EUROLYGA 2023

Pasirengimo stovyklos: lietuviai dirbs trumpiau, o kaip kiti?

Prieš dvejus metus, kai Jonas Kazlauskas pirmą kartą po sugrįžimo, rengė Lietuvos rinktinę oficialiam turnyrui, mūsų šalies krepšininkai treniruočių stovyklą pradėjo vos ne anksčiausiai tarp visų Europos čempionato dalyvių. Šiais metais J.Kazlauskas leido žaidėjams ilgiau pailsėti ir Lietuvos rinktinė nebėra išskirtinė. Ji į darbą kimba tuo pat metu, kaip ir nemažai kitų komandų.

Lietuvos rinktinė pirmadienį susirinko į stovyklą Palangoje.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos rinktinė pirmadienį susirinko į stovyklą Palangoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-07-30 15:00, atnaujinta 2017-10-22 16:51

2013 metais Lietuvos rinktinė treniruočių stovyklą atidarė liepos 15-ąją – iki Europos pirmenybių pradžios likus 51 dienai. Pernai geriausi Lietuvos krepšininkai prakaitą liejo nuo liepos 7-osios, tačiau pasaulio pirmenybės prasidėjo anksčiau negu Europos, ir lietuviai oficialių varžybų laukė 54 dienas.

Šiais metais žaidėjai į nacionalinę komandą privalėjo atvykti liepos 20-ąją, o Europos pirmenybės prasidės po 47 dienų – rugsėjo 5-ąją.

Liepos 20-ąją treniruočių stovyklą pradėjo ne vien lietuviai, bet ir dar šešios komandos. Šį pirmadienį atostogos baigiasi geriausiems Latvijos, Belgijos, Ukrainos, Prancūzijos, Lenkijos ir Suomijos krepšininkams. Beje, net trys iš šių komandų Europos čempionato pirmajame etape bus lietuvių varžovės – į vieną grupę su mūsiškiais pateko latviai, belgai ir ukrainiečiai. Dar vieni Lietuvos rinktinės varžovai estai treniruotis pradėjo anksčiausiai tarp visų 24 kelialapius į Europos pirmenybes iškovojusių komandų – liepos 6-ąją. J.Kazlauskas tuo metu dar nebuvo paskelbęs galutinio kandidatų sąrašo.

Anksčiau negu lietuviai treniruotis pradėjo dar šešios komandos. Kroatijos rinktinė pluša nuo liepos 10-osios, Rusijos – nuo liepos 12-osios, Gruzijos – nuo liepos 13-osios, Turkijos – nuo liepos 14-osios, Serbijos – nuo liepos 15-osios, Slovėnijos – nuo liepos 18-osios.

Tiesa, Kroatijos, Rusijos ir Gruzijos rinktinių treneriai pagrindiniams krepšininkams, kurie ilgiausiai užtruko nacionalinėse klubų varžybose (kai kurie čempionatai baigėsi tik antroje birželio pusėje), leido ilgiau paatostogauti ir atvykti liepos pabaigoje, Serbijos rinktinėje dar trūksta NBA vasaros lygoje rungtyniavusių žaidėjų. O Gruzijos rinktinės vyriausias treneris Igoras Kokoškovas dėl užimtumo „Utah Jazz“ klube ir pats prie komandos prisidės tik liepos 24-ąją.

Šią savaitę treniruotis pradės ir dauguma kitų rinktinių. Vėliausiai – tik liepos 31-ąją – į stovyklą susirinks Ispanijos ir Graikijos krepšininkai.

Ispanai treniruočių stovyklą visada atidarydavo vėliausiai, o graikai pakeitė pasirengimo strategiją, kai pernai treneriu tapo Fotis Katsikaris. Jis apskritai elgiasi labai neįprastai ir dar net nepaskelbė rinktinės kandidatų sąrašo. F.Katsikaris pažadėjo, kad tai padarys liepos 24 dieną.

Tobulo recepto, kada geriausia pradėti rinktinės treniruočių stovyklą, nėra ir negali būti. Tačiau rinktinėms, kurios treniruotis pradeda vėliau, lengviau suburti geriausius Europos klubuose žaidžiančius krepšininkus.

Paprastai rugpjūčio pirmosiomis dienomis treniruočių stovyklas jau pradeda ir stipriausi Europos klubai, tad geriausiems krepšininkams atostogos baigiasi bet kuriuo atveju. Jei žaidėjas nusprendė nevykti į rinktinę, jam vis tiek reikia treniruotis klube.

Ispanijos ar Graikijos rinktinės žaidėjai praranda tik kelias atostogų dienas. Bet krepšininkui svarstant ar treniruotes pradėti liepos 15-ąją, ar liepos 25-ąją – skirtumas nemenkas. Ypač jeigu klubų sezonas buvo baigtas birželio 20-ąją ar dar vėliau.

Suprantama, darbas rinktinėje, kurioje krepšininkai praleidžia vos apie du mėnesius, yra intensyvesnis nei ikisezoninėje klubo stovykloje. Bet rinktinės jau rugpjūtį žaidžia daug draugiškų rungtynių, o rungtyniauti vis tiek daug įdomiau negu vien treniruotis.

Be to, atvykus į rinktinę yra galimybė pakeisti aplinką, pabendrauti su senais draugais, daugeliui – pakalbėti gimtąja kalba. O ir finansiškai vykti į rinktinę būna naudingiau negu dirbti klubo treniruočių stovykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.