EUROLYGA 2023

Lyg ant delno: kas iš žaidėjų liks Lietuvos krepšinio rinktinėje

Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas liepos pradžioje paskelbė 18-os žaidėjų pavardes, kurie akimirksniu, lyg ir prieš savo valią, pradėjo nematomą kovą dėl vietos nacionalinės ekipos dvyliktuke. Tiesa, jau po dienos vienas iš prie starto linijos stovėjęs žaidėjas – Darjušas Lavrinovičius pareiškė, kad šią vasarą jis stovyklų maratone dėl sopulių nedalyvaus, tačiau kiti 17 krepšininkų jau yra rinktinės trenerio J.Kazlausko dėlionių voratinklyje. Bet penkiems komandos kandidatams vis dėlto teks atsisveikinti su mintimis Europos krepšinio čempionate su kitais žaidėjais skanduoti „Mes – už Lietuvą“.

Lietuvos krepšinio rinktinės treneriui Jonui Kazlauskui teks atsisakyti penkių kandidatų į komandą – kam teks pasakyti „ačiū“?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinės treneriui Jonui Kazlauskui teks atsisakyti penkių kandidatų į komandą – kam teks pasakyti „ačiū“?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Du treneriai: Rimas Kurtinaitis ir Tomas Pačėsas<br>V.Balkūnas
Du treneriai: Rimas Kurtinaitis ir Tomas Pačėsas<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (2)

Modestas Krukauskas

2015-07-30 21:30, atnaujinta 2017-10-22 15:14

Prisijunkite prie lrytas.lt sportas sirgalių komandos ir tapkite  nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite PATINKA arba LIKE.

„Galima trumpai, galima ilgai kalbėti apie kandidatus, tačiau situacija labai paprasta – reikia žiūrėti, ko neliks ekipoje ir kam vieta rinktinėje jau buvo garantuota vos tik paskelbus sąrašą“, – analizuodamas 17-os krepšininkų sąrašą kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės narys, treneris, Alytaus „Dzūkijos“ klubo vadovas Tomas Pačėsas.

Kas tie penki krepšininkai, kuriems neliks vietos ekipoje? Greičiausiai nacionalinės komandos strategas J.Kazlauskas galutinę sudėtį skelbs tik prieš pat „Eurobasket 2015“ pradžią – rugpjūčio 29-osios dienos vakarą, kai lietuviai sužais paskutinį kontrolinį mačą Graikijoje su šios šalies komanda. O jau nuo tos akimirkos – tiesus dvyliktuko kelias į Rygą, kur rugsėjo 5-ąją startuos „Eurobasket 2015“.

Portalas lrytas.lt paprašė krepšinio specialistą T.Pačėsą trumpai apibūdinti visus rinktinės kandidatus atskirai ir nuspręsti, kas pateks į J.Kazlausko dvyliktuką.

Tad visi 17 Lietuvos rinktinės kandidatų:

Mantas Kalnietis (28 metai, 196 cm ūgis, Kauno „Žalgiris“): „Svarbiausias klausimas – ar jam kas nors skauda ir kur skauda. Kaip reaguos jo kūnas gavęs krūvį – tai klausimas, apie kurį kalbama labiau nei apie Manto patirtį ir individualų meistriškumą. Jis yra pagrindinis rinktinės įžaidėjas ir kitų kalbų negali būti – palinkėkime jam tik sveikatos“.

Adas Juškevičius (26, 194, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „Jis stiprus žaidėjas, sugebantis susikurti sau progas. Ado minusai – ne itin gerai mato aikštę ir ne visada sugeba būti asistentu partneriams. Jis maloniai mane nustebino praėjusiais metais pasaulio pirmenybėse Ispanijoje – buvo itin naudingas, per pirmenybes vidutiniškai įmetęs po beveik 10 taškų. Nors šių metų LKL finaluose jis nesužibėjo, laikyčiau jį pretendentu į rinktinę“.

Lukas Lekavičius (21, 180, Kauno „Žalgiris“): „Puikus jo sezonas – pradžioje apskritai sužavėjo savo puolimu ir gynyba. Šis vyrukas kibus gynyboje ir staigus puolime. Sugeba greitinti žaidimą. Vienintelis minusas – patirties trūkumas, tačiau negalima nurašyti Eurolygos sezono. Jis turi pranašumą prieš kitus jaunus kandidatus. Va – dar vienas minusas – jo ūgis ir svoris, tačiau vaikinas tai kompensuoja greičiu ir vikrumu. Tad paprasta matematika – ar minusai nusvers pliusus. Šansą jis turi... Šiokį tokį“.

Žygimantas Janavičius (26, 192, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „Manau, vienas iš realių kandidatų. Labai vertinamos jo žmogiškosios savybės – pasiaukojimas, geras darbas gynyboje, komandinio žaidimo supratimas, sugebėjimas „asistuoti“ kitiems ekipos nariams aikštėje. Bet jo didžiausia bėda – Žygimantas nėra stabilus žaidėjas puolime. Vis dėlto galvočiau, kad jis galėtų patekti į komandą – turime metikus: R.Seibutį, D.Gailių ir tą patį A.Milaknį, kuriems būtinai reikia gero perdavimo metimui. O jis ir yra tas krepšininkas, kuris tai gali padaryti. Bet ne viskas paprasta – jam ant kojų mins M.Kalnietis, L.Lekavičius ir A.Juškevičius. Sakysime taip – šiam žaidėjui bus sunkiausia prasimušti į ekipą“.

Renaldas Seibutis (29, 196, Stambulo „Darussafaka“, Turkija): „Pirmas ir pagrindinis atakuojantis gynėjas – jis yra jau rinktinės narys“.

Artūras Milaknis (28, 195 cm, Kazanės „Uniks“): „Aš Artūrą matyčiau rinktinėje. Jis turi vertę puolime. Klausimas – kaip jis pasiaukojančiai sugebės kovoti gynyboje ir „įsipaišys“ į J.Kazlausko gynybos schemą. Šio žaidėjo nauda atakuojant ir plėšant varžovų gynybą yra milžiniška, bet svarbiausia yra žinoti, ką A.Milaknis sugebės nuveikti gynyboje. Šis krepšininkas yra pirmą kartą rinktinėje ir noro jam treniruotis netrūksta. Bet, kaip sakiau, viską lems jo gynybiniai sugebėjimai“.

Rokas Giedraitis (22, 200, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „Tai žaidėjas, kuris gavo rinktinės trenerių kreditą. Atsižvelgiant į žaidimą, karjerą, jauną amžių – jis paimtas tik pabandymui. Sakysime taip – kaip nacionalinės ekipos žaidėją jo dabar nesvarstyčiau. Juk jam reikia konkuruoti su D.Gailiumi ir R.Seibučiu – jam tai šiai dienai per sunki užduotis“.

Deividas Gailius (27, 200, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „Įvairiapusiškas krepšininkas ir labai gerai žaidžia greitame puolime. Jis atletiškas, LKL čempionate parodė, kad yra pasirengęs rimtam darbui. Klausimas – kaip jis pasirodys individualiai ginantis ir komandos gynybos grandyje. Galima sakyti, kad tai ir lems, ar jis pateks į rinktinę. Kaip jau teigė treneris J.Kazlauskas, jis mažins ekipos ūgį ir greitins žaidimą – būtent toks krepšininkas tiktų naujai jo schemai“.

Marius Runkauskas (29, 189, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „Puikus metikas, gali žaisti su kamuoliu ir be jo, gali būti įžaidėjas –šio krepšininko arsenalas yra didelis. Nežiūrint į tai, kad žaidė prastesnėje – Rumunijos – lygoje, jis sugebėjo įsitvirtinti savo ekipoje. Tai tipiškas mūsų krepšinio mokyklos atstovas, sugebantis daryti tai, ko iš jo reikalaujama. Koją jam gali pakišti tik psichologija – ar jis sugebės išnaudoti tą laiką aikštėje, kai spręsis, ar imti šį žaidėją į rinktinę, ar ne. Dėl vietos jis santykius neoficialiai aiškinsis su A.Milakniu, R.Seibučiu ir D.Gailiumi, tačiau yra „su dideliu klaustuku“. Kitą vertus, mokėjimas pulti ne visada garantuoja vietą rinktinėje“.

Jonas Mačiulis (30, 198, Madrido „Real“, Ispanija): „Trumpai kalbant – jis rinktinės narys, o ne kandidatas. Prie jo universalumo ir esamos rinktinės sudėties jam žaisti komandoje gali sutrukdyti tik sveikatos problemos“.

Mindaugas Kuzminskas (25, 205, Malagos „Unicaja“, Ispanija): „Tai lengvasis kraštas ir šios pozicijos iš Mindaugo neatimsi. Atsižvelgiant į tai, kokioje lygoje jis žaidžia, kokioje komandoje jis privalėjo išsikovoti vietą po saulę – į šį žaidėją jau reikia žiūrėti ne kaip į jaunuolį, nacionalinės ekipos kandidatą, o rinktinės narį. Yra du treti numeriai – J.Mačiulis ir M.Kuzminskas. Plius Mindaugas – puikus metikas“.

Paulius Jankūnas (31, 205, Kauno „Žalgiris“): „Susiklostė visos sąlygos, kad Paulius žaistų sunkiojo krašto pozicijoje. Rinktinėje išmušė jo valanda – jis ankščiau buvo toks antro plano krepšininkas: jį užgoždavo tai Linas Kleiza, tai Darius Songaila, tai broliai Lavrinovičiai. O dabar viskas bus statoma ant jo. Tai Pauliaus čempionatas ir jis turi visas būtinas savybes būti lyderiu“.

Domantas Sabonis (19, 208, Gonzagos „Bulldogs“, NCAA, JAV): „Jis turi šansų žaisti ketvirtoje pozicijoje. Atsižvelgiant į tai, kad įmanomi įvairūs nacionalinės komandos variantai – net ir trys „centrai“ – dėl vietos jam bus sunkoka kovoti. Tai tik patirties klausimas – jam jos reikia semtis. Individualios jo savybės yra geros, jis puikiai ginasi, bet stebuklų tikėtis neverta. Bet... Jei Domantas bus visa galva geresnis už kitus, net ir toks konservatyvus treneris kaip J.Kazlauskas bus priverstas pasiimti D.Sabonį į komandą. Pagrindinis D.Sabonio pliusas – į rinktinę jis jau atvyko geroje sportinėje formoje, ją pasiekęs su dvidešimtmečių ekipa. Kol visi „gaudys“ savo žaidimą, jis gali ją demonstruoti ir stebinti trenerį“.

Artūras Gudaitis (21, 208, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „ Žinant jo pliusus – kietą žaidimą baudos aikštėje, sugebėjimą apsiginti vienas prieš vieną – jis gali būti naudingas komandai. Tai vienas iš jaunų krepšininkų, kuris turi šansus papulti į rinktinę. Jis galėtų būti dvyliktas žaidėjas. Artūras ir D.Sabonis bus konkurentai dėl vietos komandoje. Bet viską spręs ne jų darbas aikštėje, o J.Kazlauskas, numatydamas konkretų rinktinės braižą“.

Robertas Javtokas (35, 211, Kauno „Žalgiris“): „Ką galiu pasakyti – jei Robertą išrinko komandos kapitonu, vadinasi, jam vieta jau garantuota. Jo žaidimo minutės aikštėje sumažės, tačiau gynyboje jis yra nepamainomas. Sveikatos jam užtenka, noro yra – Robertas bus vienu svarbiausiu ekipos ramsčių gynyboje“.

Antanas Kavaliauskas (30, 208, Vilniaus „Lietuvos rytas“): „Jei iš A.Kavaliausko ir R.Javtoko sulipdytume vieną žaidėją, jis būtų idealus krepšininkas – vienas geriausių pasaulio vidurio puolėjų. Puolime Antanas nepakeičiamas – turi platų apgaulingų judesių arsenalą. Be to, A.Kavaliauskas turėjo puikų sezoną. J.Valančiūnas ir R.Javtokas – kažkuo panašūs žaidėjai, o A.Kavaliauskas yra visiškai kito plano krepšininkas. Mūsų priekinė linija yra labai stipri. Ar galime Antaną patraukti į ketvirtąją poziciją, žinant, kad gynyboje jis nėra toks galingas? Turint P.Jankūną ir J.Mačiulį, dar vieno ketvirtos pozicijos žaidėjo tikrai nereikia. Bet ar reikia vežtis mums tris centrus? Tai rizikinga. Bet logiškai žiūrint, jis tikrai yra rinktinės žaidėjas, bet tuomet išmesti reikia D.Sabonį ir A.Gudaitį. Ši pozicija yra labiausiai „slidi“.

Jonas Valančiūnas (23, 213, „Toronto Raptors“): „Labai paprasta. Pirmas ir pagrindinis Lietuvos rinktinės vidurio puolėjas. Jis žais daugiausiai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.