EUROLYGA 2023

M. Jordanas pradėjo naują mūšį: šįkart – teisme

Michaelas Jordanas užtikrintai žengė Čikagos miesto, kuriam su „Bulls“ ekipa dovanojo šešis NBA čempionų žiedus, teismo laiptais. 52 metų krepšinio legenda lėtai nuėjo iki metalo detektoriaus, kol į jį įdėmiai žiūrėjo žurnalistai ir smalsuoliai. Jis netgi apsaugos darbuotojui parodė savo asmens tapatybės kortelę.

M.Jordanas teisme gina savo vardą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Jordanas teisme gina savo vardą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 12:54 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 6:48 PM

M.Jordanas norėjo į teismą atvykti specialiu apsaugos tuneliu, bet jo prašymą teisėjas atmetė. Teko eiti it paprastam mirtingajam.

Antradienį M.Jordanas pradėjo mūšį teisme.

Už suktą reklamą – šimtai milijonų

2009 metais dabar neegzistuojanti „Dominick's Finder Foods“ kompanija žurnale “Sports Illustrated“ pasveikino M.Jordaną su patekimo į krepšinio Šlovės muziejų. Prie gražaus gesto kompanija pridėjo ir 2 JAV dolerių vertės kuponą geram kepsniui.

Viską papuošė frazė, skirta M.Jordanui. Joje buvo ir M.Jordano vardas.

M.Jordanas ir jo atstovai įsitikinę, kad kompanija pažeidė jo vardo naudojimo teises, kurios priklauso „Nike“ kompanijai.

M.Jordano advokatas teisme pareiškė, kad „Nike“ už M.Jordano mokėjo 480 milijonų JAV dolerių.

Rodė uždarbį

„Koks M.Jordano turtas? Jo identiteto panaudojimas“, – teisme kalbėjo M.Jordano advokatas Frederickas Sperlingas.

Per teismą jis parodė įvairiausias lenteles, kurios buvos sužymėtos M.Jordano reklamuotos kompanijos ir sumos, kurias krepšininkas gavo už sutartis. Iš „Nike“ nuo 2000 iki 2012 metų jis gavo 480 mln. JAV dolerių, už „Hanes“ apatinių reklamą – 14 mln.

F.Sperlingas pridūrė, kad M.Jordanas 2014 metais iš savo vardo teisių uždirbo 100 mln. JAV dolerių.

Kitą savaitę pats M.Jordanas galės pasisakyti apie savo vardo panaudojimą, nes jis – liudytojų sąraše.

Kiek mokėti?

„Dominick's“ kompanijos reklama nebuvo sėkminga. Tik du žmonės pasinaudojo kuponais. Bet F.Sperlingas teigė, kad M.Jordanui būtina ginti savo teises.

Jis kėlė klausimą, kodėl M.Jordanas turėtų savo brangų laiką ir pinigus švaistyti tam, kad paduotų į teismą maisto prekių parduotuvių tinklą?

„Jeigu neginsi savo vardo teisių, tai ta vertė išnyks“, – sakė jis.

„Dominick's“ kompanija neslėpė ir pripažino, kad neturėjo jokių teisių naudoti M.Jordano vardą, tad prisiekusieji tiesiog spręs, kiek M.Jordanui reikėtų sumokėti už patirtą žalą.

Kompanijos teisininkas Stevenas Mandellas sakė, kad M.Jordano atstovai pervertino jo vardą. Pasak S.Mandello, tam tikrame kontekste ir būtų galima mokėti 10 mln. JAV dolerių. Kadangi buvo panaudoti du kuponai, kompanija turėtų sumokėti už juos.

Bet F.Sperlingas šiam atvejui turėjo palyginimą. Jeigu žmogus nelegaliai prisijungtų prie mokamos kabelinės televizijos, kuri turi 250 kanalų ir žiūrėtų tik vieną iš jų ir jį sugavus jis pasisiūlytų apmokėti sąskaitą tik už vieną, ar tai būtų teisinga?

Tokį klausimą uždavė F.Sperlingas.

„Bet jeigu žmogus ką nors pavogė, bet su juo praktiškai nieko nedarė, tai jis ir neturėtų daug mokėti“, – atšovė „Dominick's“ kompanijos teisininkas.

Kuriozų neišvengė

Prieš teismą vyriausiasis teisėjas būsimų prisiekusiųjų paprašė pakelti ranką, jeigu jie M.Jordaną laiko asmeniniu herojumi ar jį idealizuoja. Nė vienas iš prisiekusiųjų rankos nekėlė, bet vėliau vienam vyrui teko pasišalinti.

Vienas advokatų atsitiktinai pastebėjo, kad vyriškis avi M.Jordano vardo „Nike“ sportinius batelius.

Teisėjas tuomet teigė, kad kiti turėtų prisipažinti, jeigu naudoja kitus produktus.

„Mums reikėtų patikrinti, ar jis nedėvi „Hanes“ apatinių“, – juokėsi Johnas Blakey.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.