EUROLYGA 2023

Krepšinio pasaulį sudrebinęs rusų karas pasiekė Kauną

Rusijos krepšinio veikėjų tarpusavio karai jau peržengė šios šalies ribas. Bet rusų rietenos suteikė FIBA papildomų ginklų kaunantis su Eurolyga dėl įtakos Europos klubų krepšiniui.

Maskvos CSKA prezidentas A.Vatutinas (dešinėje) remia A.Kirilenką per būsimus Rusijos krepšinio federacijos vadovo rinkimus.<br>„Cskabasket.com“ nuotr.
Maskvos CSKA prezidentas A.Vatutinas (dešinėje) remia A.Kirilenką per būsimus Rusijos krepšinio federacijos vadovo rinkimus.<br>„Cskabasket.com“ nuotr.
Maskvos CSKA prezidentas A.Vatutinas (dešinėje) remia A.Kirilenką per būsimus Rusijos krepšinio federacijos vadovo rinkimus.<br>„Cskabasket.com“ nuotr.
Maskvos CSKA prezidentas A.Vatutinas (dešinėje) remia A.Kirilenką per būsimus Rusijos krepšinio federacijos vadovo rinkimus.<br>„Cskabasket.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Aug 1, 2015, 12:43 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 10:55 AM

Kur du pešasi, laimi trečias.

Ši lietuvių patarlė tiksliai atspinti situaciją, kurioje dabar atsidūrė Rusijos krepšinis.

Trečiadienį FIBA vykdomasis komitetas paskelbė, jog sustabdė Rusijos krepšinio federacijos (RFB) veiklą. Šios šalies rinktinės ir teisėjai nuo šiol negali dalyvauti oficialiose FIBA varžybose.

Kodėl atsirado šis beprecedentis sprendimas, po kurio Rusijos krepšininkai teoriškai net gali likti už 2015 metų Europos čempionato borto?

„FIBA ir RFB santykių paaštrėjimą šiandien nulėmė ne mūsų teisminiai ginčai, vykdomųjų komitetų ir rinkimų peripetijos. FIBA tik sumaniai pasinaudojo visu RFB jovalu ir nekompetencija norėdama sugrąžinti klubinio krepšinio kontrolę, pati išgyvendama sudėtingus santkius su Eurolyga, – įsitikinęs Maskvos CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas. – Šiuo sprendimu FIBA iš esmės verčia Rusijos klubus palikti Europos taurės varžybas ir pereiti į analogišką FIBA turnyrą.

Būtent čia ir matau pagrindinį šio FIBA ultimatumo ir sankcijų tikslą.“

Sankcijas paskatino rusas

Pastaraisiais metais Rusijos krepšinį draskantys vidaus karai nuo šiol persikėlė į tarptautinius vandenis.

Bet visiems varžovams džiaugtis neprognozuojamos kaimyninės šalies bėdomis dar tikrai per anksti – FIBA sankcijos netrukus turėtų būti atšauktos.

Jau po FIBA valdybos posėdžio, kuris numatytas rugpjūčio 8–9 dienomis, Rusija turėtų vėl oficialiai sugrįžti į pasaulio krepšinio šeimą.

Rusijos žiniasklaida įsitikinusi, kad ir sensacingą FIBA sprendimą paskatino patys rusai, kovojantys su kitais tautiečiais dėl įtakos savo šalies krepšinyje.

„Jokios krepšinio rinktinių diskvalifikacijos nėra. Viskas, kas šiandien įvyko, – tai sumani dabartinės RFB valdžios informacinė ataka, – aiškino sports.ru. – Būtent Sergejus Černovas pirmasis pranešė, jog FIBA diskvalifikavo nacionalines komandas, ir sukėlė bangą, kuri turėjo pasiekti patį viršų (politinės Rusijos valdžios. – Red.).“

Čiornas nenori pasitraukti

Rusijos krepšinyje pastaraisiais metais dėl valdžios grūmėsi keli klanai ir jų lyderiai.

Buvęs ilgametis RFB prezidentas S.Černovas dar nuo 1991-ųjų kontroliavo Rusijos krepšinį, tačiau 2010 metais buvo priverstas pasitraukti įsiplieskus skandalui dėl teisėjų.

Rusijoje tuomet buvo paskelbtas skandalingas garso įrašas, kuriame krepšinio teisėjai tarpusavyje tariasi, kaip geriau įvykdyti Čiorno (S.Černovo pravardė. – Red.) nurodymus, kas turi laimėti Rusijos lygos rungtynes.

S.Černovas užsitraukė nemalonę ėmęs priešintis vis didėjančiai CSKA prezidento A.Vatutino įtakai Rusijos krepšinyje.

A.Vatutiną nuolat rėmė Jungtinės lygos prezidentas ir Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas, todėl S.Černovas suprato, jog stoti skersai kelio antrojo pagal įtaką šalyje politiko norams beprasmiška. Tačiau du dešimtmečius sėkmingai tarp politikų laviravęs krepšinio funkcionierius galutinai dar nesudėjo ginklų.

S.Černovas 2006–2010 m. buvo „FIBA Europe“ viceprezidentas, o nuo 2010-ųjų priklauso ir FIBA valdybai.

64-erių rusas iki šiol naudojasi savo ryšių voratinkliu siekdamas neprarasti įtakos Rusijos krepšinyje.

„Tai politinis šantažas ir naudojimasis silpnosiomis RFB vietomis dideliame žaidime. Jame slypi ir FIBA vietinių projektų interesai, – neabejojo sports.ru. – Niekam nerūpi nei Rusijos jaunių rinktinės, kuri rugpjūčio 6 d. turi startuoti Europos čempionate (Kaune. – Red.), nei vidutinių mūsų klubų, kurie gali nukentėti nuo tokių „sankcijų“, likimas.

RFB reikėjo didelio skandalo, informacinės bombos, sensacijos, kuri padėtų visiems veikiantiesiems asmenims išsaugoti savo kėdes.“

A.Kirilenka – kitų statytinis

Prieš porą metų S.Černovui pavyko į RFB prezidento kėdę pasodinti Juliją Anikejevą, kuri dabar taip pat nenusiteikusi savanoriškai palikti pelningos vietos.

Nors 46-erių teisininkės pergalę per rinkimus varžovai iki šiol dar ginčija teismuose, apsukri moteris iki šiol taip pat turėjo įtakingą užtarėją – Rusijos sporto ministrą Vitalijų Mutko, kuriam ypač nepatinka S.Ivanovo kišimasis į krepšinio reikalus.

„Prieš porą metų J.Anikejeva atsidūrė RFB prezidento kėdėje, nes sulaukė paramos – nepaskandinamas S.Černovas gerai dirbo su rinkėjais, o jai nebuvo kito pasirinkimo. Bet prieš dvejus metus ji padarė ir lemtingą klaidą – susipyko su A.Vatutinu, pilkuoju Rusijos krepšinio kardinolu, – rašė sports.ru. – Tai nulėmė, kad RFB grimzdo į ieškinius, kvailas istorijas.“

Rusijos krepšinio vadovai griebėsi paskutinio šiaudo, mėgindami patys nepaskęsti. Jau rugpjūtį bus surengti nauji RFB prezidento rinkimai, kurių favoritas aiškus iš anksto. Buvęs NBA ir Maskvos CSKA žaidėjas Andrejus Kirilenka dar gegužę sutiko gelbėti savo šalies krepšinį.

„A.Vatutino ir Michailo Prochorovo (vieno CSKA rėmėjų, „New Jersey Nets“ savininko. – Red.) koalicija rado kandidatą, kuris krepšinio pasaulyje laimėtų rinkimus, net jei prieš jį kovotų Putinas ir Lukašenka, – neabejojo sports.ru. – FIBA įsikišo į situaciją kritiniu momentu.“ („Sports.ru“, „Tass.ru“, LR).

Lietuviai prašo FIBA paaiškinimų

Lietuvos krepšinio federaciją (LKF) ketvirtadienį pasiekė „FIBA Europe“ laiškas, išdėstantis oficialią FIBA poziciją dėl Rusijos krepšinio federacijos (RFB) veiklos sustabtymo.

Taip nuspręsta trečiadienį atsižvelgiant į tai, jog RFB nesugeba išspręsti institucinių ir teisinių ginčų, neleidžiančių federacijai dirbti tinkamomis sąlygomis ir išlaikyti kontrolės šalyje.

RFB neteko savo, kaip FIBA narės, teisių, o Rusijos komandos ir teisėjai nuo šiol negali dalyvauti oficialiose FIBA varžybose ir renginiuose.

Šis apribojimas negalioja toms Rusijos rinktinėms ir teisėjams, kurie šiuo metu dalyvauja varžybose ir Europos U 18 merginų čempionate, kuris prasidėjo liepos 30-ąją.

FIBA vykdomasis komitetas pakvietė RFB per artėjantį FIBA valdybos posėdį rugpjūčio 8–9 dienomis Tokijuje pateikti ataskaitos apie padėtį.

FIBA viliasi, jog iki šios datos bus rasta išeitis iš susidariusios padėties, o Rusijos komandos dalyvaus FIBA varžybose.

LKF paprašė „FIBA Europe“ paaiškinimo, kaip RFB veiklos sustabdymas atsilieps Europos šešiolikmečių vaikinų čempionatui, kuris rugpjūčio 6–16 d. vyks Kaune. Jame turėjo dalyvauti ir Rusijos rinktinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.