EUROLYGA 2023

Nauja talentų karta? Jaunųjų bosnių krepšininkų skrydžiai

Europos vaikinų (iki 18 metų) krepšinio pirmenybėse Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė pralaimėjo dvikovą dėl bronzos medalių Lietuvos komandai. Tačiau jaunieji bosnių krepšininkai per praėjusias pusantros savaitės vis tiek nuveikė labai daug – jie pakilo taip aukštai, kaip nebuvo pakilusi nė viena jų šalies krepšinio rinktinė.

Bosniai pralaimėjo Lietuvos aštuoniolikmečiams Europos čempionato mažajame finale.<br>fibaeurope.com nuotr.
Bosniai pralaimėjo Lietuvos aštuoniolikmečiams Europos čempionato mažajame finale.<br>fibaeurope.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2015-08-04 10:24, atnaujinta 2017-10-22 03:36

Geriausias rezultatas

Bosnija ir Hercegovina yra daugelio garsių krepšininkų tėvynė. Tačiau šios šalies rinktinės – nei suaugusiųjų, nei jaunimo – oficialiose varžybose gerų rezultatų nepasiekdavo. Pralaužti ledus pavyko tik praėjusį savaitgalį Graikijos mieste Vole pasibaigusiame Europos vaikinų čempionate, kuriame užimta ketvirtoji vieta tapo aukščiausia per visą Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio istoriją.

Jaunieji Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai labiausiai džiaugėsi po ketvirtfinalio rungtynių su ispanais, kuriuos nugalėjo 70:64. Pusfinalyje bosniai nusileido turkams 77:82, mažajame finale – lietuviams 49:74.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės lyderis Edinas Atičius buvo išrinktas į geriausių čempionato krepšininkų penketą ir užėmė antrąją vietą rezultatyviausių žaidėjų rikiuotėje (vid. 18 tšk.). Iškart po jaunių čempionato E.Atičius išvyko į šalies vyrų rinktinės stovyklą.

Gydėsi karo žaizdas

Labai ilgai Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio raidą stabdė prieš ketvirtį amžiaus vykusio Balkanų karo žaizdos. Nors karas seniai baigėsi, šalis atsigavo lėtai ir negalėjo daug dėmesio skirti sportui.

Labiausiai kentėjo žemesnės grandys, ir jaunieji bosnių krepšininkai ilgai visai nedalyvavo oficialiose tarptautinėse varžybose. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinės 16-mečių ir 18-mečių Europos pirmenybėse reguliariai rungtyniauti pradėjo tik apie 2004 metus. 20-mečių pirmenybėse vaikinų rinktinė debiutavo tik 2011 metais, o merginų – 2014 metais.

Kaimynų bėdomis naudojosi kitos buvusios Jugoslavijos valstybės. Bosnijoje ir Hercegovinoje metų metus zujo Kroatijos, Serbijos, Slovėnijos klubų agentai. Jie vaikų varžybose dairėsi gabių jaunų krepšininkų ir viliojo juos į savo gretas. Dėl to būriai talentingiausių žaidėjų dar būdami paaugliai ne tik paliko tėvynę, bet ir tapo kitų šalių piliečiais bei pradėjo žaisti kitų šalių rinktinėse.

Galbūt kai kas jau neprisimena, bet Europos krepšinio garsenybės Emiras Preldžičius, Bojanas Bogdanovičius, Ognjenas Kuzmičius, Mirza Begičius, Zoranas Planiničius, Stanko Baračas, Alenas Omičius ir keletas kitų savo sportinį kelią pradėjo Bosnijoje ir Hercegovinoje. Nė vienas jų nežaidė Bosnijos ir Hercegovinos rinktinėje, bet per Europos ar pasaulio pirmenybes atstovavo Kroatijai, Slovėnijai arba Serbijai.

Tbilisyje iškovojo auksą

Iki šių metų geriausias jaunųjų Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkų rezultatas buvo aštuntoji vieta, užimta pernai Rygoje vykusiame 16-mečių čempionate.

Keli tos komandos žaidėjai turi teisę dar ir šiais metais atstovauti 16-mečių rinktinei, todėl po kelių dienų atvyks į Kauną, kur prasidės jauniausios amžiaus grupės Europos čempionatas.

16-mečių turnyre jaunieji Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkai irgi neturėtų būti statistai. Praėjusią savaitę jie dalyvavo Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Tbilisyje ir iškovojo aukso medalius. Nors šiame turnyre žaidė ne visos geriausios žemyno komandos, pajėgių varžovų netrūko, o finalo rungtynėse bosniai pranoko Ispanijos bendraamžius 89:79.

16-mečių rinktinė turi itin ryškią kylančią žvaigždutę. Tai – Zagrebo „Cedevita“ krepšinio mokykloje treniruotes lankantis Džananas Musa. Pernai būdamas 15 metų jis tapo rezultatyviausiu Europos 16-mečių čempionato krepšininku. Iš Bihačo kilęs vaikinas pelnydavo vidutiniškai 23 taškus, o labiausiai nuskriaudė Lietuvos komandą, į kurios krepšį įmetė net 37 taškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.