EUROLYGA 2023

FIBA nusileido: Rusija sugrąžinta į pasaulio krepšinio šeimą

Ar Rusijos žiniasklaida buvo teisi dėl sąmokslo teorijos, į kurią įpinta šalies Krepšinio federacija ir pasaulio krepšinio vadovybė FIBA? Tokį klausimą dabar kelia krepšinio sirgaliai. Šeštadienį FIBA paskelbė, kad Rusijos rinktinė galės dalyvauti Europos krepšinio čempionate. Tokį sprendimą FIBA priėmė po susitikimo su Rusijos krepšinio federacija (RFB) Tokijuje.

FIBA panaikino draudimus Rusijai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr. iš archyvo
FIBA panaikino draudimus Rusijai.<br>AFP/ „Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2015, 11:41 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 10:20 AM

Liepos 29 dieną RFB pašalinusi iš pasaulio krepšinio šeimos FIBA sutrukdė Rusijos šešiolikmečiams dalyvauti Europos čempionate, kuris vyksta Kaune, bet vyrų rinktinei kliūčių nedarys.

Toks FIBA žingsnis – Rusijos krepšinio pergalė, bet rusų žurnalistai jau anksčiau prognozavo tokią baigtį. Rusai buvo įsitikinę, kad krepšinio pasaulį sudrebinusį FIBA sprendimą paskatino patys rusai, kovojantys su kitais tautiečiais dėl įtakos savo šalies krepšiniui.

„Jokios krepšinio rinktinių diskvalifikacijos nėra. Viskas, kas šiandien įvyko, – tai sumani dabartinės RFB valdžios informacinė ataka, – aiškino sports.ru. – Būtent Sergejus Černovas pirmasis pranešė, jog FIBA diskvalifikavo nacionalines komandas, ir sukėlė bangą, kuri turėjo pasiekti patį viršų (politinės Rusijos valdžios. – Red.).“

*** Portalas lrytas.lt primena dienraštyje „Lietuvos rytas“ rugpjūčio 1-ąją publikuotą straipsnį apie karą krepšinio fronte.

Rusijos krepšinio veikėjų tarpusavio karai jau peržengė šios šalies ribas. Bet rusų rietenos suteikė FIBA papildomų ginklų kaunantis su Eurolyga dėl įtakos Europos klubų krepšiniui. Kur du pešasi, laimi trečias

Ši lietuvių patarlė tiksliai atspinti situaciją, kurioje dabar atsidūrė Rusijos krepšinis.Trečiadienį FIBA vykdomasis komitetas paskelbė, jog sustabdė Rusijos krepšinio federacijos (RFB) veiklą. Šios šalies rinktinės ir teisėjai nuo šiol negali dalyvauti oficialiose FIBA varžybose.

Kodėl atsirado šis beprecedentis sprendimas, po kurio Rusijos krepšininkai teoriškai net gali likti už 2015 metų Europos čempionato borto? 

„FIBA ir RFB santykių paaštrėjimą šiandien nulėmė ne mūsų teisminiai ginčai, vykdomųjų komitetų ir rinkimų peripetijos. FIBA tik sumaniai pasinaudojo visu RFB jovalu ir nekompetencija norėdama sugrąžinti klubinio krepšinio kontrolę, pati išgyvendama sudėtingus santkius su Eurolyga, – įsitikinęs Maskvos CSKA klubo prezidentas Andrejus Vatutinas. – Šiuo sprendimu FIBA iš esmės verčia Rusijos klubus palikti Europos taurės varžybas ir pereiti į analogišką FIBA turnyrą.

Būtent čia ir matau pagrindinį šio FIBA ultimatumo ir sankcijų tikslą.“ 

Sankcijas paskatino rusas 

Pastaraisiais metais Rusijos krepšinį draskantys vidaus karai nuo šiol persikėlė į tarptautinius vandenis.

Bet visiems varžovams džiaugtis neprognozuojamos kaimyninės šalies bėdomis dar tikrai per anksti – FIBA sankcijos netrukus turėtų būti atšauktos.

Jau po FIBA valdybos posėdžio, kuris numatytas rugpjūčio 8–9 dienomis, Rusija turėtų vėl oficialiai sugrįžti į pasaulio krepšinio šeimą.Rusijos žiniasklaida įsitikinusi, kad ir sensacingą FIBA sprendimą paskatino patys rusai, kovojantys su kitais tautiečiais dėl įtakos savo šalies krepšinyje.

„Jokios krepšinio rinktinių diskvalifikacijos nėra. Viskas, kas šiandien įvyko, – tai sumani dabartinės RFB valdžios informacinė ataka, – aiškino sports.ru. – Būtent Sergejus Černovas pirmasis pranešė, jog FIBA diskvalifikavo nacionalines komandas, ir sukėlė bangą, kuri turėjo pasiekti patį viršų (politinės Rusijos valdžios. – Red.).“ 

Plačiau skaitykite čia.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.