satoransky, ir ketvirtą dešimtį įpusėję Lubošas Bartonis bei Jiri Welschas, ir visi kiti geriausi krepšininkai.

Jiri Welschas<br>APF nuotr.
Jiri Welschas<br>APF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2015, 12:09 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 6:12 PM

Tarp stipriausių – ketvirtą kartą

Šio dešimtmečio pradžioje „FIBA Europe“ priimtas sprendimas padidinti žemyno pirmenybėse dalyvaujančių komandų skaičių nuo 16 iki 24 labiausiai nudžiugino krepšinio vidutiniokes. Tokias kaip Čekija, kuriai atsirado daugiau galimybių patekti į baigiamąjį turnyrą ir jame susitikti su Europos krepšinio elitu.

Čekai jiems suteiktomis galimybėmis pasinaudojo. Šios šalies rinktinė per pastaruosius du dešimtmečius (nuo tada, kai į dvi dalis skilo Čekoslovakija) vos keturis kartus pateko į Europos čempionatą, bet du iš jų – jau padidinus komandų skaičių. Čekai su stipriausiomis žemyno komandomis žaidė užpernai ir vėl žais šiais metais.

Šių metų Europos čempionato pirmajame etape Čekijos rinktinė rungtyniaus D grupėje, kurioje kovos su Lietuvos, Latvijos, Estijos, Belgijos ir Ukrainos komandomis. Tačiau čekų apetitas tuo neapsiriboja – jie pasiryžę patekti į aštuntfinalį ir iš Rygos iškeliauti į Lilį, kur vyks pirmenybių atkrintamosios varžybos.

Nemalonią istoriją pamiršo

„Keliame didelius tikslus, – prieš treniruočių stovyklos pradžią sakė Čekijos rinktinės strategas Ronenas Ginzburgas. – Tikiu žaidėjais. Turime daug krepšininkų, įgijusių Eurolygos ir Europos taurės patirties, todėl privalome kelti aukštus tikslus. Nebus lengva, bet privalome parodyti, kad sugebame daug.

Nekalbėsiu apie tai, kurią vietą norėtume užimti. Privalome eiti žingsnis po žingsnio“. Čekus treniruojančio izraeliečio bei visų čekų sirgalių optimizmą kaitina tai, kad žaisti rinktinėje neatsisakė nė vienas krepšininkas. Tiesa, Čekijos krepšinio ištekliai nėra itin turtingi, tačiau ši šalis gali pasigirti ir dviem labai ryškiomis žvaigždėmis: po nesėkmingo bandymo įsitvirtinti NBA lygoje pernai į Europą grįžusiu ir vienu Stambulo „Fenerbahce“ lyderių tapusiu Janu Vesely bei praėjusį sezoną „Barcelona“ ekipoje atsiskleidusiu Tomašu Satoransky.

Dėl J.Vesely buvo iškilę nedidelių klaustukų, kurie liko po nemalonios pernykštės istorijos. Prieš metus šis puolėjas buvo pažadėjęs atvykti į rinktinę vos tik pasirašys sutartį su kuriuo nors klubu. Tačiau sukirtęs rankomis su „Fenerbahce“ vadovais, J.Vesely šalies krepšinio federacijai duotą pažadą sulaužė ir vietoj to, kad prisidėtų prie rinktinės Europos pirmenybių atrankos rungtynėse, pratęsė atostogas.

„Kas buvo – praėjo. Pykčio nelaikome. Jie supranta, kad atstovauti savo šaliai yra didelė garbė“, – paklaustas apie praėjusius metus, kai rinktinėje nesulaukė ne tik J.Vesely, bet ir Davido Jelineko, kalbėjo treneris R.Ginzburgas.

Veteranų gulbės giesmė

Čekijos vėliava pagerbiant krepšinio varžybų prizininkus buvo keliama ne sykį. Bet tik per moterų čempionatus.

Čekės yra laimėjusios Europos ir pasaulio pirmenybių medalių, triskart rungtyniavo olimpinėse žaidynėse. Tačiau šių metų žemyno čempionate Čekijos krepšininkės patyrė didelę nesėkmę ir net neiškovojo kelialapio į olimpinį atrankos turnyrą.

Ar gali Čekijos vyrai padaryti tai, kas nepavyko moterims? Krepšininkai apie olimpinius kelialapius pasvajoja ir pajuokauja, bet atrodo, patys rimtai netiki, kad šis tikslas jiems yra pasiekiamas.

„Mūsų minimali užduotis yra antrasis etapas, – tvirtina rinktinės puolėjas Vojtechas Hrubanas. – Maksimali – daug aukščiau.

Privalome pasistengti dėl Lubošo Bartonio ir Jiri Welscho. Jiems šis čempionatas tikriausiai bus paskutinis. Būtų šaunu iškovoti kelialapį į olimpinį atrankos turnyrą ir priversti juos likti rinktinėje dar metus. Bet tai tikriausiai yra už mūsų galimybių ribų“.

Bendraamžiai ir seni bendražygiai, šiais metais 35-ąjį gimtadienį pažymėję L.Bartonis ir J.Welschas žaidė visuose Europos čempionatuose, į kuriuos buvo patekusi savarankiškos Čekijos rinktinė. Žemyno pirmenybėse jie debiutavo dar 1999 metais ir dabar rengiasi ketvirtam stipriausių Europos komandų turnyrui.

Suprantama, geriausi šių dviejų krepšininkų laikai jau praeityje, bet abu vis dar turi ką duoti Čekijos nacionalinei komandai.

Tikisi žaisti pilnoje arenoje

Čekijos rinktinė treniruočių stovyklą pradėjo liepos 21 dieną. Pirmąją savaitę treneris R.Ginzburgas dirbo be keturių geriausių krepšininkų J.Vesely, T.Satoransky, L.Bartonio ir Pavelo Pumprlos, kuriems leido prie komandos prisidėti vėliau.

Kelioms dienoms iš rikiuotės buvo iškritęs ir Ondrejus Balvinas, kuris vos atvykęs į viešbutį patyrė buitinę traumą – susižeidė kojos pirštą.

Tačiau nedideli nesklandumai negadina R.Ginzburgo nuotaikos. „Turime ir stiprių, ir silpnų vietų. Silpnas vietas norėčiau paslėpti. O mūsų stiprioji vieta – esame atletiška komanda. Mes žaisime greitai ir priversime varžovus daug bėgioti“, – žada Čekijos rinktinės treneris.

R.Ginzburgas džiaugėsi sprendimu Europos čempionatą rengti net keturiose šalyse: „Tai reiškia, kad keturios komandos žais namie ir tribūnose bus daugiau žiūrovų. Gerai, kad patekome į Baltijos šalių grupę. Neabejoju, jog per rungtynes su Latvija, Lietuva ir Estija žaisime pilnoje arenoje. Man tai labai patinka“.

„Geriau žaisti, kai prieš tave serga dešimt tūkstančių, negu tuščioje salėje, – treneriui pritarė V.Hrubanas. – Tikiuosi, kad keli šimtai sirgalių į Rygą atvyks ir iš Čekijos“.

Čekijos rinktinės sudėtis

P.Auda (26 metų, 206 cm, praėjusį sezoną žaidė Kutno „Polfarmex“, Lenkija), O.Balvinas (23, 217, „Sevilla“, Ispanija), L.Bartonis (35, 202, Nimburko ČEZ), P.Benda (33, 203, ČEZ), P.Houška (31, 203, ČEZ), V.Hrubanas (26, 202, ČEZ), D.Jelinekas (25, 194, „Ušak“, Turkija), R.Klečka (25, 190, „Opava“), M.Križas (22, 201, ČEZ), L.Palyza (26, 203, Bairoito „medi“, Vokietija), T.Pomikalekas (26, 200, ČEZ), P.Pumprla (29, 198, Kompostelos Santjago „Rio Natura“, Ispanija), T.Satoransky (24, 201, „Barcelona“, Ispanija), J.Širina (28, 195, „Opava“), K.Švrdlikas (29, 205, Prostiejovo „Ariete“), J.Vesely (25, 213, Stambulo „Fenerbahce“, Turkija), T.Vyoralas (23, 190, „Dečin“), J.Welschas (35, 199, ČEZ).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.