EUROLYGA 2023

S. Jovaiša atvirai: apie įžaidėjus ir ko atsisakys J.Kazlauskas

Jonas Kazlauskas po ketvirtųjų kontrolinių rungtynių trečiadienį prieš Austriją žurnalistų paprašė kantrybės ir pažadėjo, kad jau po kelių dienų gali paaiškėti, kurie žaidėjai paliks rinktinę. Krepšinio specialistas Sergejus Jovaiša sako, kad pirmieji trys kandidatai, kurie išgirs nemalonią žinią – gana aiškūs.

S.Jovaiša spėja, kurie žaidėjai paliks rinktinę ir vertina įžaidėjus.
S.Jovaiša spėja, kurie žaidėjai paliks rinktinę ir vertina įžaidėjus.
Daugiau nuotraukų (1)

Mažvydas Laurinaitis

2015-08-13 18:47, atnaujinta 2017-10-20 17:05

J.Kazlauskas mače su Austrija leido pailsėti Mantui Kalniečiui, tad sirgaliai stebėjo į antrojo įžaidėjo vietą pretendavusių krepšininkų kovą. Treneris nenorėjo pasakyti, kuris savo darbą atliko geriausiai.

„Dar anksti kalbėti. Dar pakentėkite tris ar keturias dienas ir viskas“, – atsakė J.Kazlauskas.

Nemato vietos A.Gudaičiui

Šie trenerio žodžiai gali reikšti, kad pirmieji žaidėjai rinktinę paliks dar prieš „Huawei“ taurės turnyrą Kaune, kuris vyks rugpjūčio 17-19 d.

„Yra keletas aiškių žaidėjų, kurie nevažiuos į čempionatą – jie buvo pasiimti tik patikrinimui. Jiems trūksta didelių tarptautinių varžybų patirties ir J.Kazlauskas nerizikuos, nes žaidimo prizas yra didžiulis.

Nėra smagu iš anksto sakyti nuomonę, bet yra akivaizdu, kad tie žaidėjai – Marius Runkauskas, Rokas Giedraitis ir, manyčiau, netgi Artūras Gudaitis. Dar prieš prasidedant kontrolinėms rungtynėms buvo aiškūs 10-11 žaidėjų, važiuosiančių į Europos čempionatą“, – neslepia specialistas.

Nors S.Jovaiša pripažįsta, kad tvirtai apsispręsti dar reikėtų kelių rungtynių, tačiau A.Gudaitis neranda vietos aikštėje. J.Kazlauskas mače su Austrija jį bandė ir sunkiojo puolėjo pozicijoje, tačiau šis bandymas buvo itin nesėkmingas.

„A.Gudaičiui dar reikia subręsti, nes jeigu jis norėtų patekti į dvyliktuką, turėtų atrodyti stabiliai ir užtikrintai. Dabar jis „plaukioja“ aikštėje“, – pripažįsta jis.

Džiugina D.Sabonis

S.Jovaiša mano, kad J.Kazlauskas į čempionatą turėtų vežtis Antaną Kavaliauską. Nors aukštaūgis dar negauna daug laiko aikštėje, tačiau vežtis tik Robertą Javtoką ir Joną Valančiūną – rizikinga.

„R.Javtokas nežiba, bet yra užsigrūdinęs ir galės pasistumdyti bei pastovėti. Jo dienos rinktinėje eina į pabaigą, tačiau čempionato kaina – labai aukšta.

A.Kavaliauskas geras tuo, kad su geru įžaidėju puikiai žaidžia du prieš du. Jam trūksta ūgio gynyboje, tačiau jeigu J.Kazlauskas ims R.Javtoką kelioms minutėms pasistumdyti, tada Jonui teks daug krūvio. Tad reikia dar vieno vidurio puolėjo. Kurio? Aišku, kad A.Kavaliausko“, – spėja jis.

S.Jovaišą itin maloniai stebina ir devyniolikmetis Domantas Sabonis. Jo manymu, jaunasis talentas įrodinėja, kad jau nusipelnė būti tarp dvylikos geriausių.

„D.Sabonis visiškai negadina vaizdo. Esu jau sakęs, kad protingas žaidėjas tarp gerų atras savo vietą ir nemaišys jiems. Jis ne tik nemaišo, bet ir atneša indėlį“, – džiaugiasi jis.

Įžaidėjo klausimas

S.Jovaišai, kaip ir daugeliui krepšinio aistruolių, įdomiausia stebėti kovą dėl antrosios vietos įžaidėjo pozicijoje. Manto Kalniečio dublerio vietą taikosi užimti jaunasis Lukas Lekavičius, Žygimantas Janavičius ir Adas Juškevičius.

Tiesa, pastarasis gali žaisti ir atakuojančio gynėjo pozicijoje. S.Jovaiša dar neskuba vertinti, tačiau mano, kad A.Juškevičius turi puikius šansus pakliūti į galutinį dvyliktuką, o dėl M.Kalniečio dublerio vietos kovoja Ž.Janavičius ir L.Lekavičius.

„Čia yra įdomiausia pozicija. Jeigu žiūrėtume į praėjusius metus, tai A.Juškevičius buvo vienas svarbiausių žaidėjų, kuris išgelbėjo Lietuvos rinktinės pasirodymą po Manto traumos. Jį, manau, pasiliks, bet pažiūrėkime, kaip jis atrodys per paskutinius turnyrus – tada bus aiškiau.

Dėl L.Lekavičiaus, J.Kazlausko problema yra ta, kad jis atrodo gerai. Reikės rinktis jį arba Ž.Janavičių“, – svarsto buvęs krepšininkas.

L.Lekavičius prieš Ž.Janavičių

„Vienas geriau ginasi, kitas akiplėšiškai puola. Klausimas, kaip bus, kai rungtynių kaina bus didelė. L.Lekavičius net debiutuodamas Eurolygoje pasirodė visiškai neblogai, bet „Žalgiryje“ jis turėjo pasitikėjimą ir nebuvo užduočių, kad mirk arba gyvenk, bet turi laimėti.

Ž.Janavičius geriau ginasi nei L.Lekavičius, bet atakuoja prasčiau. Vadovauja žaidimui abu panašiai“, – abu įžaidėjus lygino S.Jovaiša.

Ž.Janavičiaus galimybės, pliusai ir minusai daugumai žinomi. Specialistui daugiau klausimų kelia L.Lekavičius.

Jam įdomu, ar krepšininkui pavyks taip stabiliai atrodyti per visą pasirengimo ciklą – jeigu taip, J.Kazlauskui neliks nieko kito, kaip kviesti įžaidėją vykti į čempionatą.

„Kai jį pakvietė, pamaniau, kad gerai, bet jam dar per anksti. Tačiau esu nustebęs, kaip vaikinas žaidžia. Jo žaidimas paremtas asmenine sėkme, bet perdavimų daug nedalina. Įžaidėjui keliamos kitokios užduotys.

Jo problema paprasta – ūgis. Prieš jį bus centruojama, todėl reikės ruošti specialią gynybą. Jo fizinės savybės vyrų krepšiniui dar yra vos patenkinamos. Bet mąstymas, nusiteikimas ir akiplėšiškumas labai geras.

Bet ar yra kas pelno taškus be Luko? Aš manau, kad taip. Ar yra, kas geriau ginasi? Taip. Čia bus geri pamąstymai“, – jaunąjį Kauno „Žalgirio“ talentą vertino S.Jovaiša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.