EUROLYGA 2023

Ukrainos rinktinės kandidatai dingo kaip į vandenį

Ukrainos rinktinė Europos čempionatui ruošiasi jau antrą savaitę, bet naujasis treneris Jevgenas Murzinas dar negavo kai kurių krepšininkų atsakymo, ar jie tikrai atvyks į treniruočių stovyklą. Kita vertus, jau aišku, kad keli geriausi žaidėjai šiais metais komandai nepadės.

Ukrainiečiai labiausiai laukia A.Leno.<br>USA Today Sports nuotr.
Ukrainiečiai labiausiai laukia A.Leno.<br>USA Today Sports nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V. Eidvilas

Aug 3, 2015, 12:39 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:40 AM

Pirmieji lietuvių varžovai

Ukraina turėjo būti 2015 metų Europos krepšinio pirmenybių šeimininkė, tačiau atsisakė rengti turnyrą dėl Rusijos agresijos sukeltos ūkio suirutės. „FIBA Europe“ teko skubiai ieškoti kitų priimti čempionatą galinčių šalių, o Ukrainos krepšininkams teks žaisti ne savo žiūrovų akivaizdoje, o Rygoje.

Rugsėjo 5 dieną Latvijos sostinėje ukrainiečiai bus pirmieji Lietuvos rinktinės varžovai, o kartu su šiomis komandomis D grupėje kovos Latvijos, Estijos, Belgijos ir Čekijos krepšininkai.

Liko skolingi amerikiečiui

Ukrainos rinktinė prarado ne tik savo sienų pranašumą. Šių metų kovo mėnesį buvo paskelbta, kad komandos daugiau netreniruos buvęs ilgametis NBA klubų strategas amerikietis Mike‘as Fratello, kurį 2011 metais tuometinis Ukrainos krepšinio federacijos prezidentas Oleksandras Volkovas kaip tik ir pakvietė galvodamas apie šių metų žemyno pirmenybes.

Ukrainiečiai su M.Fratello dalyvavo 2011 ir 2013 metų Europos čempionatuose, pateko į 2014 metų pasaulio pirmenybes, bet nuo tada treneriui bei jo pakviestiems padėjėjams liko skolingi nemažą sumą ir, prieš kelis mėnesius pasikeitus federacijos vadovybei, nutarė nebegilinti finansinės duobės.

Rinktinės vairą iš M.Fratello perėmė Ivano Frankivsko „Goverla“ klubo treneris Jevgenas Murzinas, kuris prieš subyrant SSRS buvo pavojingiausias stipriausio Ukrainos klubo Kijevo „Budivelnyk“ snaiperis, paskui ilgai žaidė Ukrainos rinktinėje ir atstovavo šiai šaliai per 1997 metų Europos pirmenybes (beje, J.Murzinui iki šiol priklauso Ukrainos čempionato rezultatyvumo rekordas – 56 taškai).

Žaidėjai neatsiliepia

J.Murzino vadovaujama komanda Europos čempionatui rengiasi nuo liepos 20 dienos. Nors pusantro tuzino krepšininkų pluša jau antrą savaitę, treneris nepraranda vilties, kad rinktinė dar sulauks pastiprinimo.

J.Murziną labiausiai nudžiugintų teigiamas „Phoenix Suns“ vidurio puolėjo Oleksijaus Lenio atsakymas, tačiau tikimybė, kad vienintelis NBA lygoje rungtyniaujantis ukrainietis prisidės prie rinktinės, labai maža.

„Bendraujame su O.Lenio tėvais. Ten viską sprendžia krepšininko motina. Oleksijus nori žaisti rinktinėje, bet jis bijo dėl saugumo Ukrainoje, dėl sveikatos“, – situaciją paaiškino rinktinės treneris.

Su A.Leniu treneris bent jau bendrauja, o su dviem kitais žaisti rinktinėje žadėjusiais aukštaūgiais ryšys nutrūko. J.Murzinas nuo liepos pradžios negali susisiekti su Veberio valstybiniame universitete studijuojančiu Joeliu Bolombojumi, o pastarosiomis savaitėmis kažkur dingo ir NBA vasaros lygoje žaidęs Oleksijus Pečerovas.

O.Pečerovas socialiniuose tinkluose paskelbė, kad ketina treniruotis Amerikoje, bet apie jo planus atvykti arba neatvykti į rinktinę niekas nieko nežino.

Nežinomybės galutinai neišsklaidė dar vienas NBA vasaros lygoje žaidęs ukrainietis Viačeslavas Kravcovas. Jis pažadėjo prie rinktinės prisidėti dar praėjusią savaitę, bet paskui terminą nukėlė.

Gydosi senas traumas

Europos čempionate tikrai nedalyvaus du geriausi Senojo žemyno klubams atstovaujantys Ukrainos krepšininkai. Sergijus Liščukas (praėjusį sezoną žaidė „Valencia“) ir Sergijus Gladyris (Nansi SLUC) nusprendė šią vasarą išsigydyti įsisenėjusias traumas.

Su S.Gladyriu Ukrainos krepšinio vadovams irgi labai ilgai nepavyko susisiekti, bet galiausiai šis gynėjas atvyko į rinktinės stovyklą. Vis dėlto atlikus sveikatos patikrinimą paaiškėjo, kad jis negali treniruotis dėl kelio traumos.

Į rinktinę šiais metais neatvyko ir gabiausias jaunas Ukrainos krepšininkas 18-metis Sviatoslavas Mychailiukas. Pernai vyrų pasaulio čempionate jau žaidęs vaikinas liko Amerikoje, kur rengiasi sezonui su Kanzaso universiteto komanda.

Daugeliui geriausių Ukrainos krepšininkų nerandant kelio į rinktinę ar pasiklydus pakeliui, J.Murzinas treniruočių stovykloje dirba su mažiau patyrusiais žaidėjais. Tarp jo auklėtinių šiuo metu yra vos trys praėjusį sezoną užsienio klubuose žaidę krepšininkai: buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Kyrylo Natiažko, Kyrylo Fesenko ir natūralizuotas amerikietis Jerome‘as Randle‘as.

Visi kiti žaidėjai atvyko iš Ukrainos klubų.

Rado naują amerikietį

Užpraėjusių metų Europos ir praėjusių metų pasaulio pirmenybėse ukrainiečių žaidimui dirigavo natūralizuotas amerikietis Pooh Jeteris. Tačiau jis atsisakė žaisti rinktinėje pasitraukus treneriui M.Fratello.

Ukrainiečiai iškart pradėjo svarstyti kitų amerikiečių kandidatūras, o dažniausiai buvo minima anksčiau „Šiauliuose“ rungtyniavusio Dereko Needhamo pavardė. Šis įžaidėjas pernai iš Šiaulių persikėlė į Južno „Chimik“ klubą ir praėjusį sezoną buvo vienas geriausių Ukrainos lygos krepšininkų.

Vis dėlto D.Needhamas ukrainiečiu netapo, o į rinktinės stovyklą atvyko kitas JAV krepšinio auklėtinis J.Randle‘as. Jis Ukrainos sirgaliams irgi yra truputį pažįstamas, nes 2012 metų pradžioje kelis mėnesius žaidė Mariupolio „Azovmaš“ komandoje. Praėjusį sezoną J.Randle‘as atstovavo Turkijos lygos autsaideriui „Eskisehir“ klubui.

Ar naujasis amerikietis tikrai galės dalyvauti Europos pirmenybėse, dar neaišku. Nors Ukrainos krepšinio federacija pateikia labai mažai informacijos, atrodo, kad J.Randle‘as dar neturi šios šalies pilietybės.

Nerealios ir realios svajonės

Praėjusiame Europos čempionate M.Fratello treniruojama Ukrainos rinktinė užėmė aukščiausią jos istorijoje šeštąją vietą ir pirmą kartą iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Jei ukrainiečiai šiais metais pakartotų tą patį rezultatą, jie pirmą kartą iškovotų kelialapį į olimpinių žaidynių atrankos turnyrą.

Apie tai ir kalba komandos treneris J.Murzinas: „Pasikliausiu žaidėjais, kurie pasiryžę aikštėje palikti visas jėgas. Neturime kitos išeities, privalome „mirti“ aikštėje, daryti viską, kad parodytume, jog krepšinis Ukrainoje yra ir šiuo sunkiu metu.

Svajoju tapti Europos čempionu. Puikiai suprantu, kad ši svajonė neįgyvendinama, bet mes visi svajojame tapti generolais. O pagrindinis realus mūsų tikslas – patekti į olimpines žaidynes“. Treneris supranta, kad ir šis tikslas yra labai aukštai, ir žada jo link eiti mažais žingsneliais.

„Privalome patekti į atkrintamąsias varžybas. Klausimas – kurią vietą grupėje užimsime. Visi žinome Lietuvos pajėgumą, žinome Latvijos pajėgumą... Silpnų komandų Europos pirmenybėse apskritai nebūna. Viską lems mūsų pačių pasirengimas, nusiteikimas, patriotizmas.

Tačiau pasikartosiu, kad esame pajėgūs patekti į kitą etapą“, – tvirtina Rusijoje gimęs ir tik krepšininko karjeros pradžioje iš Sibiro į Kijevą persikraustęs J.Murzinas.

Ukrainos rinktinės sudėtis

J.Randle‘as (28 metų, 175 cm, praėjusį sezoną žaidė „Eskisehir“, Turkija), D.Glebovas (27, 198, „Mykolajiv“), S.Zagreba (21, 214, Dniepropetrovsko „Dnipro“), I.Zaicevas (26, 210, Južno „Chimik“), M.Kornijenka (28, 207, „Chimik“), P.Krutousas (23, 195, „Kyjiv“), O.Lypovyj (24, 194, Kijevo „Budivelnyk“), D.Lukašovas (26, 188, „Budivelnyk“), O.Mišula (23, 188, „Dnipro“), R.Otverčenka (25, 195, „Kyjiv“), A.Pustovyj (23, 216, „Chimik“), M.Pustozvonovas (28, 200, „Budivelnyk“), O.Sizovas (27, 197, „Dnipro“), S.Tymofejenka (26, 205, „Dnipro“), M.Poliuliakas (25, 195, Lvovo „Galyčyna“), V.Bobrovas (23, 201, „Kyjiv“), K.Natiažko (25, 207, Zgoželeco „Turow“, Lenkija), K.Fesenko (29, 215, Saratovo „Avtodor“, Rusija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: minima Vaiko diena